38
sv Ändamålsenlig användning
Ändamålsenlig användning
Detta tillbehör är avsett för köksmaskinen MUM4/MUM5. Följ
bruksanvisningen för köksmaskinen.
Använd aldrig tillbehöret till andra apparater. Använd enbart
sammanhörande delar.
Detta tillbehör är lämpligt för att blanda flytande resp. halvfasta
livsmedel, för att finfördela/hacka färsk frukt och grönsaker, för att
puréa maträtter och för att finfördela djupfrysta livsmedel (t.ex. frukt)
eller istärningar.
Tillbehöret får inte användas för att bearbeta andra föremål eller
ämnen.
Säkerhetsanvisningar
W Risk för personskador!
Stick aldrig in fingrarna i den påsatta mixern! Kör aldrig mixern
om inte locket är påsatt.
Var försiktig när du hanterar de vassa knivarna, när du tömmer
behållaren och vid rengöringen.
Rör inte i mixerknivarna med bara händerna. Använd en borste
för att rengöra dem.
Använd tillbehöret bara i komplett hopsatt tillstånd. Montera
aldrig ihop tillbehöret på motordelen. Använd bara tillbehöret i det
avsedda arbetsläget. Du får bara sätta på eller ta av tillbehöret
när drivningen står stilla och stickkontakten är uttagen.
W Risk för skållning!
Var ytterst försiktig när du bearbetar heta ingredienser. När du
bearbetar hett mixerinnehåll strömmar ånga ut genom lockets
påfyllningsöppning.
Fyll på högst 0,4 liter het eller skummande vätska.
Håll alltid fast locket med ena handen under arbetet. Håll inte
handen direkt ovanför påfyllningsöppningen!
W Varning!
Sätt aldrig in knivinsatsen utan packning.
Se noga till att det inte finns några främmande föremål i
mixerbägaren. Stick inte in några föremål (t.ex. knivar eller
skedar) i mixerbägaren.
W Viktigt!
Du måste rengöra tillbehöret noggrant efter varje användning och
om du inte har använt det under en längre tid. X ”Rengöring och
skötsel” se sidan 40
39
sv
Översikt
Översikt
Vik ut bilduppslaget!
Mixertillsats
X Bild A
1 Glasmixerbägare
a Behållare av ThermoSafe-glas
b Gradering
c Knivhållare
d Markering
2 Lock
a Påfyllningsöppning
b Förslutningskåpa /
mätbägare med skala
c Skåra för knivinsats
3 Knivinsats
a Knivdrivning
b Mixerkniv
c Packning
d Markering
Före första användningen
Innan du använder ditt nya tillbehör måste
du packa upp det helt och rengöra och
kontrollera det.
Varning!
Använd aldrig ett skadat tillbehör!
Ta ut alla tillbehörsdelarna ur
förpackningen och omhänderta
förpackningsmaterialet.
Kontrollera att alla delar är kompletta
och oskadade. X Bild A
Rengör och torka alla delar noggrant
före den första användningen.
X ”Rengöring och skötsel” se
sidan 40
Symboler och markeringar
Symbol Innebörd
Markering på knivinsatsen för
isättning i knivhållaren.
Markering på knivhållaren för
påsättning på köksmaskinen.
Glasmixerbägare
Glasmixerbägaren ”ThermoSafe” är
tillverkad av ett speciellt värmebeständigt
borosilikatglas. Även mycket varma, till och
med kokande, ingredienser kan bearbetas.
Glasmixerbägaren lämpar sig för följande
bearbetningsvolymer:
Maximala bearbetningsmängder
Fasta matvaror max. 100 g
Vätskor max. 0,8 l
Heta eller skummande
vätskor
max. 0,4 l
Förberedelser
W Risk för personskador!
Stick inte in fingrarna i mixerkniven. Fatta
knivinsatsen bara i plastdelen.
Varning!
Sätt aldrig in knivinsatsen utan packning.
X Bildserie B
1. Sätt fast packningen på knivinsatsen.
2. Vrid knivinsatsen.
3. Vrid om mixerbägaren.
4. Sätt i knivinsatsen i knivhållaren.
Observera markeringen (,).
5. Sätt på lockets förslutningskåpa.
Observera skåran.
6. Vrid med hjälp av förslutningskåpan
knivinsatsen medurs till stopp (;).
7. Ta av förslutningskåpan.
Användning
W Risk för personskador!
Du får bara sätta på eller ta av
tillbehöret när drivningen står stilla och
stickkontakten är uttagen.
Stick aldrig in fingrarna i den påsatta
mixern!
Använd aldrig mixern om inte locket är
påsatt.
W Risk för brännskador
När du bearbetar hett mixerinnehåll
strömmar ånga ut genom lockets
påfyllningsöppning.
40
sv Rengöring och skötsel
X Bildserie C (MUM5)
X Bildserie D (MUM4)
1. Gör i ordning motordelen enligt
beskrivningen i huvudbruksanvisningen.
Ta bort skyddslocket från
mixerdrivningen.
2. Sätt mixern på drivningen så
som figuren visar. Observera
markeringen (,).
3. Vrid mixern moturs fram till stopp (;).
4. Förbered matvarorna och lägg dem i
mixerbägaren.
5. Sätt på locket. Sätt i förslutningshuven
och vrid medurs.
6. Sätt i kontakten. Ställ vridreglaget i det
rekommenderade läget.
7. Låt mixern vara igång tills önskad
konsistens har uppnåtts.
8. Vrid vridreglaget till f. Vänta
tills drivningen står stilla. Ta ut
stickkontakten.
Vrid mixern medurs och ta av den.
Rengör alla delarna direkt efter
användningen. X ”Rengöring och
skötsel” se sidan 40
Påfyllning av ingredienser
Du kan också fylla på fler ingredienser
under bearbetningen. Då kan du använda
förslutningskåpan som mätbägare.
X Bild E
Ta av förslutningskåpan medan
apparaten är igång och fyll försiktigt
på de extra ingredienserna genom
påfyllningsöppningen i locket.
W Risk för personskador!
Stick inte in några föremål (t.ex. knivar eller
gafflar) i lockets påfyllningsöppning. Ta
akdrig av locket medan apparaten är igång!
X Bildserie F
1. Om du vill fylla på större mängder
eller ingredienser måste du ställa
vridreglaget i läge f och vänta tills
apparaten står stilla.
W Risk för personskador!
Kontrollera att drivningen står stilla innan
du tar av locket. Starta aldrig apparaten
utan lock!
2. Ta av locket.
3. Fyll på med ingredienser.
Sätt på locket med förslutningskåpan.
Fortsätt att bearbeta ingredienserna.
Rengöring och skötsel
Rengör de använda tillbehörsdelarna
noggrant efter varje användning.
W Risk för personskador!
Stick inte in fingrarna i mixerkniven. Fatta
knivinsatsen bara i plastdelen.
Varning!
Använd inga alkoholhaltiga
rengöringsmedel.
Använd inga vassa, spetsiga eller
metalliska föremål.
Använd inga slipande trasor eller
rengöringsmedel.
Låt inte knivhållaren och knivinsatsen
ligga i vatten.
Kläm inte fast plastdelar i diskmaskinen!
De kan bli deformerade.
Anmärkningar:
Fyll före isärtagningen mixerbägaren
med lite vatten och diskmedel. Följ
beskrivningen under Användning och
ställ in det högsta läget.
Häll bort diskvattnet och skölj delarna
med rent vatten.
Ta isär alla delar i omvänd ordningsföljd
än vad som beskrivs under Användning.
Rengör alla delarna så som bild G visar
och låt dem torka. Sätt därefter ihop alla
delarna för förvaring.
41
sv
Recept
Recept
X Bild H
Viktigt!
De riktvärden för arbetshastigheten som
rekommenderas i bruksanvisningen avser
apparater som har vridreglage med 7 lägen.
För apparater med 4 lägen på vridreglaget
står värdena inom parentes efter det första
värdet.
Majonnäs
Anmärkning: l mixern kan du bara göra
majonnäs på hela ägg.
Grundrecept:
1 ägg
1 rågad tsk senap
1 msk ättika eller citronsaft
1 nypa salt
1 nypa socker
200-250 ml matolja
Ingredienserna måste ha samma
temperatur.
Blanda ingredienserna (utom matoljan)
under några sekunder i läge 1.
Ställ vridreglaget i läge 7 (4), häll oljan
långsamt genom påfyllningsöppningen
och mixa tills majonnäsen emulgerar.
Varm choklad
60 g fryst blockchoklad
400 ml het mjölk
Vispgrädde och riven choklad efter
behag
Skär blockchokladen i bitar (ca 1 cm)
och finfördela fullständigt i mixern
i läge 7 (4).
Stäng av mixern och tillsätt mjölken.
Mixa i 1 minut på läge 7 (4).
Häll upp chokladen i glas och servera
den om så önskas med vispad grädde
och riven choklad.
Bananglasshake
160 g bananer
50 g vaniljglass eller citronglass
25 g vaniljsocker
250 ml mjölk
Skär bananerna i bitar och finfördela dem
i mixern i 5-10 sekunder i läge 7 (4).
Stäng av mixern och tillsätt övriga
ingredienser.
Mixa i 1 minut på läge 7 (4).
Vindruvssmoothie
250 g gröna vindruvor
25 g babyspenat
100 g frysta bananbitar
200 ml kallt grönt te
(lämpligt för barn)
Häll lite av teet i mixerbägaren.
Lägg vindruvorna, spenaten och
bananbitarna i mixerbägaren och häll på
resten av teet.
Mixa på läge 7 (4) tills smoothien är
färdig.
Saftpudding
300 g frukt (urkärnade körsbär, hallon,
vinbär, jordgubbar, björnbär)
75 ml körsbärssaft
75 ml rödvin
60 g socker
25 g vaniljsocker
1 msk citronsaft
1 knivsudd kryddnejlikor (malda)
1 nypa kanel (mald)
4 gelatinblad
Blötlägg gelatinet cirka 10 minuter i kallt
vatten.
Koka upp alla ingredienserna (utom
gelatinet).
Krama ut vattnet ur gelatinet och smält
det i mikrovågsugn, koka inte.
Mixa de varma frukterna och gelatinet
ca 1 minut i läge 1.
Häll upp saftpuddingen i portionsskålar
sköljda i kallt vatten och ställ den kallt.
Häll aldrig på mer än 400 ml het vätska
åt gången i mixerbägaren!
Tips: Saftpuddingen smakar bra
tillsammans med vispad grädde eller
vaniljsås.
42
sv Råd vid fel
Pumpasoppa
320 g pumpa med gult fruktkött
100 g potatis
500 g grönsaksbuljong
1 lök
1 vitlöksklyfta
Malen peppar och salt
15 g smör
1 matsked olivolja extra vergine
4 basilikablad
1 salviablad
1 persiljekvist
1 timjankvist
1 mejramkvist
¼ tesked malen kanel
Riven parmesan efter tycke och smak
Skiva pumpan, skär bort skalet och ta
bort kärnorna. Skär pumpan i mindre
bitar.
Skala potatisarna och skär även dem
i mindre bitar.
Skala den gula löken, finhacka den och
bryn den lätt i en stekpanna med smör,
olivolja och hackad vitlök tills den är
mjuk.
Fyll på med pumpan och potatisen och
svetta under omrörning tills de är mjuka.
Tillsätt grönsaksbuljongen allt eftersom
och lägg i örterna som du först bundit
ihop till en liten bukett.
Låt sjuda i ca 25-30 minuter på svag
värme och tillsätt vid behov ytterligare
buljong.
Ta bort örtbuketten.
Smaka av med salt och peppar, avsluta
med en nypa kanel och en skvätt olivolja
extra vergine.
Häll i 400 ml av soppan åt gången i
mixerbägaren och puréa den.
Häll aldrig på mer än 400 ml het vätska
åt gången i mixerbägaren!
Strö finriven parmesan på soppan före
servering.
Råd vid fel
Fel:
Vätska tränger ut ur mixern vid knivhållaren.
Åtgärd:
Är packningen påsatt på knivinsatsen?
Kontrollera att packningen sitter rätt.
Viktigt: Om felet inte går att åtgärda måste
du vända dig till kundtjänsten.
Med förbehåll för ändringar.
/