6
•
Rengör regelbundet ångmunstycket för att
undvika att det blir igensatt av matrester, något
som gör att det inte längre kan fungera korrekt.
•
Kondens som blir kvar efter matlagningen kan
med tiden skada ugnen och köksskåp som står i
närheten. Vi rekommenderar följande:
- ställ in lägsta möjliga temperatur;
- täck över maten;
- ta ut maten ur ugnen;
- torka av fuktiga delar så snart ugnen har
svalnat.
•
Ugnen genererar ånga, var därför försiktig då du
öppnar luckan.
•
Häll inte vatten i påfyllningskärlet under
rengöringscykeln.
•
Häll inte lättantändliga vätskor (grappa, whisky,
cognac...) i påfyllningskärlet.
•
Häll inte på för mycket vatten i kärlet, utan
använd den mängd vatten som rekommenderas i
recepten eller i koktabellerna. Om du häller på
för mycket rinner vattnet ut i ugnsutrymmet -
torka då upp överflödet med en svamp eller
trasa.
•
Tillagning skall ske med ugnsluckan stängd, såvida
inte annat specificerats.
•
Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld.
Det är därför farligt att hetta upp oljor och fett i
ugnen.
•
Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar
mat.
•
Undvik att täcka över behållare och kokkärl då du
tillagar med hjälp av ånga.
•
Påfyllningskärlet måsta absolut vara stängt under
vanlig tillagning och under pyrolyscykeln.
•
Vid påfyllning av kärlet rekommenderar vi att du
använder kranvatten eller mineralvatten. Använd
inte destillerat vatten eller någon annan vätska.
•
Vidrör aldrig ugnen med våta kroppsdelar och var
inte barfota när du använder ugnen.
•
Dra inte i ugnen eller i elsladden för att skilja
ugnen från elnätet.
•
Se till att barn inte vidrör/kommer i kontakt
med:
- reglagen och ugnen i allmänhet, speciellt när
ugnen är i funktion och omedelbart efteråt.
Detta förhindrar personskador;
- förpackningsmaterialet (påsar, styrenplast,
metalldelar, osv);
- ugnar som skall skrotas.
•
Försäkra dig om att elsladdar till andra
hushållsapparater som står i närheten av ugnen
inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i
ugnsluckan.
•
Vissa ugnsmodeller är försedda med ett
luftkylningssystem som förhindrar att ugnens
framsida och ugnsutrymmet blir alltför heta.
Observera:
Varmluften kommer ut från en
öppning mellan kontrollpanelen och ugnsluckan.
Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
•
Lägg aldrig lättantändligt material inne i ugnen
eller i närheten av ugnen: om ugnen sätts på av
misstag kan sådant material fatta eld.
•
Använd grytlappar eller ugnsvantar för att ta ut
kokkärl och tillbehör när ugnen är het.
•
Om du då du grillar eller tillagar bakverk
använder alkoholhaltiga drycker (t ex rom,
konjak, vin osv), kom ihåg att alkohol förångas vid
hög temperatur. Dessa ångor kan fatta eld när de
kommer i kontakt med det elektriska
värmeelementet.
•
Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i
ugnen. Det tryck som utvecklas i kokkärlet kan få
det att explodera och skada ugnen.
•
Använd inte kokkärl i syntetmaterial (med
undantag för material som är avsedda för detta;
se tillverkarens anvisningar). Vissa material
smälter i hög temperatur.
•
Se till att du har ordentligt grepp om plåtar och
kokkärl om de är tungt lastade. Var mycket
försiktig.
INNAN UGNEN ANVÄNDS
•
Ta först bort:
- De etiketter som sitter på ugnens framsida
och på ugnsluckan. Låt endast typskylten sitta
kvar;
- Skydden i kartong och skyddsfilmen i plast på
kontrollpanelen och andra ugnsdelar;
- De etiketter som sitter på tillbehören (till
exempel etiketten under droppbrickan).
•
Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på
200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så
att lukt och ånga från isoleringsmaterial och
skyddsfett bränns bort. Det är lämpligt att ha ett
fönster öppet under tiden.
31056684S.fm Page 6 Monday, March 17, 2008 12:59 PM