ELEKTRO HELIOS SK6604 Användarmanual

Typ
Användarmanual
SK6604
Bruksanvisn‐
ing
SV
Spis
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhetsföreskrifter 3
Produktbeskrivning 5
Innan maskinen används första gången 6
Häll – daglig användning 7
Häll - Råd och tips 7
Häll – underhåll och rengöring
8
Ugn – daglig användning 8
Ugn – Råd och tips 10
Ugn – underhåll och rengöring 20
Felsökning 23
Installation 24
Med reservation för ändringar.
Säkerhetsinformation
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning av
produkten. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för personskador eller
skador på egendom som orsakats av felaktig installation eller användning.
Förvara alltid instruktionerna tillsammans med produkten för framtida bruk.
Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt
personer med bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas eller
instrueras beträffande hur produkten används på ett säkert sätt och förstår
de risker som är förknippade med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är igång eller när den
svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn utan tillsyn.
Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat
fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan vara farligt och
kan leda till brand.
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng av produkten och
täck över flamman, t.ex. med ett lock eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
2
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte placeras på
hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan / glasytan är sprucken, stäng av produkten för att
undvika risken för elektriska stötar.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte värmeelementen
som finns i produkten. Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter lampa för att undvika
risken för elstötar.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan
repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren, tillverkarens
auktoriserade servicecenter eller personer med motsvarande utbildning,
för att undvika fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen av
ugnsstegen och sedan den bakre delen fort från sidoväggarna. Sätt i
ugnsstegarna i omvänd ordning.
Säkerhetsföreskrifter
Installation
VARNING! Endast en behörig person får
installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ de installationsinstruktioner som följer med
produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig när du flyttar
den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste ha passande
mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats under och
bredvid stadiga skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande. Stäng
produkten med skåpluckan för att undvika att vidröra
farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter eller
enheter med samma höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr eller under ett
fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller fönstret är öppet.
Se till att montera ett stabiliseringsmedel för att
förhindra att produkten tippar. Se kapitlet Montering.
Elektrisk anslutning
VARNING! Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig
elektriker.
Produkten måste vara jordad.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I annat fall
kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och
jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
3
Låt inte nätkablar komma i kontakt med produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade delar
måste fästas på ett sådant sätt att det inte kan tas
bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet av
installationen. Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort produkten
från eluttaget. Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter: strömbrytare,
säkringar (säkringar av skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isolationsenhet så att du kan koppla från produkten
från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3 mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du ansluter
kontakten till eluttaget.
Använd
VARNING! Risk för skador och
brännskador. Risk för elektrisk stöt.
Använd uteslutande denna produkt för hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka medan
produkten är igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när
den är i kontakt med vatten.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
VARNING! Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor när
de värms upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när du lagar mat
med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla matrester, kan
orsaka brand vi lägre temperatur än olja som
används för första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller föremål
som är fuktiga med lättantändliga produkter i, nära
eller på produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i kontakt
med produkten när du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan producera
en blandning av luft och alkohol.
VARNING! Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på
emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra föremål
direkt på produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i
produkten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar
tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens
funktion. Det är ingen defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer
orsakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller på
produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten eller direkt på
produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad
botten kan orsaka repor. Lyft alltid upp dessa
föremål när du måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för matlagning.
Den får inte användas för några andra ändamål,
t.ex. för rumsuppvärmning.
Skötsel och rengöring
VARNING! Det finns risk för
personskador, brand eller skador på
produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även risk
för att glasen kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är
skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att
ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk trasa. Använd
bara neutrala rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa
säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
4
Rengör inte den katalytiska emaljen (om tillämpligt)
med någon sorts rengöringsmedel.
Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa som
används för den här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för belysning i
hus.
VARNING! Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur produkten
från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
Avfallshantering
VARNING! Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn eller djur
stängs in inuti produkten.
Produktbeskrivning
Allmän översikt
8
5
4
3
2
1
6
7
9
10
2 3 4
5
1
1
Kontrollampa/symbol/indikator för ström
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Temperaturvred
4
Kontrollampa/symbol/indikator för temperatur
5
Vred för spisen
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Ugnsstegar, löstagbara
9
Fläkt
10
Ugnsnivåer
Beskrivning av hällen
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror på modell
3
Kokzon 1 800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
5
Tillbehör
Trådhylla
Till kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
Innan maskinen används första gången
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar ur
produkten.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör produkten innan du använder den första
gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara ugnsstegarna på
sin ursprungliga plats.
Bränna ur ugnen
Sätt den tomma produkten på förvärmning för att
bränna bort fett.
1. Välj funktionen
och maximal temperatur.
2. Låt produkten stå på i en timme.
3. Välj funktionen och maximal temperatur.
4. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen och maximal temperatur.
6. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt. Produkten kan
avge lukt och rök. Det är helt normalt. Se till att
ventilationen är tillräcklig i rummet.
Öppna och stänga luckan med det mekaniska
lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera det mekaniska lucklåset
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida. Tätningen
släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2) och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och sätt den på
luckans innerkant. Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta
tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
6
Häll – daglig användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Värmeläge
Symboler Funktion
Avstängt läge
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av kokzonen
ca 5-10 minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-position.
Restvärmeindikering
VARNING! Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är varm.
Häll - Råd och tips
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara så tjock och
så plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten kan
orsaka färgskiftning på glaskeramiken.
Sparar energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan den slås på.
Använd restvärmen för att hålla maten varm eller för
att smälta den.
Botten på pannor och kokkärl måste vara lika stor
som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Värmeläge Använd för: Tid (min) Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter be-
hov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellanrum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter under
tillagningen.
7
Värmeläge Använd för: Tid (min) Tips
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar vätska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till 750 g
potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor.
60 - 150 Upp till 3 l vätska plus ingredienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar.
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites.
Häll – underhåll och rengöring
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Allmän information
Rengör hällen efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har ingen inverkan
på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
VARNING! Förvara rakbladsskrapan
utom räckhåll för barn. Använd
rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast, plastfolie och mat
med socker. I annat fall kan denna typ av smuts
skada hällen. Sätt specialskrapan snett mot
glasytan och för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat tillräckligt: kalkringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en fuktig duk
och lite rengöringsmedel. Efter rengöring, torka
hällen med en mjuk duk.
Ugn – daglig användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten automatiskt för att
hålla ugnsytorna svala. Om du stänger av ugnen
fortsätter fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8
Aktivera och inaktivera ugnen
Det beror på modellen om produkten
har vredsymboler, kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när ugnen
värms upp.
Lampan tänds när produkten är
igång.
Symbolen visar om kontrollvredet
styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att välja en
ugnsfunktion.
2. Inaktivera ugnen genom att vrida vreden för
ugnsfunktionerna och temperatur till avstängt läge.
Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt och för att torka
mat.Ställ in temperaturen på 20 - 40 °C lägre än för Över/Under-
värme.
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer intensiv bryn-
ing och som ska ha knaprig botten. Ställ in temperaturen på 20–40
°C lägre än för Över/Undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1 ugnsnivå. Även
för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rostning av
bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon, persikor) och
grönsaker (t.ex. tomater, zucchini, svamp).
Tina För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
9
Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på vredet och vrid
det till önskat läge
Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på ugnsstegen.
Galler och djup panna tillsammans:
Tryck på den djupa pannan mellan skenorna på
hyllstöden och ugnsgallret på skenorna ovan.
Alla tillbehör har små fördjupningar
längst upp på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger också ett
tippskydd.
Den höga kanten runt stegen är en
enhet som förhindrar att husgeråden
halkar ur.
Ugn – Råd och tips
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och gräddningstiderna i
tabellerna är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din
gamla. Anpassa dina vanliga inställningar
(temperatur, koktider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du använder den
lägre temperaturen första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt
recept, leta efter ett recept som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med 10–15 minuter
om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika
bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig
under bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid längre
gräddningstider, stänga av ugnen cirka 10 minuter
innan baktiden gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå
sig. När plåtarna kallnar igen återtar de sin normala
form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte tillräckligt
gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för hög. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något lägre ugnstemperatur.
10
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
Det finns för mycket vätska i degen. Använd mindre vätska. Var försiktig
med blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en högre ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för hög och
gräddningstiden är för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur och
en längre gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan blir inte klar med den inställ-
da tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något högre ugnstemperatur.
Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Filled sandwiches 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / Round loaf 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 varmhållning 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2+ 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
11
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
- värmning med ugnen av-
stängd
25 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bottnar
10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
Över/undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200-225 8-12 3-4
Grahamsbullar 190-200 20-25 3-4
Fyllda smörgåsar 200-225 10-12 3-4
Ciabattabullar 210-230 10-20 3-4
Foccacia 220-230 15-20 3-4
Pitabröd 250 5-15 3-4
Salta kringlor 180-200 12-15 3-4
Vitt bröd 190-210 25-40 1-2
Ciabatta 210-220 15-25 1-2
Fullkornsbröd 180-200 35-45 1-2
Rågbröd, blandning 275 värmning 1
- bakning 190 55-65 1
Baguetter 220-230 15-30 3-4
Pannkakor 170-180 50-60 2-3
12
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Kaka i form 170-180 35-45 3-4
Sockerkakor/Madeirakakor 170-180 40-50 1-2
Smörgåstårta, bullar 200-225 8-12 3-4
Maränger 100 90-120 3-4
Marängbottnar 100 90-120 3-4
- värmning med ugnen avstängd 25 3-4
Småkakor 160-180 6-15 3-4
Petit-choux 170-190 30-45 3-4
Rulltårta 190-210 10-12 3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175-200 förbakning, bullar
10-15
3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering 35-45 3-4
Frukttårtor, smuldeg 190-200 25-35 3-4
Mjuk marsipankaka 210-230 10-12 2
Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200-220 10-20 2-3
Foccacia 220-230 10-20 2-3
Ciabatta 190-200 15-25 2-3
Frukttårtor, mördegskakor 170-180 35-45 2-3
Frukttårtor, smuldeg 175-200 25-35 2-3
Pizza, hemlagad (tjock - med mycket fyllning) 180-200 25-35 1-2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200-230
1)
15-20 1-2
Fryst pizza 200 15-20 1-2
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 215-225 35-45 3-4
Tårtor, hembakade - dekorering 215-225 35-45 3-4
Tårtor, frusna 200 15-25 3-4
1) förvärm ugnen
Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar (se
tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den djupa
långpannan (i förekommande fall) eller på gallret
ovanför den djupa långpannan.
13
Stek magert kött i stekgrytan med lock. Det gör att
köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i
en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i
produkten väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner
fast kan du tillsätta lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft
flera gånger under stekningen. Därigenom blir
resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut
och utnyttja eftervärmen.
Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
14
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80-120 2-3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2-3
Rumpstek - stekning 160 50-60 2-3
Engelsk rostbiff 180 90-120 1-3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
180 60-70 2-3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 180 80-100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
200 60-70 3
Fläskkotlett
1)
200 60 3
Fläskkarré 180 90-120 2-3
15
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Skinka 160 60-100 1-2
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 200 55-65 2-3
Anka
1)
160 55-65 2-3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 2-3
Stekt kalkon, fylld 160 50-60 1-2
Kalkonbröst 200 70-80 2-3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
16
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom
att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angiv-
na tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom
att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angiv-
na tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
17
Bryning
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid i minuter per
kg kött
Falsnivå
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé 160 60 - 70 2 - 3
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
180 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
lämpar sig inte totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1) Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska
den tas bort före grillning.
18
Grillning i allmänhet
VARNING! Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid den djupa formen som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid en tom ugn med grillfunktionerna
i 5 minuter.
Grillområdet är inställt i mitten av nivån.
Grillning
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Fläskkotletter 250 7 - 9 4 - 6 3 - 4
Lammkotletter 250 7 - 10 5 - 6 3 - 4
Kyckling, i bitar 250 20 - 25 15 - 20 3 - 4
Korv 250 3 - 5 2 - 4 3 - 4
Revben, förtillagade i 20 min. 250 15 - 20 15 - 20 3 - 4
Fisk, skivor av torsk eller lax 250 10 - 15 5 - 10 3 - 4
Rostat bröd 250 2 - 3 1 - 2 3 - 4
Torkning
Täck ugnshyllorna med bakplåtspapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden
tiden har gått. Öppna produktens lucka och låt
produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Falsnivå
1 position 2 positioner
Bönor 60 - 70 6 - 8 3 2/4
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6 3 2/4
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6 3 2/4
Svamp 50 - 60 6 - 8 3 2/4
Örter 40 - 50 2 - 3 3 2/4
19
Frukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Falsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 2/4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 2/4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 2/4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 2/4
Upptining
Ta ut maten ur förpackningen. Lägg maten på en
tallrik.
Täck inte över den med en skål eller tallrik. Det kan
förlänga upptiningstiden.
Använd den första ugnsnivån. Den längst ner.
Livsmedel Mängd Upptiningstid
(min)
Efteruppti-
ningstid
(min)
Kommentar
Kyckling 1 kg 100 - 140 20 - 30 Lägg kycklingen på ett upp- och nerv-
änt tefat på en stor tallrik. Vänd efter
halva tiden.
Kött 1 kg 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Kött 500 g 90 - 120 20 - 30 Vänd efter halva tiden.
Forell 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Grädde 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15 Vispa grädden medan den fortfarande
är något frusen.
Mjuk kaka 1,4 kg 60 60 -
Ugn – underhåll och rengöring
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Anmärkningar om rengöring
Torka av framsidan med en mjuk trasa och varmt
vatten och diskmedel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för rengöring av
metallytor.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Fettansamling eller andra matrester kan leda till
eldsvåda. Risken är högre för grillpannan.
Ta bort envis smuts med speciell ugnsrengöring.
Rengör alla ugnstillbehör efter varje
användningstillfälle och låt dem torka. Använd en
mjuk duk med varmt vatten och ett
rengöringsmedel.
Använd inte starka medel, föremål med skarpa
kanter eller diskmaskin vid rengöring om du har
tillbehör i Super Clean. Det kan skada ytan.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SK6604 Användarmanual

Typ
Användarmanual