236
VÄGLEDNING FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Översikt över förvaringstider för
livsmedel
Hur länge livsmedel kan lagras i frysen beror på
livsmedlets kvalitet, på vilken typ av förpackning
som använts (fukttät, lufttät) samt på
förvaringstemperaturen (som bör vara -18°C).
LIVSMEDEL
FÖRVARINGSTID
FRUKT
Koncentrerad fruktjuice 12 månader
Frukt (allmänt) 8 till 12 månader
Citrusfrukt och juice av citrusfrukt 4 till 6 månader
GRÖNSAKER
Industriellt frusna produkter 8 månader
Hemfrusna produkter 8 till 12 månader
KÖTT
Korv 4 veckor
eller mindre
Hamburgare 1 månad
Oxkött, kalvkött, lammkött 2 till 3 månader
Hela stekar
Oxkött 6 till 12 månader
Lammkött och kalvkött 6 till 12 månader
Griskött 4 till 8 månader
Färsk korv 1 till 2 månader
Biffar och kotletter
Oxkött 8 till 12 månader
Lammkött, kalvkött, griskött 2 till 4 månader
FISK
Torsk, flundra, sjötunga 6 månader
Lax 2 till 3 månader
Makrill, abborre 2 till 3 månader
Panerad fisk (industriellt frusen) 3 månader
Musslor, ostron, kokt fisk, krabba 3 till 4 månader
Råa räkor 12 månader
FÅGEL
Kyckling och kalkon
(hel eller styckad) 12 månader
Anka och gås 6 månader
Inälvor av fågel 2 till 3 månader
Kokt fågel med sås eller sky 6 månader
Styckad fågel (utan sås eller sky) 1 månad
GRYTOR
Kött, fågel och fisk 2 till 3 månader
MEJERIPRODUKTER
Smör 6 till 9 månader
Margarin 12 månader
Ost
Camembert, mozzarella, cottage 3 månader
Krämiga ostar Bör ej frysas
Brie, Emmentaler, Schweizerost, osv 6 till 8 veckor
(Infrysningen kan påverka ostens konsistens)
Glass, fruktjuicer, mjölk 12 månader
ÄGG
Hela (vispade), äggvita, äggula 12 månader
(Tillsätt socker eller salt till äggulan och till hela
vispade ägg)
BAKVERK OCH BRÖD
Mat- och vetebröd 3 månader
Ogräddat bröd 1 månad
Croissanter 3 månader
Kakor, tårtor (utan glasyr) 2 till 4 månader
Kakor, tårtor (glaserade)
och gräddade småkakor 6 till 12 månader
Fruktpajer 12 månader
Deg till småkakor 3 månader
Pajdeg 4 till 6 månader
Tänk på att om det blir strömavbrott bibehålls
lämplig temperatur för livsmedelsförvaring i
frysskåpet i cirka 12 timmar; vi rekommenderar att
du håller frysdörren stängd så länge
strömavbrottet varar. Frys inte om varar som
börjat tina.
Att tina matvaror
Här följer ett antal praktiska råd:
Råa grönsaker
: tina inte utan lägg direkt i
kokande vatten och koka som vanligt.
Kött
(stora stycken): låt ligga kvar i
förpackningen och tina i kylen. Låt köttet ligga i
rumstemperatur i ett par timmar innan det
tillreds.
(små stycken): tina i rumstemperatur eller laga till
direkt.
Fisk
: tina i kylskåpet utan att ta av förpackningen
eller laga till innan fisken tinat helt.
Färdiglagade maträtter
: låt ligga kvar i
aluminiumformen och värm i ugnen.
Frukt
: tina i kylskåpet.
OBSERVERA!
lägg aldrig in varma matvaror i
frysen.
Låt varm mat svalna i rumstemperatur i 30 minuter,
förpacka den sedan och frys in. Om matvarorna får
svalna ordentligt före infrysningen spar du energi
och förlänger dessutom skåpets livslängd.
3sv33001.fm5 Page 236 Monday, August 20, 2001 3:42 PM