KIC ARG 484 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
222
BRUKSANVISNING
BESKRIVNING AV KYL- OCH FRYSSKÅPET
INNAN KYLSKÅPET ANVÄNDS
INSTALLATION
ANVÄNDNING AV KYLEN/FRYSEN OCH DERAS
FUNKTIONER
VÄGLEDNING FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
ANVÄNDNING AV IS- OCH
VATTENFÖRDELAREN (PÅ VISSA MODELLER)
ANVÄNDNING AV IS- OCH VATTENFÖRDELARENS
BELYSNING OCH LÅS (VISSA MODELLER)
DEN AUTOMATISKA ISMASKINEN
VANLIGA PROBLEM FÖRKNIPPADE MED
ISTILLVERKNING
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
SEMESTER
FELSÖKNING/SERVICE
VATTENFILTRERING OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM
(FINNS PÅ VISSA MODELLER)
VATTENANSLUTNING
SKROTNING AV GAMLA KYLSKÅP
3sv33001.fm5 Page 222 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
223
BESKRIVNING AV KYL- OCH FRYSSKÅPET
Den kyl- och frysskåpsmodell som du har köpt kan vara utrustad med alla eller vissa av de delar som
illustreras på bilden nedan. Det är tänkbart att just ditt skåp inte motsvarar skåpet på bilden exakt.
Manualen täcker nämligen flera olika modeller.
MODELL TYP I
med is-/vattenfördelare
Frysskåp
A - Frysskåpets översta fack (finns på vissa
modeller)
C - Automatisk ismaskin
D - Invändig belysning
E - Utdragbar hylla (olika antal på olika modeller)
F - Djupa korgar (olika antal på olika modeller)
G - Fasta dörrfack
X- Isbehållare
Kylskåp
B - Typskylt
H - Kött-/grönsakslådans temperaturreglage
I - Smörfack med smörbricka
L - Påläggslåda (finns på vissa modeller)
M - Justerbar hylla (finns på vissa modeller)
J - Hållare för höga flaskor (finns på vissa
modeller)
K - Flaskstöd
N - Flaskhållare
O - Lock till frukt- och grönsakslådan
P - Frukt- och grönsakslåda med fuktreglage
Q - Justerbara dörrfack
R - Kött-/grönsakslåda
S - Sockelgaller
T - Skål för avfrostningsvattnet
U - Kontrollpanel
V - Invändig belysning
W - Äggbehållare (bricka och låda)
Z - Vattenfilter (finns på vissa modeller)
Kontrollpanel
Skjutreglage för temperaturreglering i– frysskåpet
Skjutreglage för temperaturreglering i– kylskåpet
3sv33001.fm5 Page 223 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
224
BESKRIVNING AV KYL- OCH FRYSSKÅPET
MODELL TYP II
utan is- och vattenfördelare
Frysskåp
D - Invändig belysning
E - Hylla (olika antal på olika modeller)
F - Djupa lådor (olika antal på olika modeller)
G - Frysens fasta dörrfack
N - Iskubsbricka (tillval till ismaskinen)
Kylskåp
A - Kontrollpanel
B - Typskylt
C - Invändig belysning
H - Kött-/grönsakslådans temperaturreglage
I - Smörfack med smörbricka
L - Låda för äggförvaring (bricka och låda - finns
på vissa modeller)
J - Hållare för höga flaskor (finns på vissa
modeller)
K - Flaskstöd (finns på vissa modeller)
M - Fast hylla
O - Lock till frukt- och grönsakslådan
P - Frukt- och grönsakslåda med fuktreglage
Q - Fasta dörrfack
R - Kött-/grönsakslåda
S - Sockelgaller
T - Skål för avfrostningsvattnet
U - Flaskhållare (finns på vissa modeller)
Kontrollpanel
Temperaturvisare - frysskåp
Temperaturvisare - kylskåp
3sv33001.fm5 Page 224 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
225
INNAN KYLSKÅPET ANVÄNDS
När du har packat upp ditt kyl- och frysskåp
måste du försäkra dig om att det inte skadats
och att dörren sluter till ordentligt när den
stängs. Om ditt kyl- och frysskåp skadats måste
din återförsäljare upplysas om detta senast
24 timmar efter att varan levererats.
Förpackningslådan kan återvinnas och är märkt
med återvinningssymbolen .
Kyl- och frysskåpet är tillverkat av material som
kan återvinnas. När det blir aktuellt att skrota
skåpet ska du följa reglerna som gäller för
sophantering i ditt land. Låt inte barn leka inuti
skåpet. Det föreligger nämligen risk att barn blir
instängda och kvävs i samband med sådana lekar
Gör skåpet obrukbart genom att lyfta av dörrarna
och genom att klippa av elsladden. Lämna inte
kyl- och frysskåpet i naturen. utan lämna in det till
det lokala avfallscentralen så att kylskåpet kan
återvinnas och behandlas på korrekt sätt.
Se till att installationen och elanslutningen
utförs av en behörig fackman i enlighet med
tillverkarens anvisningar och enligt
säkerhetsbestämmelserna som gäller i ditt land
Förklaring om överensstämmelse
Detta kyl- och frysskåp är avsett för förvaring av
livsmedel och tillverkas i överensstämmelse med
direktiv N. 89/109/EEG.
Detta kyl- och frysskåp formges, tillverkas och
marknadsförs i överensstämmelse med:
- säkerhetskraven i lågspänningsdirektiv
73/23/EEG;
skyddskraven i EMC-direktiv 89/336/EEG,
modifierade i direktiv 93/68/EEG.
Detta kyl- och frysskåp innehåller inte CFC
(kylkretsen innehåller R134a) Se typskylten på
kyl- och frysskåpet för ytterligare information.
INSTALLATION
Försiktighetsåtgärder och allmänna förslag
Använd kylskåpet uteslutande för förvaring av färska livsmedel
och frysskåpet uteslutande för förvaring av frysta livsmedel,
infrysning av färska livsmedel och tillverkning av iskuber.
Ställ skåpet på plats och försäkra dig om att det inte står på
elsladden.
Förvara inte glasbehållare som innehåller vätskor i
frysskåpet. Sådana behållare kan nämligen spricka.
Förtär inte iskuber eller isglassar direkt efter att de tagits ut ur
frysskåpet. Den låga temperaturen kan förorsaka köldskador
Dra alltid ut stickkontakten ur eluttaget eller stäng av
strömmen med huvudströmbrytaren innan någon rengöring
eller underhåll görs.
Förvara inte bensin och andra lättantändliga ämnen i gas-
eller vätskeform i närheten av detta kyl- och frysskåp eller
andra elektriska apparater. Gaserna som utvecklas kan
förorsaka brand eller explosion.
Försäkra dig om att skåpet inte står i närheten av en värmekälla.
Placera skåpet i ett torrt rum med god ventilation.
Lämna ett fritt utrymme på 1,25 cm runt om skåpet (på höger och
vänster sida och på ovansidan) för att garantera god ventilation.
Rengör skåpets insida innan du tar det i bruk.
Låt skåpet stå i upprätt läge (flytta det inte) i minst en
timme innan du ansluter det till elnätet.
Ismaskinen ska anslutas till en vattenledning med
dricksvatten eller med vatten som renas på kemisk väg.
Ställ skåpet på ett golv som klarar att bära upp dess tyngd
och på en plats som är lämplig för dess dimensioner och
användning. Ställ skåpet i våg.
Placera aldrig detta skåp i ett rum där rumstemperaturen kan
sjunka under 13°C.
3sv33001.fm5 Page 225 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
226
INSTALLATION (ENDAST FÖR 60 cm DJUPA MODELLER)
1.
Minsta avstånd till fast vägg.
2.
Rekommenderade lägen för el- och vattenanslutningar.
3.
Om heltäckande skåpdörrar och listsatsen används måste höjden på öppningen vara 183,2 cm.
Om skåpet ska ställas upp så att dess framsida står i linje med framsidan på omgivande bänkskåp måste
alla listverk och sockellister tas bort från öppningen på skåpets baksida.
Kopplingarna till vattenledningen och elnätet måste placeras i närheten av skåpets underdel.
En sats med lister finns för installationer där skåpet inte ska passas in i jämnhöjd med andra skåp. Se
avsnittet “Assistans eller Service” för att beställa information.
OBSERVERA
: Placera inte kylskåpet i närheten av en ugn, ett värmeelement eller någon annan
värmekälla, och inte heller på en plats där temperaturen kan sjunka under 13°C.
3sv33001.fm5 Page 226 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
227
INSTALLATION (ENDAST FÖR 60 cm DJUPA MODELLER)
Måttbeställda dörrpaneler
Att tillverka måttbeställda träpaneler
Om du har för avsikt att montera måttbeställda
dekorationspaneler i trä måste du tillverka
panelerna på egen hand eller vända dig till en
snickare. Se storleksritningarna med
specifikationer för måttbeställda dörrpaneler.
Släta paneler:
Du kan skapa en egen slät panel för de existerande
dekorationspanelerna. Den får dock inte vara
tjockare än 6.35 mm.
Släta träpaneler som är tunnare än 6,35 mm
rekommenderas inte.
Upphöjda paneler:
En upphöjd paneldesign kan skapas genom att
träpaneler skruvas eller limmas fast vid de 6,35
mm tjocka bakre panelerna eller genom att man
använder 19,05 mm underlagspaneler med
överliggande kanter. Upphöjda paneler ska
placeras så att det blir ett utrymme på 5,70 cm
mellan dessa och baksidan av handtaget för att
det ska finnas plats för fingrarna att gripa tag om
handtaget.
Viktkrav för upphöjda panelinlägg:
Vikten på kylskåpets dörrpanel bör inte
överstiga 12,7 kg.
Vikten på frysskåpets dörrpaneler bör inte
överstiga 9,5 kg tillsammans.
Dimensioner för måttbeställda träpaneler:
3sv33001.fm5 Page 227 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
228
INSTALLATION (ENDAST FÖR 60 cm DJUPA MODELLER)
Att installera måttbeställda träpaneler
1.
Ta bort all förpackningstejp.
2.
Ta av dörrlisterna både från kylskåpet och frysskåpet, på den
sida där gångjärnen sitter. Börja med att dra bort listen från
dörrens underdel.
3.
Lossa en aning på de två skruvarna som håller den översta
listen på plats. Du behöver inte skruva ur skruvarna helt.
Lossa skruvarna cirka 6,35 mm från listen så att panelerna
kan skjutas ut och in utan hinder.
4.
Ta bor de existerande dörrpanelerna (om skåpet hade paneler
tidigare).
5.
Skjut in de nya dörrpanelerna.
OBSERVERA!
Det kan hända att det blir nödvändigt att sätta
in 3,18 mm fyllmaterial i papp bakom frysens dörrpaneler för
att förhindra att de blir lösa i detta område.
6.
Sätt tillbaka listerna på den sida där gångjärnen sitter. Den
ände som är försedd med skåror ska först sättas in under
överlisten.
7.
Dra åt de två skruvarna i överlisten.
Att ta av sockelgallret:
1.
Öppna kylskåpets och frysskåpets dörrar 90°.
2.
Skruva ur skruvarna ur sockelgallret med hjälp av en skruvmejsel.
OBSERVERA!
Ta inte bort teknikskivan som är fastsatt bakom
sockelgallret.
Att sätta tillbaka sockelgallret:
1.
Öppna kylskåpets och frysskåpets dörrar 90°.
2.
Placera sockelgallret framför skåpet och skruva i skruvarna igen.
Att ställa skåpet i våg
Ditt kylskåp är försett med fyra hjul, som sitter på undersidan
av skåpet, två framtill och två baktill. Alla fyra hjulen kan
justeras. Detta görs från skåpets framsida. Om ditt skåp står
ostadigt eller om du vill att det ska gå lättare att stänga
dörrarna justerar du skåpets lutning. Följ anvisningarna nedan:
1.
Kontrollera platsen där skåpet är uppställt för att vara säker på att
det finns tillräckligt med utrymme runt skåpet. (Se avsnittet där
det specificeras hur mycket utrymme som krävs för installation).
2.
Sätt in stickkontakten i ett trepoligt eluttag.
3.
Flytta skåpet till dess definitiva uppställningsplats.
4.
Öppna kylskåpets och frysskåpets dörrar så hittar du
justeringsskruvarna som finns till vänster och höger på
kylskåpets underdel. Om ditt skåp har ett sockelgaller måste
det först tas bort (Se “Sockelgaller” tidigare i detta avsnitt).
OBSERVERA!
Den översta skruven justerar höjden på skåpets
baksida, och den nedersta skruven justerar höjden på
skåpets framsida.
5.
Använd en 12,70 mm hylsnyckel för att skruva på
justeringsskruvarna. För att höja den ena sidan av skåpet
vrider du relevant justeringsskruv åt höger och för att sänka
den ena sidan vrider du relevant justeringsskruv åt vänster.
Det kan krävas att man vrider många varv på
justeringsskruvarna för att ändra skåpets lutning.
OBSERVERA!
Var noga med att inte skruva ur
justeringsskruvarna för mycket när du sänker skåpet.
Skruvens huvud kan lossna från skåpet när den är i sitt
nedersta läge. Om skruven lossnar från hållaren på det bakre
rullhjulet måste skyddshöljet på baksidan av kylskåpet tas
bort för att man ska kunna sätta tillbaka skruven.
1.
Sidolister
2.
Skruvar till överlisten
3.
Dörrpaneler
4.
Fyllpaneler
1.
Skruv för justering av
skåpets baksida
2.
Skruv för justering av
skåpets framsida
3sv33001.fm5 Page 228 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
229
INSTALLATION (ENDAST FÖR 60 cm DJUPA MODELLER)
INSTALLATION
(FÖR ALLA MODELLER SOM ÄR DJUPARE ÄN 60 cm)
6.
Skruva på skruven för justering av skåpets framsida så att
kylskåpets översida blir parallell med väggskåpet ovanför
kylskåpet. Se till att det blir ett cirka 3,18 mm tomrum mellan
de översta gångjärnen och väggskåpet. Om det inte finns
något väggskåp ovanpå kylskåpet ställer du helt enkelt
kylskåpet i våg.
7.
Skruva på skruven för justering av skåpets baksida så att
kylskåpet står rakt i förhållande till skåpen vid sidan eller
skåpets ändpaneler.
8.
Om du så önskar kan du nu använda de fyra
justeringsskruvarna för att höja kylskåpet så att
mellanrummet mellan kylskåpets översta gångjärn och själva
skåpet stängs. Kontrollera att alla fyra hjulen fortfarande
vidrör golvet och att det går att öppna dörrarna på skåpet
ovanför kylskåpet hela vägen.
OBSERVERA!
För skåp med heltäckande dörrar krävs 6,35 mm
extra utrymme mellan det översta gångjärnet och skåpet för
att förhindra att dörrarna slår emot gångjärnet när de
öppnas. Om du har en sats med panellister för kylskåpets
dörrar krävs det 19,05 mm extra utrymme för att förhindra att
skåpdörrarna slår emot kylskåpets dörrlist.
9.
Att ersätta sockelgallret.
Att ställa skåpet i våg
Om så krävs kan man ställa skåpet i våg med hjälp av de två
justeringsskruvarna. Dessa sitter alldeles bakom sockelgallret
på nederdelen av skåpet, en till höger och en till vänster. Följ
anvisningarna nedan:
Avlägsna sockelgallret;
Skruva den ena eller båda skruvarna medsols för att höja
skåpet;
Skruva den ena eller båda skruvarna motsols för att sänka
skåpet;
Försäkra dig om att önskad effekt uppnåtts och att skåpet
står i våg;
Sätt tillbaka sockelgallret på avsedd plats.
Att avlägsna sockelgallret
Gör så här för att avlägsna sockelgallret:
Öppna båda dörrarna (dvs kylens och frysens);
Dra gallret mot dig så att det frigörs från metallhållarna.
Nu kan du komma åt skålen för avfrostningsvatten vilket är
nödvändigt för att kunna utföra den regelbundna
rengöringen. Följ anvisningarna nedan:
Ta ut skålen för avfrostningsvattnet;
Diska skålen i varmt vatten och bikarbonat;
Skölj och torka torrt;
Sätt skålen på plats igen och tänk på att den skårade kanten
ska vara längst bak;
Försäkra dig om att avloppsslangen för avfrostningsvattnet är
riktad ner i skålen;
Sätt tillbaka sockelgallret på avsedd plats.
1.
Lämna minst 3,18 mm utrymme
för att kunna ställa skåpet i våg.
Lämna minst 6,35 mm utrymme
om skåpdörrarna har heltäckande
paneler.
2.
Kylskåpets framsida.
3sv33001.fm5 Page 229 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
230
ANVÄNDNING AV KYLEN/FRYSEN OCH DERAS
FUNKTIONER
1. Temperaturreglage (skjutreglage) (Fig. 1)
När skåpet används för första gången bör du ställa reglagen som reglerar kylens och frysens temperatur
i mellanläget (vid den lilla triangeln); för att ändra temperaturen flyttar du skjutreglagen antingen åt
höger eller åt vänster:
Skjut reglagen åt
vänster
för att få en
högre temperatur
(mindre kallt). Skjut reglagen åt
höger
för
att få en
lägre
temperatur (kallare).
2. Övervakning av vattenfilter (finns på vissa modeller) (Fig. 2)
När vattenfiltrets
kontrollampa
lyser med
grönt
sken betyder det att filtret fungerar på korrekt sätt.
När lampan växlar till
gult
är det dags att beställa ett nytt filter.
När lampan lyser med
rött
sken måste vattenfiltret bytas.
För att
återställa
vattenfiltrets kontrollampa till grönt ljus trycker du på lysknappen 5 gånger inom
loppet av 10 sekunder.
3. Temperaturreglage (termostatrattar) (Fig. 3)
Rattarna som används för att reglera temperaturen i kylen och frysen sitter inuti kylen. När skåpet
används första gången:
ställer du termostatratten som reglerar temperaturen i kylen i läge 3. Temperaturen i kylen kan
regleras från läge 1 (mindre kallt) till läge 5 (kallare);
Ställer du termostatratten som reglerar temperaturen i frysen i läge B. Temperaturen i frysen kan
regleras från läge A (mindre kallt) till läge C (kallare) redan från början, eller när helst temperaturen
i frysen behöver ändras.
Det behövs tid för att inställd temperatur ska uppnås i kylen och frysen, så vänta med att ställa in mat
i skåpet.
Den medeltemperatur som vi rekommenderar är den temperatur som passar bäst för normal användning
i hushållet.
Gör så här för att stänga av skåpet:
Flytta frysens eller kylens temperaturreglage till läge
FRÅN/TILL
; detta stänger av både frysskåpets och
kylskåpets kylsystem.
OBSERVERA!
Kom ihåg att detta
inte
betyder att strömförsörjningen till kyl- och frysskåpet stängs av.
Ett utvändigt fuktreglage övervakar kontinuerligt att det inte bildas fukt på de yttre kanterna av kyl-
och frysskåpet.
Bli inte orolig om dessa kanter ibland känns varma när du rör vid dem.
Fig. 1
Fig. 2
Fig. 3
3sv33001.fm5 Page 230 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
231
ANVÄNDNING AV KYLEN/FRYSEN OCH DERAS
FUNKTIONER
4. Inställning av elektroniska manöveranordningar (Fig. 4)
Låt ditt skåp stå och vila så att blir ordentligt kallt innan du
lägger in någon mat. Det bästa är att vänta 24 timmar innan
du lägger in mat i skåpet.
VIKTIGT
: Om du lägger in mat innan kylskåpet har blivit
ordentligt kallt finns det risk att maten bli förstörd. Kylningen
av kylskåpet och frysskåpet sker inte snabbare för att du ställer
in en lägre temperatur än den rekommenderade med reglagen.
Kylskåpets reglage reglerar temperaturen i kylskåpet
. Tryck
på den uppåtpekande pilen för att få högre temperatur. Tryck
på den nedåtpekande pilen för att få lägre temperatur.
Frysreglaget reglerar temperaturen i frysskåpet
. Tryck på
den uppåtpekande pilen för att få högre temperatur. Tryck på
den nedåtpekande pilen för att få lägre temperatur.
Till/Frånknappen stänger av alla temperaturreglage i
skåpet
. Tryck på Till/Frånknappen.
OBSERVERA!
När Till/Frånknappen står på FRÅN är skåpets
kylsystem avstängt.
Varmare
Varmare
Kallare Kallare
Frysskåp Kylskåp
Att ta ut och flytta om de justerbara dörrfacken
Placera dörrfacken så att det bäst passar dina behov.
Att ta ut dörrfacket:
Lyft dörrfacket uppåt;
Dra det rakt utåt.
Att sätta tillbaka dörrfacket:
Följ anvisningarna ovan i omvänd ordning.
Att ta ut det nedersta dörrfacket från kyl- och frysdörren
Dörrfacket som visas på bilden kan avlägsnas för att underlätta
rengöringen. Detta sker genom att du trycker på dörrfackets
två ytterkanter och drar utåt.
Att sätta tillbaka dörrfacket:
Placera dörrfacket så att de två ytterkanterna hamnar ovanför
spåren i dörren;
Skjut facket nedåt så att det snäpper fast.
Att ta ut påläggslådan och dess lock
Att ta ut påläggslådan:
Dra ut påläggslådan så långt det går;
Lyft påläggslådans framsida uppåt så att den står i 45 graders
vinkel;
Dra ut påläggslådan helt.
För att sätta tillbaka påläggslådan följer du anvisningarna
ovan i omvänd ordning.
Att ta av locket:
Lyft först upp den främre delen av locket och sedan den bakre
delen;
Dra utåt.
För att sätta tillbaka påläggslådans lock följer du
anvisningarna ovan i omvänd ordning.
Fig. 4
3sv33001.fm5 Page 231 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
232
ANVÄNDNING AV KYLEN/FRYSEN OCH DERAS
FUNKTIONER
Användning av den hängande flaskhållaren
I denna flaskhållare kan en flaska förvaras: häng upp den
under valfri hylla i kylen, till höger eller till vänster.
Att ta ut och flytta om kylskåpets hyllor
Hyllorna kan placeras så att de bäst passar dina behov.
Glashyllorna är tåliga och håller för flaskor, mjölkförpackningar
och tunga matvaror: men du bör ändå vara varsam när du
ställer ned matvaror på dessa hyllor.
Att ta ut hyllorna:
Lyft hyllans främre del 10 cm;
Håll en hand under hyllan och lyft den bakre delen;
Dra hyllan rakt utåt med båda händerna.
Att ta ut frukt- och grönsakslådan och dess lock, ELLER
Att ta ut köttlådan och dess lock:
Dra ut lådan så långt det går;
Håll din ena hand under lådan, lyft och dra utåt;
Då lossnar lådorna från skenorna och kan dras ut en bit till;
För att du ska kunna dra ut lådan helt måste du först rotera
den: vända den främre delen uppåt och den bakre delen
nedåt.
Att ta ut köttlådans glaslock
Ta först ut köttlådan och frukt- och grönsakslådan enligt
anvisningarna ovan;
Håll en hand under locket och lyft sedan av glaslocket från
ramen.
Lockets ram kan också tas bort:
Lyft upp framsidan på ramen 10 cm;
Lyft den bakre delen av ramen med den andra handen och dra
utåt.
Att sätta tillbaka locket:
Sätt in bakdelen av ramen i fästena på kylväggen;
Lägg ner ramen på korrekt plats;
Sätt tillbaka glaslocket.
Köttlådans temperaturreglage
Kall luft flödar in i köttlådan genom en öppning mellan
kylskåpet och frysskåpet. Detta gör att temperaturen i
köttlådan kan hållas lägre än i övriga delar av kylen. Du kan
öka eller minska luftflödet efter önskemål med hjälp av
reglaget.
Grönsaksläge
Om du vill förvara grönsaker i köttlådan skjuter du reglaget så
långt det går åt vänster, till “grönsaksläget”. (Detta hindrar
att det blir för kallt för grönsakerna).
3sv33001.fm5 Page 232 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
233
ANVÄNDNING AV KYLEN/FRYSEN OCH DERAS
FUNKTIONER
Uppfällbar hylla med halv bredd (finns på vissa modeller)
Gör så här för att fälla upp och ned hyllan:
1.
När du bara vill använda halva hyllan fäller du upp den, dvs
du skjuter den bakåt och nedåt. (Hyllan kan användas i detta
läge när man behöver plats för att kunna placera skrymmande
artiklar på hyllan nedanför).
2.
Fäll upp frontdelen av hyllan så att denna hamnar på korrekt
plats mot den bakre väggen.
3.
Fäll ned hyllan så att den hamnar i rätt läge.
4.
Dra frontdelen av hyllan framåt så att den kommer på plats.
Frukt- och grönsakslådans fuktreglage
Det går att reglera fukthalten i frukt- och grönsakslådan:
Reglaget är steglöst inställbart mellan lägena LÅG (LOW) och
HÖG (HIGH) fukthalt.
När reglaget står på LÅG (LOW) kommer ingen fuktig luft in i
lådan, vilket är det bästa för förvaring av frukt och grönsaker
med skal.
När reglaget står på HÖG (HIGH) hålls den fuktiga luften kvar
i lådan, vilket är det bästa för förvaring av bladgrönsaker.
Att ta ut hyllan i frysskåpet
Att ta ut hyllan:
Lyft av höger sida av hyllan från fästena;
Lossa hyllan från fästena på vänster sida;
För att sätta tillbaka hyllan följer du anvisningarna ovan i
omvänd ordning.
Att ta ut de djupa korgarna i frysskåpet
Dra ut den djupa korgen så långt det går;
Lyft den främre delen uppåt så att korgen frigörs från
hållaren;
Dra ut korgen helt.
3sv33001.fm5 Page 233 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
234
VÄGLEDNING FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Frysskåpet, som är märkt med symbolen , är avsett för förvaring av frysta livsmedel såväl som för
infrysning av färska och tillagade livsmedel. Det kan också användas för tillverkning av iskuber.
Infrysning
Den maximala mängd livsmedel som kan frysas in i frysen på 24 timmar vid en rumstemperatur på 25°C
framgår av typskylten som finns inuti kylskåpet.
Ställ in lägsta temperatur i frysskåpet med hjälp av frysens inställningsratt
Det går inte att frysa in färska livsmedel och tillverka iskuber samtidigt.
Glöm därför inte att stänga av den automatiska ismaskinen genom att ställa spaken på FRÅN när mat
ska frysas in. Se anvisningarna i avsnittet “Den automatiska ismaskinen
Placera inte varma livsmedel i frysen; frys inte om mat som redan tinat; om tinade livsmedel ska frysas
om måste de först tillredas på något sätt. Slå in matvarorna i aluminium- eller plastfolie eller lägg in
dem i lämpliga behållare. Sätt en etikett på förpackningen och märk med infrysningsdatum och
innehåll.
Om det blir strömavbrott bibehålls lämplig temperatur för livsmedelsförvaring i frysskåpet i cirka 6
timmar. Vi rekommenderar att du låter frysdörren vara stängd så länge strömavbrottet varar.
Att förbereda färska livsmedel för infrysning
Det är viktigt att du slår in matvarorna väl så att varken vatten, luft eller fukt kan tränga igenom
förpackningen; bra förpackningar hindrar att livsmedlen i kyl- och frysskåpet drar åt sig lukt och smak
och gör lagringen av frysta livsmedel mer rationell.
Vi rekommenderar att du använder plastbehållare med tättslutande lock, aluminiumformar, plastfolie,
aluminiumfolie eller vattentäta plastförpackningar.
Att försluta förpackningen
Innan du försluter påsen där livsmedlet förvaras är det viktigt att du pressar ut luften (tänk dock på att
vätskan i livsmedlet utvidgas när den fryser så du måste lämna lite utrymme för denna utvidgning).
Knyt ihop påsen med ett snöre. På genomskinliga påsar ska etiketten placeras på påsens insida;
placera däremot självhäftande etiketter på utsidan av ogenomskinliga påsar.
3sv33001.fm5 Page 234 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
235
VÄGLEDNING FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Att frysa in frukt
Välj mogen och helt felfri frukt. Skölj, skala och skär i skivor
eller till önskad form. Förpacka i hårda fryskartonger eller
annat material som lämpar sig för ändamålet. Fyll inte till
brädden utan lämna lite utrymme så att vätskan kan utvidgas.
Att frysa in grönsaker
För att få bästa möjliga resultat fryser du in grönsakerna högst
2 till 3 timmar efter skörd. Rensa, skölj i kallt vatten och skär
till önskad storlek. Förväll grönsakerna. Lägg dem i lämpliga
behållare och frys in.
Frys inte sallad, selleri, morotsstavar, potatis eller färska
tomater. Dessa grönsaker blir mjuka och sladdriga. Tomater
sjunker ihop vid upptiningen.
Att frysa in kött
Tinat kött smakar lika gott som det gjorde före infrysningen.
Biffar och andra köttskivor bör slås in var och en för sig. Som
alternativ kan köttskivorna läggas ovanpå varandra med ett
dubbelt lager fryspapper emellan.
Att frysa in färdiglagad mat
Tillred maträtten som vanligt: men minska koktiden med 10 till
15 minuter. Denna tid behövs sedan när du värmer upp
maträtten. Krydda inte och slå bort en del av kokspadet. Glöm
inte att tillsätta vätska och kryddor när du värmer upp
maträtten.
Kyl så fort som möjligt och frys in omgående.
Flytande och halvflytande maträtter måste frysas in i speciella
förpackningar som lämpar sig för detta ändamål. Tänk på att
lämna lite plats så att vätskan kan utvidgas. Gratänger och
andra fastare maträtter kan frysas in i ugnssäkra formar.
Att frysa in bakverk och bröd
Slå in brödet i lämpligt material. Låt brödet tina inuti
förpackningen. Ogräddat matbröd kan frysas in efter den första
jäsningen. Tryck ihop degen, slå in den på lämpligt sätt och
frys in.
Grädda kakor och bakverk som vanligt. Vänta tills de svalnat,
lägg dem på en bricka eller liknande och placera sedan det
hela i lämpliga fryspåsar eller kartonger. Kakor och bakverk
som ska frysas in ogräddade kan klickas ut, knådas till eller
kavlas ut på en bricka. Placera det hela i fryspåsar eller
kartonger. Grädda sedan direkt, utan att tina.
Fruktpajer fryses bäst ogräddade. Grädda sedan direkt, utan att
tina.
3sv33001.fm5 Page 235 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
236
VÄGLEDNING FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Översikt över förvaringstider för
livsmedel
Hur länge livsmedel kan lagras i frysen beror på
livsmedlets kvalitet, på vilken typ av förpackning
som använts (fukttät, lufttät) samt på
förvaringstemperaturen (som bör vara -18°C).
LIVSMEDEL
FÖRVARINGSTID
FRUKT
Koncentrerad fruktjuice 12 månader
Frukt (allmänt) 8 till 12 månader
Citrusfrukt och juice av citrusfrukt 4 till 6 månader
GRÖNSAKER
Industriellt frusna produkter 8 månader
Hemfrusna produkter 8 till 12 månader
KÖTT
Korv 4 veckor
eller mindre
Hamburgare 1 månad
Oxkött, kalvkött, lammkött 2 till 3 månader
Hela stekar
Oxkött 6 till 12 månader
Lammkött och kalvkött 6 till 12 månader
Griskött 4 till 8 månader
Färsk korv 1 till 2 månader
Biffar och kotletter
Oxkött 8 till 12 månader
Lammkött, kalvkött, griskött 2 till 4 månader
FISK
Torsk, flundra, sjötunga 6 månader
Lax 2 till 3 månader
Makrill, abborre 2 till 3 månader
Panerad fisk (industriellt frusen) 3 månader
Musslor, ostron, kokt fisk, krabba 3 till 4 månader
Råa räkor 12 månader
FÅGEL
Kyckling och kalkon
(hel eller styckad) 12 månader
Anka och gås 6 månader
Inälvor av fågel 2 till 3 månader
Kokt fågel med sås eller sky 6 månader
Styckad fågel (utan sås eller sky) 1 månad
GRYTOR
Kött, fågel och fisk 2 till 3 månader
MEJERIPRODUKTER
Smör 6 till 9 månader
Margarin 12 månader
Ost
Camembert, mozzarella, cottage 3 månader
Krämiga ostar Bör ej frysas
Brie, Emmentaler, Schweizerost, osv 6 till 8 veckor
(Infrysningen kan påverka ostens konsistens)
Glass, fruktjuicer, mjölk 12 månader
ÄGG
Hela (vispade), äggvita, äggula 12 månader
(Tillsätt socker eller salt till äggulan och till hela
vispade ägg)
BAKVERK OCH BRÖD
Mat- och vetebröd 3 månader
Ogräddat bröd 1 månad
Croissanter 3 månader
Kakor, tårtor (utan glasyr) 2 till 4 månader
Kakor, tårtor (glaserade)
och gräddade småkakor 6 till 12 månader
Fruktpajer 12 månader
Deg till småkakor 3 månader
Pajdeg 4 till 6 månader
Tänk på att om det blir strömavbrott bibehålls
lämplig temperatur för livsmedelsförvaring i
frysskåpet i cirka 12 timmar; vi rekommenderar att
du håller frysdörren stängd så länge
strömavbrottet varar. Frys inte om varar som
börjat tina.
Att tina matvaror
Här följer ett antal praktiska råd:
Råa grönsaker
: tina inte utan lägg direkt i
kokande vatten och koka som vanligt.
Kött
(stora stycken): låt ligga kvar i
förpackningen och tina i kylen. Låt köttet ligga i
rumstemperatur i ett par timmar innan det
tillreds.
(små stycken): tina i rumstemperatur eller laga till
direkt.
Fisk
: tina i kylskåpet utan att ta av förpackningen
eller laga till innan fisken tinat helt.
Färdiglagade maträtter
: låt ligga kvar i
aluminiumformen och värm i ugnen.
Frukt
: tina i kylskåpet.
OBSERVERA!
lägg aldrig in varma matvaror i
frysen.
Låt varm mat svalna i rumstemperatur i 30 minuter,
förpacka den sedan och frys in. Om matvarorna får
svalna ordentligt före infrysningen spar du energi
och förlänger dessutom skåpets livslängd.
3sv33001.fm5 Page 236 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
237
ANVÄNDNING AV IS- OCH VATTENFÖRDELAREN
(PÅ VISSA MODELLER)
Du kan få både iskuber och krossad is serverade från
isfördelaren. Välj vilken typ av is du vill ha innan du använder
isfördelaren. Knapparna är lätta att använda och rengöra.
Om du vill ha iskuber håller du iskubsknappen intryckt tills den
röda kontrollampan i fönstret ovanför knappen tänds. För att
få krossad is håller du knappen för krossad is intryckt tills den
röda kontrollampan i fönstret ovanför knappen tänds.
Att servera is:
1.Tryck in knappen för att få önskad typ av is.
2.Tryck ett hållbart dricksglas mot isfördelarens spak. Håll
glaset nära isfördelarens öppning så att inte isen hamnar
utanför glaset.
Du behöver inte trycka glaset hårt mot spaken för att sätta
igång isfördelaren. Isfördelaren blir inte snabbare och ger
inte större mängder is för att du trycker hårt.
3.Flytta undan glaset när du inte vill ha mer is.
För iskuber
För krossad is
OBSERVERA!
De första satserna med iskuber kan ha en lätt bismak. Kasta
bort den första isen som levereras av maskinen.
Isen kommer från ismaskinens behållare som finns i frysskåpet.
När du trycker på isfördelarens spak som sitter på utsidan,
öppnas en fallucka mellan isbehållaren och isfördelaren. Efter
att dricksglaset har flyttats undan från isfördelarens spak kan
man höra ett surrande ljud i ett par sekunder. Ljudet uppstår
när falluckan stängs.
Isfördelaren kan inte arbeta om dörren till frysskåpet står öppen.
Ta aldrig stora mängder iskuber från isfördelaren, utan direkt
från isbehållaren.
Den krossade isen består av iskuber som krossat innan de
levereras. Detta gör att du kan få vänta ett litet ögonblick
innan isen kommer ut från maskinen. Det är helt normalt att
det hörs ett ljud från iskrossen. De krossade isbitarna kan
också variera i storlek.
När du växlar från krossad is till iskuber kommer en liten
mängd krossad is ut tillsammans med de första iskuberna.
Efter att skåpet startats tar det normalt 3 till 4 timmar innan
den första satsen iskuber kan levereras.
3sv33001.fm5 Page 237 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
238
ANVÄNDNING AV IS- OCH VATTENFÖRDELARENS
BELYSNING OCH LÅS (VISSA MODELLER)
Isfördelarens belysning
Isfördelaren är utrustad med nattbelysning.
Tänd nattlampan genom att trycka på knappen på höger sida
på kontrollpanelen.
Då tänds den röda kontrollampan ovanför knappen.
Isfördelarens lås
Det går att stänga av isfördelaren för att underlätta
rengöringen och för att förhindra att barn eller husdjur sätter
igång den av misstag. Tryck på låsknappen för att stänga av
fördelaren.
Kontrollampan ovanför knappen tänds och is- och
vattenfördelaren sätts ur funktion. För att sätta på fördelaren
igen håller du upplåsningsknappen intryckt tills kontrollampan
ovanför knappen tänds.
Nu kan du få is och vatten på vanligt sätt.
OBSERVERA!
Låsfunktionen stänger inte av elektriciteten till
skåpet, till ismaskinen eller till fördelarens belysning.
Den sätter helt enkelt fördelarens spakar ur funktion.
3sv33001.fm5 Page 238 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
239
DEN AUTOMATISKA ISMASKINEN
Bra att veta om den automatiska ismaskinen (Mod. 1)
Till/Frånspaken har två lägen:
Nerfälld spak.... automatisk istillverkning.
Uppfälld spak..... den automatiska istillverkningen
avstängd.
Gör så här för att stänga av skåpet: (Utförande II)
Till-/frånspaken sitter upptill på frysdelens högra del.
1.
Gör så här för att sätta på isskåpet: vrid reglerspaken till ON-
läge (vänster).
OBS:
Din ismaskin har en automatisk avstängningsfunktion.
Ismaskinens sensorer stoppar automatiskt isproduktionen
men reglerspaken står kvar på ON (vänster).
2.
För att stänga av ismaskinen manuellt vrider du på spaken till
OFF (höger).
För att ta bort och byta ut ishinken:
1.
Sätt ner dina fingrar i hinken och låt tummen vila på
frikopplingsknappen.
2.
Håll hinken med båda händerna, tryck ned
frikopplingsknappen och lyft upp hinken och sedan ut. Du
behöver inte vrida ismaskinens reglerspak till OFF (höger).
Ismaskinen producerar ingen is om inte hinken placerats i
dörren.
Normalt bör ismaskinenr
producera ungefär 7 till 9 satser
med is på ett dygn.
Om du vill ha isfack eller hink:
1.
Töm isbehållaren Om så krävs använder du varmt vatten för
att smälta isen
Använd inte spetsiga eller
vassa föremål för
att bryta loss isen i isbehållaren. Detta kan orsaka skada i
ismaskinens mekanism.
2.
Diska av isfack eller hink med ett mild rengöringsmedel och
skölj och torka ordentligt. Använd inte slipande
rengöringsmedel eller lösningsmedel
Utförande I
Utförande II
3sv33001.fm5 Page 239 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
240
Att ta ut isbehållaren
Ta ut, töm och rengör behållaren:
när isfördelaren inte har använts eller inte kommer att
användas på minst en vecka;
när ett strömavbrott har fått iskuberna i isbehållaren att
smälta och frysa ihop;
när isfördelaren inte används regelbundet.
Att ta ut isbehållaren
1.Dra i täckpanelen från undersidan och skjut den sedan bakåt.
2.Skjut upp spaken till frånläget. Den befintliga isen kan
fortfarande levereras, däremot tillverkas inte någon mer is.
3.Lyft den främre delen av isbehållaren uppåt och dra sedan ut
den.
4.Töm behållaren. Om så krävs använder du varmt eller ljummet
vatten för att smälta isen. Använd inte spetsiga eller vassa
föremål för att bryta loss isen i isbehållaren. Detta kan skada
isbehållaren och isfördelaren.
5.Följ anvisningarna i avsnittet “Skötsel och rengöring”. Skölj
ordentligt. Använd inte slipande rengöringsmedel eller
lösningsmedel.
6.När isbehållaren sätts på plats igen måste du se till att den
blir inskjuten så långt det går. Skjut ner signalspaken till läge
“Till” för att få igång istillverkningen igen.
OBSERVERA! Sätt inte på ismaskinen förrän den har anslutits
till vattenledningen.
Det är normalt att iskubernas kanter fryser ihop. Det går lätt
att sära på dem.
Ismaskinen kan inte fungera förrän frysskåpet blivit
tillräckligt kallt för att tillverka is. Detta tar ungefär
12 timmar.
Om den mängd is som ismaskinen producerar inte täcker ditt
behov, kan du sänka temperaturen genom att ställa
termostatratten på ett högre nummer. Vänta en dag om så
behövs. Ställ annars termostatratten på “4/5”
För att få god kvalitet på isen är det viktigt att
vattenkvaliteten är god. Vattenavhärdare som till exempel
salt kan skada ismaskinen och leda till att iskvaliteten
försämras.
3sv33001.fm5 Page 240 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
241
VANLIGA PROBLEM FÖRKNIPPADE MED
ISTILLVERKNING
OBSERVERA
: Använd endast iskuber från ismaskinen.
PROBLEM MÖJLIG ORSAK LÖSNING
Isfördelaren fungerar inte. Dörren till frysskåpet är öppen.
Isbehållaren är inte ordentligt
inskjuten.
Stäng dörren till frysskåpet.
Försäkra dig om att isbehållaren
är inskjuten så långt det går.
Isfördelaren slutar att fungera. Isfördelaren har inte använts på
mycket länge, vilket har gjort att
iskuberna smält ihop.
Isfördelarens spak har hållits
intryckt för länge.
Skaka på isbehållaren då och då
så att iskuberna inte fryser ihop
och så att förvaringskapaciteten
ökar. Kasta bort de gamla
iskuberna och gör ett nytt
förråd.
Vänta i tre minuter så att
isfördelarens motor startar igen.
Stora mängder is ska inte tas
från isfördelaren utan från
isbehållaren.
Isen smakar eller luktar illa. Isen absorberar doft- eller
smakämnen som finns i luften.
Vattnets kvalitet.
Livsmedlen är inte ordentligt
förpackade.
Det är kanske dags att rengöra
isbehållaren och frysen.
Problem med ismaskinens rör.
Det är dags att göra ny is. Kasta
den gamla isen och gör ett nytt
förråd.
Förvara överskott av is i en
behållare med lock.
Om vattnet innehåller mineraler
kan det behövas ett filter.
Slå in livsmedlen ordentligt.
Rengör isbehållaren och frysen.
Följ anvisningarna för att få gott
vatten till ismaskinen.
De första satserna is som
tillverkas med en ny ismaskin
kan ha bismak. Kasta bort isen
och gör en ny sats.
3sv33001.fm5 Page 241 Monday, August 20, 2001 3:42 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

KIC ARG 484 Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide