13
DRIFT
SV
Anmärkningar om drift
• Användare bör ha i åtanke att det kan bildas frost
om dörren inte stängs ordentligt, om
luftfuktigheten är hög på sommaren eller om
frysdörren öppnas ofta.
• Säkerställ att det finns tillräckligt med utrymme
mellan livsmedel som förvaras på hyllorna eller i
dörrfacken så att dörren kan stängas helt och
hållet.
• Om dörren står öppen under längre perioder kan
detta orsaka en påtaglig temperaturökning i
apparatens olika fack.
• Om kylskåpsapparaten ska lämnas tom under
längre perioder ska den stängas av, frostas av,
rengöras och torkas. Dörren ska sedan lämnas
öppen, detta för att förebygga mögelansamling.
• Korgen eller lådan med de två stjärnorna (
)
kan användas för korttidsförvaring av is och
livsmedel från -12 °C till -18 °C.
• Förvaringsfack för frusna livsmedel med två
stjärnor passar för förvaring av förfryst mat, samt
förvaring eller tillverkning av glass eller isbitar.
• Förvaringsfack med två stjärnor är inte avsedda
för att frysa ner färskvaror.
Energispartips
• Se till att det finns tillräckligt med mellanrum
mellan livsmedel som förvaras. På så sätt kan
kalluften cirkulera jämnt och man minskar
energiförbrukningen.
• För att undvika att fukt eller frost bildas ska man
låta varm mat svalna innan man lägger in den i
kylskåpet.
• När man förvarar livsmedel i frysen ska man
ställa in frystemperaturen under den temperatur
som är angiven på varan.
• Observera att det finns i apparatens
specifikationer ett tillåtet intervall för
temperaturökning efter avfrostning. Linda in eller
försegla maten i flera lager om du vill minimera
den påverkan som temperaturökningen kan ha på
maten.
• Apparatens automatiska avfrostningssystem
försäkrar att is inte byggs upp i facken under
normala förhållanden.
Effektiv förvaring av livsmedel
• Förvara frysta livsmedel eller kylvaror i slutna
behållare.
• Kontrollera utgångsdatum och etiketter
(förvaringsanvisningar) innan livsmedel förvaras i
apparaten.
• Förvara inte livsmedel för länge (längre än 4
veckor) i apparaten om de är känsliga för låga
temperaturer.
• Ställ in kyl- eller frysvaror i kylen/frysen direkt
efter inköp.
• Förvara rått kött och rå fisk i lämpliga
förvaringsfack så att de inte kommer i kontakt
med eller att vätska från dem droppar ner på
annan mat.
• Undvik att frysa om livsmedel som har tinats. Om
man fryser om upptinat livsmedel kommer det att
försämra dess smak och näringsvärde.
• Överfyll inte apparaten. Kall luft kan inte cirkulera
effektivt om apparaten är överfull.
• Om du ställer in en för låg temperatur kan
livsmedlet frysas. Ställ inte in en lägre temperatur
än vad som krävs för att livsmedlet ska förvaras
korrekt.
Maximal fryskapacitet
• Tryck på knappen Snabbfrysning flera timmar
innan färskvaror ställs in i frysen (om andra
livsmedel redan förvaras i frysen) för att uppnå
maximal fryseffekt.7 timmar är i de flesta fall
optimalt.
Maximal förvaring
• Sätt i samtliga lådor för att säkerställa bästa
möjliga luftcirkulation.
• Om stora mängder mat lagras, ska alla fryslådor
tas ur apparaten och maten ska staplas direkt på
fryshyllornas frysfack.
ANMÄRKNING
• Töm lådorna på livsmedel innan de tas ur.
Använd sedan lådornas handtag och dra ut dem
försiktigt. Risk för personskador föreligger.
• Tänk på att sätta in lådorna i rätt position, då de
kan ha olika form.