26095-56

Russell Hobbs 26095-56 Användarmanual

41
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga eller med bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är
under uppsikt och har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått vilka risker
som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med apparaten. Rengöring och
användarunderhåll ska inte utföras av barn, såvida de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll
apparat och elkabel utom räckhåll för barn under 8 år.
Anslut inte apparaten genom en extern timer eller ärrkontroll.
Mat kan brännas. Använd inte apparaten i närheten av eller under gardiner eller andra brännbara
material. Håll alltid grillen under uppsikt när den används.
Lämna inte apparaten utan uppsikt när den används
h
Apparatens utsida blir varm. Eftervärmen gör att utsidorna fortfarande är varma efter avslutad
användning.
Ta ut, töm och rengör smulbrickan regelbundet. Använd inte utan att smulbrickan är isatt.
Om sladden är skadad ska man lämna tillbaka apparaten för att undvika fara.
Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna bruksanvisning.
I händelse av eldsvåda ska man hålla luckan stängd och dra ur stickproppen ur vägguttaget.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
l
Använd inte denna apparat nära badkar, dusch, handfat eller andra behållare för vatten.
Använd inte utomhus.
Använd alltid apparatens handtag eller använd ugnshandskar, vissa delar blir heta.
Placera sladden så att den inte hänger övre apparaten och för att undvika att man snubblar över den
eller att den fastnar.
Dra ur apparatens sladd ur eluttaget när den inte används och låt den svalna helt innan du rengör
eller förvarar den.
Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
Lägg inte in några av följande material i ugnen: papper, kartong, plast eller liknande.
Använd ALDRIG den öppna glasluckan som hylla för att placera mat på, det kan orsaka att ugnen
välter.
DELAR
1. Lampa
2. Reglage för temperatur/matlagningsfunktion
3. Timer 1 - uppvärmning/bakning/grillning/
luftfritering
4. Timer 2 - rostning
5. Smulbricka
6. Hyllstöd
7. Glaslucka
8. Bakplåt/droppbricka
9. Galler
10. Nätgaller för luftfritering
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
42
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska de avtagbara delarna i varmt vatten med diskmedel, skölj ordentligt och lufttorka.
Lämna tillräckligt fritt utrymme (150 mm) runt om apparaten så att luften kan cirkulera utan att skada
närliggande skåp och väggar.
Ugnen kan ryka lite första gången man använder den. Det är normalt och kommer snart att försvinna.
ALLMÄN DRIFT
R ATT SÄTTA PÅ
1. För matlagning ska man använda temperatur-/matlagingsreglaget för att välja temperatur eller
matlagningsläge (toast (rosta), airfry (luftfritera), grill (grilla)). Sedan ska man välja tillagningstid
med hjälp av Timer 1, eller välja inställningen ‘stay on’ (förbli på).
2. För rostning ställer man in temperatur-/matlagingsreglaget på inställningen ‘toast. Sedan väljer
man rostningsgrad med hjälp av Timer 2.
R ATT STÄNGA AV
Vrid båda timers till läget ‘O’ och temperatur-/matlagingsreglaget till läget ‘min’.
VIKTIG INFORMATION
Denna apparat blir varm. När den används ska man alltid använda ugnshandskar eller liknande för
att vidröra apparatens yttre eller inre ytor.
Du måste ställa in timern eller använda inställningen ‘stay on’ för att ugnen ska fungera.
Se till att maten eller bakplåten inte benner sig inom 40 mm avstånd från de övre värmeelementen.
Placera bakplåten/droppbrickan under oljiga eller feta livsmedel enligt behov. Undvik att maten
spiller över kanterna på brickan för att undvika dropp på värmeelementen, där det kan orsaka rök
och vara svårt att rengöra.
ROSTNING
1. Ställ in reglaget för temperatur-/matlagning till läget toast.
2. Öppna luckan och skjut in gallerhyllan i den nedersta skåran.
3. gg det livsmedel som ska rostas direkt på gallerhyllan och stäng luckan.
4. Vrid Timer 2 medurs till mitten (r) och sedan medurs eller moturs för att ställa in önskad
rostningsgrad (grh).
5. Lampan tänds och förblir tänd tills rostningscykeln är klar.
OBS: Kontrollera rostningen för att se till att önskad färg uppnås. Reglaget för Timer 2 kan justeras för
att förlänga eller minska rostningstiden, eller yttas till av-läget (O) när som helst.
6. När rostcykeln är klar hörs en ljudsignal. Lampan släcks.
7. Öppna luckan med ugnshandskar och dra bara ut plåten så långt som behövs för att ta maten.
8. Dra ur apparatens stickpropp ur väggkontakten när den inte används.
OBS: Reglaget för Timer 2 måste ställas in för att ugnen ska fungera.
GRILLNING
När man grillar ska man värma upp ugnen i fem minuter i förväg. För optimala resultat ska man
använda det övre plåtläget. Se till att livsmedlen eller bakplåten inte benner sig inom 40 mm från
det övre värmeelementet.
1. Vrid temperaturknappen till grill.
2. Ställ in reglaget för Timer 1 till 20 och vrid det sedan medurs eller moturs till önskad tillagningstid.
Välj stay on för att tillaga längre än 60 minuter eller för att kontrollera tillagningstiden manuellt.
Lampan tänds och förblir tänd tills tillagningen är klar.
43
OBS: Du måste ställa in tid på timer 1 eller välja inställningen stay on för att ugnen ska fungera.
3. När ugnen är varm ska man öppna luckan och sätta in maten. Stäng luckan.
4. Om du har ställt in en tid hörs en ljudsignal när matlagningen är klar. Ugnen stängs av och lampan
släcks. Om du inte använder timern (stay on) måste du stänga av apparaten manuellt när du
bedömer att matlagningen är färdig.
5. Öppna luckan med ugnshandskar och dra bara ut plåten så långt som behövs för att ta maten.
6. Dra ur apparatens stickpropp ur väggkontakten när den inte används.
LUFTFRITERING AIR FRY
Luftfriteringsteknik använder högintensiv het luft som bryner och gör maten krispig med lite eller ingen
olja. Använd de tillagningstider som visas i tabellen nedan eller följ de rekommenderade riktlinjerna på
produkten. Kom ihåg att luftfritering skiljer sig från traditionell ugnstillagning, så tillagningstiderna kan
behöva justeras för bästa resultat.
OBS: Man behöver inte värma upp ugnen i förväg för luftfritering.
OBS: Placera maten i ett enda lager på nätgallret för bästa resultat.
1. Lägg maten på nätgallret
2. Öppna luckan och skjut in nätgallret för luftfritering i den mittersta eller lägre positionen.
3. Ställ in temperatur-/tillagningsreglaget till luftfriteringspositionen.
4. Ställ in reglaget för Timer 1 till 20 och vrid det sedan medurs eller moturs till önskad tillagningstid.
Välj stay on för att tillaga längre än 60 minuter eller för att kontrollera tillagningstiden manuellt.
Lampan tänds och förblir tänd tills tillagningen är klar.
OBS: Du måste ställa in tid på timer 1 eller välja inställningen stay on för att ugnen ska fungera.
5. Om du har ställt in en tid hörs en ljudsignal när matlagningen är klar. Ugnen stängs av och lampan
släcks. Om du inte använder timern (stay on) måste du stänga av apparaten manuellt när du
bedömer att matlagningen är färdig.
6. Öppna luckan med ugnshandskar och dra bara ut plåten så långt som behövs för att ta maten.
OBS: Rengör smulbrickan ofta när luftfriteringsinställningen används.
7. Dra ur apparatens stickpropp ur väggkontakten när den inte används.
REKOMMENDERADE TILLAGNINGSTIDER FÖR LUFTFRITERING
Följande tider ska ses som en vägledning. Kontrollera att maten är genomstekt före servering. Om man är
tveksam ska man tillaga lite längre. Tillaga fågel, äsk, hamburgare, ect. tills köttsaften är klar.
Livsmedel Mängd/vikt Tid (minuter)
FRYST
Kycklingnuggets Max 24 10-14 eller tills genomstekt
Kycklingstrips Max 14 15-20 eller tills genomstekt
Fiskpinnar Max 16 10-14 eller tills genomstekt
Panerade lökringar Max 500 gr 10-14 eller tills gyllenbrun
Potatiskroketter Max 20 12-18 eller tills gyllenbrun
Klyftpotatis Max 600 gr 14-18 eller tills gyllenbrun
Sötpotatisfrites Max 400 gr 10-14 eller tills gyllenbrun
Pommes frites Max 400 gr 10-14 eller tills gyllenbrun
Tjocka pommes frites Max 800 gr 20-25 eller tills gyllenbrun
Pizza
10-16. Rotera 180º efter halva tiden för jämn
tillagning
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
44
Livsmedel Mängd/vikt Tid (minuter)
RSKT
Pommes frites Max 550 gr 22-27 eller tills gyllene och krispig
Klyftpotatis Max 600 gr 20-25 eller tills gyllene och krispig
Sötpotatisfrites Max 500 gr 17-22 eller tills gyllene och krispig
BAKNING
För bästa resultat ska man alltid värma upp ugnen i minst 10 minuter i förväg vid önskad temperatur när
man bakar eller lagar mat. För optimala resultat ska man använda det mellersta eller nedersta plåtläget.
Ugnen har designats för att tillaga mat snabbt och eektivt. Kontrollera livsmedlen före den utsatta
tillagningstiden för en konventionell ugn för att undvika att de tillagas för länge.
1. Ställ in temperatur-/tillagningsreglaget till önskad temperatur.
2. Ställ in reglaget för Timer 1 till 20 och vrid det sedan medurs eller moturs till önskad tillagningstid.
Välj stay on för att tillaga längre än 60 minuter eller för att kontrollera tillagningstiden manuellt.
Lampan tänds och förblir tänd tills tillagningen är klar.
OBS: Du måste ställa in tid på timer 1 eller välja inställningen stay on för att ugnen ska fungera.
3. När ugnen är varm ska man öppna luckan och sätta in maten. Stäng luckan.
4. Om du har ställt in en tid hörs en ljudsignal när matlagningen är klar. Ugnen stängs av och lampan
släcks. Om du inte använder timern (stay on) måste du stänga av apparaten manuellt när du
bedömer att matlagningen är färdig.
5. Öppna luckan med ugnshandskar och dra bara ut plåten så långt som behövs för att ta maten.
6. Dra ur apparatens stickpropp ur väggkontakten när den inte används.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Rengör glasluckan med en fuktig trasa eller svamp fuktad i varmt vatten med diskmedel. Använd
inte fönsterputsmedel i sprayform. Torka rent med en ren trasa för att avlägsna diskmedelsrester och
strimmor från glaset.
2. Diska gallret i varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka ordentligt.
3. Diska bakplåten/droppbrickan/nätgallret för luftfritering i varmt vatten med diskmedel. Skölj och
torka ordentligt.
4. Om mat bränts fast på bakplåten/droppbrickan/nätgallret för luftfritering ska man lägga i blöt i
varmt/hett vatten med diskmedel i en timme före rengöring. Använd en disksvamp eller mjuk borste
för att avlägsna äckar. Skölj och torka ordentligt.
5. Rengör utsidan med en fuktig trasa.
SMULBRICKA
För att installera:
Med ugnsluckan stängd ska man skjuta in brickan i ugnens nederdel från framsidan.
För att rengöra:
1. När apparaten är tillräckligt sval för att vidröra ska man dra ut smulbrickan.
2. Släng smulorna och torka av brickan med en fuktig trasa. Torka ordentligt innan den sätts tillbaka.
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, ociell återvinnings-/uppsamlingsstation.
1/116