INFRYSNING AV FÄRSKA LIVSMEDEL
Frysfacket (det övre) är lämpligt för infrysning av
färska livsmedel och långvarig förvaring av frysta
och djupfrysta matvaror.
När du ska frysa in matvaror ska du placera dem i
(det övre) frysfacket och lämna dem där i 24
timmar.
Lägg djupfryst mat i (nedre) förvaringsfacken för att
lämna utrymme för en ny infrysning.
Maximal mängd livsmedel som kan frysas inom 24
timmar anges på typskylten som sitter på
produktens insida.
Infrysningen tar 24 timmar: lägg inte in andra
livsmedel som ska frysas under denna period.
FÖRVARING AV FRYST MAT
Vid första uppstart eller efter ett uppehåll i avstängt
läge, låt produkten stå på i minst 8 timmar med en
hög inställning innan du lägger in några matvaror.
I händelse av en oavsiktlig avfrostning,
t.ex. vid ett strömavbrott och avbrottet
varar längre än den tid som anges i
den tekniska informationen under
"Säkerhet vid strömavbrott", måste
den tinade maten konsumeras snabbt
eller omedelbart tillagas och sedan
frysas in på nytt (när maten har
kallnat).
UPPTINING
Djupfryst och fryst mat kan, innan den används,
tinas i kylen eller vid rumstemperatur beroende på
den tid som står till förfogande för upptiningen.
Småbitar kan till och med tillagas direkt från frysen
medan de fortfarande är frysta. Tillagningen tar i
detta fall dock lite längre tid.
RÅD OCH TIPS
NORMALA DRIFTLJUD
Följande ljud är normala under drift:
• Ett gurglande och bubblande ljud hörs från
slingorna när köldmedlet pumpas runt.
• Ett surrande eller pulserande ljud hörs från
kompressorn när köldmedlet pumpas runt.
• Ett plötsligt knackande ljud från produktens
insida som orsakas av termisk dilatation (ett
naturligt och ofarligt fysiskt fenomen).
• Ett gurglande klickljud hörs från
temperaturregulatorn när kompressorn slås på
eller av.
TIPS FÖR ENERGIBESPARING
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå
öppen längre tid än absolut nödvändigt.
TIPS FÖR INFRYSNING
Här följer några värdefulla tips som hjälper dig att
använda infrysningsfunktionen på bästa sätt:
• den största mängd mat som kan frysas inom 24
timmar anges på typskylten.
• frysprocessen tar 24 timmar, inga andra
livsmedel får läggas i frysen under denna tid.
• frys endast in färska och rena matvaror av hög
kvalitet.
• dela upp maten i små portioner för en snabbare
och fullständig infrysning, därefter kan du plocka
ut och tina endast den mängd du behöver.
• slå in maten i aluminiumfolie, eller lägg den i
plastpåsar och se till att förpackningarna är
lufttäta.
• låt inte färsk, ej infryst mat komma i kontakt med
redan infryst mat för att temperaturen inte skall
öka i den infrysta maten.
• magra matvaror håller sig bättre och längre än
feta. Salt minskar livslängden på matvaror.
• isglass kan, om den konsumeras direkt från
frysfacket, orsaka frysskador på huden.
• det är lämpligt att anteckna datumet för
infrysning på varje separat förpackning så att du
kan hålla reda på förvaringstiderna.
TIPS FÖR FÖRVARING AV FRYST MAT
Observera följande för att utnyttja produktens
prestanda på bästa sätt:
• Kontrollera att kommersiellt infrysta matvaror har
förvarats på rätt sätt av återförsäljaren.
• transportera frysta matvaror från affären till
frysen så snabbt som möjligt;
• öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå
öppen längre tid än absolut nödvändigt.
• när fryst mat tinas upp försämras den snabbt
och får inte frysas in på nytt.
• överskrid inte den förvaringsperiod som anges
av tillverkaren.
5