Electrolux EKC5000 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Spis
BRUKSANVISNING
EKC 5000
2
Innehåll
Innehåll
Säkerhet…………………………………….
Spisen ………………………………………
Uppackning
……………………………
Tillbehören
………………………….
Säkerhetsutrustningen……………………
Tippskyddet
…………………………
Kastrullskyddet
(extra tillbehör
)…………………….
Luckspärren
……………………..….
Före första användning..……………………
Rengöring av spisen
…………………
Rengör tillbehören
………………….
Bränn av ugnen
…………….……….
Manöverpanelen…………………………
Kontrollamporna
……………………
Glaskeramikhällen…………………………
Användning av hällen
……………….
Ugnen..……………………………………
Ugnens funktioner
……………………
Praktiskt användning
………………..
Rengöring och skötsel
………………
Installation…………………………………
Ändring av sockelhöjd och –djup
………
Nivåjustering
………………….………
Elektrisk anslutning
…………………
Service ……………………………………
Tekniska uppgifter..………………………
Bakning tabell…………………………….
Grill & matlagning tabell………………….
Praktiska råd och tips……………………
Problem och åtgärder……………………
Skrotning……………..………………….
3
4
4
4
5
5
5
6
6
6
6
7
7
7
8
8
11
11
12
14
17
17
18
18
19
20
21
22
23
24
24
3
Säkerhet
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal
hushållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på
annan person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitel “Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS DESSA TEXTER EXTRA
NOGGRANT,
så att du inte
skadar dig själv, andra eller spisen.
Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och
snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Ungspanna blir hett i ugnen. Använd grillvanten när
du tar bort ungspannan från ugnen.
Spisen blir hett vid användning. Var försiktig i
närheten av värme element, som ligger i ugnen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta,
alternativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD (
som extra tillbehör
)
till
din spis, skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA
skall också vara i
funktion.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning.
BERÖRING KAN GE
BRÄNNSKADOR!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att spisen
tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll.Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte alumiumfolie, plast o.d. på
glaskeramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan
få papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin
eller lättantändligt utan tillsyn. Vid brand, nollställ
spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN
MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för
glaskeramikhäll respective ugn. Kontrollera kärlens
bottnar.
Användning på hällen måste ske med största
försiktighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten antänds
och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan eldslågor och
brinnande fettstänk förorsaka personskador.
Rengöring
Häll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet är
mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som mögligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
4
Spisen
Spisen
1. Löstagbar imkåpa
2. Häll med värmezoner
3. Manöverpanel med
VRED
4. Ugn
5. Förvaringslåda
6. Sockel
Spisen har hjul baktill för att underlätta
förflyttning vid städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i överkant och dra sedan ut spisen.
4
3
2
6
5
1
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till
återförsäljaren – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska lämna
det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerad långpanna
Emaljerad plåt (2 st.)
Ugnsgaller
Rakbladskrapa för rengöring av
glaskeramikhällen
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Bruksanvisning
Kondensationsskydd
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
5
Säkerhetsutrustningen
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm
breda, på båda sidor om spisen (
SE BILD
). En av
bänkarna kan ersättas av en vägg eller ett
högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till
att följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Vid installation av spisen måste även
tippskyddet monteras.
Tippskyddet måste vara monterat, för att
hindra spisen från att tippa vid onormal
belastning. Tippskyddet fungerar endast när
spisen är inskjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att
spisen har blivit justerad till den rätta nivån, se
kapitel Installation, s.17.
1. Rita en linje på väggen längs hällens bakre
kant
(SE BILD).
2. Måttuppgifter gäller för montering på
vänster sida
(SE BILD).
Mät ut var tippskyddet
ska placeras och skruva fast det i massivt
material eller lämplig förstärkning.
OBS!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större
än spisens bredd, måste du justera sidmåttet om
du önskar centrera spisen.
3. Tänk på, om du justerat måttet, att passa in
tippskyddet i hålet på spisens bakstycke när
du skjuter in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör
det svårare för barn att komma åt kärl på
hällen.
1. Placera skyddet på spisen.
2. Tryck skyddet över hällkanten med bakre
fästet upplyftat.
3. Lås skyddet genom att trycka de främre
fästet på platsen och tryck nedåt de bakre
fästena.
6
Säkerhetsutrustningen
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna
luckan. När du ska öppna luckan tryck ner spärren
och dra ut luckan.
Luckspärren hindrar öppningen av ugnsluckan. Det
finns ändå smala utrymme omkring luckan samt
mellan kontrollpanelen och luckan. Särskilt små
barn kan sticka in fingrarna i dessa och få
brännskador.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL.
Ett effektivare rengöring kan på
några fall vara på plats.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du
dragit ur spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och
handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
7
Manöverpanelen
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste
du bränna av den. Kontrollera, att ugnen är tom.
Gör så här:
1. Sätt på över/undervärme
samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2. Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3. Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1
2
4 a
4 b
3
1
2
3
4a
5b
Vred till
VÄRMEZONERNA
Termostatvred
UGNEN
Funktionsvred
UGNEN
Kontrollampa
UGNEN
Kontrollampa
SPISEN
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har
normalt lång livslängd. Om de slutar fungera,
kontakta service.
8
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du
sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. Även på
den högsta inställningen slocknar zonen ibland, då
för att förhindra överhettningen.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C
även efter att den är avstängd.
Keramiken i hällen tål värme, kyla och
temperaturchocker, men är känsligt för slag. En
kryddkvarn som ramlar ner kan spräcka hällen.
Använd aldrig hällen som stå-, avlastnings- eller
förvaringsplats.
Värmevarnaren lampor
Ø140
Ø140
Ø180
Ø180/120
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt stömmen till
spisen och kontakta service för reparation. Du
måste genast (medan hällen ännu är het) med
skrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad samt smält plast
och folie för att inte skada hällen. Lämna
aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred och stäng av
köksfläkten
. KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd
aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0-12, där
12 ger den högsta värmen. De kan vridas både med-
och moturs.
GÖR SÅ HÄR NÄR DU VILL ANVÄNDA HÄLLEN:
1. Ställ in läget på vredet till den zon du valt.
Om du vill använda dubbelzon, vrid vredet av
dubbelzon till symbol
- ("click" hörs) - och
sedan tillbaka till önskat läge
.
2. Nollställ vredet efter användning.
9
Glaskeramikhällen
Du får pröva dig fram till det läge och den
värmezon som passar dig och dina kärl bäst
beroende av vad du ska tillaga. Här följer en liten
vägledning:
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att
sedan vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet
eller storleken på “vattenbubblorna” kan hjälpa dig
att välja rätt läge:
SVAG VÄRME
: Sjudande vatten. Lämpligt för
vidarekokning av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex.
sockerärter och broccoli.
MEDEL VÄRME:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK VÄRME :
Ljudet tystnar innan vattnet börjar
bubbla kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten
till pasta och ris. Ställ sedan in önskat läge för
vidarekokning.
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är
kylskåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans
botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ
in ett läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt
färg (temperatur) när du börjar steka för att du ska
få ett bra resultat. Tryck en ljus stekspade mot
botten så ser du lätt fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT:
Lämpligt för t.ex. lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT:
Lämpligt för det mesta: pannkakor,
färsrätter, korv, tuna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT:
Lämpligt för tuna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
10
Glaskeramikhällen
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer store krav på
dina kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på
glaskeramikhällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedel
lämpligt för keramikhällar (medföljer inte
spisen).
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt monster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten:
täcka zonen helt. Med en för liten botten
bränner dessutom överkok lätt fast på zonen.
vara slät.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja
en rostfri model med sandwichbotten, dvs. en stabil
botten med lager av olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången (jfr
med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med utan lock).
Se till att zonen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och zon.
Stäng av zonen och låt maten bli fårdig på
eftervärmen.
Ång- och tryckkokning spar också energi.
11
Glaskeramikhällen
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR SÅ HÄR OM HÄLLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1. Ta bort fläckar med rakbladskrapan (se nedan).
2. Använd ett lämpligt rengöringsmedel för
keramikhällar när värmevarnaren slocknat. Skaka
flaskan och spruta ut ett par smala strängar på
hällen. Gnid rent med en fuktig trasa eller
hushållspapper.
3. Torka med en fuktig trasa bort överflöd av medlet,
det kan annanrs etsas fast när hällen värms upp
nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan:
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd
rakbladsskrapan med försiktighet, rakbladet är
mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från
glaskeramikhällen.
SÅ HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1. Ta bort låsningsanordning (1).
2. Skjuta knappen (2) framåt så långt det går (se
bild).
3. Se till att rakbladet är rent och helt annars kan det
skada hällen. Nya rakblad finns att köpa.
4. Luta skrapan ca 45°C och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
5. Torka försiktigt av smutsen från bladet med
hushållspapper.
6. Efter användning tryck ner knappen och drag den
bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
1
2
12
Ugnen
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fyra falser.
Vilken falsnivå som är lämplig att använda för olika
funktioner och temperaturer, kan du se i tabellerna
för bakning och matlagning i slutet av
bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser under
uppvärmning och slocknar vid uppnådd temperatur
(tänds och släcks när termostaten slår till och från).
För att välja ugnsfunktion vrider du funktionsvredet
till symbolen för önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR FÖLJANDE FUNKTIONER
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen
på, utan att någon av de andra funktionerna är
igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Övervärme
Takelement inkopplat.
Undervärme
Bottenelement inkopplat.
Grill
Grill- och takelement inkopplade.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar
ca 9-10 minuter att värma upp ugnen till 200°C.
Kan även användas vid gratinering.
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max. 125ºC.
Tak- och bottenelement är inkopplade med
ugnseffekt 500 W.
13
Ugnen
Praktisk användning
Placera aldrig aluminiumfolie, långpanna eller
plåt direkt på ungsbotten. Hindras
undervärmen kan emaljen skadas på grund av
överhettning. Ugnen blir varm under
användning,
HÅLL BARN UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering
av t.ex. pizza på en plåt finns
det risk att den slår
sig (blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga
form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd
och tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika
funktioner för olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem
minuter före full tid. Du har då möjlighet att
förkorta/förlänga gräddningstiden. Resultatet kan
påverkas av recept, formars material, färg, form och
storlek.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt. Stekar av
nötkött, som rostbiff och innanlår, blir saftigast om
de tillagas i 125°C ugnsvärme, men tar lite längre
tid än vid högre ugnstemperatur. Välj en ugnsäker
form med låg kant där steken précis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid ugnsbakning av
julskinka bildas det ofta mycket spad. Använd
därför ett stort stekfat eller ugnsgallret och därunder
en långpanna. Slå i litet vatten till pannan, det
hindrar fettet att bränna fast.
14
Ugnen
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grilloja och/eller
grillkryddor ger bättre färg, men ökar risken för
bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas
inte tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det
på ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera
en långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att
samla upp fettstänk m.m. fläskkotletter, biffar,
fiskfiléer o.d. placeras högt upp i ugnen medan t.ex.
tjocka revbensspjäll placeras i nedre delen av
ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
på önskad temperatur. Börja grilla efter 3-5
minuters prevärmning. Passa noga och vänd minst
en gang under tiden. En för lång grilltid ger torr,
tråkig och i värsta fall bränd mat.Ugnsluckan ska
vara stängd vid grillning.
Snabbstart (Gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även
använda för snabbuppvärmning av ugnen till
inställd temperatur. När ugnen kommit upp i den
valda temperaturen väljer du önskad funktion. Det
tar ca 8 minuter att värma upp ugnen till 200°C.
Men, ingen regel utan undantag, undvik
snabbuppvärmning om du ska grädda småkakor
eller maränger.
Lågtemperaturstekning - max.
125°C.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
önskad temperatur upp till max 125°C.
Lågtemperaturstekning är användbart till mat som
tål tillagning i låg temperatur under en längre tid.
Tänk på att det tar tid innan maten blir klar när du
planerar din matlagning.
Stekar av nöt, som rosbiff och innanlår, blir
saftigast om de tillagas i 125°C ugnsvärme. Köttet
förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning i
högre temperatur. Använd stektermometer. Obs!
Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur än 100°C.
15
Ugnen
Rengöring och skötsel
Håll ugn ren. Fett och spill osar rejält vid
uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Nollställ samtliga vred före rengöring.
Kontrollera, att ugnen är svalnat innan du
börjar .
Rengöringsmedel
Kontrollera, att rengöringsmedel är avsedd för
ugnsrengöring.
Använd
INTE
rengöringsmedel som innehåller
blekmedel, det kan bli skador i emaljen. Det är
förbjudet att rengöra ugnen med en
högtrycksspruta. Använd aldrig skurmedel elle
r
andra repande medel.
Rengöring av yttre delen
Använd rengöringsmedel som inte innehåller
skurmedel; undvika skrapande hjälpmedel, som
stålull osv. Torka av manöverpanelen, ugnsluckan
och luckans tätning med varmt vatten och
rengöringsmedel.
Ugnen
Rengör den emaljerad ugnen när den fortfarande är
lite varm. Torka av ugnen efter användning med
varmt vatten och handdiskmedel.
GÖR SÅ HÄR OM UGNEN ÄR MYCKET
SMUTSIG:
1. Spill eller överkok som sitter fast, lossar du
men t.ex. en stekspade.
2. Stryk med en svamp ut såpa i ugnen.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och
över/undervärme i ca 10 minuter.
4. När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
Byte av ugnslampa
Innan du byter ungslampan:
Nollställ alla vred!
1. Ställ en trasa på botten av ugnen.
2. Skruva moturs av skyddglaset och rengör det.
3. Sätt i en ny ugnslampa märkt 25 W, 230V,
300°C.
4. Återmontera skyddglaset.
5. Ta ut trasan.
16
Ugnen
Ugnstillbehören
1. Skruva ur skruvarna (A), ta ut stegen. Diska
stegen och galler för hand eller i diskmaskin.
Om de är rejält smutsiga, lägg dem i blöt
innan de rengörs med. t.ex. tvålull.
2. Återmontera delar i motsatt ordning.
Plåtar och långpanna torkas av med hushållpapper
och kan vid behov diskas för hand. Fastbrända
fläckar tas bort med en bakplåtsskrapa.
Grillelement
För enklare rengöring av ugnens innertak är ugnen
utrustad med ett fällbart grillelement.
Varning: Nollställ samtliga vred före
rengöring. Kontrollera, att ugnen har svalnat
innan du börjar.
Fäll ned grillelement
1. Ta ut ugnstegarna från ugnen.
2. Ta tag i grillelementets främre del och drag ut
det från fästen mot dig.
3. Fäll ned element.
Viktig: Pressa inte grillelement för kraftigt
nedåt! Grillelement kan skadas.
Sätt tillbaks grillelement
1. Lyft upp elementet försiktigt.
2. Drag elementet mot dig och sätt tillbaks det i
fästena.
3. Sätt tillbaka ugnstegar.
Viktig: Se till att grillelementet sitter fast
ordentligt.
17
Ugnen
Ugnslucka
Det går att ta bort ugnluckan för att kunna rengöra
den.
Demontering av ugnsluckan
1. Öppna ugnsluckan helt och hållet.
2. Fäll upp spärren på båda gångjärnen (1) helt
och hållet.
3. Stäng ugnsluckan till ungefär ¾, alltså förbi
motståndet (2).
4. Ta tag i luckan med båda händerna på sidorna.
Dra luckan ut (varning: den är tung!) från
ugnen (3).
Montering av ugnsluckan
1. Ta tag i luckan med båda händerna från
hantagssidan sett.
2. Håll luckan i cirka 60° vinkel.
3. Skjut in gångjärnen så långt som möjligt i de
båda urtagen samtidigt till höger och vänster
nedtill på ugnen (1).
4. Lyft upp luckan till motståndet (2) och öppna
den helt och hållet (3).
5. Fäll tillbaka spärren på båda gångjärnen till
sina ursprungliga lägen (4).
6. Stäng ugnsluckan.
Förvaringslådan
Förvaringslådan blir het, om ugnen är i bruk
under längre tid. Förvara inte värmekänsligt
materialer t.ex plåstpåsar, bakdukar inne i
förvaringslådan.
1. Ta tag i lådan (se bild) och dra ut den.
2. Dra ut den till stopp, lyft lätt uppåt och lådan
går fri från spärren i bakkanten och dra ut lådan
helt.
3. Efter rengöring sätt lådan tillbaka som motsatta
ordning.
Ovanför förvaringslådan finns det stöden, för att
förvara långpannan.
Kondensationsskyddet används för att samla
kondensationsvattnet som bildas när ugnen
används.
Efter varje användning skall kondensationssyddet
rengöras.
18
Installation
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Spisen är tung. Kanter och horn,
som du vanligtvis inte kommer i kontakt
med, kan vara vassa.
ANVÄND HANDSKAR
vid förflytting av spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig
köksinredning? Mät arbersbänkens höjd från
golvet till bänkens ovansida och sockeldjupet från
väggen till sockelns framkant
(SE BILD)
. Spisen kan
även installeras med en vägg eller ett högskåp på
den ena sidan och en avställningsyta på den andra
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd på
90 cm och ett sockeldjup på 50 cm. Du kan ändra
höjd och djup på sockeln så att spisen passar till en
bänkhöjd på 85, 88 eller 88 cm och ett sockeldjup
på 49, 50, 51 eller 52 cm (se bild). Se till att
spisens kabel inte kommer i kläm vid förflyttning
av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra det
samtidigt. Men läs först igenom samtliga punkter
här nedan innan du börjar.
1. Lägg ned spisen försiktigt. Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan
golv och spis.
2. För att ändra sockeldjup skruva ur skruvar A
(2 skruvar) och skruva ur skruvar B (2
skruvar), se bild.
3. Haka fast sockeln i önskad djup läge
(SE
BILD).
4. Skruva åter i skruvar A och B.
49 50 51
52
19
Installation
5. För att ändra spisens höjden, skruva ur
skruven C (1 skruv) sockelns bak mitten.
Skruva ur skruvar D (4 skruvar,
SE BILD
).
6. Haka fast sockeln till önskad höjd, 90, 88 or
85 cm (
SE BILD
).
7. Skruva åter skruvarna C och D.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördelar sig jämnt i stekpannan. Om du vill
kontrollera att spisen står plant placerar du ett
vattenpass på hällramen, först på ramens vänstra
eller högra sida därefter på dess framsida.
Vid behov kan du från sockelns framsida sänka
respective höje spisens hjul och fötter. Använd en
kryssmejsel för att justera de bakre hjulen och en
polygrip till de främre fötterna.
Elektisk anslutning
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på
person och/eller egendom.
Inkopplingsalternativ för spisen framgår av skylten
på bakstycket. Anslutningseffekt och spänning
finns angivet på dataskylten.
Spisen levereras med kabel och perilexdon för
inkoppling 400 V 3 fas.
20
Service
Service
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan leda
till skada på person och/eller egendom samt
försämra spisen.
Problem med spisen? Vi rekommenderar att du
läser bruksanvisningen, speciellt sid. 23 och 24.
Det kan löna sig.
Reklamation
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den
svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att
spara kvittot för eventuell reklamation.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion eller
användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel.
0771-11 44 77
eller via
e-mail på vår hemsida www.electrolux.se
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller
reservdelar ber vi dig kontakta Electrolux Service
på tel
0771-76 76 76 eller via vår hemsida på
www.electrolux.se. Du kan även söka hjälp via
din återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du
via www.electrolux.se eller Gula Sidorna under
rubrik Hushållsutrustning, vitvaror – service.
Innan du beställer service, kontrollera
först om du kan avhjälpa felet själv. Här i
bruksanvisningen finns en tabell, som beskriver
enklare fel och hur man kan åtgärda dem.
Observera, elektriska fel skall alltid åtgärdas av
certifierad elektriker.
Innan du kontaktar service, skriv upp följande
enligt dataskylten:
Modellbeteckning
……………………………
Produktnummer
……………………………
Serienummer
……………………………
Inköpsdatum
……………………………
Hur och när uppträder felet?
1 / 1