Gorenje VI4_740245F Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

Manuel
Induktionsplade med udsugning
Käyttöopas
Tuulettimella varustettu induktiokeittotaso
Bruksanvisning
Induksjonstopp med ventilator
Bruksanvisning
Induktionshäll med utsug
NO
FI
DK
SV
DK Manuel DK 3 – DK 25
FI Käyttöopas FI 3- FI 25
NO Bruksanvisning NO 3 – NO 25
SV Bruksanvisning SV 3 – SV 25
Anvendte symboler / Käytetyt symbolit / Symboler / Bilddiagram som används
Vigtige oplysninger / Tärkeitä tietoja / Viktig informasjon /
Viktig information
Tips / Vinkkejä / Tips / Tips
SV
INNEHÅLL
Din induktionshäll
Inledning 4
Beskrivning 5
Kontrollpanel 6
Säkerhetsanvisningar
Temperatursäkerhet 7
Begränsare för tillagningstid 7
Hälsosam tillagning 7
Användning
Induktionsljud 8
Kokkärl 9
Effektnivåer 10
Avkänning av kokkärl 10
Tillagningstimer/alarm 10
Indikationer på displayen 11
Tabell hällfunktioner 12
Tillagningsinställningar
Använda utsuget
13
13
Användning
Använda induktionshällen 14
Så överbryggar du induktionszoner 15
Ställa in tillagningstimern/alarm 15
Använda (barn)låsfunktionen 17
Använda utsuget 17
Underhåll
Rengöring 19
Fettfilter och uppsamlingsbricka 19
Fel
Allmänt 22
Felsökningstabell 22
Tekniska specifikationer
Information enligt förordning (EU) 66/2014 24
Miljöaspekter
Bortskaffande av förpackning och apparat
25
DIN INDUKTIONSHÄLL
Inledning
Denna häll har utformats för den riktige matlagningsfantasten. Tillagning en induktionshäll har ett flertal
fördelar. Det är enkelt, eftersom hällen reagerar snabbt och kan även ställas in en mycket låg effektnivå.
Hällen kan dessutom ställas in på en hög effektnivå och koka upp maten mycket snabbt. Det rikliga utrymmet
mellan värmezonerna gör tillagningen bekväm.
Tillagning en induktionshäll är annorlunda mot tillagning en traditionell apparat. Induktionstillagning
använder ett magnetfält för att generera värme. Det innebär att du inte kan använda vilket kärl som helst
hällen. I avsnittet om kokkärl får du mer information om detta.
För optimal säkerhet är induktionshällen utrustad med flera temperaturskydd och en indikator för restvärme
som visar vilka värmezoner som fortfarande är varma.
I denna bruksanvisning beskrivs hur du maximalt utnyttjar induktionshällen. Utöver information om användning
får du också bakgrundsinformation som kan hjälpa dig vid användningen av denna produkt. Du får också
tillagningstabeller och underhållstips.
Läs bruksanvisningen noggrant innan du använder apparaten, och förvara dessa instruktioner en säker
plats för framtida referens.
Bruksanvisningen är också lämplig som referensmaterial för servicetekniker. Placera därför apparatens
identifieringskort i utrymmet baktill på bruksanvisningen.
Apparatens identifieringskort innehåller all information som serviceteknikern behöver för att korrekt sätt
kunna tillgodose dina behov och frågor.
Mycket nöje med matlagningen!
SV 4
DIN INDUKTIONSHÄLL
Beskrivning
1. Värmezon Ø 16 cm / 1,2 kW (boost 1,4 kW)
2. Värmezon Ø 20 cm / 2,3 kW (boost 3,0 kW)
3. Kontroller för värmezonerna till vänster
4. Utsug
5. Kontroller för utsug
6. Lameller luftinlopp
7. Kontroller för värmezonerna till höger
8. Överbryggning värmezoner främre höger 19 x 21 cm 2,1 kW/boost 3,0 kW (zonen kan kopplas ihop
med zonen till vänster/höger)
9. Överbryggning värmezoner bakre höger 19 x 21 cm 1,6 kW/boost 1,85 kW (zonen kan kopplas ihop
med zonen framåt till höger)
SV 5
DIN INDUKTIONSHÄLL
Kontrollpanel
1. På/av-knapp för utsug
2. Utsug minusknapp (–)
3. Utsugets display
4. Utsug plusknapp (+)
5. Timerknapp för utsug
6. Valknapp för höger främre värmezon
7. Display effektnivå/restvärme
8. Låsknapp
9. Minusknapp (–) för minskning av effekt eller tid
10. Timerdisplay
11. Plusknapp (–) för minskning av effekt eller tid
12. På-/avknapp
13. Valknapp för höger bakre värmezon
14. Display effektnivå/restvärme
SV 6
SÄKERHET
Läs de separata säkerhetsinstruktionerna först före användning!
Temperatursäkerhet
En sensor mäter kontinuerligt temperaturen vissa delar av hällen. Varje värmezon är försedd med en sensor
som mäter temperaturen på kokkärlets botten för att undvika risken för överhettning när ett kokkärl kokar torrt.
Om temperaturer stiger för högt reduceras effekten automatiskt eller hällen stängs av automatiskt.
Begränsare för tillagningstid
Begränsaren för tillagningstid är en säkerhetsfunktion hos tillagningsapparaten. Den aktiveras om
du glömmer att stänga av hällen. Beroende vilken effektnivå du har valt begränsas
tillagningstiden så här:
Effektnivå Maximal användningstid (timmar)
1 8
2 6
3 5
4 5
5 4
6 1,5
7 1,5
8 1,5
9 1,5
Hälsosam tillagning
Brännpunkt för olika typer av olja
För att garantera att maten steks hälsosamt som möjligt rekommenderar vi att du väljer typen av olja i
enlighet med stektemperaturen. Varje olja har olika brännpunkt vid vilken giftiga gaser frigörs. I tabellen nedan
visas brännpunkterna för olika typer av olja.
olja Rökpunkt ° olja Rökpunkt °
Extra virgin olivolja 160 °C Solrosolja 227 °C
Smör/kokosolja 177 °C Majsolja/jordnötsolja 232 °C
Rapsolja 204 °C Olivolja 242 °C
Virgin olivolja 216 °C Risolja 255 °C
SV 7
ANVÄNDNING
Induktionsliud
Ett tickande ljud
Detta orsakas av kapacitetsbegränsaren på zonerna till vänster och höger. Tickande ljud kan också
höras vid lägre nivåer.
Ljud från kokkärlen
Det kan uppstå ljud från kokkärl under tillagning. Detta orsakas av energi som flödar från hällen till
kastrullen. Vid höga nivåer är detta helt normalt för vissa kärl. Det skadar inte kärlen eller hällen.
Ljud från fläkten
Apparaten är utrustad med en fläkt för att förlänga elektronikens livslängd. Om du använder
apparaten intensivt aktiveras fläkten för att kyla ned apparaten, och du hör ett surrande ljud. Fläkten
är igång i flera minuter efter att hällen har stängts av.
Kokkärl
Placera alltid kärlet i mitten av en rmezon. Använd alltid en stekpanna/fiskpanna där minst en av
mittpositionerna på överbryggningen täcks.
Kokkärl för tillagning på induktionshäll
För tillagning på induktionshäll krävs kokkärl av särskild kvalitet.
Kokkärl som redan har använts för tillagning på en gashäll är inte längre lämpliga att använda på
en induktionshäll.
Använd endast kokkärl som är lämpade för elektrisk tillagning och induktionstillagning med:
En tjock botten (min. 2,25 mm)
En plan botten.
De bästa är kokkärlen med kvalitetsmärket "Class Induction" (klass induktion).
Du kan själv kontrollera om dina kokkärl är lämpade genom att använda en magnet. Ett kokkärl är lämpligt
om kärlets botten drar åt sig magneten.
Lämpliga Olämpliga
Särskilda kokkärl i rostfritt stål Lergods
Class Induction (klass induktion) Rostfritt stål
Slitstarka emaljerade kokkärl Porslin
Emaljerade gjutjärnskärl Koppar/aluminium
Plast
SV 8
ANVÄNDNING
Var försiktig med emaljerade stålkärl! Emaljen kan flagna (emaljen lossnar från stålet) om du hällen
står på en hög effektnivå när pannan är (för) torr. Kokkärlets botten kan deformeras – exempelvis på grund av
överhettning eller användning på för hög effektnivå.
Använd aldrig kokkärl med deformerad botten. En urholkad eller rundad botten kan ha negativ
inverkan på överhettningsskyddet, så att apparaten blir för varm. Detta kan leda till att glasytan
spricker och att kärlets botten smälter. Garantin täcker inte skada som uppstår till följd av
användning av olämpliga kokkärl eller torrkokning.
Kokkärlets minsta diameter
Diametern på kokkärlets botten måste vara minst 12 cm (11 cm för värmezonen på ø 16 cm). Du
uppnår bästa resultat genom att använda ett kokkärl med samma diameter som zonen. Om ett
kokkärl är för litet fungerar inte zonen.
Längden på en fiskpanna (oval panna) som används på de överbryggade zonerna måste vara minst
20 cm.
Tryckkokare
Induktionstillagning är mycket lämplig för tillagning i tryckkokare. Värmezonen reagerar mycket
snabbt, och tryckkokaren får då snabbt upp trycket. När du stänger av en värmezon stoppas
tillagningsprocessen omedelbart.
Effektnivåer
Värmezonerna har 9 nivåer, en varmhållningsfunktion och en boost-nivå (beroende på zon).
Tryck på knapparna plus (+) eller minus (-) på en värmezon.
Om du trycker på knappen plus (+) startar tillagningen på nivå 1.
Om du trycker på knappen minus (–) startar tillagningen på nivå 9.
Om du trycker på knappen minus (–) och därefter knappen plus (+) startar tillagningen på boost-nivå.
Använd knapparna plus (+) eller minus (–) för att välja önskad effektnivå.
Värmezonen startar på vald effektnivå.
Varmhållningsfunktion
Varmhållningsfunktionen är till för att hålla redan tillagad mat varm.
Tryck på knapparna minus (–) eller plus (+) för att välja nivå 1
Tryck på knappen minus (–) för att välja varmhållningsfunktionen. Symbolen ”u” visas på
displayen.
Boost-funktion
Du kan använda funktionen "boost" för att tillaga på den högsta effektnivån under en kort tidsperiod
(max. 10 minuter). Efter den maximala effektförhöjningstiden reduceras effekten till inställning 9.
Boost-funktionen är inte tillgänglig i överbryggningsläge!
SV 9
ANVÄNDNING
Boost-effekt
grund av hällens effektbegränsning kan boost-funktionen endast ställas in en värmezon i taget (gäller
värmezonerna till både vänster och höger). Båda värmezoner kan ställas in till nivå 9. Om en värmezon är
ställd till boost-nivå kan den andra värmezonen ställas in till maximalt nivå 7/8.
Värmezonen med lägre nivå blinkar på displayen.
Avkänning av kokkärl
Om hällen inte känner av ett (järnhaltigt) kokkärl efter att effektnivån har ställts in blinkar
kärlavkänningssymbolen på displayen.
Tillagningstimer/alarm
En tillagningstimer kan ställas in för varje värmezon.
Hällen har även ett alarm. Både timern och alarmet kan ställas in till maximalt 99 minuter.
Alarmet fungerar på samma sätt som timern, men är inte länkad till en värmezon. Efter att alarmet
har ställts in fortsätter det nedräkningen även om hällen har stängts av.
Alarmet kan endast stängas av när hällen är påslagen.
Välj önskad funktion:
1. Timer timern är länkad till en värmezon. När tiden har förflutit stängs värmezonen av automatiskt.
2. Alarm — alarmet piper bara efter att inställd tid har förflutit.
Indikationer på displayen
Värmezondisplay
Värmezonens status
Effektnivå värmezon; 1 = låg nivå / 9 = hög nivå
Värmezonens boost-nivå är aktiv.
Inget (lämpligt) kokkärl på värmezonen (kärlavkänningssymbol)
Felkod; se ”Felsökningstabell”..
Restvärmeindikator; hällen visar för varje värmezon om det finns någon som
fortfarande är varm. Även om hällen är avstängd förblir indikatorn ”H” länge
värmezonen är varm! Undvik att beröra dem när denna indikatorn är tänd. Fara! Risk
för brännskador.
SV 10
ANVÄNDNING
Felkod; se ”Felsökningstabell”.
Låsfunktion aktiv.
Felkod; se ”Felsökningstabell”.
Funktionen överbryggning av zoner är aktiv.
Varmhållningsnivå aktiv
Utsugets display Utsugets status
Utsugsnivå: 1 = låg nivå / 4 = hög boost-nivå (blinkar)
Indikering för rengöring av fettfiltret.
Indikering för byte av kolfilter.
Tabell hällfunktioner
Funktion Knappar som används Beskrivning
Koppla ihop båda
överbryggningsknapparna
samtidigt
Överbryggningszonerna kan kopplas ihop med varandra.
Detta skapar en stor zon som kan användas för exempelvis
en stor fiskpanna eller ett stort kokkärl.
Om zonerna är sammankopplade kan de
inte ställas in till boost-funktion.
Använd en panna/fiskpanna där minst en
av mittpositionerna på
överbryggningszonerna täcks.
Timer
Tryck
knapparna
minus (–
) och
plus (+) samtidigt
Timern kan ställas in separat för varje värmezon.
Tillagningstider på upp till 99 minuter kan ställas in. Timern stoppar när
att inställd
tid har förflutit. Värmezonen stängs av automatiskt
r inställd tid har
äggklocka (ingen automatisk avstängning).
Lås Tryck på låsknappen i 3
sekunder
Tillagningsnivåerna och inställningarna är låsta.
Utsug På/av-
knapp för
utsug
Bänkutsuget kan ställas in i 3 fläkthastigheter och en boost-
nivå (nivå
Utsuget stängs av automatiskt efter inställd tid.
SV 11
ANVÄNDNING
Effektnivåer matlagning
Tabellen nedan är endast avsedd som en riktlinje, eftersom inställningarna beror kvantiteten och
sammansättningen av innehållet i kärlet.
Använd inställningen ”boost” för att
koka upp maten eller vätskan snabbt
"krympa" grönsaker
värma upp olja och fett
woka
Välj inställning 9 för att
bryna kött
tillaga fisk
tillaga omeletter
steka kokt potatis
fritera mat.
Välj inställning 7 och 8 för att
steka tjocka pannkakor
steka tjocka skivor panerat kött
steka bacon (fett)
koka rå potatis
tillaga fattiga riddare
steka panerad fisk
genomkoka pasta
steka tunna skivor (panerat) kött
Välj inställning 4-6 för att
slutföra tillagning av stora kvantiteter
tina upp hårda grönsaker
steka tjocka skivor panerat kött.
Välj inställning 1-3 för att
sjuda buljong
småkoka kött
sjuda grönsaker
smälta choklad
pochera
smälta ost.
SV 12
ANVÄNDNING
Använda utsuget
1. Tryck på lamellen för att öppna utsugets inlopp.
Öppna en eller båda lameller beroende på hur starkt utsug som behövs.
Lägg locket i en vinkel på kokkärlet med öppningen mot utsugssidan. Detta säkerställer
maximalt utsug.
SV 13
ANVÄNDNING
Använda induktionshällen
Använda touch-knapparna
Sätt fingerspetsen mot touch-knappen. Tryck inte hårt. Touch-knapparna reagerar på en lätt beröring. Använd
endast fingret för att trycka på knapparna.
Touch-knappen avger en kort signal när den aktiveras.
1. Berör och håll inne på-/avknappen tills du hör en signal.
Hällen befinner sig i standby-läge
En blinkande punkt och noll (0) visas på displayerna.
2. Berör en knapp för en värmezon.
Noll (0) visas på värmezonens display.
3. Tryck på knapparna minus (–) eller plus (+) för att välja en effektnivå.
Om hällen inte används på 20 sekunder stängs den av automatiskt.
Justera effektnivåerna
1. Berör knappen för en värmezon.
Effektnivån tänds.
2. Tryck på knapparna minus (–) eller plus (+) för att ändra effektnivån.
SV 14
ANVÄNDNING
Stoppa en värmezon
En värmezon är igång.
1. Berör knappen för en värmezon.
2. Tryck på knappen minus (–) för att ställa in effektnivån till noll (0).
Värmezonen stängs av.
Hällen stängs av efter 20 sekunder om alla värmezoner är inställda till noll (0) och inga andra
funktioner är aktiva.
Stänga av alla värmezoner samtidigt
En eller flera värmezoner är igång.
1. Berör och håll inne på-/avknappen tills du hör en signal.
Alla displayer slocknar och hällen stängs av.
Så överbryggar du värmezonerna
1. Försätt hällen i standby-läge.
2. Berör båda knappar för värmezonerna till höger för att koppla ihop värmezonerna.
3. Berör knappen för den främre överbryggade zonen.
4. Berör knapparna minus (–) eller plus (+) för den främre överbryggade zonen för att ställa in en effektnivå
(för båda sammankopplade zoner).
Avaktivering av överbryggningsläge
1. Berör båda knappar för överbryggningszonerna samtidigt för att koppla ihop överbryggningszonerna.
Ställa in tillagningstimern/alarm
1. Slå på hällen
För användning som tillagningstimer, välj en värmezon och en effektnivå.
För användning som alarm, välj inte en värmezon och en effektnivå.
Se kapitlet: Tillagningstimer/alarm
2. Tryck på knapparna minus (–) och plus (+) samtidigt för att slå på timern.
Timerns display visar två nollor (00).
En blinkande punkt visas i värmezonens display.
SV 15
3. Tryck på knapparna minus (–) eller plus (+) inom 10 sekunder för att välja en tillagningstid.
4. Timern har ställts in.
Värmezonen stängs av efter att inställd tid har förflutit.
En ljudsignal hörs.
Tryck på knapparna plus (+) eller minus (–) för att stoppa alarmet.
Ändra förinställd tillagningstid
Tillagningstiden kan ändras när som helst under användning.
1. Tryck på knappen för värmezonen för att välja den zon för vilken du vill justera timern.
En blinkande punkt identifierar zonen.
2. Tryck på knapparna plus (+) eller minus (–) för att ändra tiden.
3.
Kontrollera återstående tillagningstid
Timerdisplayen visar alla timerinställningar. De olika timerinställningarna visas efter varandra på displayen.
1. Tryck på knapparna plus (+) och minus (–) samtidigt för att välja den zon för vilket du vill se återstående tid.
En blinkande punkt identifierar zonen.
Timern visas återstående tid av vald tillagningstid.
Stänga av timern
Om du vill stänga av timern innan inställd tid har förflutit:
1. Tryck på knappen för värmezonen för att välja den zon för vilken du vill stoppa timern.
2. Tryck på knapparna minus (–) och plus (+) samtidigt.
3. Tryck på knappen minus (–) för att ställa in tiden till noll (00).
SV 16
ANVÄNDNING
Använda (barn)låsfunktionen
1. Slå på hällen och ställ in en effektnivå.
2. Berör låsknappen i ca. 3 sekunder.
”Ro” visas på displayen.
Hällen är nu låst. Inställningarna kan inte ändras.
3. För att låsa upp, berör låsknappen igen i ca. 3 sekunder.
Hällen är upplåst. Inställningarna kan ändras.
Använda utsuget
1. Tryck på lamellerna för att öppna utsugets inlopp (se kapitlet ”Använda utsuget”).
2. Berör utsugets på-/avknapp för att starta utsuget.
3. Tryck på knappen plus (+) för att öka hastigheten (nivå 1 > 2 > 3 > 4).
4. Tryck på knappen minus (–) för att sänka hastigheten (nivå 4 > 3 > 2 > 1).
Vid nivå 4 (boost-nivå) arbetar utsuget i 5 minuter maximal hastighet. Därefter sänks
utsugshastigheten till nivå 3.
4. Tryck på på-/avknappen för att stoppa utsuget.
Ställa in fördröjning
Med timerknappen kan en tid ställas in efter vilken utsuget stoppas automatiskt.
4 tider kan ställas in (5, 10, 15 eller 20 minuter).
1. Starta utsuget och välj en hastighetsnivå.
2. Tryck på timerknappen.
En blinkande 1:a visas i utsugets display.
SV 17
ANVÄNDNING
3. Tryck på knapparna minus (–) eller plus (+) för att välja en stopptid.
= 5 minuter
= 10 minuter
= 15 minuter
= 20 minuter
4. Tryck på timerknappen för att bekräfta vald tid.
Hastighetsnivån och stopptiden blinkar på displayen.
Utsuget stoppar automatiskt när tiden har förflutit.
SV 18
UNDERHÅLL
Rengöring
Daglig rengöring
Trots att spilld mat inte kan bränna fast i glaset rekommenderar vi att du rengör hällen omedelbart
efter användning.
Bäst för daglig rengöring är en fuktig trasa med ett milt rengöringsmedel.
Torka med hushållspapper eller en torr diskhandduk.
Svårborttagna fläckar
Svårborttagna fläckar kan också tas bort med ett milt rengöringsmedel, t.ex. diskmedel.
Ta bort vattenmärken och kalkfläckar med ättika.
Metallmärken (orsakade av att kärl har förskjutits på hällen) kan vara svåra att ta bort. Specialmedel
är tillgängliga.
Använd en glasskrapa för att ta bort spilld mat. Smält plast och socker tas också bort bäst med en
glasskrapa.
Använd aldrig slipande medel. De orsakar repor i vilka smuts och kalkfläckar kan ansamlas. Använd
aldrig något vasst, t.ex. stålull eller skurmedel.
Nej ingen uporabljajte grobih oz. slipmedel rengörs och åtgärdas, förutsatt att de är rena, där
kasinot lätt tvättas och tvättas. Förfina inte skärningen av föremål, t.ex. žinate lös ali žinatih
šetk.Filtri in pladenj za zbiranje mašobe
Filter och uppsamlingsbricka
Fettfilterindikering
Efter 30 drifttimmar av utsuget tänds fettfilterindikeringen G på displayen.
Under användning blinkar indikatorn omväxlande med vald utsugsnivå.
1. Tryck antingen på knappen plus (+) eller minus (–) för att stoppa blinkandet.
Utsugsnivån visas. När utsuget är avstängt visas fettfilterindikatorn G på displayen igen.
2. Fettfiltret ska rengöras.
3. Återställ minnet genom att trycka och hålla inne knappen plus (+) utsuget i 5 sekunder, tills
fettfilterindikatorn G försvinner från displayen.
SV 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Gorenje VI4_740245F Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för