Husqvarna QSG757 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
S
SS
SP
PP
PI
II
IS
SS
S
H
HH
HU
UU
US
SS
SQ
QQ
QV
VV
VA
AA
AR
RR
RN
NN
NA
AA
A
R
RR
RE
EE
EG
GG
GI
II
IN
NN
NA
AA
A
P
PP
PU
UU
UB
BB
B
P
PP
PL
LL
LU
UU
US
SS
S
E
EE
EX
XX
XT
TT
TR
RR
RA
AA
A
QSG 657, QSG 757
QSG 657, QSG 757QSG 657, QSG 757
QSG 657, QSG 757
821 04 69-00
SE
Innehåll
2
Innehåll
InnehållInnehåll
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Uppackning
...................................... 4
Tillbehören
....................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet
..................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
5
Luckspärren
..................................... 6
Före första användning.............................. 6
Rengöring av spisen
....................... 6
Rengör tillbehören
......................... 6
Bränn av ugnen
............................... 6
Manöverpanelen ......................................... 7
Kontrollamporna
............................ 7
Glaskeramikhällen ..................................... 8
Användning av hällen
..................... 8
Rengöring av hällen
......................11
Säkerhetsfunktioner
.....................12
Ugnen .........................................................13
Ugnens funktioner
........................13
Praktisk användning
......................14
Rengöring och skötsel
.................17
Installation .................................................20
Ändring av sockelhöjd
och -djup
........................................20
Nivåjustering
..................................21
Elektrisk anslutning
......................21
Service .......................................................22
Tekniska uppgifter ...................................23
Tabeller .....................................................24
Bakning
............................................24
Placering i ugn
...............................24
Grill & Matlagning
.........................25
Lågtemperaturstekning
...............26
Praktiska råd och tips .............................27
Problem och åtgärder ............................28
Skrotning ...................................................28
Säkerhet
3
Säkerhet
Säkerhet Säkerhet
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn och spisenBarn och spisen
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta, alter-
nativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA skall också vara
i funktion.
Använd
SPISLÅSET. Aktivera låsknappen och lås
spisen när den inte används.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador!
Installation
InstallationInstallation
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
AnvändningAnvändning
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glaskeram-
ikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett, paraffin
eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand, noll-
ställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN
MED LOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glaskeram-
ikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar. Kärl
som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar
lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Rengöring
RengöringRengöring
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Underhåll & serviceUnderhåll & service
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av leve-
rantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
SkrotningSkrotning
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Spisen
4
Spisen
SpisenSpisen
Spisen
1 Löstagbar imkåpa
2 Häll med värmezoner
3 Manöverpanel med VRED
4 Ugn
5 Förvaringslåda
6 Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
°C
2
1
3
4
5
6
Uppackning
UppackningUppackning
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
TillbehörenTillbehören
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerade bakplåtar
Proffsplåtar, dvs. perforerade och
silikonbelagda aluminiumplåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en smutsavvisande beläggning.
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
Kokbok för varmluft
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
kerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
SäkerhetsutrustningenSäkerhetsutrustningen
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(SE BILD). En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
TippskyddetTippskyddet
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 20.
HÄR MONTERAR DU TIPPSKYDDET PÅ SPISEN:
1 Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(SE BILD).
2 Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(SE BILD). Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3 Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet (extra tillbehör)Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen
1 Tryck in propparna i de främre hålen.
2 Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3 Vrid skyddet snett nedåt och
4 sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag under
hällkanten.
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
LuckspärrenLuckspärren
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A Tryck ner spärren när du ska ÖPPNA luckan.
B När du vill TTA SPÄRREN UR FUNKTION, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Före första användningFöre första användning
Före första användning
Rengöring av spisen
Rengöring av spisenRengöring av spisen
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Rengör tillbehörenRengör tillbehören
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Bränn av ugnen
Bränn av ugnenBränn av ugnen
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
A
C
B
°C
max.°C
kerhetsutrustningen
7
Manöverpanelen
ManöverpanelenManöverpanelen
Manöverpanelen
1a Kontrollampa SPISEN
1b Kontrollampa UGNEN
2 Funktionsvred UGNEN
3 Termostatvred UGNEN
4 Vred till RMEZONERNA
5 Spislås
Kontrollamporna
KontrollampornaKontrollamporna
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
°C
1b 1a
4
3
2
5
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
GlaskeramikhällenGlaskeramikhällen
Glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När du sätter på
en zon lyser den i olika långa perioder beroende på vilket
läge du valt på vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på de två bakre
zonerna. För stekpannan/kastrullen finns runda zoner i
olika storlekar. Den ovala vänstra kanske passar till
fiskgrytan.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för varje zon.
Lampan lyser om zonen är varmare än ca 55°C även
efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperaturchocker,
men är känsligt för slag. En kryddkvarn som ramlar
ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen som stå-,
avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
Användning av hällenAnvändning av hällen
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spännings-
förande delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation. Du måste genast
(medan hällen ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt sockerinnehåll t.ex.
marmelad samt smält plast och folie för att inte
skada hällen. Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK,
använd aldrig vatten.
Vreden till värmezonerna är märkta från 0–12, där 12 ger
den högsta värmen. Gör så här när du vill använda de
främre zonerna eller de bakre i liten storlek:
1 Vrid medurs fram till önskat lägepå vredet till
den zon du valt.
2 Nollställ vredet moturs efter användning.
ø145 mm
ø145 mm
ø210 mm
ø120 mm
ø180 mm
145/250 mm
Värmevarnare
Glaskeramikhällen
9
Gör så här när du vill använda de två bakre zonerna i stor
storlek:
1 Vrid medurs förbi symbolen efter siffran 12,
2 vrid sedan tillbaka till önskat läge mellan 12 och
1. Nollställ vredet moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kärl bäst beroende av vad du
ska tillaga. Här följer en liten vägledning (till rätt
värmeläge):
Kokning
KokningKokning
Kokning
Vanligtvis kokar du upp på högsta läget för att sedan
vidarekoka på en lägre inställning. Ljudet eller stor-
leken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa dig att välja rätt
läge:
SVAG RME: Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex. sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME: Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK RME: Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Stekning
StekningStekning
Stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
läge på vredet. Det är viktigt att fettet har rätt färg
(temperatur) när du börjar steka för att du ska få ett bra
resultat. Tryck en ljus stekspade mot botten så ser du
lätt fettets färg.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta: Pannkakor,
färsrätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Glaskeramikhällen
10
Val av kastrull/stekpanna
Val av kastrull/stekpanna Val av kastrull/stekpanna
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Fläckar tar du bort med rengöringsmedlet som
medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
Spara energi!
Spara energi!Spara energi!
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
aluminium
Glaskeramikhällen
11
Rengöring av hällen
Rengöring av hällenRengöring av hällen
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR HÄR OM LLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2 Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
RakbladsskrapanRakbladsskrapan
Rakbladsskrapan
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1 Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(SE BILD).
2 Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3 ”Lås” bladet med skrapans flikar (SE BILD).
4 Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt så
långt det går.
HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1 Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (
översidan av skrapan) framåt till ”stopp”
(SE BILD).
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2 Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5 Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Glaskeramikhällen
12
Säkerhetsfunktioner
SäkerhetsfunktionerSäkerhetsfunktioner
Säkerhetsfunktioner
Spislåset
SpislåsetSpislåset
Spislåset
Spislåset är inbyggt i ugnens termostatvred och har två
säkerhetslägen.
OBS! Huvudströmmen till spisen är inte
bruten. Välj om du vill använda låset med enkel– eller
dubbelsäkerhet eller ingen alls.
E
EE
EN
NN
NK
KK
KE
EE
EL
LL
L:
::
: Strömmen till häll och ugn är bruten när termo-
statvredet är inställt
OFF.
D
DD
DU
UU
UB
BB
BB
BB
BE
EE
EL
LL
L:
::
: Om du dessutom aktiverar låsknappen krävs
det tvåhandsgrepp för att sätta på spisen. Då blir det
ännu svårare för barn att ”använda” spisen.
ENKEL KERHET
LÅS
SPISEN HÄR (SE BILD A):
Vrid termostatvredet moturs till OFF .
GÖR HÄR NÄR DU VILL ANVÄNDA SPISEN:
1 Vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
2 Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
DUBBEL KERHET
Innan du använder låset med dubbel–säkerhet
första gången måste du aktivera låsknappen
(SE BILD B):
1 Nollställ termostatvredet m.a.o. se till att vredet
står i läge klockan 12.
2 Sätt en bordskniv bakom vredet och bryt lätt för
att avlägsna det.
3 Ta bort den röda hylsan.
4 Sätt tillbaka vredet ”nollställt”.
I fortsättningen behöver du bara vrida termostatvredet
moturs till ”
OFF” för att låsa spisen (SE BILD A).
GÖR HÄR NÄR DU VILL ANVÄNDA SPISEN
(SE BILD C):
1 Skjut låsknappen till vänster och
2 vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
3 Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
°C
°C
A
B
°C
C
°C
Ugnen
13
Ugnen
UgnenUgnen
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med sju falser. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
Ugnens funktionerUgnens funktioner
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontroll-
lampan på manöverpanelen lyser under uppvärmning
och slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För att välja ugns-
funktion vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR LJANDE FUNKTIONER:
Belysning
Belysning Belysning
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen på,
utan att någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Över/undervärme Över/undervärme
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Varmluft
Varmluft Varmluft
Varmluft
Yttre tak- och bottenelement, samt varmluftsfläkt med
omgivande element inkopplat.
Varmluftsgratinering
Varmluftsgratinering Varmluftsgratinering
Varmluftsgratinering
Inre takelement och varmluftsfläkt med omgivande
varmluftsfläkt inkopplat.
Grill
Grill Grill
Grill
Inre tak- och bottenelement inkopplat.
Snabbstart
Snabbstart Snabbstart
Snabbstart
Inre tak- och bottenelement inkopplade. Det tar ca sju
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
Lågtemperaturstekning
Lågtemperaturstekning Lågtemperaturstekning
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max 125ºC. Tak- och bottenelement
inkopplade med ugnseffekt 500W.
S
Ugnen
14
P
PP
PR
RR
RI
II
IN
NN
NC
CC
CI
II
IP
PP
PE
EE
EN
NN
N
F
FF
ÖÖ
ÖR
RR
R
V
VV
VA
AA
AR
RR
RM
MM
ML
LL
LU
UU
UF
FF
FT
TT
T
Tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Praktisk användning
Praktisk användningPraktisk användning
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
LL BARN
UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig
(blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form
när den kallnar.
Proffsplåtarna är perforerade och silikonbehand-
lade. Använd dem för gräddning av bröd i varmluft.
Om det finns risk att fett eller fyllning kan rinna ner
genom hålen, placerar du bakverket i pappersformar.
Proffsplåtarna kan med tiden ändra färg.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Bakning Bakning
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER/UNDER-
RME ger jämn färgsättning.
Ugnen
15
Bakning med varmluft
Bakning med varmluft Bakning med varmluft
Bakning med varmluft
Med VARMLUFT blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Blir resultatet inte som du tänkt dig? Läs “Praktiska
Råd & Tips” på s. 27, så får du tips på lösningar till
dina bakproblem.
Matlagning
Matlagning Matlagning
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Matlagning med varmluft
Matlagning med varmluft Matlagning med varmluft
Matlagning med varmluft
VARMLUFT använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för tillag-
ning av hela måltider, förrätt– huvudrätt– dessert. Tänk
på att välja rätter som ska ha samma temperatur. Om
rätterna kräver olika lång tid, anpassar du insättningen
i ugnen för att få dem färdiga i den ordning du önskar.
Stekning
Stekning Stekning
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i ÖVER/
UNDERVÄRME och VARMLUFT. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Användning av stektermometer
Användning av stektermometerAnvändning av stektermometer
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Ugnen
16
Grillning
Grillning Grillning
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryd-
dor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Gratinering (snabbstart)
Gratinering (snabbstart) Gratinering (snabbstart)
Gratinering (snabbstart)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även använda
för snabbuppvärmning av ugnen till inställd tempera-
tur. När ugnen kommit upp i den valda temperaturen
väljer du önskad funktion. Det tar ca nio-tio minuter
att värma upp ugnen till 200ºC. Men, ingen regel utan
undantag, undvik snabbuppvärmning om du ska
grädda småkakor eller maränger.
Varmluftsgratinering
Varmluftsgratinering Varmluftsgratinering
Varmluftsgratinering
Grillelementet färgsätter och fläkten gör att den varma
luften cirkulerar. Utmärkt att använda till ”höga” mat-
rätter, t.ex. griljering av julskinka, som ska ha färg
runt om.
Upptining
Upptining Upptining
Upptining
Ställ funktionsvredet . Vid upptining av kött,
fisk, glaserade eller fyllda bakverk, t.ex. rulltårta, ska
termostatvredet vara nollställt.
Galler/plåtar kan placeras på flera falser om du har
mycket att tina. Tid kan ej anges, prova med en prov-
sticka.
S
Ugnen
17
Lågtemperaturstekning, max 125°C.
Lågtemperaturstekning, max 125°C. Lågtemperaturstekning, max 125°C.
Lågtemperaturstekning, max 125°C.
Ställ funktionsvredet på och termostavredet på
önskad temperatur upp till max 125°C. Lågtemperatur-
stekning är användbart till mat som tål tillagning i låg
temperatur under en längre tid, ca 4-5 timmar. Tänk på
att det tar tid innan maten blir klar när du planerar din
matlagning.
Stekar av nöt, fläsk, vilt och lamm kan med fördel
tillagas under natten. Genom längre tillagningstid vid
en lägre temperatur (100-125°C) blir köttet mörare.
Köttet förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning
i högre temperatur. Använd gärna en stektermometer.
Obs! Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur än
100°C.
Rengöring och skötsel
Rengöring och skötselRengöring och skötsel
Rengöring och skötsel
Ugnen
UgnenUgnen
Ugnen
KATALYSEMALJEN på ugnsväggar och tak är porös och har
en viss självrenande effekt. Ugnsbotten däremot är i en
SLÄT och något hårdare EMALJ så att du kan skrapa bort
spill med t.ex. en stekspade.
KATALYSEMALJEN
Ugnen blir varm under användning, håll barn
under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning.
Om emaljen blir fläckig bränner du ur ugnen på högsta
temperatur med över/undervärme i 30–60 minuter.
Envisa fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1 ”Dränk” in katalysemaljen med såpa och hett
vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt
stå en timme.
2 Sätt därefter på över/undervärme samt hög-
sta temperatur.
3 Stäng av ugnen efter 3 timmar.
Använd aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
SLÄTA EMALJEN
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1 Spill eller överkok, som sitter fast, lossar du
med t.ex. en stekspade.
2 Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3 Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4 När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
Ugnen
18
Ugnsluckan
UgnsluckanUgnsluckan
Ugnsluckan
Ugnsluckan består av två delar med värmereflekte-
rande glas för att ge en lägre yttemperatur. Den yttre
delen, luckfronten, kan du ta bort vid rengöring.
RENGÖRING MELLAN GLASEN
Var försiktig så att du inte skadar luckglaset.
Sprickbildningar i kanterna kan leda till att det
spricker efter några uppvärmningar.
1 Kontrollera att ugnen inte är varm och att luck-
spärren är i funktion innan du tar bort den yttre
delen, luckfronten.
2 Öppna luckan och placera, för att hindra luckan
från att slå igen, t.ex. hoprullade grytlappar
mellan bågarna i gångjärnen (
SE BILD). Fäll sedan
upp luckan.
3 Håll i luckhandtaget, tryck ner de två fjädrarna
på luckans övre kant och ta bort luckfronten.
4 Efter rengöring med ett fönsterputsmedel hakar
du åter fast fronten i konsolen (
SE BILD). Om
glaset är mycket smutsigt kan du använda den
medföljande rakbladsskrapan. Se till att luckan
sitter säkert fasthakad på båda sidor.
5 Tryck sedan ner de två fjädrarna på luckans övre
kant och tryck fronten på plats.
6 Ta bort grytlapparna.
Byte av ugnslampa
Byte av ugnslampaByte av ugnslampa
Byte av ugnslampa
1 Nollställ alla vred och kontrollera att ugnen inte
är varm.
2 Skruva av skyddsglaset (SE BILD).
3 Skruva ur den trasiga lampan.
4 Sätt i en ny ugnslampa märkt 230–240V, 15W,
300°C, med E14–sockel.
5 Återmontera skyddsglaset.
Varmluftsfläkten
Varmluftsfläkten Varmluftsfläkten
Varmluftsfläkten
Du kan ta bort fläkthjulet för rengöring. VAR RSIKTIG,
kanterna är vassa.
1 Se till att ugnen är avstängd och kall.
2 Skruva loss de fyra skruvarna A med en kryss-
mejsel och ta bort den bakre ugnsväggen.
3 Håll lätt i fläkthjulet och lossa mutter B medurs
med hjälp av en liten skiftnyckel.
4 Handdiska fläkthjulet i varmt såpvatten.
5 Montera tillbaka delarna. Se till att skruvarna är
ordentligt idragna.
2
4
3
B
A
Ugnen
19
Super Clean-tillbehören
Super Clean-tillbehörenSuper Clean-tillbehören
Super Clean-tillbehören
Dessa tillbehör har en smutsavvisande beläggning och
lång livslängd om de sköts på rätt sätt
OBS! Placera ej SUPER CLEAN-tillbehören på en
het spishäll då de kan skadas.
Tillbehören tål en temperatur upp till 270°C.
Värm dem aldrig utan mat eller bakverk.
Diska tillbehören noggrant i varmt vatten och hand-
diskmedel innan du använder dem första gången.
Följer du dessa råd och tips kommer dina
SUPER
CLEAN
-tillbehör att hålla länge och förbli lätta att
rengöra:
Använd verktyg av plast eller trä istället för
metall, som kan skada plåten.
Tänk på att kärl med skrovlig botten kan skada
tillbehören.
Den medföljande plastkniven är lämplig till att
skära mjuka kakor.
Rengör tillbehören med en mjuk svamp eller
diskborste i varmt vatten, eventuellt med hand-
diskmedel. Använd inte diskmaskin.
Använd aldrig stålull eller vassa föremål vid
rengöring.
Ugnstillbehören
UgnstillbehörenUgnstillbehören
Ugnstillbehören
Lossa stegen i det nedre främre hörnet (1), lyft snett
uppåt och ta ut den (2). Diska stege och galler (samt
andra eventuella tillbehör som grillställning och grill-
spett) för hand eller i diskmaskin. Om de är rejält
smutsiga, lägg dem i blöt innan du rengör med t.ex.
tvålull.
Plåtar, även eventuella proffsplåtar, och långpanna
torkas av med hushållspapper och kan vid behov dis-
kas för hand. Fastbrända fläckar tar du bort med en
bakplåtsskrapa (gäller inte proffsplåtar).
Förvaringslådan
FörvaringslådanFörvaringslådan
Förvaringslådan
1 Töm lådan och dra ut den till ”stopp”.
2 Ta tag i handtaget, lyft lätt uppåt och lådan går
fri från spärren i bakkanten.
3 Dra ut lådan helt.
Efter rengöring sätter du lådans hjul på konsolerna
(
SE BILD). Skjut in lådan. Lyft upp den något den första
biten så hakar hjulen inte fast i främre spärren.
2
1
Installation
20
Installation
InstallationInstallation
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACK-
MAN. Spisen är tung. Kanter och hörn, som du
vanligtvis inte kommer i kontakt med, kan vara
vassa.
ANVÄND HANDSKAR vid förflyttning av
spisen.
Stämmer spisens mått överens med övrig köksinred-
ning? Mät arbetsbänkens höjd från golvet till bänkens
ovansida och sockeldjupet från väggen till sockelns
framkant
(SE BILD). Spisen kan även installeras med en
vägg eller ett högskåp på den ena sidan och en
avställningsyta på den andra.
Vid leverans är spisen anpassad till en bänkhöjd på
90 cm och ett sockeldjup på 53 cm. Du kan ändra höjd
och djup på sockeln så att spisen passar till en bänkhöjd
på 85, 88 eller 90 cm och ett sockeldjup på 55 cm (se
nedan).
Se till att spisens kabel inte kommer i kläm vid för-
flyttning av spisen.
Ändring av sockelhöjd och -djup
Ändring av sockelhöjd och -djupÄndring av sockelhöjd och -djup
Ändring av sockelhöjd och -djup
53 cm är minsta sockeldjup för spisen. Ett
mindre sockeldjup kan medföra att spisen tippar
vid tung belastning på luckan.
Om du vill ändra båda måtten så bör du göra det sam-
tidigt. Men läs först igenom samtliga punkter här
nedan innan du börjar.
1 Lägg ned spisen försiktigt (SE BILD). Använd t.ex.
frigolit från emballaget som skydd mellan golv
och spis.
2 Skruva ur skruvarna A (4 ST, SE BILD). Dra ut den
inre sockeln en bit om du endast vill ändra höjden.
Dra i de konsoler på vilka hjul och fötter är
monterade.
OBS! Var försiktig, det finns vassa
kanter under spisen. Läs vidare fr.o.m. punkt 5.
För ändring av djupet drar du ut sockeln helt.
3 Skruva ur skruvarna B (4 ST, SE BILD) och ta bort den
yttre sockeln.
4 Haka fast den yttre sockeln i läge 55 cm (SE BILD
B). Skruva i skruvarna B (glöm inte brickorna) och
skjut in den inre sockeln en bit.
5 Skruva åter i skruvarna A i något av hålen för 85,
88 eller 90 cm bänkhöjd
(SE BILD A).
6 Res upp spisen och anslut den elektriskt. Skjut
in spisen på plats och nivåjustera innan du
monterar säkerhetsutrustningen.
90
88
85
55
53
90
88
85
53
55
B
A
B
B
B
B
A
A
A
A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Husqvarna QSG757 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för