Indesit FZ 1001 P.1 IX NE Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide
UGN
FZ1001 P.1 NE
FZ1001 P.1 IX NE
Innehållsförteckning
Installation, 46-47
Placering
Elektrisk anslutning
Märkskylt
Beskrivning av utrustningen, 48
Översiktsvy
Manöverpanel
Start och användning, 49
Inställning av klocka och timer
Starta ugnen
Funktionslås
Funktionssätt DEMO
Program, 50-52
Tillagningsprogram
Programmering av tillagningen
Praktiska tillagningsråd
Tillagningstabell
Säkerhetsföreskrifter och råd, 53
Säkerhet i allmänhet
Kassering
Spara energi och respektera miljön
Underhåll och skötsel, 54-55
Frånkoppling av elströmmen
Rengöring av utrustningen
Rengöring av luckan
Byte av lampan
Service
Automatisk rengöring med SNABBRENGÖRING
SE
Bruksanvisning
Svenska, 45
SE
Norsk, 23
Suomi, 34
NO
FI
GB
English,1 Dansk, 12
DK
46
SE
! Det är viktigt att bevara denna bruksanvisning så att
den kan konsulteras när som helst. I händelse av
försäljning, överlåtelse eller flytt, ska du försäkra dig
om att bruksanvisningen följer med utrustningen för att
informera den nya ägaren om dess funktion och
respektive föreskrifter.
! Läs noggrant anvisningarna: Det finns viktig
information angående installation, användning och
säkerhet.
Placering
! Emballagematerial ska inte användas som leksaker
för barn och ska undanröjas enligt gällande normer för
sopsortering (Se Säkerhetsföreskrifter och råd).
! Installationen ska ske enligt dessa anvisningar och
av behörig personal. En felaktig installation kan orsaka
skador på personer, djur eller föremål.
Inbyggnad
För att garantera en god funktion av utrustningen är
det nödvändigt att skåpet, där den ska byggas in, har
lämpliga egenskaper:
Panelerna runt ugnen ska vara tillverkade av ett
värmetåligt material.
Vid möbler av fanerat trä ska limmet tåla
temperaturer på 100 °C.
Vid inbyggnad av ugnen, både vid inbyggnad
under bänk (se figuren) och vid placering på
höjden, ska möbeln ha följande dimensioner:
! Det ska inte vara möjligt att de elektriska delarna
kommer i kontakt med möbeln när apparaten har
installerats.
Energiförbrukningen som anges på märkskylten har
mätts upp med denna typ av installation.
Ventilation
För att garantera en god ventilation är det nödvändigt
att ta bort den bakre väggen i utrymmet. Det
rekommenderas att installera ugnen så att den vilar på
två trälister eller på ett jämnt plan som har en öppning
på minst 45 x 560 mm (se figurerna).
Centrering och fastsättning
Reglera de 4 klackjärnen som sitter på ugnens sidor
så att de överensstämmer med de 4 hålen på ramen, i
förhållande till tjockleken på möbelns sida:
Tjocklek på 20 mm: Ta bort
den rörliga delen på
klackjärnet (se figur).
Tjocklek på 18 mm: Använd
det första spåret, som har
förberetts på fabriken
(se figur).
Tjocklek på 16 mm: Använd
det andra spåret (se figur).
För att fästa utrustningen vid möbeln: Öppna
ugnsluckan och skruva fast de 4 träskruvarna i de 4
hålen på ramen.
! Alla delar som garanterar ugnens säkerhet ska
sättas fast så att de inte kan tas bort utan hjälp av
verktyg.
560 mm.
45 mm.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
Installation
47
SE
Elektrisk anslutning
! Ugnar som är försedda med en trepolig nätkabel är
förberedda för att fungera med växelström med
nätspänning och -frekvens som anges på märkskylten
som sitter på utrustningen (se nedan).
Montering av elkabeln
1. Öppna
kopplingsplinten genom
att trycka på lockets
sidotungor med hjälp av
en skruvmejsel: Dra och
öppna locket (se figur).
2. Gör så här för att
ansluta nätkabeln:
Lossa skruven på
kabelhållaren och de tre
skruvarna på
kontakterna L-N-
och
fäst sedan eltrådarna
under skruvhuvudena.
Respektera färgerna blå
(N) brun (L) gul-grön
(se figuren).
3. Fäst nätkabeln i den särskilda kabelhållaren.
4. Stäng locket på kopplingsplinten.
Anslutning av nätkabeln till elnätet
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln
avsedd för den effekt som anges på märkskylten (se
här intill).
Om den ska anslutas direkt till elnätet måste en
flerpolsbrytare installeras mellan utrustningen och
elnätet som har en öppning på minst 3 mm mellan
kontakterna och som är anpassad till effekten och
överensstämmer med gällande normer (jordkabeln får
inte avbrytas från brytaren). Elkabeln ska placeras så
att den inte i någon punkt överstiger
rumstemperaturen med 50 °C.
! Installatören är ansvarig för att utrustningen ansluts
på ett korrekt sätt och att säkerhetsföreskrifterna
respekteras.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om
att:
Uttaget är jordat och i enlighet med gällande
standard.
Uttaget tål maskinens maxeffekt, som anges på
märkskylten (se nedan).
Matningsspänningen ligger inom värdena som
anges på märkskylten (se nedan).
Uttaget är kompatibelt med utrustningens
stickkontakt. I annat fall ska uttaget eller
stickkontakten bytas ut. Använd inte skarvsladdar
och grenuttag.
! Nätkabeln och nätuttaget ska vara lättåtkomliga när
utrustningen väl har installerats.
! Kabeln ska inte böjas eller klämmas.
! Kabeln ska kontrolleras regelbundet och får endast
bytas ut av behöriga tekniker (se Service).
! Företaget avsäger sig allt ansvar om dessa
normer inte respekteras.
NL
M
Ä
RKSKYLT
Mått
Bredd 43,5 cm
Höjd 32 cm
Djup 41,5 cm
Volym
58 l
Elektriska
anslutningar
Spänning 230-240 V ~ 50Hz/max.
effektförbrukning 2 800-3 000 W
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 på de
elektriska ugnarnas etikett.
Standard EN 50304
Energiförbrukning fri konvektion –
uppvärmningsfunktion:
Traditionell
Energiförbrukningsförklaring Klass
forcerad konvektion -
uppvärmningsfunktion: Bakverk.
Denna apparat överensstämmer
med följande EU direktiv:
73/23/CEE utfärdat den 19/02/73
(Lågspänning) och efterföljande
modifieringar - 89/336/CEE
utfärdat den 03/05/89
(Elektromagnetisk kompatibilitet)
och efterföljande modifieringar -
93/68/CEE utfärdat den 22/07/93
och efterföljande modifieringar.
2002/96/EC
48
SE
Manöverpanel
GALLERFALS
PLÅTFALS
GLIDSKENOR för
falsar
läge 5
läge 4
läge 3
läge 2
läge 1
Indikator för
BLOCKERAD LUCKA
Indikatorer för
AKTUELL TEMPERATUR
TILLSLAG AV
MANÖVERPANEL
Inställning av
TIMER
Val av PROGRAM
Display för TEMPERATUR
Inställning av TEMPERATUR
START STOPP
FAST
CLEAN
Display för
TID och
TIDSLÄNGD
Programmering TILLAGNINGENS SLUTTID
eller SNABBRENGÖRINGENS SLUTTID
Programmering av TILLAGNINGSTID eller
SNABBRENGÖRINGENS TIDSLÄNGD
Inställning av KLOCKA
Inställning av TID
och TIDSLÄNGD
Beskrivning av utrustningen
Översiktsvy
Manöverpanel
49
SE
! När du använder ugnen första gången råder vi dig till
att låta den vara igång minst en timme utan att något
ställs in i ugnen, med termostaten på max. läge och
stängd lucka. Stäng sedan av ugnen, öppna
ugnsluckan och vädra lokalen. Den lukt som uppstår
vid förångningen kommer från ämnen som har
använts för att skydda ugnen.
! Funktionslås och funktionssätt DEMO kan kopplas till
eller från även om manöverpanelen är avstängd.
Funktionslås
För att blockera funktionerna som reglerar ugnen,
tryck ned symbolerna
och i 5 sekunder. En
ljudsignal hörs och TEMPERATURDISPLAYEN visar r-
0.
Tryck åter en gång för att aktivera funktionerna.
Symbolen STOP förblir alltid aktiv.
Funktionssätt Demo
Ugnen kan fungera med funktionssätt DEMO: Alla
värmeelement frånkopplas, medan funktionerna
fungerar.
För att aktivera funktionssätt DEMO, tryck samtidigt på
symbolerna
, , och . En ljudsignal hörs
och de två displayerna visar demo on. Tryck åter
på samma symboler för att koppla från detta
funktionssätt: En ljudsignal hörs och displayerna visar
demo off.
Inställning av klocka och timer
Efter nätanslutningen eller efter ett strömavbrott
blinkar symbolen
.
Ställ in tiden på följande sätt:
1. Tryck på symbolen
.
2. Ställ in tiden med symbolerna + och - som sitter till
vänster.
3. Tryck åter på symbolen
.
4. Ställ in minuterna med symbolerna + och - som
sitter till vänster.
För eventuella ändringar, sätt på manöverpanelen
genom att trycka på symbolen
. Tryck på symbolen
och upprepa proceduren.
Timern är ett tidur: När tiden har förflutit hörs en
ljudsignal som upphör efter en minut eller när någon
av symbolerna trycks ned.
För att ställa in timern, tryck på symbolen
och följ
proceduren som anges för att ställa in klockan.
Symbolen
påminner om att timern är aktiv.
! Timern kontrollerar inte påslagningen eller
avstängningen av ugnen.
Starta ugnen
1. Sätt på manöverpanelen genom att trycka på
symbolen
.
2. Tryck på symbolen för önskat tillagningsprogram.
Displayerna visar programmets tidslängd och
temperatur.
3. Tryck på symbolen START.
4. Ugnen går direkt till föruppvärmningsfasen och
indikatorerna för aktuell temperatur lyser röda. Det går
att ändra temperaturen genom att trycka på
symbolerna + och - som sitter till höger.
5. En ljudsignal hörs och alla indikatorer för aktuell
temperatur tänds för att meddela att
föruppvärmningen är slutförd: Ställ in maten som ska
tillagas.
6. Under tillagningen går det alltid att göra följande
ändringar:
- Det går att ändra temperaturen genom att trycka på
symbolerna + och - som sitter till höger.
- Programmera tillagningstiden (se Program).
- Avbryt tillagningen genom att trycka på symbolen
STOP.
7. Efter två timmar stängs ugnen av automatiskt:
Denna tid har ställts in av säkerhetsskäl för alla
tillagningsprogram.
Det går att ändra tillagningstiden (se Program).
8. Apparaten är försedd med ett system som medger
att programmet startar från den punkt där det har
avbrutits vid strömavbrottet, om temperaturen inuti
ugnen inte har sjunkit under ett alltför lågt värde.
Programmeringarna i väntan på start återställs dock
inte när elströmmen kommer tillbaka och måste
programmeras på nytt.
! I programmen FAST COOKING och GRILL saknas
föruppvärmningsfasen.
! Ställ aldrig föremål på ugnsbotten eftersom det kan
orsaka skador på emaljen.
! Placera alltid dina kokkärl på gallret som följer med
utrustningen.
Kylfläkt
För att sänka den utvändiga temperaturen är
utrustningen utrustad med en kylfläkt som skapar en
luftstråle som kommer ut mellan frontpanelen och
ugnsluckan. I programmet SNABB TILLAGNING
aktiveras fläkten automatiskt tio minuter efter starten. I
programmet BAKVERK aktiveras fläkten endast med
varm ugn. I början av programmet
SNABBRENGÖRING går fläkten med låg hastighet.
! Efter tillagningen förblir fläkten tillkopplad tills ugnen
är tillräckligt sval.
Ugnsbelysning
När ugnen är avstängd kan lampan tändas när som
helst genom att öppna ugnsluckan.
Start och användning
50
SE
Tillagningsprogram
! Alla program har en förinställd tillagningstemperatur.
Temperaturen kan ställas in manuellt mellan 40 °C och
250 °C.
I programmet GRILL är det förinställda värdet en
effektnivå som anges med procentsats. Även detta
värde kan regleras manuellt.
Program TRADITIONELL UGN
De två nedre och övre värmeelementen aktiveras.
Med denna traditionella tillagning är det bättre att
använda endast en fals: Värmen fördelas dåligt om
man använder sig av flera falsar.
Program SAMTIDIG TILLAGNING
Alla värmeelementet aktiveras (det övre, det nedre
och det runda värmeelementet) och fläkten sätts i
funktion. Eftersom värmen är konstant i hela ugnen
bryner och steker varmluften maten jämnt. Det går att
använda upp till max. två falsar samtidigt.
Program GRILL
Det övre värmeelementet sätts på och grillspettet
startar (om sådant finns). Genom att trycka på
symbolerna + och - som sitter till höger visar
displayen för TEMPERATUR möjliga effektnivåer, som
går från 50 % upp till 100 %. Grillens höga och direkta
temperatur rekommenderas för livsmedel som kräver
en hög yttemperatur. Tillaga med stängd ugnslucka.
Program GRATINERA
Det övre värmeelementet sätts på och fläkten och
grillspettet startar (om sådant finns). Denna funktion
förenar den termiska strålningen i en enda riktning
med den forcerade varmluftsventilationen inuti ugnen.
Detta förhindrar att ytorna bränns genom att värmen
ökar och tränger bättre in i maten. Tillaga med stängd
ugnslucka.
Program PIZZAUGN
Det nedre och det runda värmeelementet aktiveras
och fläkten sätts i funktion. Denna kombination gör att
ugnen värms upp snabbt med en stark värmealstring
som i huvudsak kommer nedanifrån. Om fler än en fals
används samtidigt ska ugnspannorna byta plats efter
halva tillagningstiden.
Program BAKVERK
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en skonsam och jämn värme inuti
ugnen. Denna funktion är lämplig för känsliga rätter,
särskilt efterrätter som ska jäsas och vissa tillagningar
på tre falsar samtidigt.
Program SNABB TILLAGNING
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts igång för
att ge en konstant och jämn värme inuti ugnen.
Programmet kräver ingen föruppvärmning. Detta
program är särskilt lämpligt för snabba tillagningar av
snabbmat (frysta eller färdiglagade rätter). De bästa
resultaten får du genom att endast använda en fals.
Program JÄSNING
Ugnen når och upprätthåller en temperatur på 40 °C.
Denna temperatur kan inte ändras. Detta program är
idealiskt för jäsning av degar som innehåller naturlig
jäst.
Program SNABBRENGÖRING
Program för automatisk och fullständig rengöring av
ugnen med pyrolys (se Underhåll och skötsel).
Grillspett (endast vissa modeller)
För att sätta igång
grillspettet (se figur), gör
så här:
1. Sätt ugnspannan i läge 1.
2. Sätt grillspettets särskilda stöd i läge 3 och stick in
grillspettet i det avsedda hålet som finns på ugnens
bakre vägg.
3. Sätt igång grillspettet genom att välja symbolerna
eller .
! Om programmet
har startats, stannar grillspettet
när luckan öppnas.
Program
51
SE
Programmering av tillagningen
! Programmeringen kan endast göras efter att ett
tillagningsprogram har valts.
Programmera längden
Tryck på symbolen
och sedan:
1. Ställ in genom att trycka på symbolerna + och -
som sitter till vänster.
2. Tryck på symbolen
för att spara inställningen.
3. Tryck på symbolen START för att aktivera
programmeringen.
4. När tiden har förflutit visas texten END på displayen
för TEMPERATUR och en ljudsignal hörs.
Exempel: Klockan är 9:00 och en tillagningstid
ställs in på 1 timme och 15 minuter programmeras.
Programmet avbryts automatiskt klockan 10:15.
Programmering av en senarelagd tillagning
1. Tryck på symbolen
och utför proceduren från 1
till 4 angående programmets längd.
2. Tryck sedan på symbolen
och ställ in sluttiden
genom att trycka på symbolerna + och  som sitter till
vänster.
3. Tryck på symbolen
för att spara inställningen.
4. Tryck på symbolen START för att aktivera
programmeringen.
5. När tiden har förflutit visas texten END på displayen
för TEMPERATUR och en ljudsignal hörs.
Exempel: Klockan är 9:00 och en tillagningstid
ställs in på 1 timme och 15 minuter och en sluttid
på 12:30. Programmet startar automatiskt klockan
11:15.
Ikonerna
och blinkar för att indikera att en
programmering har utförts. På displayen TID och
TIDSLÄNGD visas alternativt tillagningens slut och
längd.
För att ta bort en programmering, tryck på symbolen
STOP.
! När en tillagning väljs aktiveras symbolen
, men
inte symbolen
. När tidslängden ställs in aktiveras
symbolen
och det går att programmera en
senarelagd tillagning.
Praktiska tillagningsråd
! Använd inte falsarna 1 och 5 vid
varmluftstillagningar: Dessa lägen träffas direkt av
varmluften vilket kan göra att ömtåliga rätter bränns.
! För tillagningar GRILL och GRATINERA ska
ugnspannan placeras på den 1:a falsen för att samla
upp sky och/fetter, i synnerhet om de används med
grillspett.
SAMTIDIG TILLAGNING
Använd falsarna 2 och 4 och placera den mat som
kräver högre värme på den 2:a falsen.
Sätt ugnspannan på den nedersta falsen och gallret
på den översta.
GRILL
Sätt in gallret på fals 3 eller 4 och placera maten i
mitten av gallret.
Det rekommenderas att max. energinivå ställs in.
Det är normalt att det övre värmeelementet inte
alltid är tillslaget: Funktionen kontrolleras av en
termostat.
PIZZAUGN
Använd en form av lätt aluminium som ska placeras
på det medlevererade gallret.
Om du använder ugnspannan förlängs
gräddningstiderna och det är svårt att erhålla en
spröd pizza.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning råder vi
dig att lägga på mozzarellaosten efter halva
gräddningstiden.
52
SE
Tillagningstabell
Program Livsmedel Vikt
(kg)
Tillagnings-
ge på fals
Föruppvärmning
(minuter)
Rekommenderad
temperatur
Tillag-ningstid
(minuter)
Traditionell
ugn
Anka
Kalv- eller oxstek
Fläskstek
Mördegskakor
Söta pajer
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Samtidig
tillagning
Pizza (2 falsar)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Makrill
Plumcake
Petit choux (på 2 falsar)
Kakor (på 2 falsar)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falsar)
Salta pajer
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 e 3
2
2
1 e 3
1 e 2
1 e 2
1 e 3
1 e 3
1 e 2
1 e 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Bläckfisk
Torskfilé
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4 e 6
3
3
3
3
1 o 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Grill
Med grillspett (där sådant finns)
Kalv grillspett
Kyckling på grillspett
Lammgrillspett
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
80-90
70-80
70-80
Grillad kyckling
Bläckfisk
1.5
1.5
2 e 3
2 e 3
10
10
200
200
55-60
30-35
Gratinera
Med grillspett (där sådant finns)
Kalv grillspett
Lammgrillspett
Kyckling (på grillspett)
+ potatis (i ugnspanna)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
Pizzaugn
Pizza
Kalv- eller oxstek
Kyckling
0.5
1
1
2
1
1 o 2
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Bakverk
Söta pajer
Fruktpaj
Plumcake
Sockerkaka
Fyllda crêpes (på 2 falsar)
Mindre bakverk ( 2 falsar)
Smördegskakor med ost (på 2 falsar)
Petit choux (på 3 falsar)
Kakor (på 3 falsar)
Maränger (på 3 falsar)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 o 2
2
2
1 e 3
1 e 3
1 e 3
1 e 2 e 4
1 e 2 e 4
1 e 2 e 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Djupfryst
Pizza
Squash- och räkröra
Spenatpaj
Piroger
Lasagne
Bröd
Kycklingbitar
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Färdiglagade rätter
Kycklingvingar 0.4 1 - 200 20-25
Snabb
tillagning
Färska rätter
Mördegskakor
Plumcake
Smördegskakor med ost
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Jäsning
Jäsning av degar som innehåller naturlig
jäst (petitchouxer, bröd, sockerkaka,
giffel o.s.v.)
53
SE
Säkerhetsföreskrifter och råd
! Utrustningen har projekterats och tillverkats i enlighet
med gällande internationella säkerhetsföreskrifter.
Dessa säkerhetsföreskrifter bifogas av säkerhetsskäl
och ska läsas noggrant.
Säkerhet i allmänhet
Denna utrustning har tillverkats för en icke-
professionell användning i hemmet.
Utrustningen ska inte installeras utomhus, inte ens
om utrymmet är skyddat, eftersom det är mycket
farligt att utsätta den för väder och vind.
För att flytta utrustningen ska du alltid använda dig
av de därtill avsedda handtagen som sitter på
ugnens sidor.
Rör inte utrustningen med bara fötter eller fuktiga
händer och fötter.
Utrustningen ska användas för att tillaga livsmedel,
av endast vuxna personer och i enlighet med
anvisningarna i denna bruksanvisning.
Under användningen av utrustningen blir vissa
värmeelement och vissa delar av ugnen mycket
varma. Se till att inte vidra dem ochll barn
på säkert avstånd.
Undvik att nätkabeln för andra hushållsmaskiner
kommer i kontakt med varma delar på ugnen.
Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
värmeutsläppen.
Ta alltid tag i mitten på ugnsluckans handtag:
Handtaget kan vara varmt på sidorna.
Använd alltid ugnsvantar för att sätta in eller ta ur
kokkärl ur ugnen.
Lägg aldrig aluminiumfolie på ugnens botten.
Ställ inte in brännbart material i ugnen: Om
utrustningen startas oavsiktligt kan det antändas.
Ta inte ut stickkontakten ur vägguttaget genom att
dra i elkabeln. Ta istället tag i stickkontakten.
Utför inte rengörings- eller underhållsingrepp utan
att först dra ut stickkontakten ur vägguttaget.
I händelse av fel ska du aldrig utföra ingrepp på
inre mekanismer för att utföra reparationer.
Kontakta serviceverkstaden (Se Service).
Ställ inte tunga föremål på öppen ugnslucka.
Kassering
Kassering av emballagematerial: Respektera
gällande lokala föreskrifter, på så sätt kan
emballaget återanvändas.
Det europeiska direktivet 2002/96/EC gällande
Waste Eelectrical and Electronic Equipment (WEEE
 hantering av förbrukad elektrisk och elektronisk
utrustning), kräver att gammal hushållselektronik
INTE kasseras tillsammans med det vanliga
osorterade avfallet. Förbrukad utrustning måste
samlas ihop separat för att optimera
materialåtervinnandet samt att reducera negativ
inverkan på miljön och människors hälsa. Symbolen
av en överkryssad soptunna påminner dig om din
skyldighet att hantera den förbrukade utrustningen
separat.
Du kan lämna din gamla utrustning till allmänna
återvinningsstationer eller till återförsäljare där
liknande ny utrustning kan köpas.
Alla större tillverkare av hushållselektronik jobbar
aktivt tillsammans för att skapa ett system för
insamling och hantering av förbrukad elektronisk
utrustning.
Spara energi och respektera miljön
Genom att använda ugnen från sen eftermiddag till
de första morgontimmarna, bidrar du till att minska
elförbrukningsbelastningen för eldistributören. Med
hjälp av funktionerna för programmering, i
synnerhet Senarelagd tillagning (se Program) och
Senarelagd automatisk rengöring (se Underhåll och
skötsel), går det att planera användningen av
ugnen i denna riktning.
Det rekommenderas att tillagningen GRILL och
GRATINERA alltid sker med stängd lucka: Detta gör
att man förutom bästa resultat, även erhåller en
anmärkningsvärd energibesparing (cirka 10 %).
Upprätthåll tätningslisterna i gott skick och rena så
att de tätar ordentligt mot luckan och att inget
värmeläckage förorsakas.
54
SE
Frånkoppling av elströmmen
Innan något ingrepp utförs ska apparaten frånkopplas
från elnätet.
Rengöring av utrustningen
De yttre emaljerade delarna, delarna av rostfritt stål
och tätningslisterna av gummi kan rengöras med en
svamp som fuktas med ljummet vatten och mild
tvål. Om det är svårt att ta bort fläckarna ska
specifika produkter användas. Vi råder dig att
skölja rikligt och torka efter rengöringen. Använd
inte skurpulver eller frätande ämnen.
Insidan av ugnen ska göras rent (helst efter varje
gång som ugnen har använts) medan den
fortfarande är ljummen. Använd varm vatten och
rengöringsmedel. Skölj därefter och torka av med
en mjuk trasa. Undvik slipande rengöringsmedel.
Tillbehören kan rengöras precis som normalt
diskgods (även i diskmaskin).
Rengöring av luckan
Rengör glaset på ugnsluckan med produkter och
svampar som inte är slipande och torka av med en
mjuk trasa.
För en noggrann rengöring kan ugnsluckan tas bort.
1. Öppna ugnsluckan
fullständigt (se figuren).
2. Höj upp och vrid på hakarna
som sitter på de två
gångjärnen (se figuren).
3. Ta tag i de två yttre sidorna
på luckan. Stäng luckan
långsamt, men inte fullständigt.
Dra sedan luckan mot dig så
att den dras ur sitt läge (se
figuren). Montera tillbaka
luckan genom att utföra den
ovannämnda proceduren i
omvänd ordning.
Glas
Tätningslist
Lampa
Ugnsutrymme
Kontrollera tätningslisterna
Kontrollera regelbundet skicket på tätningslisten runt
ugnsluckan. Om tätningslisten är skadad ska du
kontakta närmaste servicecenter (se Service). Det
rekommenderas att inte använda ugnen förrän
reparationen har utförts.
Byte av lampan
Gör på följande sätt för att byta ut ugnsbelysningen:
1. Ta bort glaslocket med hjälp av en skruvmejsel.
2. Skruva loss lampan och byt ut den mot en lampa
med samma egenskaper: effekt 15 W, sockel E 14.
Montera tillbaka glaslocket. Var uppmärksam på att
placera tätningslisten korrekt (se figuren).
Service
OBS!
Apparaten är utrustad med ett felsökningssystem för
att upptäcka eventuella felfunktioner. Dessa
felmeddelanden visas på displayen på följande sätt: ER
följt av nummer.
I dessa fall är det nödvändigt med ingrepp från
servicecentret.
Uppge:
Meddelandet visas på displayen för TEMPERATUR.
Maskinmodell (Mod.).
Tillverkningsnummer (S/N)
Den sistnämnda informationen anges på märkskylten
som sitter på utrustningen och/eller emballaget.
Underhåll och skötsel
55
SE
Automatisk rengöring med
SNABBRENGÖRING
Programmet SNABBRENGÖRING värmer upp ugnen
tills en temperatur på 500 °C nås och aktiverar
pyrolysprocessen, d.v.s. karboniseringen av
kvarstående rester. Smutset blir till aska.
Under den automatiska rengöring kan ytorna bli
mycket varma: Håll barn på avstånd. Genom
ugnsluckans fönster kan du se hur partiklar tänds: Det
rör sig om en omedelbar förbränning, som är
fullständigt normalt, som inte innebär någon typ av
fara.
Innan SNABBRENGÖRINGEN aktiveras:
Ta bort grövre kvarstående rester inuti ugnen med
en fuktig svamp. Använd inte rengöringsmedel.
Ta ut alla tillbehör ur ugnen.
Häng inte kökshanddukar eller grytlappar på
handtaget.
! Om ugnen är överdrivet varm påbörjas inte
pyrolysproceduren. Vänta tills den svalnar.
! Programmet aktiveras endast efter att ugnsluckan
har stängts.
För att aktivera SNABBRENGÖRINGEN, tryck på
symbolen
. Välj önskad nivå för
SNABBRENGÖRINGEN med förinställd tidslängd (kan
inte ändras) med symbolerna + och -:
1. Ekonomi (ECO): Tidslängd 1 timma.
2. Normal (NOR): Tidslängd 1 timma och 30 minuter.
3. Intensiv (INT): Tidslängd 2 timmar.
Säkerhetsanordningar
Luckan blockeras automatiskt så fort temperaturen
når höga värden.
Vid felfunktion avbryts elmatningen till
värmeelementen.
Efter att luckan har blockerats går det inte längre att
ändra inställningarna av längden och sluttiden.
! Programmeringen kan endast göras efter att
programmet SNABBRENGÖRING har valts.
Programmering av senarelagd automatisk
rengöring
Tryck på symbolen
och sedan:
1. Ställ in genom att trycka på symbolerna + och -
som sitter till vänster.
2. Tryck på symbolen
för att spara inställningen.
3. Tryck på symbolen START för att aktivera
programmeringen.
4. När tiden har förflutit visas texten END på displayen
för TEMPERATUR och en ljudsignal hörs.
Exempel: Klockan är 9:00, en SNABBRENGÖRING
väljs med nivå Ekonomi och tidslängden ställs in till
1 timma. Sluttiden programmeras till 12:30.
Programmet startar automatiskt klockan 11:30:00.
Symbolerna
och blinkar för att indikera att en
programmering har utförts. På displayen TID och
TIDSLÄNGD visas alternativt SNABBRENGÖRINGENS
slut och längd.
För att ta bort en programmering, tryck på symbolen
STOP.
I slutet av den automatisk rengöringen
För att kunna öppna ugnsluckan måste du vänta tills
temperaturen i ugnen sjunker till en acceptabel nivå. I
detta läge går det att se om det finns avlagringar av
vitt damm på ugnens botten och väggar: Ta bort
dammet med en fuktig svamp när ugnen har svalnat
fullständigt. Om du istället vill passa på att dra nytta
av den lagrade värmen för att starta en ny tillagning
kan dammet även vara kvar: Dammet utgör inte någon
fara för livsmedlen som ska tillagas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Indesit FZ 1001 P.1 IX NE Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide