tid. Maten kan torka eller brännas vid
på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka
sniglar eller ägg med skalet på – de
kan sprängas. För stekta ägg, stick
först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal"
såsom potatis, tomater eller korvar
flera gånger med en gaffel före
tillagning, så att maten inte sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel
behöver längre tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver
röras om med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur
såsom morötter, ärtor eller blomkål
bör tillagas i vatten.
• Vänd på större bitar efter halva
tillagningstiden.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av
liknande storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin,
keramik eller lergods som har små hål
(t.ex. på handtagen, eller oglaserad
botten). Fukt som kommer in i hålen
kan göra att kokkärlet spricker när det
värms upp.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Placera det frysta, opaketerade
livsmedlet på en liten, uppochnervänd
tallrik med en behållare under, eller
på ett upptiningsställ eller plastsåll, så
att den vätska som smälter kan rinna
av.
• Vänd på livsmedlet efter halva
upptiningstiden. Om möjligt, skär bort
och avlägsna delar som har tinats
upp.
Upptining av smör, portioner av
bakelser, kvarg:
• Tina inte upp helt och hållet i
produkten, utan lämna maten framme
för att tinas upp i rumstemperatur. Det
ger ett jämnare resultat. Avlägsna all
metall- och aluminiumpaketering eller
-delar helt och hållet innan upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt
och hållet i ugnen om de ska
prepareras mer när de fortfarande är
råa. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att
tillaga frukt och grönsaker utan att
först behöva tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Färdiglagade maträtter i
metallförpackningar eller i plastskålar
med plåtlock får bara tinas upp eller
värmas om det tydligt anges att de är
lämpliga för mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens
instruktioner på förpackningen (t.ex.
avlägsna ett metallock och sticka hål
på ett plastöverdrag).
Tips för mikrovågsugn
Resultat Lösning
Det finns inga angivelser för den till‐
agade mängden livsmedel.
Använd värden för ett liknande livsmedel. Öka
eller förkorta tillagningstiderna enligt följande
regel: dubbelt så mycket = nästan dubbelt så
lång tid, hälften så mycket = halva tiden.
Maten blir för torr. Ställ in kortare tillagningstid eller välj lägre ef‐
fekt.
Maten är fortfarande inte tinad, varm
eller tillagad när tiden har förflutit.
Ställ in längre tillagningstid eller välj högre ef‐
fekt. Observera att högre kärl behöver längre
tid.
När tillagningstiden har förflutit är
maten överhettad i kanterna men
fortfarande inte klar i mitten.
Nästa gång, välj lägre effekt och längre koktid.
Rör om vätskor (t.ex. soppa) efter halva tiden.
www.electrolux.com12