Råd och tips
Tips för energibesparing
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå öppen
längre tid än absolut nödvändigt.
• Om rumstemperatuen är hög, och temperaturregla-
get är inställt på en låg temperatur och produkten är
full med matvaror, kan kompressorn arbeta kontinu-
erligt och medföra att frost eller is bildas på insidan
av produkten. Om detta inträffar, ställ in temperatur-
reglaget på ett varmare läge för att möjliggöra auto-
matisk avfrostning och därigenom också sänka ener-
giförbrukningen.
Tips om kylning av färska livsmedel
För att erhålla bästa resultat:
• förvara inte varm mat eller avdunstande vätskor i kyl-
skåpet
• täck över eller förpacka maten, särskilt om den har
en stark smak
• placera mat så att luft kan cirkulera fritt omkring den
Tips om kylning
Praktiska råd:
Kött (alla typer): lägg i plastpåsar och placera på glas-
hyllan ovanför grönsakslådan.
Av säkerhetsskäl bör kött förvaras på detta sätt i högst
två dygn.
Tillagad mat och kalla rätter: dessa bör täckas över och
kan placeras på valfri hylla.
Frukt och grönsaker: skölj av och rengör noga och lägg i
den speciella grönsakslådan (eller lådorna i förekom-
mande fall). Plastdelarna i kylen kan missfärgas om de
kommer i kontakt med citronjuice. Citrusfrukter bör där-
för förvaras i separata behållare.
Smör och ost: dessa produkter bör läggas i särskilda,
lufttäta behållare eller förpackas i aluminiumfolie eller
plastpåsar för att evakuera så mycket luft som möjligt.
Mjölkflaskor: dessa bör ha kapsyl och förvaras lämpli-
gen i dörrens flaskställ.
Bananer, potatis och lökar som inte är förpackade bör
inte förvaras i kylskåpet.
Tips för temperaturen i kylskåpet
En lämplig temperatur i kylen är ungefär +5 °C. Det är
normalt med högre temperatur överst i kylskåpet och
lägre temperatur i den lägre delen. Om temperaturregla-
get är inställt på en för kall temperatur, den omgivande
temperaturen är hög eller om kylen är helt full är kom-
pressorn igång en längre tid. Detta ger en lägre tempe-
ratur i den nedre delen av kylen på grund av kall luft
som faller ned. Det kan resultera i att matvaror med
högt vatteninnehåll börjar frysa. Ändra till en högre tem-
peraturinställning om det är för kallt i kylen.
Placera inga hyllor mot vattenavrinningshålet. Följden
kan bli för kalla temperaturer.
Om du vill kontrollera temperaturen hos livsmedel som
förvaras i kylskåpet, placera ett glas vatten centralt i kyl-
skåpet och ställ en riktig termometer med en noggrann-
het på +/– 1 °C i det. Efter 6 timmar kan temperaturen
kontrolleras. Mätningen ska utföras under konstanta för-
hållanden (dvs. utan att ändra innehållet i kylen).
Underhåll och rengöring
Försiktighet Koppla loss produkten från eluttaget
innan du utför någon form av underhåll.
Kylenheten i denna produkt innehåller kolväten:
underhåll och påfyllning får därför endast utföras
av en auktoriserad servicetekniker.
Regelbunden rengöring
Utrustningen måste rengöras med jämna mellanrum:
• rengör produktens insida och alla tillbehör med ljum-
met vatten och en liten mängd neutral såpa.
• inspektera regelbundet dörrtätningarna och torka
dem rena från eventuell smuts.
• skölj och torka noga.
Viktigt Dra inte i, flytta inte och undvik att skada
rörledningarna och kablarna inne i produkten.
Använd aldrig starka rengöringsmedel, skurpulver,
parfymerade rengöringsprodukter eller vaxpolermedel
för att rengöra produkten invändigt eftersom sådana
produkter skadar ytfinishen och efterlämnar en stark
lukt.
Rengör kondensorn (svart galler) och kompressorn på
produktens baksida med en borste. Detta förbättrar pro-
duktens prestanda och bidrar till en lägre energiförbruk-
ning.
Viktigt Var försiktig så att du inte skadar kylsystemet.
5