Fagor CIV-40 Användarguide

Typ
Användarguide
N C
M Y
TANKPÅMILJÖN
Förpackning
Kasta inte förpackningen i soporna. Sortera först de olika
materialen (ex: stål, papp, polystyren) enligt lokala föreskrif-
ter.
Försäkran om överensstämmelse
Utrustningen omfattar delar som är tänkta att komma
i kontakt med livsmedel i enlighet med EU-direktiv
89/109.
Information
Utrustningen är fri från CFC (kylkretsen innehåller R134a)el-
ler fri från HFC (kylkretsen innehåller R600a - isobutan). För
ytterligare detaljer, se utrustningens märkplåt.
Utrustningar med isobutan (R600a)
Kylmediet isobutan ä r en miljövänlig naturgas som dock är
lättantändlig. Det är därför viktigt att se till att kylkretsens rör-
ledningar inte skadas.
BLI FÖRTROLIG MED DIN UTRUSTNING
Den utrustning som du precis köpt som är märkt med
, tillåter p erfekt infrysning av råvaror och tillagad mat,
produktion av isbitar och förvaring av djupfryst mat. Läs in-
struktionerna noga. Här finner du en beskrivning av utrust-
ningen och användbara råd att maten förvaras bästa
sätt.
BESKRIVNING AV UTRUSTNINGEN (Fig. 1)
A) Korgar för infrysning
B) Förvaringskorgar för djupfryst mat
C) Termostat (regleras med hjälp av ett mynt)
D) Strömbrytare för snabbfrysning (gul signallampa)
E) Röd signallampa för fryslarm
Den tänds när:
- Utrustningen först ansluts till huvudnätet.
- Temperaturen inuti frysen inte är tillräckligt låg.
- Frysen har fyllts med råvaror som ska frysas.
- Frysdörrenlämnappenenlängretid.
Den släcks när:
- Frysen når rätt förvaringstemperatur.
F) Grön signallampa för funktion
INSTALLATION (Fig. 2-3)
Utrustningen är avsedd för inbyggnad och ska inte installe-
ras som en fristående enhet. Kontrollera din utrustning och
se till att den är i oskadat skick. Eventuella transportskador
ska rapporteras till återförsäljaren inom 24 timmar från mot-
tagandet.
Utrustningen ska inte installeras nära värmekällor som spi-
sar, pannor för centralvärme, direkt solljus osv. Den ska pla-
ceras p å en väl ventilerad plats. Innan utrustningen byggs in,
rekommenderar vi att du kontrollerar att rören baksidan
inte har skadats under transporten och att de inte vidrör ut-
rustningen eller väggen för att undvika oljud under funktio-
nen. Kontrollera att höljet ventileras baksidan. Det ska
även förberedas en öppning framsidan. Se d e separata
instruktioner som b ifogas.
Rengör utrustningen insidan med en svamp som fuktats
med en lösning av ljummet vatten och bikarbonat av soda
eller ättika. Placera tillbehören rätt ställe (om de levere-
rats).
Svenska
14
Observera: Det måste att komma åt kontakten även ef-
ter installationen att den går att dra ur om d et behövs. Om
detta inte går att ordna ska utrustningen anslutas till en all-
polig strömbrytare. Denna ska ha ett minsta avstånd mellan
kontakterna 3 mm och vara placerad en tillgänglig
plats.
ELANSLUTNING OCH FUNKTION
Låt utrustningen stå en timme innan den ansluts till elnätet.
Kontrollera att spänningen märkplåten (Fig. 4-5) som är
placerad inuti beklädnaden, överensstämmer med spän-
ningen i d itt hem 240 V.
Jordning av utrustningen krävs enligt lag.
Tillverkaren ansvarar inte för skador personer eller fö-
remål s om uppstår grund av att d etta krav inte uppfylls.
När utrustningen ansluts till elnätet tänds den gröna och
röda lampan (Fig. 1F-1E) om termostatkontrollens ratt inte
är i läge
x.
Ställ in temperaturen enligt beskrivningen i nästa kapitel.
Frysen är klar för användning när den röda lampan släcks.
INSTALLNING AV TEMPERATUREN
Termostaten (Fig. 1C) kontrollerar innertemperaturen. Om
termostatkontrollens ratt är i läge
x, avbryts utrustningens
funktion och lamporna släcks. Den idealiska temperaturen
för att förvara fryst mat är -18
o
C. Vid en normal rumstempe-
ratur mellan +20
o
Coch+25
o
C, rekommenderar vi att du
sätter termostatkontrollens ratt i läge 2.
Om du vill ha lägre eller högre temperaturer än -18
o
C, vrider
du termostatkontrollens ratt antingen ännu ett steg eller mot
läge
x.
Frysens innertemperatur påverkas av omgivningens luft-
temperatur, den förvarade maten och hur ofta dörren öpp-
nas. Termostatens inställning kan behöva regleras för att
klara dessa faktorer.
ANVANDNING AV FRYSFACKET
INFRYSNING
Den max. mängd mat i kg som kan frysas in under en 24-
timmarsperiod vid en rumstemperatur 25ı´C, anges
märkplåten (Fig. 5). Infrysning av råvaror ska ske i de två
frysfacken som är placerade upptill frysen.
Infrysningskapaciteten som anges märkplåten, uppnås
genom att du tar bort lådorna och placerar den mat som ska
frysas direkt gallret.
Du uppnår bäst resultat följande sätt:
- Flytta all mat som finns i de två övre frysfacken till de nedre
korgarna.
- Slå in maten i plast- eller aluminiumfolie eller förvara den i
lämpliga kärl.
- Märk varje förpackning med typen av mat och infrysnings-
datumet.
- Placera förpackningarna i de övre frysfacken (Fig. 6).
- Vid rumstemperaturer upp till +25
o
C, ska du trycka
strömbrytaren för snabbfrysning (D) (Fig. 1D) 24 timmar in-
nan maten ska frysas in. Den gula lampan tänds.
Utrustningen går kontinuerligt. Vi rekommenderar att du, 24
timmar efter det att du satt in maten, trycker strömbrytare
D för att återställa den normala funktionen. Förvara inte varm
mat i frysen. Frys aldrig om mat som är helt eller delvis tinad.
PRODUKTION AV ISBITAR (Fig. 6)
Vi rekommenderar att du fyller islådorna till 3/4 och förvarar
dem i frysens övre korg.
Varning: At inte isbitar eller isglass direkt när du tagit ur dem
ur frysen de kan orsaka „kalla“ brännskador. Förvara inte
vätskor i glaskärl.
FÖRVARING AV DJUPFRYST MAT (Fig. 7)
När du köper djupfryst mat ska du kontrollera att omslaget
eller förpackningen är hela. Om förpackningen buktar ut el-
ler in eller om det finns fuktfläckar den, kan det hända att
den inte hållits tillräckligt kall och att innehållet förlorat sin ur-
sprungliga kvalitet.
När d u väl är hemma ska du lägga in djupfryst mat i frysen
fort som möjligt, en ökning i temperatur kan inverka
färskheten.
N C
M Y
Förvara inte djupfryst mat längre än vad som anges för-
packningen.
- Placera förpackningarna i förvaringsfacken och låt facket
för infrysning vara tomt.
- Du uppnår max. volym för förvaring av mat om du tar bort
lådan och korgarna, med undantag av de nedre korgarna.
Förpackningarna kan hur som helst placeras direkt kyl-
plattorna, om du följer lastgränsen som anges beklädna-
dens sidor. Din frys upprätthåller rätt förvaringstemperatur
även vid strömavbrott, i cirka 11 timmar i facket för infrysning
och cirka 16 timmar i förvaringskorgarna. Vi rekommenderar
hur som helst att du inte öppnar dörren under strömavbrot-
tet.
Obs: grund av dörrens effektiva tätning går det inte alltid
att öppna dörren direkt när den har stängts. Vänta några mi-
nuter innan d u försöker igen.
UPPTINING
Här följer några grundläggande förslag:
Råa grönsaker: Tina inte lägg dem direkt i kokande vatten
och tillaga vanligt sätt.
Kött (stora bitar): Tina i kylfacket utan att ta ur köttet ur för-
packningen. Förvara köttet i rumstemperatur några timmar
innan tillagning. Om du har en mikrovågsugn kan köttet ti-
nas upp enligt tillverkarens instruktioner.
(små bitar): Tina vid rumstemperatur eller tillaga direkt.
Fisk: Tina i kylfacket utan att ta ur fisken ur förpackningen,
eller tillaga direkt innan den tinat helt.
Tidigare tillagad mat: Värm åter upp maten i ugnen utan
att ta ur den ur aluminiumkärlet.
Frukt: Tina i kylfacket.
AVFROSTNING
S
15
Den mängd is som byggs upp inuti frysen beror hur ofta
dörren öppnas.
Frosten ska tas bort när den är 3 mm tjock. I allmänhet utförs
avfrostningen två gånger om året och när det förvaras lite
mat i frysen.
Avfrosta följande sätt:
- 24 timmar innan avfrostningen ska du slå till snabbfry-
sningsfunktionen att den förvarade maten är kall som
möjligt innan den tas ut ur frysen.
- Koppla utrustningen från huvudnätet (Fig. 8).
- Ta bort islådorna.
-
Slå in maten i tidningspapper och lägg den en kall plats.
- Ta bort korgarna.
- Dra ut avtappningsventilen (Fig. 7 ).
- Placera en låg skål (kapacitet cirka liter) under av-
tappningsventilen för att samla upp avfrostningvattnet.
- Lämna dörren öppen.
Använd aldrig spetsiga föremål för att ta bort isen. Skador
som uppstår grund av detta täcks inte av garantin.
Undvik att använda hett vatten, elektriska värmeelement el-
ler andra anordningar för att skynda avfrostningen.
När avfrostningen är klar ska du rengöra facket med en
svamp som fuktats med en lösning av ljummet vatten och
bikarbonat av soda och ättika.
Rengör dörrens tätningslist med en svamp som fuktats med
vatten. Undvik att smutsa ner dörrens tätningslist med olja
eller någon annan fet substans den kan bli porös.
Skölj och torka därefter av noga.
Sätt tillbaka avtappningsventilen och korgarna och anslut
åter utrustningen till huvudnätet.
Avfrostningen ska utföras snabbt som möjligt. När den
röda signallampan släcks ska du sätta tillbaka maten i frysen.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Ett regelbundet och korrekt underhåll ger din utrustning en
längre livstid.
Vid rengöringsprocedurerna ska du alltid koppla utrust-
ningen från huvudnätet.
Om kontakten inte går att komma åt ska du slå ifrån elen
med huvudströmbrytaren. Rengör insidan enligt instruktio-
nerna i föregående kapitel.
RÅD VID SEMESTERTIDER (Fig. 9)
Om du planerar att vara borta en längre tid: Koppla utrust-
ningen från huvudnätet, töm och rengör insidan av facken.
Lämna dörren öppen för att undvika att utrustningen luktar
unket. Om du planerar att vara borta en kortare t id: Låt ut-
rustningen vara igång som vanligt.
SERVICE (Fig. 10-11-12)
Om utrustningen inte fungerar som den ska, beror det inte
alltid ett fel utan det kan också vara resultatet av felaktig
installation eller användning. För att undvika onödig service
som du debiteras, rekommenderar vi att du konsulterar
denna felsökningsguide.
1) Den röda lampan är tänd hela tiden, för hög inner-
temperatur.
Kontrollera om:
- Dörren är ordentligt stängd.
- Frysen är placerad för nära en värmekälla.
- Det finns mycket frost innerväggarna.
- Kondensorn eller ventilationsgallret är rent.
- Rumstemperaturen är ovanligt låg. Vrid i sådana fall ter-
mostatkontrollens ratt till en högre inställning. Om den röda
lampan fortsätter att lysa kan termostaten vara defekt.
Slå till strömbrytaren för snabbfrysning för att bevara maten
medanduringerenservicetekniker.
2) Kompressorn går kontinuerligt.
Kontrollera om:
- Strömbrytaren för snabbfrysning är frånslagen.
- Rumstemperaturen är för hög.
- Dörren har öppnats för ofta.
3) Frysen fungerar inte.
Kontrollera om:
- Det är ett strömavbrott.
- Kontakten sitter i ordentligt i uttaget.
- Det förekommer några utlösta automatiska reläer eller
brända säkringar.
- Elsladden är trasig.
4) Frysen väsnas.
Kontrollera om frysen rör vid annan inredning, vilket kan or-
saka vibrationer.
5) Dörrens tätningslist är varm det är inte ett f el, utan
förhindrar att det bildas kondens.
Obs: Närdubyterutenskadadelsladdmåstedusetillatt
den nya sladden ansluts korrekt.
Om du utfört kontrollerna ovan och din utrustning f ortfa-
rande inte fungerar som den ska, kontakta serviceavdelnin-
gen.
Adresser och telefonnummer står servicekortet eller i
servicehäftet.
Ange klart och tydligt vad som ä r f el och serienumret din
utrustning.
N C
M Y
N C
M Y
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Fagor CIV-40 Användarguide

Typ
Användarguide