N C
M Y
TANKPÅMILJÖN
Förpackning
Kasta inte förpackningen i soporna. Sortera först de olika
materialen (ex: stål, papp, polystyren) enligt lokala föreskrif-
ter.
Försäkran om överensstämmelse
Utrustningen omfattar delar som är tänkta att komma
i kontakt med livsmedel i enlighet med EU-direktiv
89/109.
Information
Utrustningen är fri från CFC (kylkretsen innehåller R134a)el-
ler fri från HFC (kylkretsen innehåller R600a - isobutan). För
ytterligare detaljer, se utrustningens märkplåt.
Utrustningar med isobutan (R600a)
Kylmediet isobutan ä r en miljövänlig naturgas som dock är
lättantändlig. Det är därför viktigt att se till att kylkretsens rör-
ledningar inte skadas.
BLI FÖRTROLIG MED DIN UTRUSTNING
Den utrustning som du precis köpt som är märkt med
, tillåter p erfekt infrysning av råvaror och tillagad mat,
produktion av isbitar och förvaring av djupfryst mat. Läs in-
struktionerna noga. Här finner du en beskrivning av utrust-
ningen och användbara råd så att maten förvaras på bästa
sätt.
BESKRIVNING AV UTRUSTNINGEN (Fig. 1)
A) Korgar för infrysning
B) Förvaringskorgar för djupfryst mat
C) Termostat (regleras med hjälp av ett mynt)
D) Strömbrytare för snabbfrysning (gul signallampa)
E) Röd signallampa för fryslarm
Den tänds när:
- Utrustningen först ansluts till huvudnätet.
- Temperaturen inuti frysen inte är tillräckligt låg.
- Frysen har fyllts med råvaror som ska frysas.
- Frysdörrenlämnasöppenenlängretid.
Den släcks när:
- Frysen når rätt förvaringstemperatur.
F) Grön signallampa för funktion
INSTALLATION (Fig. 2-3)
Utrustningen är avsedd för inbyggnad och ska inte installe-
ras som en fristående enhet. Kontrollera din utrustning och
se till att den är i oskadat skick. Eventuella transportskador
ska rapporteras till återförsäljaren inom 24 timmar från mot-
tagandet.
Utrustningen ska inte installeras nära värmekällor som spi-
sar, pannor för centralvärme, direkt solljus osv. Den ska pla-
ceras p å en väl ventilerad plats. Innan utrustningen byggs in,
rekommenderar vi att du kontrollerar att rören på baksidan
inte har skadats under transporten och att de inte vidrör ut-
rustningen eller väggen för att undvika oljud under funktio-
nen. Kontrollera att höljet ventileras på baksidan. Det ska
även förberedas en öppning på framsidan. Se d e separata
instruktioner som b ifogas.
Rengör utrustningen på insidan med en svamp som fuktats
med en lösning av ljummet vatten och bikarbonat av soda
eller ättika. Placera tillbehören på rätt ställe (om de levere-
rats).
Svenska
14
Observera: Det måste gå att komma åt kontakten även ef-
ter installationen så att den går att dra ur om d et behövs. Om
detta inte går att ordna ska utrustningen anslutas till en all-
polig strömbrytare. Denna ska ha ett minsta avstånd mellan
kontakterna på 3 mm och vara placerad på en tillgänglig
plats.
ELANSLUTNING OCH FUNKTION
Låt utrustningen stå en timme innan den ansluts till elnätet.
Kontrollera att spänningen på märkplåten (Fig. 4-5) som är
placerad inuti beklädnaden, överensstämmer med spän-
ningen i d itt hem på 240 V.
Jordning av utrustningen krävs enligt lag.
Tillverkaren ansvarar inte för skador på personer eller fö-
remål s om uppstår på grund av att d etta krav inte uppfylls.
När utrustningen ansluts till elnätet tänds den gröna och
röda lampan (Fig. 1F-1E) om termostatkontrollens ratt inte
är i läge
x.
Ställ in temperaturen enligt beskrivningen i nästa kapitel.
Frysen är klar för användning när den röda lampan släcks.
INSTALLNING AV TEMPERATUREN
Termostaten (Fig. 1C) kontrollerar innertemperaturen. Om
termostatkontrollens ratt är i läge
x, avbryts utrustningens
funktion och lamporna släcks. Den idealiska temperaturen
för att förvara fryst mat är -18
o
C. Vid en normal rumstempe-
ratur på mellan +20
o
Coch+25
o
C, rekommenderar vi att du
sätter termostatkontrollens ratt i läge 2.
Om du vill ha lägre eller högre temperaturer än -18
o
C, vrider
du termostatkontrollens ratt antingen ännu ett steg eller mot
läge
x.
Frysens innertemperatur påverkas av omgivningens luft-
temperatur, den förvarade maten och hur ofta dörren öpp-
nas. Termostatens inställning kan behöva regleras för att
klara dessa faktorer.
ANVANDNING AV FRYSFACKET
INFRYSNING
Den max. mängd mat i kg som kan frysas in under en 24-
timmarsperiod vid en rumstemperatur på 25ı´C, anges på
märkplåten (Fig. 5). Infrysning av råvaror ska ske i de två
frysfacken som är placerade upptill på frysen.
Infrysningskapaciteten som anges på märkplåten, uppnås
genom att du tar bort lådorna och placerar den mat som ska
frysas direkt på gallret.
Du uppnår bäst resultat på följande sätt:
- Flytta all mat som finns i de två övre frysfacken till de nedre
korgarna.
- Slå in maten i plast- eller aluminiumfolie eller förvara den i
lämpliga kärl.
- Märk varje förpackning med typen av mat och infrysnings-
datumet.
- Placera förpackningarna i de övre frysfacken (Fig. 6).
- Vid rumstemperaturer på upp till +25
o
C, ska du trycka på
strömbrytaren för snabbfrysning (D) (Fig. 1D) 24 timmar in-
nan maten ska frysas in. Den gula lampan tänds.
Utrustningen går kontinuerligt. Vi rekommenderar att du, 24
timmar efter det att du satt in maten, trycker på strömbrytare
D för att återställa den normala funktionen. Förvara inte varm
mat i frysen. Frys aldrig om mat som är helt eller delvis tinad.
PRODUKTION AV ISBITAR (Fig. 6)
Vi rekommenderar att du fyller islådorna till 3/4 och förvarar
dem i frysens övre korg.
Varning: At inte isbitar eller isglass direkt när du tagit ur dem
ur frysen då de kan orsaka „kalla“ brännskador. Förvara inte
vätskor i glaskärl.
FÖRVARING AV DJUPFRYST MAT (Fig. 7)
När du köper djupfryst mat ska du kontrollera att omslaget
eller förpackningen är hela. Om förpackningen buktar ut el-
ler in eller om det finns fuktfläckar på den, kan det hända att
den inte hållits tillräckligt kall och att innehållet förlorat sin ur-
sprungliga kvalitet.
När d u väl är hemma ska du lägga in djupfryst mat i frysen så
fort som möjligt, då en ökning i temperatur kan inverka på
färskheten.