Allmän information om hur man
använder mikron
Allmänt:
• Låt maträtter stå några minuter i ugnen efter
att den har stängts av.
• Avlägsna aluminiumfoliepaketering, metall-
behållare, etc. innan du tillagar maten.
Tillagning:
• Om möjligt, täck över maten med ett materi-
al som är lämpligt för användning i mikro-
vågsugn. Tillaga mat utan lock endast om du
vill ha en knaprig skorpa
• Tillaga inte rätter för länge genom att ställa
in för stark effekt och för lång tid. Maten kan
torka eller brännas vid på vissa ställen.
• Använd inte produkten för att koka sniglar
eller ägg med skalet på – de kan sprängas.
För stekta ägg, stick först hål på äggulan.
• Stick hål på livsmedel med "skal" såsom po-
tatis, tomater eller korvar flera gånger med
en gaffel före tillagning, så att maten inte
sprängs.
• Nerkylda eller frysta livsmedel behöver läng-
re tillagningstid.
• Rätter som innehåller sås behöver röras om
med jämna mellanrum.
• Grönsaker som har en fast struktur såsom
morötter, ärtor eller blomkål bör tillagas i
vatten.
• Vänd på större bitar efter halva tillagningsti-
den.
• Om möjligt, skär grönsaker i bitar av liknan-
de storlek.
• Använd platta, breda tallrikar.
• Använd inte kokkärl gjorda av porslin, kera-
mik eller lergods som har små hål (t.ex. på
handtagen, eller oglaserad botten). Fukt
som kommer in i hålen kan göra att kokkärlet
spricker när det värms upp.
• Tillagningstallriken i glas är platsen där man
värmer mat och vätska. Den är nödvändig
för att mikrougnen ska fungera.
Upptining av kött, fågel eller fisk:
• Lägg den frysta maten utan förpackning på
en liten tallrik med en behållare under så att
vätskan rinner ner i behållaren.
• Vänd på maten efter halva upptiningstiden.
Om möjligt, skär bort och avlägsna delar
som har tinats upp.
Upptining av smör, portioner av bakelser,
kvarg:
• Tina inte upp maten helt och hållet i ugnen,
utan lämna den framme en stund för att ti-
nas upp i rumstemperatur. Det ger ett jämn-
are resultat. Avlägsna all metall- och alumi-
niumpaketering eller -delar helt och hållet
före upptining.
Upptining av frukt, grönsaker:
• Tina inte upp frukt och grönsaker helt och
hållet i ugnen om de ska prepareras mer när
de fortfarande är råa. Låt dem istället tina i
rumstemperatur.
• Du kan använda högre effekt för att tillaga
frukt och grönsaker utan att först behöva
tina dem.
Färdiglagade maträtter:
• Du kan värma färdiglagade rätter i ugnen
bara om förpackningen är lämplig för an-
vändning i mikrovågsugn.
• Du måste följa tillverkarens instruktioner på
förpackningen (t.ex. avlägsna metallocket
och sticka hål på ett plastöverdrag).
Lämpliga kokkärl och material
Kokkärl/material Mikrovågsugn
Upptining Uppvärm-
ning
Tillagning
Ugnsfast glas och porslin utan metalldelar (t.ex. Pyrex,
värmebeständigt glas)
X X X
19
www.zanussi.com