Electrolux LKR64000NW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
LKR64000NW
SV Spis Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.............................................................................2
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER.........................................................................5
3. INSTALLATION.................................................................................................. 7
4. PRODUKTBESKRIVNING..................................................................................8
5. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING......................................................................... 9
6. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING...................................................................... 10
7. HÄLL - RÅD OCH TIPS.................................................................................... 10
8. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING....................................................... 12
9. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING ...................................................................... 12
10. UGN – RÅD OCH TIPS.................................................................................. 14
11. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING...................................................... 25
12. FELSÖKNING.................................................................................................27
13. ENERGIEFFEKTIVITET................................................................................. 28
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du väljer en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som grundar
sig på årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den
utformats med dig i åtanke. Så när du använder den, kan du vara trygg i
vetskapen om att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökning, service- och
reparationsinformation:
www.electrolux.com/support
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på märkplåten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
www.electrolux.com2
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för unga och personer med
funktionsnedsättning
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt av personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen. Barn under 8 år eller personer
med mycket omfattande och komplexa funktionshinder
ska inte vara i närheten av produkten om de inte är
under uppsikt.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
VARNING: Barn och husdjur ska hållas borta från
produkten när den är igång eller när den svalnar.
Åtkomliga delar blir heta under användning.
Barn får inte utföra städning och underhåll av
produkten utan uppsikt.
1.2 Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp
till 2000 meter över havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar
eller dylikt.
För att undvika överhettning får produkten inte
installeras bakom en dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
SVENSKA 3
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett
eller olja kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan
stäng av produkten och täck över flamman, t.ex. med
ett lock eller brandfilt.
VARNING: Tillagningsprocessen måste övervakas. En
kort tillagningsprocess måste ständigt övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på
kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra glasluckan
eller hällens gångjärnsförsedda lock eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om keramik-/glasytan är sprucken, stäng av
produkten och dra ur elsladden. Om produkten är
ansluten till elnätet direkt med kopplingsboxen, ta bort
säkringen för att koppla från produkten från
strömförsörjningen. I båda fallen, kontakta vårt
auktoriserade servicecenter.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
VARNING: Kontrollera att produkten är avstängd
innan du byter lampa för att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
www.electrolux.com4
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
delen från sidoväggarna. Sätt tillbaka ugnsstegarna i
omvänd ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats
av tillverkaren av produkten eller som anges av
tillverkaren i bruksanvisningen som lämplig, eller
hällskydd som medföljer. Olyckor kan inträffa om fel
skydd används.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Installera produkten på en säker och
lämplig plats som uppfyller
installationskraven.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett stöd för att
förhindra att produkten tippar. Se
kapitlet Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska
utföras av en kvalificerad elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på
märkskylten överensstämmer med
elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka eller nichen nedanför produkten,
speciellt inte när den är igång eller om
luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
SVENSKA 5
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Användning
VARNING!
Risk för personskador och
brännskador.
Risk för elstötar.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra
lättantändliga ångor när de värms
upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när
du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skador eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
lägg inte aluminiumfolie på
produkten eller direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den
rostfria ytan påverkar inte produktens
funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan bli
bestående.
Låt inte heta kokkärl stå på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid sådana föremål när de
flyttas på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
www.electrolux.com6
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta
auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste
torkas av efter varje
användningstillfälle. Ånga som bildas
vid användningen av ugnen
kondenseras på innerväggarna och
kan orsaka korrosion. För att minska
kondensen kan man låta produkten
vara igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara milda
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Lampa inuti produkten
VARNING!
Risk för elektrisk stöt!
När det gäller lampan/lamporna i
denna produkt och reservlampor som
säljs separat: Dessa lampor är
avsedda att tåla extrema fysiska
förhållanden i hushållsapparater,
såsom temperatur, vibration, fuktighet
eller är avsedda att signalera
information om produktens
driftsstatus. De är inte avsedda att
användas i andra produkter eller som
rumsbelysning i hemmet.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Service
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
2.7 Kassering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
3. INSTALLATION
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
3.1 Tekniska data
Mått
Höjd 850 - 936 mm
Bredd 596 mm
Djup 600 mm
3.2 Elektrisk installation
VARNING!
Tillverkaren kan inte hållas
ansvarig om
säkerhetsföreskrifterna i
kapitlen för Säkerhet inte
följs.
Denna produkt levereras med en
huvudkabel men utan huvudkontakt.
VARNING!
Nätkabeln får inte vidröra
den del av produkten som är
skuggad på bilden.
SVENSKA 7
3.3 Tippskydd
FÖRSIKTIGHET!
Montera tippskyddet för att
hindra att produkten välter
vid felaktig belastning.
Tippskyddet fungerar endast
när produkten står på rätt
plats.
Din produkt har symbolerna
som visas på bilderna (i
förekommande fall) för att
påminna dig om att montera
tippskyddet.
Kontrollera att du placerar
tippskyddet på rätt höjd.
Mer information om hur produkten ska
installeras finns i ett separat
installationshäfte.
4. PRODUKTBESKRIVNING
4.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
5
6
8
9
1
2 3
4
7
1
Funktionsratt för tillagningsfunktioner
2
Inställningsratt för temperatur
3
Temperaturindikator/symbol
4
Vred för hällen
5
Värmeelement
6
Lampa
7
Ugnsstegar, borttagbara
8
Fläkt
9
Hyllplaceringar
www.electrolux.com8
4.2 Häll - översikt
210 mm
145 mm
180 mm145 mm
11
1 1
2
1
Kokzon
2
Kontrollpanel
4.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Grill- / stekpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
5. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur ugnen.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du
använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
5.2 Förvärmning
Sätt den tomma ugnen på förvärmning
innan du använder den första gången.
1. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
7. Stäng av ugnen och låt den svalna.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Ugnen kan avge lukt och rök. Se till att
ventilationen är tillräcklig i rummet.
5.3 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
5.4 Avaktivera det mekaniska
lucklåset - i huvudugnen
1. Tryck på lucktätningen B på varje
sida. Tätningen släpper.
SVENSKA 9
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Aktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det
mekaniska lucklåset.
6. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Värmeläge
Symbo‐
ler
Funktion
Avstängt läge
Varmhållning
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet för vald kokzon till önskad
värmeinställning.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
6.2 Restvärmeindikator
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm, men den fungerar inte om
nätströmmen är urkopplad.
7. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Kokkärl
Resultatet beror på kokkärlets material
www.electrolux.com10
rekommenderas: aluminium, koppar
rekommenderas inte: rostfritt stål,
gjutjärn, glas
Kokkärlets botten måste
vara så tjock och plan som
möjligt.
Se till att kastrullens botten
är ren och torr innan du
sätter den på hällen.
Använd inte kokkärl på
keramikhällen med en botten
med utstående kanter eller
upphöjningar, t.ex.
gjutjärnspannor. Dessa kan
skrapa eller repa ytan
permanent.
Kokkärl av emaljerat stål
med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka
färgskiftning på
glaskeramiken.
För att spara energi och se till att hällen
fungerar korrekt måste kokkärlets botten
ha en lämplig minimidiameter.
7.2 Minsta kokkärlsdiameter
Kokzon Kokkärlets
diameter
(mm)
Effekt (W)
Vänster
bak
125 - 145 1200
Höger
bak
150 - 180 1800
Höger
fram
125 - 145 1200
Vänster
fram
180 - 210 2300
7.3 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmein‐
ställning
Använd för: Tid
(min)
Tips
- 1
Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg på locket på kastrullen.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning
av: smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan‐
rum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om mjölk‐
baserade rätter under tillag‐
ningen.
SVENSKA 11
Värmein‐
ställning
Använd för: Tid
(min)
Tips
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk,
kött.
20 - 45 Tillsätt några matskedar
vätska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten
till 750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre‐
dienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cor‐
don bleu av kalv, kotletter,
kroketter, korv, lever, redd
sås, ägg, pannkakor, mun‐
kar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskro‐
ketter, biff, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pom‐
mes frites.
8. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel
för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
VARNING!
Förvara rakbladsskrapan
utom räckhåll för barn.
Använd rakbladsskrapan
med försiktighet, rakbladet
är mycket vasst.
8.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie, socker och mat som
innehåller socker, annars kan denna
smuts orsaka skador på hällen. Var
försiktig och undvik brännskador. Sätt
specialskrapan snett mot glasytan och
för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och icke slipande
rengöringsmedel. Efter rengöring,
torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank
metall: använd en lösning av vatten
och vinäger och rengör glasytan med
en trasa.
9. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
9.1 Ugnsfunktioner
VARNING!
Häll inga vätskor i ugnens
bottenskål före och under
tillagningsprocessen. Det
finns en risk för skador.
www.electrolux.com12
Symbol Ugnsfunktion Användning
Avstängt läge Ugnen är avstängd.
Varmluft Baka på upp till två nivåer samtidigt
och för att torka mat.
Ställ in temperaturen på 20–40 °C läg‐
re än för Över/Undervärme.
Paj/pizza Baka på en hyllplacering för en mer in‐
tensiv bryning och spröd botten.
Över/Undervärme Bakning och stekning på en ugnsnivå.
Torkning För torkning av skivad frukt, grönsaker
och svamp.
Max Grill För att grilla tunna matvaror i stora
mängder och rosta bröd.
Bryning Varmluftsstekning på första ugnsnivån
för större köttstycken eller fågelkött
med ben. Även för att bryna och grati‐
nera.
Varmluft med fukt Denna funktion är för att spara energi
under tillagningen. För tillagningsin‐
struktioner, se kapitlet ”Råd och tips”,
Varmluft med fukt. Ugnsluckan ska
hållas stängd under tillagningen så att
funktionen inte avbryts och ugnen fun‐
gerar med högsta möjliga energieffek‐
tivitet. När du använder den här funk‐
tionen kan temperaturen i ugnen skilja
sig från inställd temperatur. Värmeef‐
fekten kan minska. För allmänna ener‐
gibesparingsanvisningar, se kapitlet
”Energieffektivitet”, Energibesparing.
Denna funktion användes för att följa
energieffektivitetsklassen enligt EN
60350-1.
När du använder den här funktionen
släcks lampan automatiskt.
Maten kan tinas genom att
välja Varmluft med fukt-
funktionen utan att ställa in
temperaturen.
SVENSKA 13
9.2 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för
att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
9.3 Kylfläkt
När ugnen är på, slås kylfläkten på
automatiskt för att hålla ugnens ytor
svala. Om du stänger av ugnen stängs
kylfläkten av.
9.4 Sätta in ugnstillbehör
Djup form:
Skjut in långpannan mellan stegparen på
önskad nivå.
Galler och långpanna tillsammans:
Tryck in långpannan mellan skenorna på
hyllstöden och ugnsgallret på skenorna
ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster
sida för att öka
säkerheten.
Fördjupningarna är gör
också enheterna
tippsäkra.
Den höga kanten runt
hyllan förhindrar att
köksredskap glider.
10. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
www.electrolux.com14
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
10.1 Gräddning
För första gräddningen, använd den
lägre temperaturen.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika
bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika bruna.
Detta jämnar ut sig under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen återtar
de sin normala form.
10.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig eller får vat‐
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Ställ in något lägre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in högre ugnstemperatur
nåsta gång.
För lång gräddningstid. Ställ in kortare gräddningstid
nästa gång.
Kakan blir ojämn. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in längre gräddningstid och
lägre ugnstemperatur nåsta
gång.
Kaksmeten har inte förde‐
lats jämnt.
Fördela smeten jämnare på
bakplåten nästa gång.
Kakan blir inte klar på
tiden som anges i re‐
ceptet.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Ställ in något högre ugnstempe‐
ratur nåsta gång.
10.3 Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
SVENSKA 15
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott‐
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
10.4 Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
www.electrolux.com16
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40
min.
10.5 Övervärme
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
SVENSKA 17
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning,
bullar 10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
10.6 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
www.electrolux.com18
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40
min.
10.7 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med
mycket fyllning)
180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1)
Förvärm ugnen.
10.8 Varmluft med fukt
Bröd och pizza
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bullar 180 25 - 35 3
SVENSKA 19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fryst pizza 350 g 190 25 - 35 3
Kakor på en bakplåt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Rulltårta 180 20 - 30 3
Brownie 180 30 - 40 3
Kakor i burk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Soufflé 200 30 - 40 3
Sockerkaksbotten 180 20 - 30 3
Tårtbotten 150 25 - 35 3
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk i påsar 300 g 180 25 - 35 3
Hel fisk, 200 g 180 25 - 35 3
Fiskfilé, 300 g 180 25 - 35 3
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kött i påse 250 g 200 25 - 35 3
Köttspett 500 g 200 30 - 40 3
Små bakade godsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Cookies 180 25 - 35 3
Mandelbiskvier 160 25 - 35 3
Muffins 180 25 - 35 3
Crackers 170 20 - 30 3
Mördegskakor 150 25 - 35 3
Tarteletter 170 15 - 25 3
Vegetarian
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Blandade grönsaker i påse 400
g
180 25 - 35 3
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux LKR64000NW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual