Whirlpool PRB 32I A++ Safety guide

Typ
Safety guide
SEGRITPTESNLFRGBDE AE
FIDKNO RUROPLHUCZBG SK UA
TIPS FÖR ATT SPARA ENERGI
• Installeraapparatenpåentorr,välventileradplats
där den inte utsätts för direkt solljus eller andra
värmekällor (t.ex. värmeelement, spisar osv.).
Användenisolerandeplattavidbehov.
• För att säkerställa fullgod ventilation måste det
nnastillräckligtmedutrymmeomkringprodukten,
både ovanför och på sidorna. Avståndet mellan
baksidan av apparaten och väggen ska vara 50
mm. Om utrymmet är mindre ökar apparatens
energiförbrukning.
• Otillräcklig ventilation på baksidan av apparaten
bidrar till ökad energiförbrukning och minskad
kyleekt.
• Apparatensinnertemperaturkanvarieraberoende
pårumstemperaturen,huroftadörrenöppnasoch
på apparatensplacering. Temperaturinställningen
börräknaindessafaktorer.
• Låtvarmmatochvarmadryckersvalnainnandu
placerardemiapparaten.
• Blockerainteäktenmedmatvaror.
• Kontrollera att dörrarna, särskilt frysens dörr,
stängsordentligtefterattduharlagtinmatvarorna.
• Öppnaintedörrenofta.
• Placera fryst mat i kylskåpet vid upptining.
Matvarornaslågatemperaturhjälpertillattkylaav
livsmedlenikylskåpet.
• Specialavdelningar som nns på vissa apparater
(avdelning för färsk mat, låda för nollgradig
förvaring)kantasutnärdeinteanvänds.
• Placeringen av hyllorna i kylskåpet har ingen
inverkan på energiförbrukningen. Matvarorna ska
placeras på hyllorna på ett sådant sätt att luften
kancirkulerafritt(livsmedelskainteläggastättintill
varandraellerdenbakrepanelen).
• Dukanökalagringsutrymmetförfrystmatgenom
atttautluckanoch/ellerkorgen(seproduktbladet)
utanattdetpåverkarenergiförbrukningen.
• Rengör kondensorn (slingan på baksidan av
apparaten)regelbundet.
• Skadadeellerläckande tätningarskabytasutså
snabbtsommöjligt.
TIPS FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
KYLDEL
Kyldelenpassarutmärktförförvaringavfärskaoch
konserveradelivsmedel,färdigmat,mejeriprodukter,
frukt,grönsakerochdrycker.
Ventilation
• När luften cirkulerar i kyldelen bildas zoner med
olikatemperaturer.Temperaturenärkallastovanför
frukt- och grönsakslådan och vid den bakre
panelen. Den ärvarmasti den övrefrämredelen
avavdelningen.
• Otillräcklig ventilation resulterar i ökad
energiförbrukningochminskadkyleekt.
Förvaring av färska livsmedel och
drycker
• Tackvarefuktighetsregleringeninuti kyldelenkan
duförvaramatenutanattbehövaslåindenförst.
• Omduföredrarattslåinmaten,användbehållare
avåtervinningsbartplast-,metall-,aluminium-och
glasmaterialellerplastfolieförattslåinmaten.
• Förvaravätskorochmatsomkangeifrånsigeller
draåtsigluktellersmakistängdabehållareeller
täcköverdem.
• Matvarorsomavgeretylengasochlivsmedelsom
kanpåverkasavgasen,t.ex.frukt,grönsakeroch
sallad,skaförvarasavskiltfrånvarandraochslås
in för att öka matens livslängd. Förvara t.ex. inte
tomatertillsammansmedkiwifrukterellerkål.
• Förvaraintematvarortättintillvarandraförattluften
skakunnacirkulerafritt.
• Använd askhållaren för att undvika att askor
tippar(nnspåvissamodeller).
• Omduharfåmatvarorikylskåpetrekommenderar
vi att använda hyllorna ovanför frukt- och
grönsakslådaneftersomdetärdensvalastedelen
avkylskåpet.
SV
SEGRITPTESNLFRGBDE AE
FIDKNO RUROPLHUCZBG SK UA
TIPS FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Var färska livsmedel och drycker ska förvaras
• Påhyllorna:färdigmat,exotiskfrukt,ost,delikatesser.
• Idetsvalasteområdet(ovanförfrukt-ochgrönsakslådan):kött,sk,kallskuret,tårtor
• Ifrukt-ochgrönsakslådan:frukt,sallad,grönsaker.
• Idörren:smör,sylt,såser,inlagdagrönsaker,burkar,askor,dryckikartong,ägg.
Exempel på placering:
Smör,sylt
Sylt,såser,inlagda
grönsaker,burkar
Flaskor,dryckikartong
Ägg
Smör,sylt
Sylt,såser,inlagda
grönsaker,burkar
Flaskor,dryckikartong
Exotiskfrukt
Ost,delikatesser,
färdigmat
Kött,sk,
kallskuret,tårtor
Frukt,sallad,
grönsaker
Exotiskfrukt
Ost,delikatesser,
färdigmat
Kött,sk,
kallskuret,tårtor
Frukt,sallad,
grönsaker
SEGRITPTESNLFRGBDE AE
FIDKNO RUROPLHUCZBG SK UA
TIPS FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
Frysdelen kan användas till att förvara fryst mat, göra
iskuberochfrysainfärskmat.
Mängden färsk mat som kan frysas in under en
24-timmarsperiodangespåtypskylten(…kg/24h).
Om du förvarar lite mat i frysen rekommenderar vi att
användadenövreellermittredelenavfrysenberoende
påmodell(seproduktbladetförmerinformationomvilket
områdesomrekommenderasförattfrysainfärskmat).
I tabellen anges rekommenderad
förvaringstid för fryst mat.
LIVSMEDEL FÖRVARINGSTID
(månader)
Kött
Nöt 8–12
Fläsk,kalv 6–9
Lamm 6–8
Kanin 4–6
Färs/inälvsmat 2–3
Korv 1–2
Fågel
Kyckling 5–7
Kalkon 6
Krås 2–3
Kräftdjur
Blötdjur,krabba,hummer 1–2
Krabba,hummer 1–2
Skaldjur
Ostronutanskal 1–2
Räkor 1–2
Fisk
Fet(lax,sill,makrill) 2–3
Mager(torsk,sjötunga) 3–4
Grytor
Kött,fågel 2–3
LIVSMEDEL FÖRVARINGSTID
(månader)
Mejeriprodukter
Smör 6
Ost 3
Grädde 1–2
Glass 2–3
Ägg 8
Soppor och såser
Soppa 2–3
Köttsås 2–3
Pastej 1
Ratatouille 8
Bakverk och bröd
Bröd 1–2
Kakor(enkel) 4
Bakverk(tårta) 2–3
Crêpes 1–2
Deg 2–3
Quiche 1–2
Pizza 1–2
FRUKT och GRÖNSAKER
LIVSMEDEL FÖRVARINGSTID
(månader)
Frukt
Äpplen 12
Aprikoser 8
Björnbär 8–12
Svarta/rödavinbär 8–12
Körsbär 10
Persikor 10
Päron 8–12
Plommon 10
Hallon 8–12
Jordgubbar 10
Rabarber 10
Fruktjuicer(apelsin,citron,
grapefrukt)
4–6
SEGRITPTESNLFRGBDE AE
FIDKNO RUROPLHUCZBG SK UA
TIPS FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
FRUKT och GRÖNSAKER
LIVSMEDEL FÖRVARINGSTID
(månader)
Grönsaker
Sparris 8–10
Basilika 6–8
Bönor 12
Kronärtskocka 8–10
Broccoli 8–10
Brysselkål 8–10
Blomkål 8–10
Morötter 10–12
Selleri 6–8
Svamp(champinjon) 8
Persilja 6–8
Paprika 10–12
Ärtor 12
Rosenbönor 12
Spenat 12
Tomater 8–10
Squash 8–10
Vi rekommenderar att märka den frysta maten med
innehållstyp och datum. Märkningen hjälper dig att
ta reda på förpackningens innehåll och matens sista
förbrukningsdag.
Frysinteinupptinadmatigen.
Fryst mat: shoppingtips
Atttänkapånärduköperfrystalivsmedel:
• Kontrolleraattförpackningeninteärskadad(fryst
mat i skadade förpackningar kan ha försämrats).
Omförpackningenärskrovligellerharfuktäckar
har livsmedlet inte förvarats på optimalt sätt och
detnnsriskattdetharbörjattina.
• Planeradinrundailivsmedelsaärensåattdugår
tillfrysdiskendetsistadugörochanvändfryspåsar
förhemtransporten.
501910601635
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool PRB 32I A++ Safety guide

Typ
Safety guide