SEGRITPTESNLFRGBDE AE
FIDKNO RUROPLHUCZBG SK UA
TIPS FÖR ATT SPARA ENERGI
• Installeraapparatenpåentorr,välventileradplats
där den inte utsätts för direkt solljus eller andra
värmekällor (t.ex. värmeelement, spisar osv.).
Användenisolerandeplattavidbehov.
• För att säkerställa fullgod ventilation måste det
nnastillräckligtmedutrymmeomkringprodukten,
både ovanför och på sidorna. Avståndet mellan
baksidan av apparaten och väggen ska vara 50
mm. Om utrymmet är mindre ökar apparatens
energiförbrukning.
• Otillräcklig ventilation på baksidan av apparaten
bidrar till ökad energiförbrukning och minskad
kyleekt.
• Apparatensinnertemperaturkanvarieraberoende
pårumstemperaturen,huroftadörrenöppnasoch
på apparatensplacering. Temperaturinställningen
börräknaindessafaktorer.
• Låtvarmmatochvarmadryckersvalnainnandu
placerardemiapparaten.
• Blockerainteäktenmedmatvaror.
• Kontrollera att dörrarna, särskilt frysens dörr,
stängsordentligtefterattduharlagtinmatvarorna.
• Öppnaintedörrenofta.
• Placera fryst mat i kylskåpet vid upptining.
Matvarornaslågatemperaturhjälpertillattkylaav
livsmedlenikylskåpet.
• Specialavdelningar som nns på vissa apparater
(avdelning för färsk mat, låda för nollgradig
förvaring)kantasutnärdeinteanvänds.
• Placeringen av hyllorna i kylskåpet har ingen
inverkan på energiförbrukningen. Matvarorna ska
placeras på hyllorna på ett sådant sätt att luften
kancirkulerafritt(livsmedelskainteläggastättintill
varandraellerdenbakrepanelen).
• Dukanökalagringsutrymmetförfrystmatgenom
atttautluckanoch/ellerkorgen(seproduktbladet)
utanattdetpåverkarenergiförbrukningen.
• Rengör kondensorn (slingan på baksidan av
apparaten)regelbundet.
• Skadadeellerläckande tätningarskabytasutså
snabbtsommöjligt.
TIPS FÖR LIVSMEDELSFÖRVARING
KYLDEL
Kyldelenpassarutmärktförförvaringavfärskaoch
konserveradelivsmedel,färdigmat,mejeriprodukter,
frukt,grönsakerochdrycker.
Ventilation
• När luften cirkulerar i kyldelen bildas zoner med
olikatemperaturer.Temperaturenärkallastovanför
frukt- och grönsakslådan och vid den bakre
panelen. Den ärvarmasti den övrefrämredelen
avavdelningen.
• Otillräcklig ventilation resulterar i ökad
energiförbrukningochminskadkyleekt.
Förvaring av färska livsmedel och
drycker
• Tackvarefuktighetsregleringeninuti kyldelenkan
duförvaramatenutanattbehövaslåindenförst.
• Omduföredrarattslåinmaten,användbehållare
avåtervinningsbartplast-,metall-,aluminium-och
glasmaterialellerplastfolieförattslåinmaten.
• Förvaravätskorochmatsomkangeifrånsigeller
draåtsigluktellersmakistängdabehållareeller
täcköverdem.
• Matvarorsomavgeretylengasochlivsmedelsom
kanpåverkasavgasen,t.ex.frukt,grönsakeroch
sallad,skaförvarasavskiltfrånvarandraochslås
in för att öka matens livslängd. Förvara t.ex. inte
tomatertillsammansmedkiwifrukterellerkål.
• Förvaraintematvarortättintillvarandraförattluften
skakunnacirkulerafritt.
• Använd askhållaren för att undvika att askor
tippar(nnspåvissamodeller).
• Omduharfåmatvarorikylskåpetrekommenderar
vi att använda hyllorna ovanför frukt- och
grönsakslådaneftersomdetärdensvalastedelen
avkylskåpet.
SV