Electrolux OOC500NZ Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
OOC500NZ
SV Inbyggnadsugn Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.............................................................................3
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER.........................................................................4
3. PRODUKTBESKRIVNING..................................................................................7
4. KONTROLLPANELEN........................................................................................7
5. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING......................................................................... 8
6. DAGLIG ANVÄNDNING..................................................................................... 8
7. KLOCKFUNKTIONER........................................................................................ 9
8. ANVÄNDNING AV TILLBEHÖR....................................................................... 11
9. TILLVALSFUNKTIONER.................................................................................. 12
10. TRICKS OCH TIPS.........................................................................................12
11. SKÖTSEL OCH RENGÖRING....................................................................... 22
12. FELSÖKNING.................................................................................................25
13. INSTALLATION.............................................................................................. 26
14. ENERGIEFFEKTIVITET................................................................................. 28
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den
utformats med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg
med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få användningsråd, broschyrer, felsökningshjälp och serviceinformation:
www.electrolux.com/webselfservice
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
www.electrolux.com2
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Barn mellan 3 och 8 år eller personer med mycket
omfattande och komplexa funktionshinder ska inte
vara i närheten av produkten om de inte är under
uppsikt.
Barn under 3 år ska inte vistas i närheten utan ständig
uppsikt.
Låt inte barnen leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när
den är igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är
mycket varma.
Om apparaten har ett barnlås, måste detta aktiveras.
Barn får inte utföra städning och underhåll av
apparaten utan uppsikt.
1.2 Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
SVENSKA 3
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Innan du utför något underhåll ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin
tur kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
delen från sidoväggarna. Sätt tillbaka ugnsstegarna i
omvänd ordning.
Använd endast matlagningstermometern som
rekommenderas för den här produkten.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Installera produkten på en säker och
lämplig plats som uppfyller
installationskraven.
Produkten är utrustad med ett
elektriskt kylsystem. Det måste
användas tillsammans med det
elektriska nätuttaget.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
www.electrolux.com4
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på
märkskylten överensstämmer med
elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar
stickkontakten och nätkabeln. Om
produktens nätkabel behöver bytas
måste det göras av vårt auktoriserade
servicecenter.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Denna produkt uppfyller kraven enligt
EU:s direktiv.
2.3 Användning
VARNING!
Risk för skador,
brännskador, elstötar eller
explosion föreligger.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Tyng inte ner luckan när den är
öppen.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på produkten.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
lägg inte aluminiumfolie direkt på
ugnsbotten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den
rostfria ytan påverkar inte produktens
funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
Ha alltid ugnsluckan stängd under
matlagningen.
SVENSKA 5
Om apparaten installeras i till exempel
ett skåp, se till att skåpsdörren aldrig
är stängd när apparaten är i drift.
Värme och fukt kan byggas upp
bakom en stängd dörr/lucka och
orsaka efterföljande skador på
apparaten, bostaden eller golvet.
Stäng inte luckan förrän apparaten
har svalnat helt efter användning.
2.4 Underhåll och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta
auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Lampa inuti produkten
VARNING!
Risk för elektrisk stöt!
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas
som husbelysning.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
2.7 Kassering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
www.electrolux.com6
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
12
10
11
5
4
1
2
3
31 64 52
7
9
8
1
Kontrollpanel
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Strömlampa/symbol
4
Display
5
Kontrollvred (för temperaturen)
6
Temperaturindikator/symbol
7
Uttag för matlagningstermometern
8
Värmeelement
9
Lampa
10
Fläkt
11
Ugnsstege, löstagbar
12
Ugnsnivåer
3.2 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Patisseriplåt
För småfranskor, kringlor och
småkakor.
Matlagningstermometer
För att mäta temperaturen inuti
maten.
4. KONTROLLPANELEN
4.1 Knappar
Sensorfält/knapp Funktion Beskrivning
MINUS Gör så här för att ställa in tiden.
KLOCKA Ställa in en klockfunktion.
PLUS Gör så här för att ställa in tiden.
4.2 Display
A B C D
A. Klockfunktioner
B. Timer
C. Klockfunktion
D. Indikator för matlagningstermometer
SVENSKA 7
5. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Se avsnittet
"Klockfunktioner" för att
ställa in tiden.
5.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur ugnen.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du
använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
5.2 Förvärmning
Sätt den tomma ugnen på förvärmning
innan du använder den första gången.
1. Ställ in funktionen .Ställ in maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
7. Stäng av ugnen och låt den svalna.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Ugnen kan avge lukt och rök. Se till att
ventilationen är tillräcklig i rummet.
6. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Infällbara vred
För att använda produkten, tryck på
kontrollvredet. Vredet kommer ut.
6.2 Ställa in en värmefunktion
1. Vrid vredet för värmefunktioner för att
välja en värmefunktion.
2. Vrid på kontrollvredet för att välja
temperatur.
Lampan tänds när ugnen är igång.
3. Vrid vredet för värmefunktioner till
Off-läge (Av) för att stänga av ugnen.
6.3 Uppvärmningsfunktioner
Ugnsfunk‐
tion
Program
Avstängt läge
Ugnen är avstängd.
Ugnsfunk‐
tion
Program
Belysning
För att tända lampan
utan att använda en till‐
agningsfunktion.
Varmluft
För att baka på upp till
tre hyllpositioner samti‐
digt och för att torka
mat.
Ställ in på 20 - 40 °C
lägre än för Över-under‐
värme.
www.electrolux.com8
Ugnsfunk‐
tion
Program
Varmluft Med
Fukt
Denna funktionen är för
att spara energi under
tillagningen. För matlag‐
ningsinstruktioner, se
kapitlet "Råd och Tips"
Varmluft Med Fukt.
Ugnsluckan ska hållas
stängd under tillagning‐
en så att funktionen inte
avbryts och att ugnen
fungerar med högsta
möjliga energieffektivi‐
tet. När du använder
den här funktionen kan
temperaturen i ugnen
skilja sig från inställd
temperatur. Värmeef‐
fekten kan vara reduce‐
rad. För allmänna ener‐
gibesparingsrekommen‐
dationer hänvisas till ka‐
pitel "Energieffektivitet",
Energibesparing.Denna
funktion användes för
att följa energieffektivi‐
tetsklassen enligt EN
60350-1.
Undervärme
För bakning av kakor
med knaprig botten och
för att torka mat.
Ugnsfunk‐
tion
Program
Min Grill
För att grilla tunna mat‐
varor och rosta bröd.
Max Grill
För grillning av tunna
livsmedel i stora mäng‐
der och för rostning av
bröd.
Varmluftsgrill‐
ning
För stekning på en
ugnsnivå av större
stycken kött eller fågel
med ben. För att bryna
och göra gratänger.
Pizza/Paj
För att tillaga pizza. För
att bryna ordentligt och
få en knaprig botten.
Över-under‐
värme (Över-/
Undervärme)
För bakning och stek‐
ning på en ugnsnivå.
7. KLOCKFUNKTIONER
7.1 Tabell över klockfunktioner
Klockfunktion Program
KLOCKA För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
KOKTID För att ställa in hur länge produkten ska vara påslagen.
SLUTTID För att ställa in när produkten ska stängas av.
TIDSFÖRDRÖJ‐
NING
För att kombinera KOKTID och SLUTTID.
SIGNALUR För att ställa in en tid för nedräkning. Denna funktion
påverkar inte produktens funktioner i övrigt. Du kan stäl‐
la in SIGNALURET när som helst, även om produkten
är avstängd.
SVENSKA 9
7.2 Ställa klockan. Ändra tiden
Du måste ställa klockan innan du kan
använda ugnen.
blinkar när du ansluter ugnen till
eluttaget, när det varit ett strömavbrott
eller när klockan inte är inställd.
Tryck på
eller för att ställa in rätt
tid.
Efter cirka 5 sekunder slutar
blinkningarna och klockan visar den
inställda tiden.
För att ändra tiden, tryck på
upprepade gånger tills börjar blinka.
7.3 Ställa in KOKTID
1. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
2. Tryck på flera gånger tills
börjar blinkar.
3. Tryck på eller för att ställa in
KOKTIDEN.
Displayen visar .
4. En ljudsignal hörs och blinkar när
sluttiden uppnåtts. Produkten stängs
av automatiskt.
5. Tryck på valfri knapp för att stänga
av ljudsignalen.
6. Vrid vredet för ugnsfunktioner och
vredet för temperaturen till avstängt
läge.
7.4 Ställa in SLUTTID
1. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
2. Tryck på
flera gånger tills
börjar blinkar.
3. Tryck på eller för att ställa in
tiden.
Displayen visar .
4. En ljudsignal hörs och blinkar när
sluttiden uppnåtts. Produkten stängs
av automatiskt.
5. Tryck på valfri knapp för att stänga
av signalen.
6. Vrid vredet för ugnsfunktioner och
vredet för temperaturen till avstängt
läge.
7.5 Ställa in
TIDSFÖRDRÖJNING
1. Ställ in ugnsfunktion och temperatur.
2. Tryck på flera gånger tills
börjar blinkar.
3. Tryck på
eller för att ställa in
KOKTIDEN.
4. Tryck på .
5. Tryck på eller för att ställa in
SLUTTIDEN.
6. Tryck på för att bekräfta.
Produkten sätts på automatiskt senare,
är igång under den inställda KOKTIDEN
och stoppar vid SLUTTIDEN. När tiden
har uppnåtts hörs en ljudsignal.
7. Produkten stängs av automatiskt.
Tryck på valfri knapp för att stänga
av signalen.
8. Vrid vredet för ugnsfunktioner och
vredet för temperaturen till avstängt
läge.
7.6 Ställa in SIGNALUR
1. Tryck på flera gånger tills
börjar blinkar.
2. Tryck på eller för att ställa in
önskad tid.
Signaluret startar automatiskt efter fem
sekunder.
3. En ljudsignal hörs när tillagningstiden
uppnåtts. Tryck på valfri knapp för att
stänga av ljudsignalen.
4. Vrid vredet för ugnsfunktioner och
vredet för temperaturen till avstängt
läge.
7.7 Avbryta klockfunktionerna
1. Tryck flera gånger på tills önskad
funktionslampa börjar blinka.
2. Tryck på och håll in .
Klockfunktionen släcks inom några
sekunder.
www.electrolux.com10
8. ANVÄNDNING AV TILLBEHÖR
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Använda
matlagningstermometern
Matlagningstermometern mäter
innertemperaturen vid tillagning av kött.
Två temperaturer behöver ställas in:
Ugnstemperaturen. Se tabellen för
stekning.
Innertemperaturen. Se tabellen för
innertemperatur.
FÖRSIKTIGHET!
Använd endast
matlagningstermometern
som medföljer produkten
eller originalreservdelar.
1. Sätt in kontakten till
matlagningstermometern i uttaget på
produktens ovansida.
Kontrollampan för
matlagningstermometern
blinkar.
2. Sätt in spetsen på
matlagningstermometern i mitten av
köttet.
3. Tryck på - eller -knappen för att
ställa in innertemperaturen. Du kan
ställa in temperaturen mellan 30 °C
och 99 °C.
4. Välj ugnsfunktion och
ugnstemperatur.
En ljudsignal hörs i två minuter när köttet
uppnått den inställda innertemperaturen.
Tryck på en knapp för att stänga av
signalen.
5. Stäng av produkten.
6. Ta ut matlagningstermometerns
kontakt ur uttaget. Ta ut köttet ur
produkten.
Om köttet har stekts som du önskar, utför
ovanstående på nytt och ställ in en högre
innertemperatur.
Du kan ändra temperaturen när som
helst under tillagningen. Tryck på för
att ändra innertemperaturen.
VARNING!
Var försiktig när du tar ut
matlagningstermometerns
spets och kontakt.
Matlagningstermometern är
varm. Det finns risk för att du
bränner dig.
8.2 Sätta in tillbehör
Galler:
För in gallret mellan skenorna på
ugnsstegen och kontrollera att fötterna är
vända nedåt.
Långpanna/ Djup form:
Skjut in långpannan /djupa formen
mellan stegparet på ugnsnivån.
SVENSKA 11
Galler och långpanna /djup form
tillsammans:
Tryck in långpannan /djupa formen
mellan skenorna på hyllstöden och
ugnsgallret på skenorna ovan.
Liten inbuktning upptill ökar
säkerheten. Fördjupningarna
ger också ett tippskydd. Den
höga kanten runt hyllan
förhindrar kokkärlen från att
glida ner.
9. TILLVALSFUNKTIONER
9.1 Kylfläkt
När ugnen är på, slås fläkten på
automatiskt för att hålla ugnens ytor
svala. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen svalnat.
9.2 Säkerhetstermostat
Om ugnen inte fungerar som den ska
eller om det finns felaktiga komponenter,
kan en farlig överhettning uppstå. För att
förhindra detta har ugnen en
säkerhetstermostat som stänger av
strömtillförseln. Ugnen sätts på igen
automatiskt när temperaturen sjunker.
10. TRICKS OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
10.1
Tillagningsrekommendationer
Ugnen har fem hyllnivåer.
Räkna hyllnivåerna nedifrån, från ugnens
botten.
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla ugn.
Tabellen nedan ger standardinställningar
för temperatur, tillagningstid och hyllnivå.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett visst recept kanske du kan använda
inställningarna för ett liknande recept.
Ugnen har ett specialsystem som gör att
luften cirkulerar och återanvänder ångan.
Med det här systemet kan man tillaga i
ånga, vilket gör att maten saftig inuti och
krispig på utsidan. Detta minskar såväl
tillagningstiden som energiförbrukningen.
Baka kakor
Öppna inte ugnsluckan förrän 3/4 av den
inställda tillagningstiden har gått.
Om du använder två bakplåtar samtidigt,
se till att det finns en ledig falsnivå
mellan dem.
www.electrolux.com12
Tillagning av kött och fisk
Använd en djup form för mat med fett i
för att förhindra stänk som inte går att ta
bort.
Låt köttet stå i ca 15 minuter innan du
skär i det så att köttsaften inte sipprar ut.
För att förhindra att det blir för mycket
matos under tillagning kan man hälla lite
vatten i den djupa formen. För att
förhindra rökkondens, tillsätt lite vatten
varje gång det tar slut.
Tillagningstider
Tillagningstiderna beror på vilken typ av
mat som ska tillagas samt dess
konsistens och volym.
I början rekommenderar vi att man
övervakafar maten under tillagningen.
Hitta de bästa inställningarna (värme,
tillagningstid, etc.) för dina kokkärl,
recept och volymer när du använder
produkten.
10.2 Bakning och stekning
Kakor
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Recept
där visp‐
ning ingår
170 2 160 3 (2 och
4)
45 - 60 I en kak‐
form
Mördeg 170 2 160 3 (2 och
4)
20 - 30 I en kak‐
form
Cheese‐
cake
170 1 165 2 60 - 80 I en kak‐
form (dia‐
meter 26
cm)
Äppelka‐
ka
1)
170 2 160 2 (vänster
+ höger)
80 - 100 I två kak‐
formar (20
cm) på ett
galler
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 På en bak‐
plåt
Syltpaj 170 2 165 2 (vänster
+ höger)
30 - 40 I en kak‐
form (dia‐
meter 26
cm)
Sockerka‐
ka
170 2 160 2 50 - 60 I en kak‐
form (dia‐
meter 26
cm)
Julkaka /
Rik frukt
kaka
1)
160 2 150 2 90 - 120 I en kak‐
form (dia‐
meter 20
cm)
SVENSKA 13
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Russinka‐
ka
1)
175 1 160 2 50 - 60 I en bröd‐
form
Muffins -
en nivå
170 3 140 - 150 3 20 - 30 På en bak‐
plåt
Muffins -
två nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 25 - 35 På en bak‐
plåt
Muffins -
tre nivåer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 30 - 45 På en bak‐
plåt
Skorpor/
kakor - en
nivå
140 3 140 - 150 3 30 - 35 På en bak‐
plåt
Skorpor/
kakor - två
nivåer
- - 140 - 150 2 och 4 35 - 40 På en bak‐
plåt
Skorpor/
kakor - tre
nivåer
- - 140 - 150 1, 3 och 5 35 - 45 På en bak‐
plåt
Maränger
- en nivå
120 3 120 3 80 - 100 På en bak‐
plåt
Maränger
- två nivå‐
er
1)
- - 120 2 och 4 80 - 100 På en bak‐
plåt
Bullar
1)
190 3 190 3 12 - 20 På en bak‐
plåt
Eclair - en
nivå
190 3 170 3 25 - 35 På en bak‐
plåt
Eclair -
två nivåer
- - 170 2 och 4 35 - 45 På en bak‐
plåt
Pajer 180 2 170 2 45 - 70 I en kak‐
form (dia‐
meter 20
cm)
Fruktkaka 160 1 150 2 110 - 120 I en kak‐
form (dia‐
meter 24
cm)
www.electrolux.com14
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Tårtbotten 170 1 160 2 (vänster
+ höger)
50 - 60 I en kak‐
form (dia‐
meter 20
cm)
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Bröd och pizza
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Fransk‐
bröd
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bröd,
500 g per
bröd
Rågbröd 190 1 180 1 30 - 45 I en bröd‐
form
Småfrans‐
ka
1)
190 2 180 2 (2 och 4) 25 - 40 6 - 8
stycken på
en bakplåt
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 På en
bakplåt el‐
ler en djup
form
Scones
1)
200 3 190 3 10 - 20 På en
bakplåt
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Suffléer
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Pajdeg 200 2 180 2 40 - 50 I en form
Vegetarisk
paj
200 2 175 2 45 - 60 I en form
Quiches
1)
180 1 180 1 50 - 60 I en form
Lasagne
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
SVENSKA 15
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Cannello‐
ni
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 I en form
1)
Förvärm ugnen i 10 minuter.
Kött
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Nötkött 200 2 190 2 50 - 70 På ett gal‐
ler
Fläsk 180 2 180 2 90 - 120 På ett gal‐
ler
Kalv 190 2 175 2 90 - 120 På ett gal‐
ler
Engelsk
rostbiff,
röd inuti
210 2 200 2 50 - 60 På ett gal‐
ler
Engelsk
rostbiff,
lite röd in‐
uti
210 2 200 2 60 - 70 På ett gal‐
ler
Engelsk
rostbiff,
inte röd in‐
uti
210 2 200 2 70 - 75 På ett gal‐
ler
Fläskbog 180 2 170 2 120 - 150 Med svål
Fläsklägg 180 2 160 2 100 - 120 2 st
Lamm 190 2 175 2 110 - 130 Lägg
Kyckling 220 2 200 2 70 - 85 Hel
Kalkon 180 2 160 2 210 - 240 Hel
Anka 175 2 220 2 120 - 150 Hel
Gås 175 2 160 1 150 - 200 Hel
Kanin 190 2 175 2 60 - 80 Skuren i
bitar
Hare 190 2 175 2 150 - 200 Skuren i
bitar
www.electrolux.com16
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Fasan 190 2 175 2 90 - 120 Hel
Fisk
Livsme‐
del
Över-/Undervärme Varmluft Tid (min) Kommen‐
tar
Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå Tempera‐
tur (°C)
Ugnsnivå
Laxöring/
havsruda
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 fiskar
Tonfisk/lax 190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 filéer
10.3 Min Grill
Förvärm ugnen i 3 minuter.
Använd den fjärde hyllpositionen.
Ställ in högsta temperaturen.
Livsmedel Mängd Tid (min)
Antal Vikt (kg) 1:a sidan 2:a sidan
Filéer 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Biffstek 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Korv 8 - 12 - 15 10 - 12
Fläskkotletter 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kyckling (delad i 2 delar) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebab 4 - 10 - 15 10 - 12
Kycklingbröst 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburgare 6 0.6 20 - 30 -
Fiskfilé 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Varma smörgåsar 4 - 6 - 5 - 7 -
Rostat bröd 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
10.4 Varmluftsgrillning
Använd första eller andra hyllnivån.
Nötkött
Förvärm ugnen.
För att beräkna stektiden multiplicerar
man tiden som anges i tabellen nedan
med centimeter av filéens tjocklek.
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Engelsk
rostbiff eller
filé, röd
190 - 200 5 - 6
SVENSKA 17
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Engelsk
rostbiff eller
filé, medium
180 - 190 6 - 8
Engelsk
rostbiff eller
filé, välstekt
170 - 180 8 - 10
Fläsk
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Skinkstek,
bog, 1 - 1,5
kg
160 - 180 90 - 120
Kotlett, rev‐
bensspjäll, 1
- 1,5 kg
170 - 180 60 - 90
Köttfärslim‐
pa, 0,75 - 1
kg
160 - 170 50 - 60
Fläsklägg
(förkokt).
0,75 - 1 kg
150 - 170 90 - 120
Kalv
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Kalvstek 1
kg
160 - 180 90 - 120
Kalvstek,
1,5 - 2 kg
160 - 180 120 - 150
Lamm
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Lammstek
med ben,
lammstek, 1
- 1,5 kg
150 - 170 100 - 120
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Lammsadel,
1 - 1,5 kg
160 - 180 40 - 60
Fågel
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Kyckling i bi‐
tar, 0,2 -
0,25 kg var‐
dera
200 - 220 30 - 50
Halv kyck‐
ling, 0,4 -
0,5 kg var‐
dera
190 - 210 35 - 50
Hel kyckling,
1 - 1,5 kg
190 - 210 50 - 70
Anka, 1,5 -
2 kg
180 - 200 80 - 100
Gås, 3,5 - 5
kg
160 - 180 120 - 180
Kalkon, 2,5 -
3,5 kg
160 - 180 120 - 150
Kalkon, 4 - 6
kg
140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Tempera‐
tur (°C)
Tid (min)
Hel fisk, 1 -
1,5 kg
210 - 220 40 - 60
10.5 Varmluft Med Fukt
För bästa resultat ska du följa förslagen
som listas i tabellen nedan.
www.electrolux.com18
Livsmedel Tillbehör Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Bullar, 12
stycken
långpanna eller djup
form
175 3 40 - 50
Bullar, 9 styck‐
en
långpanna eller djup
form
180 2 35 - 45
Fryst pizza,
0,35 kg
galler 180 2 45 - 55
Rulltårta långpanna eller djup
form
170 2 30 - 40
Brownie långpanna eller djup
form
170 2 45 - 50
Soufflé, 6
stycken
keramiska ramekiner på
galler
190 3 45 - 55
Sockerkaksbot‐
ten
flan-form på galler 180 2 35 - 45
Viktoriakaka gratängform på galler 170 2 35 - 50
Pocherad fisk,
0,3 kg
långpanna eller djup
form
180 2 35 - 45
Hel fisk, 0,2 kg långpanna eller djup
form
180 3 25 - 35
Fiskfilé, 0,3 kg pizzaform på galler 170 3 30 - 40
Kokt kött, 0,25
kg
långpanna eller djup
form
180 3 35 - 45
Shashlik, 0,5
kg
långpanna eller djup
form
180 3 40 - 50
Cookies, 16
stycken
långpanna eller djup
form
150 2 30 - 45
Macaroons, 20
stycken
långpanna eller djup
form
180 2 45 - 55
Muffins, 12
stycken
långpanna eller djup
form
170 2 30 - 40
Paj, 16 stycken långpanna eller djup
form
170 2 35 - 45
Kakor, 20
stycken
långpanna eller djup
form
150 2 40 - 50
Tartletter, 8
stycken
långpanna eller djup
form
170 2 30 - 40
SVENSKA 19
Livsmedel Tillbehör Temperatur
(°C)
Ugnsnivå Tid (min)
Kokta grönsa‐
ker, 0,4 kg
långpanna eller djup
form
180 2 35 - 45
Vegetarisk
omelett
pizzaform på galler 180 3 35 - 45
Grönsaker, me‐
delhavsstil, 0,7
kg
långpanna eller djup
form
180 4 35 - 45
10.6 Torkning - Varmluft
Täck smorda plåtar med bakplåtspapper.
För bättre resultat, stanna ugnen efter
halva torktiden, öppna luckan och låt det
svalna över natten för att fullfölja
torkningen.
Grönsaker
För en plåt, använd tredje hyllpositionen.
För två plåtar, använd den första och den fjärde hyllpositionen.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (t)
Bönor 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 50 - 60 6 - 8
Örter 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (t) Ugnsnivå
1 position 2 positioner
Plommon 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Aprikoser 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Äppelskivor 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Päron 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
10.7 Tabell
matlagningstermometer
Livsmedel Innertemperatur
(°C)
Kalvstek 75 - 80
Livsmedel Innertemperatur
(°C)
Kalvlägg 85 - 90
Engelsk rostbiff,
röd inuti
45 - 50
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux OOC500NZ Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual