• 4 skivor kokt skinka
• 2 msk matolja
• 1 tesked salt
• 1 tsk ädelpaprika
• 1/2 tsk basilika
• 1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
• vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvlägget; botten bör vara
täckt till ett djup av 10-15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i produkten (min): 150
• Ugnsnivå: 1
4.8 Ossobuco:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
• 4 msk smör för bryning
• 4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
• 4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
• 4 selleristjälk, finhackad
• 1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
• 1 knippe persilja, sköljd och
grovhackad
• 4 matskedar smör
• 2 msk mjöl för panering
• 6 matskedar olivolja
• 250 ml vitt vin
• 250 ml köttbuljong
• 3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
• 3 vitlöksklyftor, skalade och tunt
skivade
• 1/2 tsk vardera av timjan och oregano
• 2 lagerblad
• 2 kryddnejlikor
• salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan. Skölj av
kalvläggsskivorna, torka, krydda och täck
dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja. Deglasera köttsaften i
långpannan med 250 ml vin, häll över i
en kastrull och låt sjuda en stund. Tillsätt
250 ml köttbuljong samt persilja, timjan,
oregano och tärnade tomater. Krydda
med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen. Lägg grönsakerna i en
ugnsform, lägg köttet ovanpå och häll
såsen över allting. Täck ugnspannan med
ett lock och ställ in i ugnen.
• Tid i produkten (min): 120
• Ugnsnivå: 1
4.9 Fylld kalvstek:
För 4 personer.
Ingredienser:
• 1 småfranska
• 1 ägg
• 200 g köttfärs
• salt, peppar
• 1 hackad lök
• hackad persilja
• 1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
• 50 g bacon
• 250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och
persilja. Krydda kalvbringan (med ficka
utskuren) och fyll fickan med köttfärsen.
Sy sedan igen öppningen. Placera
kalvbringan i en långpanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i produkten (min): 100
• Ugnsnivå: 1
4.10 Lammstek med ben:
För 6-8 personer.
Ingredienser:
SVENSKA
7