AEG KS8456801M Recipe book

Typ
Recipe book
SV Receptbok
Ångugn
1. KOKBOK
Rätterna är indelade i flera kategorier:
Fisk och skaldjur
Fågel
Kött
Ugnsrätter
Pizza och quiche
Tårta och kakor
Bröd och bullar
Grönsaker
Kräm och terriner
Smårätter
2. FISK OCH SKALDJUR
2.1 Torsk:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 matskedar olivolja
2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över
natten. Låt torsken rinna av nästa dag
och lägg den i en kastrull med vatten. Låt
koka upp. Flytta sedan kastrullen från
värmen och låt svalna. Häll olivolja i en
panna och hetta upp. Skala och finhacka
löken, skala och krossa vitlöksklyftorna,
skiva och skölj purjolöken. Häll i den heta
oljan och fräs kort. Ta ur kärnhusen ur
paprikorna och skär i strimlor. Lägg
sedan paprikan i pannan tillsammans
med den hackade tomaten. Tillsätt vitt
vin och koklag och låt sjuda en stund.
Krydda med peppar, salt, timjan och
oregano och låt sjuda i pannan i
ytterligare 15 minuter. Ta ut den kallnade
torkade torsken ur kastrullen och badda
den torr med hushållspapper. Avlägsna
skinn, ben och alla fenor. Skär fisken i
tunna skivor och blanda med
grönsakerna i en ugnsfast form.
Tid i produkten (min): 30
Ugnsnivå: 1
2.2 Fiskfilé:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
600-700 g gös-, lax- eller havsforell-
filéer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med
hushållspapper för att ta bort överbliven
juice. Salta och peppra fiskfiléerna på
båda sidor. Placera sedan fiskfiléerna i en
smord, ugnsfast form. Rör ihop riven ost,
hackad persilja, dragon, ströbröd och
grädde. Fördela genast blandningen
över fiskfiléerna och klicka ut smör på
blandningen.
Tid i produkten (min): 35
Ugnsnivå: 1
2.3 Fisk på saltbädd:
För 6 personer.
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5–2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk timjan
3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från
citronerna. Skär fänkålen i tunna skivor
och stoppa den i fisken tillsammans
timjankvistarna. Strö ut hälften av
bergsaltet i en bakform och lägg fisken
ovanpå. Strö den andra hälften av
www.aeg.com
2
bergsaltet över fisken och tryck ner det
hårt.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
2.4 Laxkotlett
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
50 ml vitt vin
1 kvist färsk rosmarin
150 ml vin
1/2 knippe färsk timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala
vitlöksklyftorna och skär i bitar. Blanda
lök och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och
placera i en smord ugnsfast form. Krydda
och lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
2.5 Fisk (forell), pocherad:
Ingredienser:
1 citron
fisk
Beskrivning:
Tvätta och torka fisken och stänk därefter
citron på in- och utsidan. Låt den ligga
och dra en stund och krydda därefter
med salt och peppar. Lägg fisken i en
rostfri skål med perforerad insats.
Tid i produkten (min): 25
Ugnsnivå: 1
2.6 Fylld bläckfisk:
För 4 personer.
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
1 stor lök
2 matskedar olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
4 msk korinter
2 msk hackad persilja
salt, peppar
juice från en citron
4 matskedar olivolja
150 ml vin
500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den
svettas med två matskedar olivolja tills
den är genomskinlig. Tillsätt långkornigt
ris, pinjenötter, korinter och hackad
persilja till löken och krydda med salt,
peppar och citronjuice. Fyll bläckfisken
löst med blandningen, sy igen
öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en
stekpanna och bryn bläckfisken. Tillsätt
vin och tomatjuice. Täck ugnspannan
med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
3.
FÅGEL
3.1 Kycklinglår:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
4 kycklinglår à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
1 tesked salt
1 tesked paprika
1 tesked curry
1/2 tesked peppar
SVENSKA 3
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
Rengör kycklinglåren och lägg i en
ugnsform. Blanda ihop resten av
ingredienserna och häll över
kycklinglåren.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
3.2 Fyllt kycklingbröst:
Serveras med spenat i saffranssås
Ingredienser:
För 6 personer
400 g spenatblad, förvällda
En nypa salt
100 g fet kvarg med grön paprika
Nymalen svartpeppar
6 kycklingbröst
2 matskedar citronsaft
1 matsked senap
100 ml vitt vin
150 ml ljus kycklingbuljong
1 paket saffran
150 ml vispgrädde
1/2 tesked citronsaft
Beskrivning:
Lägg 20 – 24 stora spenatblad åt sidan.
Tryck försiktigt ihop resten av bladen och
hacka dem grovt med gungkniven.
Blanda dem sedan med kvargen och
krydda med salt och peppar. Skär en
ficka i kycklingbrösten. Fyll denna med
spenatblandningen och tryck ihop
brösten med cocktailpinnar.
Ringla på citronsaften och gnid in
senapen. Krydda sedan lätt med salt och
peppar. Linda slutligen in brösten i
spenatbladen som du lade åt sidan
tidigare. Lägg brösten i den perforerade
skålen och ånga med
ångkokningsfunktionen. Minska det vita
vinet och buljongen till ca 100 ml i en
kastrull. Tillsätt sedan saffran och
vispgrädde. Krydda såsen med
citronjuice och krydda vid behov med
salt och peppar. Ta bort cocktailpinnarna
från kycklingbrösten. Dela brösten. Häll
lite sås på tallriken och lägg
kycklingbrösten på den.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
3.3
Coq au Vin:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
1 kyckling
salt
peppar
1 matsked mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 matskedar sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och
skurna i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet. Värm det
skirade smöret i en stekpanna och bryn
kycklingen på alla sidor. Häll i vitt vin,
kycklingbuljong och sojasås och koka
upp. Tillsätt persilja, timjan, tärnad
bacon, svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, täck över med ett lock
och ställ in i ugnen.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
3.4 Fylld kyckling:
För 2 personer.
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 matsked matolja
1 tesked salt
1/4 tesked paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
20 g smör
1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk.
Lägg hackad lök, persilja och smör i en
panna och fräs. Finhacka hjärtat, levern
www.aeg.com
4
och magen och tillsätt ett ägg. Blanda
sedan ihop allting och krydda med salt
och peppar. Lägg kycklingen med
bröstet nedåt i en ugnspanna och ställ in
i ugnen; vänd efter 30 minuter. (En signal
hörs.)
Tid i produkten (min): 90
Ugnsnivå: 1
3.5 Stekt anka med apelsin:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och
tärnade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och
peppar och gnid in med apelsinskal. Fyll
ankan med saltade apelsintärningar och
sy ihop. Placera ankan med bröstet
nedåt i långpannan. Pressa ur saften ur
apelsinerna, blanda med sherryn och häll
över ankan. Ställ in ankan i ugnen. Vänd
den efter 30 minuter (en signal hörs).
Tid i produkten (min): 90
Ugnsnivå: 1
4. KÖTT
4.1 Biffgryta:
För 4 personer.
Ingredienser:
600 g nötkött
salt och peppar
mjöl
10 g smör
1 lök
330 ml mörkt öl
2 teskedar farinsocker
2 teskedar tomatpuré
500 ml oxbuljong
Beskrivning:
Skär nötköttet i tärningar, krydda med
salt och peppar och strö ut lite mjöl över.
Värm smör i en panna och bryn
köttbitarna. Lägg det sedan i en gryta.
Skala och finhacka löken. Fräs lätt i lite
smör och lägg den sedan i grytan
ovanpå köttet. Blanda mörkt öl,
farinsocker, tomatpuré och oxbuljong,
häll det i stekpannan och låt koka upp.
Häll det sedan över köttet (köttet bör
vara helt täckt). Täck över och ställ in i
ugnen.
Tid i produkten (min): 120
Ugnsnivå: 1
4.2 Marinerat nötkött:
För 4 personer.
Ingredienser:
1,5 kg stek
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt
soppgrönsaker från marinaden. Häll
marinad i formen; botten bör vara täckt
till ett djup av 10 - 15 mm. Täck över
ugnspannan med ett lock och ställ in i
ugnen.
Tid i produkten (min): 150
Ugnsnivå: 1
4.3 Köttfärslimpa:
För 4 personer.
Ingredienser:
2 torra småfranskor
SVENSKA
5
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in bullarna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka
löken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja. Blanda färsen, äggen, de
urkramade småfranskorna och löken.
Smaksätt med salt, peppar och paprika.
Placera på ett rektangulärt stekfat och
täck med baconskivor. Tillsätt lite vatten
och ställ i ugnen.
Tid i produkten (min): 70
Ugnsnivå: 1
4.4 Fläsklägg:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8-1,2 kg
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg
fläskläggen i en långpanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt
soppgrönsaker och vatten; botten bör
vara täckt till ett djup av 10-15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten (min): 160
Ugnsnivå: 1
4.5 Fläskbog:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från
spädgris
salt
peppar
2 matskedar olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400
g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja i en stekpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater,
grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen
ovanpå. Sätt in i ugnen.
Tid i produkten (min): 130
Ugnsnivå: 1
4.6 Plommonfylld fläskkarré:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan
ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två
timmar. Skölj köttet snabbt med vatten
och torka det sedan. Skär hål i köttets
undersida och stoppa in ett plommon i
varje hål. Tryck in dem så långt det går.
Krydda köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att
blötlägga plommonen med vatten till
250 ml och häll över steken. Servera till
exempel med croquetter, potatisgratäng
eller broccoli.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
4.7 Kalvlägg:
För 4 personer.
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
www.aeg.com
6
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
1 tesked salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela
kalvläggen. Skär fyra skivor av kokt skinka
i halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut
över kalvläggen. Lägg kalvläggen i en
långpanna och strö ut champinjonerna
över den. Tillsätt soppgrönsaker och
vatten till kalvlägget; botten bör vara
täckt till ett djup av 10-15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten (min): 150
Ugnsnivå: 1
4.8 Ossobuco:
För 4-6 personer.
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till
benen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 selleristjälk, finhackad
1 kg mogna tomater, skalade,
halverade, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och
grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 matskedar olivolja
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och
finhackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt
skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut
grönsakerna ur pannan. Skölj av
kalvläggsskivorna, torka, krydda och täck
dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja. Deglasera köttsaften i
långpannan med 250 ml vin, häll över i
en kastrull och låt sjuda en stund. Tillsätt
250 ml köttbuljong samt persilja, timjan,
oregano och tärnade tomater. Krydda
med salt och peppar. Låt sedan koka
upp igen. Lägg grönsakerna i en
ugnsform, lägg köttet ovanpå och häll
såsen över allting. Täck ugnspannan med
ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i produkten (min): 120
Ugnsnivå: 1
4.9 Fylld kalvstek:
För 4 personer.
Ingredienser:
1 småfranska
1 ägg
200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
50 g bacon
250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och
persilja. Krydda kalvbringan (med ficka
utskuren) och fyll fickan med köttfärsen.
Sy sedan igen öppningen. Placera
kalvbringan i en långpanna. Tillsätt
soppgrönsaker, bacon och vatten. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten (min): 100
Ugnsnivå: 1
4.10 Lammstek med ben:
För 6-8 personer.
Ingredienser:
SVENSKA
7
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk
torkad)
vatten
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner
dem i snitten i köttet tillsammans med
rosmarinkvistarna. Lägg lammsteken i en
ugnsform och tillsätt vatten; botten bör
vara täckt till ett djup av 10–15 mm. Vänd
steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten (min): 150
Ugnsnivå: 1
4.11 Harsadel:
För 4 personer.
Ingredienser:
2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i
soppgrönsakerna.
Tid i produkten (min): 35
Ugnsnivå: 1
4.12 Harsadel i senapssås:
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 matskedar olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar,
smaksätt med salt och peppar och bryn
på alla sidor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och
bacon. Strö över mjöl och rör om. Rör i
kycklingbuljong, vitt vin och timjan, och
låt koka upp.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i
köttet, täck över med ett lock och ställ
sedan in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
4.13 Vildsvin:
För 4 personer.
Ingredienser:
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot,
purjolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan svalna.
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Beskrivning:
Ta ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av
soppgrönsakerna ur marinaden. Häll
marinaden i ugnsformen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10–15 mm. Täck över
med ett lock och ställ in i ugnen.
Tid i produkten (min): 140
Ugnsnivå: 1
www.aeg.com
8
5. UGNSRÄTTER
5.1 Lasagne:
För 4 personer.
Ingredienser för köttsåsen:
100 g bacon
1 lök
1 morot
100 g selleri
2 matskedar olivolja
400 g blandfärs
100 ml köttbuljong
1 burk krossade tomater (cirka 400 g)
oregano, timjan, salt och peppar
Ingredienser för bechamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
3 matskedar smör
250 g gröna lasagneplattor
50 g riven parmesan
50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar. Hetta upp oljan i
en stekgryta, lägg i fläskköttet och de
tärnade grönsakerna och stek under
omrörning. Tillsätt köttfärsen gradvis och
stek under omrörning för att bryta upp
och deglasera köttbuljongen. Sjud
köttsåsen med tomaterna, kryddorna,
salt och peppar på svag värme under
lock i ca. 30 minuter. Gör béchamelsåsen
under tiden: Smält smöret i en kastrull,
tillsätt mjölet och värm tills det är gyllene
under oavbruten omrörning. Tillsätt
mjölken lite i taget under ständig
omröring. Krydda såsen med salt, peppar
och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter. Smörj en stor fyrkantig
gratängform med 1 matsked smör. Du
kan också lägga i flera skikt
lasagneplattor, köttsås, béchamelsås och
ostblandning i formen. Översta skiktet
ska bestå av bechamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
5.2 Cannelloni:
För 4 personer.
Ingredienser för fyllningen:
50 g hackad lök
30 g smör
350 g hackad bladspenat
100 g crème fraîche
200 g färsk tärnad lax
200 g tärnad abborre
150 g räkor
150 g kött av musslor
salt, peppar
Ingredienser för béchamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
1 paket cannelloni
50 g riven parmesan
150 g ost, riven
40 g smör
Beskrivning:
Lägg hackad lök och smör i en kastrull
och tillaga på svag värme tills löken är
genomskinlig. Tillsätt hackad bladspenat
och värm svagt en kort stund. Tillsätt
crème fraîche, rör ihop och låt svalna.
Gör béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter. Tillsätt lax,
abborre, räkor, musslor, salt och peppar
till den svala spenaten och rör om. Smörj
en stor fyrkantig gratängform med 1
matsked smör. Fyll cannellonin med
spenatblandningen och lägg dem i
bakformen. Häll béchamelsås mellan
cannelloniraderna. Översta skiktet ska
bestå av béchamelsås med ost över.
Lägg resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
SVENSKA
9
5.3 Pastagratäng:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
1 liter vatten
salt
250 g tagliatelle
250 g kokt skinka
20 g smör
1 knippe persilja
1 lök
100 g smör
1 ägg
250 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg
tagliatellen i det kokande saltade vattnet
och koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan. Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka löken.
Fräs detta i stekpannan. Smörj en
bakform med lite smör. Blanda
tagliatelle, skinka och fräst persilja och
lök, och lägg i formen. Blanda ägg och
mjölk och krydda med salt, peppar och
muskotnöt; häll ovanpå
pastablandningen. Sprid sedan ut
parmesan över rätten.
Tid i produkten (min): 40
Ugnsnivå: 1
5.4 Moussaka:
För 8-10 personer.
Ingredienser:
1 hackad lök
olivolja
1,5 kg köttfärs
1 liten burk hackade tomater (400 g)
50 g riven ost
4 teskedar ströbröd
salt och peppar
kanel
1 kg potatis
1,5 kg aubergine
smör att steka i
Ingredienser för béchamelsåsen:
75 g smör
50 g mjöl
600 ml mjölk
salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
150 g riven ost
4 matskedar ströbröd
50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja,
tillsätt sedan köttfärsen och värm under
omrörning. Lägg i hackade tomater,
riven Emmentaler och ströbröd. Rör om
väl och låt koka upp. Krydda sedan med
salt, peppar och kanel och avlägsna från
spisplattan. Skala potatisen och skär den
i 1 cm tjocka skivor. Skölj auberginen och
skär i 1 cm tjocka skivor. Torka alla skivor
med hushållspapper. Bryn sedan i en
stekpanna med mycket smör. Gör
béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter. Lägg
potatisskivorna i botten av en smord
bakform, strö ut lite riven ost över. Lägg
ut ett lager av aubergine ovanpå detta.
Lägg sedan en del av
köttfärsblandningen ovanpå. Häll sedan
en del av béchamelsåsen ovanpå. Gör nu
ytterligare ett lager av potatis följt av
aubergine och sedan
köttfärsblandningen. Det sista lagret skall
vara béchamelsås. Sprid sedan ut resten
av osten ovanpå, samt ströbrödet. Smält
smöret och häll ut ovanpå moussakan.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
5.5 Potatisgratäng:
Ingredienser:
1 000 g potatis
1 tesked av vardera salt, peppar och
muskotnöt
2 vitlöksklyftor
200 g riven ost
200 ml mjölk
200 ml grädde
4 matskedar smör
Beskrivning:
Skala potatis, skär i tunna skivor, torka av
och krydda. Gnid in en ugnsfast form
med en vitlöksklyfta och smörj sedan
formen med lite smör. Fördela hälften av
www.aeg.com
10
den kryddade potatisen i formen och
strö över lite riven ost. Lägg på
resterande potatisskivor och strö över
resten av den rivna osten. Pressa
vitlöksklyftan och vispa ihop med mjölk
och grädde. Häll blandningen över
potatisen och fördela resten av smöret
över gratängen i små klickar.
Tid i produkten (min): 70
Ugnsnivå: 1
5.6 Frankisk dumplingspanna:
För 6-8 personer.
Ingredienser:
Ca 1000 g kalkonstrimlor
1 liten burk champinjoner
500 g hackad lök
1 kg dumplingdeg
400 g riven ost
250 ml grädde
Beskrivning:
Blanda kalkonstrimlorna med salt,
peppar, paprika etc. Fräs den hackade
löken. Låt champinjonerna rinna av väl.
Blanda sedan ihop köttet, löken och
champinjonerna och lägg i en ugnsfast
form. Blanda ihop dumplingdegen och
osten och lägg ovanpå
kalkonblandningen. Häll sedan över
grädden.
Tid i produkten (min): 75
Ugnsnivå: 1
5.7 Vitkålsgryta:
För 4 personer.
Ingredienser:
1 vitkålshuvud (800 g)
mejram
1 lök
olja för sautering
400 g köttfärs
250 g långkornigt ris
salt, peppar och paprika
1 liter köttbuljong
200 ml crème fraîche
100 g riven ost
Beskrivning:
Skär kålhuvudet i fjärdedelar och skär
bort stjälken. Blanchera i saltat vatten
kryddat med mejram. Skala och finhacka
löken och stek den lätt i lite olja. Tillsätt
sedan köttfärsen och det långkorniga
riset. Fräs och krydda med salt, peppar
och paprika. Tillsätt köttbuljong och låt
sjuda i 20 minuter med lock på. Lägg
lager av kål och ris-/köttfärsblandningen i
en form. Häll crème fraîche ovanpå och
sprid ut ost över.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
5.8 Gratinerade endiver:
För 4 personer.
Ingredienser:
8 medelstora endiver
8 skivor kokt skinka
30 g smör
1,5 matskedar mjöl
150 ml grönsaksbuljong (från
endiverna)
5 msk mjölk
100 g riven ost
Beskrivning:
Halvera endiverna och skär ut den beska
kärnan. Tvätta dem sedan noggrant och
koka i 15 minuter. Ta upp endivhalvorna
ur vattnet, skölj av dem i kallt vatten och
sätt ihop halvorna igen. Slå sedan in var
och en i en skinkskiva och lägg dem i en
smord ugnsform. Smält smöret och
tillsätt vetemjöl. Fräs snabbt och häll
sedan i grönsaksbuljongen och mjölk
och koka upp. Rör ner 50 g ost i såsen
och häll över endiverna. Sprid sedan ut
resten av osten över formen.
Tid i produkten (min): 35
Ugnsnivå: 1
5.9 Jansons frestelse:
För 4 personer.
Ingredienser:
8 - 10 potatisar
2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
2 matskedar smör
Beskrivning:
SVENSKA
11
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en
tredjedel av potatisen och löken i
formen. Lägg hälften av ansjovisfiléerna
ovanpå, och täck därefter med ytterligare
en tredjedel av löken och potatisen.
Sprid ut resten av ansjovisfiléerna
ovanpå. Lägg överst resten av löken och
potatisen, och låt det översta lagret
bestå av potatis. Peppra och sprid ut
hackad timjan ovanpå. Häll saltlaken från
ansjovisfiléerna över blandningen och
tillsätt grädden. Strö över ströbrödet och
lägg små smörklickar ovanpå.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
6. PIZZA OCH QUICHE
6.1 Pizza:
För 4 personer.
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 matsked matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200
g)
200 g ost, riven
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Övrigt:
Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet
och blanda ner det i skålen tillsammans
med oljan. Knåda ingredienserna till en
smidig deg som släpper från skålens
kanter. Täck därefter över degen och låt
den jäsa på en varm plats till dubbel
storlek. Kavla ut degen och placera den
på den smorda bakplåten. Stick hål i
botten med en gaffel. Lägg på
ingredienserna till fyllningen i tur och
ordning.
Tid i produkten (min): 25
Ugnsnivå: 1
6.2 Örtfylld pirog:
För 4-6 personer.
Ingredienser för degen:
300 g mjöl
20 g jäst
125 ml mjölk
1 ägg
50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
3 ägg
250 g crème fraiche
125 ml mjölk
1 tesked salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen och lägg i hålet.
Blanda med mjölken och lite mjöl från
kanterna. Strö mjöl över degen och
lämna på en varm plats för jäsning tills
det utströdda mjölet börjar spricka. Lägg
ägget och smöret på mjölkanten. Knåda
alla ingredienser till en smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek. Skala löken, dela
den i fyra delar och skiva den tunt under
tiden. Tärna bacon och tillaga försiktigt
med löken utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en
smord bakplåt, nagga botten med en
gaffel och tryck upp kanterna. Låt jäsa
igen. Rör ihop ägg, crème fraiche, mjölk,
salt och peppar. Tillsätt avsvalnade löken
och baconet i degblandningen. Häll
blandningen över allt och jämna till.
Tid i produkten (min): 45
Ugnsnivå: 1
6.3 Quiche Lorraine:
För 2-4 personer.
Ingredienser för pajbotten:
www.aeg.com
12
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel. Fördela skinka eller bacon på
degen. Blanda ägg, gräddfil och kryddor
till fyllningen. Tillsätt sedan ost. Häll
fyllningen över köttet.
Tid i produkten (min): 45
Ugnsnivå: 1
6.4 Ostpaj:
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
100 ml mjölk
4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om
ordentligt och häll ut över osten.
Tid i produkten (min): 40
Ugnsnivå: 1
6.5 Piroger:
För 30 små bitar.
Ingredienser för degen:
250 g dinkelmjöl
250 g smör
250 g lättkvarg
salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 matskedar gräddfil
2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda dinkelmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet. Skär
vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon och
stek i det skirade smöret. Tillsätt kålen
och fräs tills den är mjuk. Krydda med
salt, peppar och muskot och blanda med
gräddfilen. Fortsätt att bräsera tills all lös
vätska har avdunstat. Hårdkoka äggen,
kyl dem och tärna dem. Blanda ner i
kålen och låt svalna. Kavla ut degen och
skär ut cirklar med 8 cm diameter. Lägg
lite fyllning i mitten av varje cirkel och vik
över. Försegla kanterna genom att trycka
till med en gaffel. Placera pirogerna på
en bakplåt täckt med bakplåtspapper
och pensla med äggula.
Tid i produkten (min): 20
Ugnsnivå: 2
6.6 Fetaostfylld pirog:
Ingredienser:
400 g fetaost
2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på
varandra. Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per
remsa. Placera 2 rågade matskedar
fetablandning i ett hörn av varje remsa
och vik ihop den diagonalt till en
triangel. Lägg uppochned på en bakplåt
och pensla med olja.
Tid i produkten (min): 25
Ugnsnivå: 2
SVENSKA
13
6.7 Getostpaj:
Ingredienser för pajbotten:
125 g mjöl
60 ml olivolja
1 nypa salt
3 - 4 matskedar kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 matsked olivolja
2 lökar
salt och peppar
1 tsk hackad timjan
125 g ricotta
100 g getost
2 msk oliver
1 ägg
60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd.
Tillsätt vatten och knåda till en deg. Låt
degen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel. Häll 1 msk olivolja i en
stekpanna. Skala löken, skär den i tunna
skivor och fräs i oljan under lock i cirka 30
minuter. Krydda med salt och peppar
och blanda i 1/2 tsk hackad persilja. Låt
löken svalna något, sprid sedan ut den
på degen. Bred sedan ut ricotta och
getost ovanpå och sprid ut oliverna. Strö
1/2 tsk hackad timjan överst. Blanda
äggen och grädden till fyllningen. Häll ut
fyllningen över formen.
Tid i produkten (min): 45
Nivåer: 1
7. TÅRTA OCH KAKOR
7.1 Mandelkaka:
Ingredienser för smeten:
5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
200 ml olivolja
450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten. Sikta ihop mjöl, kanel och
bakpulver, och blanda sedan ner de
hackade pistaschmandlarna och den
malda mandeln i mjölet. Rör sedan
försiktigt ner äggsmeten i mjölken. Häll
ut i bakformen, vars botten har beströtts
med ströbröd.
Tid i produkten (min): 70
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred
sedan ut den på kakan med en pensel.
Låt svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten och bred ut det på kakan.
Strö sedan flagad mandel direkt på
kakans glaserade yta.
7.2 Brownies:
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
1 nypa salt
5 matskedar vatten
5 ägg
375 g valnötter
250 g mjöl
1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i
ett vattenbad. Vispa ihop smör, socker,
vaniljsocker, salt och vatten. Tillsätt
www.aeg.com
14
äggen och den smälta chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i
chokladsmeten. Täck en djup bakplåt
med bakplåtspapper, häll ut smeten
ovanpå och jämna ut.
Tid i produkten (min): 50
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
7.3 Cappuccinokaka:
För 4-6 personer.
Degingredienser:
100 g rumstempererat smör
90 g socker
2 äggulor
frön från en vaniljstång
2 msk snabbkaffe (upplöst i 50 ml
varmt vatten)
2 äggvitor
50 g mjöl
50 g potatismjöl
1/2 tesked bakpulver
Till såsen:
250 ml apelsinjuice
50 g socker
1 nypa kanel
20 ml apelsinlikör
Som avslutning:
200 ml vispad grädde som dekoration
Övrigt:
6 små smorda formar eller skålar
Beskrivning:
Rör samman smör, socker, äggulor,
vaniljfrön från en vaniljstång och blanda
därefter i snabbkaffet. Vispa äggvitorna.
Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och
tillsätt blandningen varvat med
äggvitorna och vänd ned. Häll
blandningen i små smorda formar eller
skålar.
Tid i produkten (min): 40
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Häll apelsinjuice, socker, kanel och
apelsinlikör i kastrullen och låt det koka
ihop tills såsen är sirapstjock. Häll upp de
varma kakorna på dessertfatet, dekorera
med sås och grädde.
7.4
Morotskaka:
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
2 ägg
75 g sirap
175 g mjöl
1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g kokosflingor
Ingredienser för fyllningen:
50 g smör
150 g cream cheese
40 g strösocker
malda hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg
och sirap. Rör ner resten av
ingredienserna till smeten. Häll smeten i
den smorda bakformen.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar). Bred ut glasyren
över kakan när denna har svalnat och strö
ut malen hasselnöt ovanpå.
7.5 Ostkaka:
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
saft från en citron
200 g crème fraiche
SVENSKA
15
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller
motsvarande mängd pulver för att
göra pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm
diameter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten
av ingredienserna och blanda ihop med
en elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i
2 timmar. Lägg cirka 2/3 av degen i den
smorda kakformen och gör små hål med
en gaffel. Forma en ca. 3 cm hög kant av
resten av degen. Vispa äggvitorna till
hårt skum med en elvisp. Tvätta russinen,
låt dem torka väl, droppa över rommen
och låt dra in. Häll lättkvarg, äggulorna,
socker, citronsaften, creme fraiche och
puddingpulvret i en skål och blanda
ingredienserna väl. Vänd avslutningsvis
försiktigt ner de vispade äggvitorna och
russinen i kvargsmeten.
Tid i produkten (min): 85
Ugnsnivå: 1
7.6 Körsbärspaj:
Ingredienser:
500 g bröd
750 ml mjölk
1 nypa salt
80 g socker
4 ägg
2 burkar sura körsbär
50 g smör
Övrigt:
Bakform, smord
Beskrivning:
Skär brödet i skivor. Blanda mjölk, salt,
socker och ägg och häll över brödet,
blanda och låt det dra ordentligt. Låt de
sura körsbären rinna av och tillsätt dem
till blandningen. Häll smeten i den
smorda bakformen. Klicka smör över
puddingen.
Tid i produkten (min): 40
Ugnsnivå: 1
7.7 Fruktkaka:
Ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
3 ägg
300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan
äggen, ett åt gången, vispa igen. Tillsätt
mjöl blandat med bakpulver i den pösiga
blandningen och vänd ned. Vänd även
ned fruktblandningen. Häll smeten i den
förberedda formen och dra upp smeten
lite högre längs kanten än i mitten.
Garnera kanten och mitten av kakan med
hela, skållade mandlar. Sätt in kakan i
ugnen.
Tid i produkten (min): 100
Ugnsnivå: 1
7.8 Frukttårta:
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
1 nypa salt
125 g smör
1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g
äpplen, persikor, sura körsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet.
www.aeg.com
16
Tillsätt sedan ägg, socker och kallt
vatten, och knåda till en deg. Låt degen
svalna i kylskåpet i 2 timmar. Kavla ut den
kylda degen, placera i den smorda
quiche-formen och stick hål med en
gaffel. Rengör och kärna ur frukten och
lägg ut den i små bitar eller skivor på
degen. Lägg malen mandel, ägg, socker
och rumstempererat smör i en skål och
vispa tills det blir pösigt. Häll sedan ut
det ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten (min): 50
Ugnsnivå: 1
7.9 Mormors äppelkaka:
Ingredienser:
250 g smör
250 g socker
1 paket vaniljsocker
1 nypa salt
100 g marsipan
5 ägg
500 g mjöl
1 paket bakpulver
1 paket pepparkakskryddor
50 g kakaopulver
150 ml rött vin
1,2 kg äpplen
Plommonpuré
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt marsipan i små bitar och vispa
ihop till en jämn deg. Tillsätt äggen, ett i
taget, och vispa tills det är pösigt. Tillsätt
mjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och
kakaopulver till blandningen. Rör i rött
vin. Lägg degen i en djup bakplåt täckt
med bakplåtspapper och jämna till. Skala
och kärna ur äpplena och skär dem i 0,5
cm tjocka skivor.
Plommonpuré:
Lägg skivorna ovanpå degen och fyll
äppelhålen med plommonpuré. Sätt
sedan in i ugnen.
Tid i produkten (min): 50
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Låt kakan svalna och ta bort
bakplåtspapperet.
Glasyr:
250 ml äppeljuice
12 g gelatin
Blanda till glasyren med äppeljuicen och
gelatinet och pensla över kakan.
7.10 Citronsockerkaka:
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 slät tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser till glasyren:
125 ml citronjuice
100 g florsocker
Övrigt:
Rektangulär bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning
Ströbröd för att täcka bakformen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är
pösigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt
gången, vispa pösigt igen. Tillsätt mjöl
och potatismjöl blandat med bakpulver i
den pösiga blandningen och vänd ner.
Häll smeten i den smorda och bröade
bakformen, jämna till och sätt in i ugnen.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie. Vik upp aluminiumfolien
längs kakans sidor så att glasyren inte
rinner ut. Nagga kakan och bred på
glasyr med en pensel. Låt därefter kakan
stå en stund för att suga upp glasyren.
Tid i produkten (min): 75
Ugnsnivå: 1
7.11 Muffins:
Ingredienser:
150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
SVENSKA
17
225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen. Blanda
potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör
ner i smeten tillsammans med mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt
formarna på en bakplåt och ställ i ugnen.
Använd muffinsplåt om möjligt.
Tid i produkten (min): 40
Ugnsnivå: 2
7.12 Plommonknyten:
För 4-6 personer.
Till degen (ingredienserna bör ha
rumstemperatur):
125 ml mjölk
20 g socker
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
300 g mjöl
30 g socker
30 g smör
1 äggula
1 ägg
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
lite citronskal
plommonsylt
Efter tillagning:
50 g smör
50 g malda vallmofrön
florsocker
Övrigt:
smord form
Beskrivning:
Häll mjölk och socker i kastrullen och
värm lätt. Tillsätt jästen och rör om. Låt
stå i cirka 30 minuter. Tillsätt mjöl, socker,
smör, äggula, ägg, vaniljsocker och lite
citronskal i en skål. Tillsätt mjölk och jäst
och knåda till en smidig deg. Låt degen
jäsa övertäckt i ytterligare 45 minuter.
Använd sedan en sked och tryck ut
klimpar (cirka 80 g), tryck dem platta med
handen och fyll med 1 tesked
plommonsylt. Dra upp degkanterna och
täck sylten med degen och forma till en
boll. Lägg bollarna på ett smort fat och
låt jäsa övertäckt i ytterligare 45 minuter
och sätt därefter in i ugnen.
Tid i produkten (min): 30
Ugnsnivå: 1
7.13 Sockerkaka:
Ingredienser för botten:
500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
80 g florsocker
150 g smör
3 ägg
2 strukna teskedar salt
150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under
1 timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme. Knåda in de
indränkta russinen i degen för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje
hålighet i en smord och mjöltäckt
sockerkaksform. Forma sedan degen till
en korv, lägg den i sockerkaksformen.
Täck över och låt jäsa i ytterligare 45
minuter.
Tid i produkten (min): 60
Ugnsnivå: 1
7.14 Savarinkaka:
Ingredienser för degen:
350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst
eller 42 g färsk jäst)
75 g socker
100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
www.aeg.com
18
375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör,
äggulor, salt, vaniljsocker och mjölk i en
skål och knåda till en smidig jäsdeg. Täck
över degen i skålen och låt jäsa i 1
timme. Placera sedan degen i smord
cirkelformad kakform och täck över igen
för jäsning i 45 minuter.
Tid i produkten (min): 35
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt
sedan svalna. Tillsätt plommonbrännvin
eller apelsinlikör till sockervattnet och rör
ihop. När kakan har kallnat, genomborra
den flera gånger med ett träspett och låt
sedan blandningen sugas upp jämnt av
kakan.
7.15 Sockerkaka:
Ingredienser:
4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g socker
100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna
med varmt vatten, 50 g socker,
vaniljsocker och salt. Vispa äggvitorna
tillsammans med 100 g socker till hårt
skum. Sikta ihop mjöl, potatismjöl och
bakpulver. Blanda försiktigt samman
äggvitorna och äggulorna. Rör sedan
försiktigt ner mjölblandningen. Häll
smeten i bakformen, jämna till och sätt in
i ugnen.
Tid i produkten (min): 30
Ugnsnivå: 1
7.16 Strösselkaka:
Ingredienser för degen:
375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
200 g smör
1 tesked kanel
350 g mjöl
50 g hackade nötter
30 g smält smör
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Skär upp jästen, placera den i
hålet, rör ned med mjölken och lite av
mjölet från kanterna. Strö över lite mjöl
och låt jäsa på en varm plats tills mjölet
som strötts över börjar spricka. Lägg
socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till
en smidig jäsdeg. Låt degen jäsa på en
varm plats till ungefär dubbel storlek.
Kavla sedan ut degen och placera den
på en smord bakplåt och låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
rör ihop. Tillsätt mjöl och nötter och
knåda ihop så att du kan göra en
smuldeg. Fördela smöret på den jästa
degen och fördela smuldegen jämnt
över den.
Tid i produkten (min): 35
Ugnsnivå: 2
7.17 Sockerkaka:
Ingredienser:
5 ägg
340 g socker
100 g smält smör
360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
SVENSKA
19
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
pösigt. Tillsätt sedan det smälta smöret
och vänd ned. Tillsätt mjöl blandat med
bakpulver i den porösa blandningen och
rör ned. Tillsätt slutligen det kalla vattnet
och blanda väl. Häll smeten i bakformen,
jämna till och sätt in i ugnen.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
7.18 Krämig äppelpaj:
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg
(kvadratiskt utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
3 ägg
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en
gaffel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut
skivorna jämnt på smördegen. Vispa ihop
ägg, grädde socker och vaniljsocker
ordentligt och häll ut över äpplena.
Tid i produkten (min): 45
Ugnsnivå: 1
7.19 Schweizisk morotskaka:
Ingredienser för smeten:
4 äggvitor
1 nypa salt
80 g florsocker
120 g socker
200 g fint rivna morötter
200 g finmalen mandel
1 citron, juice och rivet skal
1 matsked körsbärslikör
1/2 tesked kanel
60 g mjöl
1/2 tesked bakpulver
Ingredienser för fyllningen:
150 g florsocker
1 matsked körsbärslikör
12 morötter i marsipan som
dekoration
malda hasselnötter
1/2 tesked bakpulver
Övrigt:
Kaka i kakform med 26 cm diameter,
smord och botten klädd med
bakplåtspapper.
Beskrivning:
Vispa äggvitorna med salt till hårt skum,
tillsätt florsockret och vispa till en fast
äggvita. Blanda äggula och socker till en
smet och tillsätt de andra
ingredienserna. Tillsätt en fjärdedel av
den vispade äggvitan i äggulan och
blanda sedan försiktigt resten av den
vispade äggvitan med smeten. Häll
degen i den förberedda bakformen och
släta till.
Tid i produkten (min): 55
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Låt kakan svalna. Vi rekommenderar att
förberedelsearbetet görs en till två dagar
i förväg och hålls täckt i kylskåpet. Gör
glasyren genom att blanda florsockret
med körsbärslikören. Tillsätt vid behov
vatten. Täck kakan med glasyren och
dekorera med morötter i marsipan.
8.
BRÖD OCH BULLAR
8.1 Bullar, söta:
Ingredienser:
420 g mjöl
60 g smör
50 g socker
en nypa vaniljsocker
rivet citronskal
en nypa salt
200 ml ljummen mjölk
30 g jäst
2 äggulor
100 g russin
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i
mitten. Dela jästen och häll den i hålet
med mjölk och lite socker. Blanda i lite av
mjölet från kanten. Strö på lite mjöl och
låt stå på en varm plats tills det
överströdda mjölet börjar spricka på
förrättsdegen.
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KS8456801M Recipe book

Typ
Recipe book