56
Användning
Induktionshällar använder en matlagningteknik som baserar
sig på det fysiska fenomenet magnetisk induktion. Tekniken
går ut på att den alstrade energin överförs direkt till kokkärlet.
Fördelar:
Jämfört med en elektrisk spishäll är Induktionshällen:
- Säkrare: glasytans temperatur är lägre.
- Snabbare: lägre uppvärmningstider.
- Mera exakt: hällen reagerar omedelbart när temperaturen
höjs eller sänks
- Effektivare: 90% av den upptagna energin förvandlas till
värme. När kokkärlet tas av hällen, bryts värmeöverföringen
omedelbart vilket eliminerar onödig värmedispersion.
Kokkärl
Använd endast kokkärl som är märkta med symbolen
Viktigt:
för att undvika bestående skador på hällens yta skall följande
kokkärl inte användas:
- kokkärl med ojämn botten.
- kokkärl i metall med emaljerad botten.
- kokkärl med skrovlig botten för att undvika att repa
spishällens yta.
- placera aldrig varma kastruller och stekpannor på
spishällens kontrollpanel.
Befintliga kokkärl
Induktionstekniken använder magnetism för att alstra värme.
Därför måste kokkärlen innehålla järn. Kontrollera med en
vanlig magnet om kastrullen innehåller järn. Kokkärl som inte
är magnetiska är inte lämpliga för denna typ av matlagning.
Lämplig bottendiameter
VIKTIGT : I det fall kokkärlen har en felaktig
bottendimension aktiveras inte kokzonen
För att fastställa vilken diameter som passar för varje enskild
kokzon, se illustrationen i denna handbok.
gi
Energisbeparning
För att erhålla ett optimalt resultat rekommenderar vi att:
- Använda pannor och kastruller som har samma
bottendimension som kokzonen.
- Endast använda pannor och kastruller med plan botten.
- När det är möjligt täcka kokkärlen med ett lock under
matlagningen.
- Koka grönsaker, potatis etc. med en liten mängd vatten i
syftet att reducera koktiderna.
- Använda tryckkokare fär att ytterligare reducera
energiförbrukning och koktider.
- Placera kokkärlet mitt över kokzonen som är avbildad på
hällen.
Installation
Såväl den elektriska som den mekaniska installationen
skall utföras av behörig personal
. Denna hushållsapparat är tillverkad för at t fällas in i en
bänkskiva (tjocklek 3-6cm)
Denna hushållsapparat är tillverkad för att fällas in i en
bänkskiva (tjocklek 3-6cm)
Avståndet mellan spishällen och väggen bakom skall vara
minst 5 cm och till sidoväggen minst 10cm.
Elektrisk anslutning
Fig. 2
- Gör apparaten strömlös
-Installationen skall utföras av behörig, erfaren personal som
känner till gällande föreskrifter angående installation och
säkerhet .
-Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar gentemot personer,
djur och föremål i det fall föreskrifterna i detta kapitel inte
respekteras.
-Elkabeln skall vara tillräckligt lång för att spishällen skall
kunna tas ur bänkskivan
-Kontrollera att den angivna spänningen på märkplåten som
är placerad på spishällens undersida överensstämmer med
elnätets spänning i hemmet.
Använd inte förlängningskablar.
- Jordanslutning är obligatorisk enligt lagen.
-Jordkabeln skall vara 2 cm längre än övriga kablar.
- I det fall köksapparaten inte är utrustad med en elkabel,
användl en kabel med en tvärsnittsarea på minst 2.5 mm2 för
en effekt på upptill 7200 Watt,; för högre effekter skall
tvärsnittsarean vara 4 mm2).
- Ingen del av kabeln får uppnå en temperatur som
överskrider lokalens temperatur med 50°C.
- Apparaten kommer att vara permanent ansluten till elnätet,
därför skall anslutningen med elnätet utföras med en godkänd
flerpolig strömbrytare som garanterar en total frånkoppling
från nätet i händelse av överspänning klass III. Strömbrytaren
skall vara lättillgänglig efter avslutad installation.
Varning! kontrollera innan fläktens krets ansluts med
nätspänningen att den fungerar korrekt och att elkabeln är
korrekt monterad.
Varning! byte av elektrisk kabel skall utföras av behörig
servicetekniker.