Electrolux EKC70406W Användarmanual

Typ
Användarmanual
bruksanvisning
Spis
EKC70406
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
INNEHÅLL
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 5
Innan maskinen används första gången
6
Häll – daglig användning 7
Häll – råd och tips 7
Häll – underhåll och rengöring 8
Ugn – daglig användning 8
Ugn - klockfunktioner 10
Ugn - använda tillbehören 11
Ugn – råd och tips 12
Ugn – underhåll och rengöring 21
Om maskinen inte fungerar 23
Installation 24
Miljöskydd 26
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före in-
stallation:
För din egen säkerhet och för maskinens
säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig
installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn
från 8 års ålder och uppåt, och av perso-
ner med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de
övervakas eller instrueras beträffande hur
produkten används på ett säkert sätt och
förstår de risker som är förknippade med
användningen. Barn ska inte leka med
produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räck-
håll för barn. Det finns risk för kvävning
eller annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen
när luckan är öppen eller när ugnen an-
vänds. Det finns risk för skada eller be-
stående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplås-
funktion ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från att oavsiktligt
sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det
finns risk för personskada och skada på
produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslu-
tas av en behörig tekniker. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter. Detta för att
förhindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats
under transporten. Anslut inte apparaten
till nätet om den är skadad. Kontakta le-
verantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler
och folier från produkten före använd-
ning. Ta inte bort typskylten. Det kan
göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och
standarder i landet där produkten an-
vänds måste följas (t.ex. säkerhetsbe-
stämmelser, regler för kassering och
återvinning och elektriska säkerhetsbe-
stämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten.
Denna produkt är tung. Använd alltid
skyddshandskar. Dra aldrig produkten i
handtaget.
Kontrollera att produkten inte är inkopp-
lad på elnätet vid installation (i förekom-
mande fall).
2 electrolux
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslu-
tas av en behörig elektriker. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter. Detta för att
förhindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskyl-
ten stämmer överens med nätströmmen i
huset.
Information om spänningen finns på typs-
kylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanord-
ningar: strömbrytare, säkringar (säkringar
av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbryta-
re och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isoleringsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler. Kon-
taktöppningen på isoleringsenheten mås-
te vara minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste place-
ras så att de inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till
ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra eller
komma nära den varma luckan på pro-
dukten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller för-
längningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller
sladden inte kläms eller skadas bakom
produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort
produkten från uttaget. Dra alltid i stick-
kontakten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servi-
cecenter.
Användning
Använd den bara för matlagning i ett hus-
håll. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt. Detta för att för-
hindra fysisk skada på person eller skada
på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan
när produkten används. Het ånga kan
strömma ut. Det finns risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kon-
takt med vatten. Använd inte produkten
med våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Lägg inte metallföremål som bestick eller
kokkärlslock på ytorna eftersom de kan
bli heta.
Produktens insida blir het under använd-
ning. Det finns risk att bränna sig. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbe-
hör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och alko-
hol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma
nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller
föremål som är våta av brandfarliga pro-
dukter och/eller föremål som lätt smälter
(av plast eller aluminium) i, i närheten av
eller på produkten. Det finns risk för ex-
plosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med
tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsa-
ka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl
faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av
kontrollpanelen eftersom värmen kan
skada produkten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar
tillbehören, för att undvika skada på pro-
duktens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten alu-
minium eller med skadad botten kan repa
hällens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning
på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och
täck inte med folie;
electrolux 3
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen är
klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrym-
met under ugnen. Förvara enbart värme-
beständiga föremål där ( i förekommande
fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sit-
ter på översidan bakre del (i förekom-
mande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten
ur eluttaget. Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme
(t.ex. tunn metallväv eller värmeledare
med metallöverdrag) under kokkärlen.
Överdriven värmereflexion kan skada häl-
len.
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före un-
derhåll. Det finns risk att bränna sig. Det
finns risk att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten
ren. Ansamling av fett eller andra matres-
ter kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ug-
nens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säker-
het ska produkten alltid rengöras med
milt handdiskmedel och vatten. Använd
inte brandfarliga produkter eller produkter
som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller
högtryckstvätt, vassa föremål, rengör-
ingsmedel med slipeffekt, repande svam-
par eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverka-
rens anvisningar. Spruta aldrig någonting
på värmeelementen eller termostatens
sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa.
Innerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra
och kan gå sönder. De måste bytas.
Kontakta ett servicecenter.
•Var försiktig när du tar bort luckan. Luck-
an är tung.
Lamporna som används i den här pro-
dukten är speciallampor som endast är
avsedda för användning i produkter som
denna. De kan inte användas för att lysa
upp ett rum, varken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lam-
pan, byter du mot en med samma effekt
som är specialdesignad för produkter
som denna.
Koppla från produkten från nätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för
elstöt. Låt produkten svalna. Det finns
risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller
utföra arbete på maskinen. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparatio-
ner och utbyten.
Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska ska-
dor:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i produk-
ten. Risk för kvävning.
4 electrolux
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
5
4
3
2
1
1 2
3
4
6
5
7
8
9
1 Häll
2 Kontrollpanel
3 Värmeelement
4 Ugnsbelysning
5 Uttag för matlagningstermometer
6 Fläkt och värmeelement
7 Undervärme
8 Ugnsstegar
9 Falsnivåer
Beskrivning av hällen
2
145
mm
145
mm
1
456
210
mm
120/180
mm
3
1 Kokzon 1200 W
2 Ångutlopp
3 Kokzon 700/1700 W
4 Kokzon 1200 W
5 Restvärmeindikering
6 Kokzon 2300 W
Beskrivning av kontrollpanelen
1 2 4
56
3 1
1 Kontrollvred för hällen
2 Kontrollvred för ugnens funktioner
3 Elektronisk programmeringsenhet
4 Temperaturvred
5 Temperaturdisplay
6 Strömindikator
electrolux 5
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrym-
met.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första använd-
ning.
Försiktighet Använd inte slipande
rengöringsmedel! Dessa kan skada
ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Ställa in tiden
Ugnen kan bara användas efter att ti-
den ställts in.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans kontrollampa au-
tomatiskt.
För att ställa in aktuell tid, använd knappen
" + " eller" - ".
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
För inställning av tid får inte en automa-
tisk funktion (koktid
eller stopptid
) ställas in samtidigt.
Förvärm
1.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 1 timme.
3.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 10 minuter.
5.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 10 minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i
hushållsapparaten. Delarna kan bli varmare
än vanligt. När du förvärmer hushållsappa-
raten för första gången kan den avge lukt
och rök. Detta är normalt. Kontrollera att
luftflödet är tillräckligt.
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låsknappen (A) åt
höger.
Stäng luckan utan att trycka på lucklåset.
A
B
Avaktivera lucklåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt hö-
ger.
2. Tryck och håll inne knappen (B).
3. Släpp låsknappen (A).
4. Släpp knappen (B).
6 electrolux
Aktivera lucklåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt hö-
ger.
2. Tryck och håll inne knappen (B).
3. Släpp knappen (B).
4. Släpp låsknappen (A).
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Värmelägen
Kon-
trollvred
Funktion
Vred för dubbelkokzon
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att
slutföra tillagningen.
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av kokzo-
nen ca 5–10 minuter innan tillagningen
är klar.
Användning av dubbelkokzon
Försiktighet För att aktivera den ovala
eller dubbla kokzonen vrider du vredet
för den kokzonen medurs. Den får inte
vridas förbi stoppläget.
1. Vrid vredet medurs till läge "9".
2.
Vrid långsamt vredet till symbolen
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda delarna av kokzonen på.
3. För att ange önskat värmeläge, se av-
snittet "Värmeläge".
Effektreglering för den högra bakre
yttre kokzonen och ugnen
Gäller endast 220-240 V-produkter. Se
märkskylten.
Om ugnen och hällen används mycket
samtidigt kan ett effektregleringssystem ak-
tiveras, som avaktiverar den högra bakre
yttre kokzonen. Det finns en effektbegräns-
ning för att undvika överbelastning av elnä-
tet.
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon
är varm.
Varning Risk för brännskador på
grund av restvärme!
HÄLL – RÅD OCH TIPS
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock
och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med alumi-
nium- eller kopparbotten kan orsaka
missfärgning på glaskeramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kok-
kärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du
sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen
är klar för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste
vara lika stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
0 AV-läge
electrolux 7
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
1 Varmhållning av tillagad mat enligt
önske-
mål
Kåpa
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstanning 10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska
som ris, rör om mjölkbaserade rät-
ter under tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten till 750 g
potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, redning,
ägg, pannkakor, munkar
enligt
önske-
mål
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes fri-
tes
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användnings-
tillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskera-
miken påverkar inte produktens funk-
tion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en speciell
skrapa för glaset. Sätt skrapan snett
mot glasytan och för bladet över
ytan.
Avlägsna när produkten är till-
räckligt sval:kalkavlagringsringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Använd ett
speciellt rengöringsmedel för glaske-
ramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk
och lite rengöringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en
ren duk.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
8 electrolux
Kylfläkt
När produkten är på, slås fläkten på auto-
matiskt för att hålla produktens ytor svala.
Om du stänger av produkten stannar kyl-
fläkten.
Aktivera och avaktivera produkten
1. Vrid vredet för ugnsfunktioner till en
ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet till en temperatur.
Strömlampan tänds när produkten är
igång.
Temperaturlampan tänds medan tem-
peraturen i produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida
vredet för ugnsfunktioner och tempera-
turvredet till av-läget.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
AV-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänk ugnstemperaturerna
(20-40 °C) jämfört med vid Över/Undervärme.
Över/Undervär-
me
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer intensiv bry-
ning och som ska ha knaprig botten. Sänker ugnstemperaturerna
(20-40 °C) jämfört med en ugn med över-/undervärme.
Varmluftsgrillning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även för att
gratinera och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rostning.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden
för ugnsfunktionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte ström-
försörjningen till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen
. Vredet
hoppar ut cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
electrolux 9
UGN - KLOCKFUNKTIONER
Elektronisk programmeringsenhet
1 2
456
3
1 Kontrollampa för matlagningstermome-
ter
2 Tidvisning
3 Funktionslampor
4 Knapp " +"
5 Valknapp
6 Knapp " -"
Klockfunktion Tillämpning
Val/Klocka För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning.
När tiden löper ut avges en ljudsignal.
Denna funktion kan även användas när ugnen inte används.
Koktid Används för att ställa in hur länge ugnen ska vara på.
Stopptid För att ställa in stopptid för en ugnsfunktion.
Koktid och Stopptid kan använ-
das samtidigt om ugnen automatiskt
ska slås på eller stängas av vid en se-
nare tidpunkt. I det här fallet ställer du
först in Koktid
och sedan Stopptid
.
Inställning av klockfunktioner
1. Tryck flera gånger på knappen tills lam-
pan för önskad funktion blinkar.
2.
Ställa in tiden med signaluret
, Kok-
tid
eller stopptid , använd knap-
pen " + " eller" - ".
Motsvarande kontrollampa tänds.
När tiden gått ut, blinkar funktionslam-
pan och under 2 minuter ljuder en sig-
nal.
Med funktionerna Koktid och
Stopptid
stängs ugnen av automa-
tiskt.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga
av signalen.
Avbryta klockfunktioner
1. Tryck upprepade gånger på Valknap-
pen tills indikeringen för önskad funk-
tion blinkar.
2. Tryck på och håll inne knappen " - ".
Efter några sekunder slocknar klock-
funktionen.
10 electrolux
UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen när köttstycken tillagas. När köt-
tet uppnår inställd temperatur stängs ugnen
av automatiskt.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlag-
ningstermometer
Viktigt Använd endast
matlagningstermometern som medföljer
eller originalreservdelar
Varning Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador föreligger! Var
försiktig när du tar bort
matlagningstermometerns spets och
kontakt.
1. Sätt i matlagningstermometerns kon-
takt hela vägen i uttaget på ugnens si-
dovägg.
2. För in matlagningstermometern så att
spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3.
Tryck på valknappen
flera gånger
tills matlagningstermometerns kontrol-
lampa
blinkar.
4. Använd " +" / " -" för att ställa in öns-
kad innertemperatur. Du kan ställa in
temperaturen mellan 30 och 99 °C.
Se rekommenderade värden i tabellen.
Innertemperaturen visas från 30 ºC
5. Använd vreden för att ställa in önskad
ugnsfunktion och temperatur.
6. När köttet uppnår den inställda inner-
temperaturen stängs ugnen av automa-
tiskt.
7. Avlägsna matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande,
utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan
bakåt så att de lutar mot ugnens botten.
Skjut in tillbehören mellan styrskenorna på
en av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla si-
dokanter. Dessa kanter och formen på
styrskenorna utgör tillbehörens tipp-
skydd.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg gallret på långpannan. Skjut in lång-
pannan mellan styrskenorna på en av ug-
nens nivåer.
electrolux 11
UGN – RÅD OCH TIPS
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är endast riktvärden. De be-
ror på recepten samt på ingredienser-
nas kvalitet och mängd.
Försiktighet Använd en djup
långpanna för mycket fuktiga kakor.
Fruktjuicer kan orsaka permanenta
fläckar på emaljen.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegen-
skaper än din gamla. Anpassa dina vanli-
ga inställningar (temperatur, koktider) och
placering av plåtar och galler till värdena i
tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut,r att använda restvär-
men.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett
speciellt recept, leta efter ett recept som
är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15
minuter, om du bakar kakor på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid
lika bruna. Om detta händer ska du inte
ändra temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersi-
dan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid rläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
12 electrolux
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småt gærbrød med
fyld
2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd / Limpor 2+4 170-180 35-45
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeira-
kakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160
förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 10-20
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd / Limpor 2 175-225 35-45
electrolux 13
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringe 2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad (tjock
- med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
14 electrolux
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
electrolux 15
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempererad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
16 electrolux
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
Bryning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
2-3 180 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtillagad
1)
2-3 lämpar sig inte totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
electrolux 17
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemlagad 2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites, frusna 2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembakade
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera
genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den
angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemlagad 2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites, frusna 3-4 225-250
20-30
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembakade
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera
genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den
angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
18 electrolux
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Typ av kött Nivå
Temperatur i mitten av köt-
tet
Rostbiff 2-3 55-65
Rumpstek
- bryning
2-3 55-65
Rumpstek
- stekning
2-3 55-65
Rostbiff 1-2 75-80
Kalv
Typ av kött Nivå
Temperatur i mitten av köt-
tet
Oxfilé 2-3 65
Lamm
Typ av kött Nivå
Temperatur i mitten av köt-
tet
Lägg/bog/sadel 2 90
Fläsk
Typ av kött Nivå
Temperatur i mitten av köt-
tet
Grisstek 2-3 80
Fläskkarré 2-3 75-80
Skinka 1-2 70-75
Fågel
Typ av kött Nivå
Temperatur i mitten av köt-
tet
Kalkonbröst 2-3 75-80
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maxi-
mal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga
upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller
fisk.
Grillområdet är inställt i mitten av nivån.
Livsmedelstyper för grill-
ning
Galler
Temperatur
°C
Tid i min. /
Sida 1
Tid i min. /
Sida 2
Fläskkotletter 3-4 250 7-9 4-6
Lammkotletter 3-4 250 7-10 5-6
Kyckling, i bitar 3-4 250 20-25 15-20
electrolux 19
Livsmedelstyper för grill-
ning
Galler
Temperatur
°C
Tid i min. /
Sida 1
Tid i min. /
Sida 2
Korv 3-4 250 3-4 1-2
Revben, förtillagade i 20 min. 3-4 250 15-20 15-20
Fisk, skivor av torsk eller lax 3-4 250 10 5
Rostat bröd 3-4 250 2-3 -
Torkning
Grönsaker
Livsmedelstyper
för torkning
Temperatur °C Nivå Nivåer
Tid i timmar (re-
kommenderat)
Bönor 60-70 3 1/4 6-8
Paprika (skuren i
strimlor)
60-70 3 1/4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1/4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1/4 6-8
Örter 40-50 3 1/4 2-3
Frukter
Livsmedelstyper
för torkning
Temperatur °C Nivå Nivåer
Tid i timmar (re-
kommenderat)
Katrinplommon 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1/4 8-10
Äppelklyftor 60-70 3 1/4 6-8
Päron 60-70 3 1/4 6-9
Avfrostning
Ta ut maten ur förpackningen och place-
ra den på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med en tallrik eller skål.
Detta kan förlänga upptiningstiden väldigt
mycket.
Placera ugnsgallret på första ugnsnivån
nedifrån.
Typ av mat
Gal-
ler
Tid i minuter
Slutlig avfrost-
ning min
Kommentarer
Kyckling, 1 000 g 2 120-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp och ner-
vänt tefat på ett större fat. Vänd ef-
ter halva tiden.
Kött, 1 000 g 2 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden.
Kött, 500 g 2 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden.
Forell, 150 g 2 25-35 10-15 -
Jordgubbar, 300
g
2 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 2 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x2 dl 2 80-100 10-15
Grädde kan vispas även om den
fortfarande är lite frusen.
Kaka, 1 400 g 2 60 60 -
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC70406W Användarmanual

Typ
Användarmanual