Electrolux ER6948C Användarmanual

Typ
Användarmanual
17
DK
Opbe
Opbe
v
v
ar
ar
ingso
ingso
v
v
er
er
sigt
sigt
, sk
, sk
ema (1)
ema (1)
Opbevaringstid og emballage for friske madvarer i køleskabet
Forklaringer:
X sædvanlig opbevaringstid
x mulig opbevaringstid (kun ved meget friske varer)
Madvarer Opbevaringstid i dage Emballage
1234567
Råt kød XXx x x plastfolie, lufttæt
Kogt kød XXXx x x skål/fad med låg
Stegt kød XXXx x skål/fad med låg
Råt hakket kød X skål/fad med låg
Stegt hakket kød XXx x skål/fad med låg
Afskåret pålæg, wienerpølser XXx x plastfolie, cellofan,
smørrebrødspapir
Frisk fisk X x x plastfolie, lufttæt
Kogt fisk XXx x skål/fad med låg
Stegt fisk XXx x x skål/fad med låg
Fisk på dåse, åben X x x skål/fad med låg
Frisk kylling XXXx x x plastfolie, lufttæt
Stegt kylling XXXx x x skål/fad med låg
Frisk høne XXx x x plastfolie, lufttæt
Kogt høne XXx x x skål/fad med låg
Frisk and, gås XXXx x x plastfolie, lufttæt
Stegt and, gås XXXXx x x skål/fad med låg
Smør, uåbnet XXXXXXXoriginal emballage
Smør, åbnet XXxxxxxoriginal emballage
Mælk i plasticemballage XXXx x original emballage
Fløde XXx x plasticboks
Cremefraiche XXXXx x x plasticboks
Ost (fast) XXXXXXXaluminiumfolie
Smøreost XXXXx x x plastfolie
Kvark XXXXx x x plastfolie
Æg XXXXXXX
Spinat XXx x plastfolie
Grønne ærter, bønner XXXXx x x plastfolie
Champignon XXx x x plastfolie
Gulerødder, rodfrugter XXXXXXXplastfolie
Peberfrugt XXx x x plastfolie
Tomat XXXXXXXplastfolie
Kål XXXXXx x plastfolie
Frugt, som hurtigt rådner
(jordbær, hindbær osv.) XXXx x plastfolie
Anden frugt XXXXx x x plastfolie
Frugt på dåse, åbnet XXXx x skål/fad med låg
Flødekager XXx x skål/fad med låg
20
Innan installation och användning av skåpet läs noggrannt igenom bruksanvisningen. Den
innehåller säkerhetsåtgärder, tips, information och uppslag. Om kylskåpet används enligt
instruktionerna kommer det att fungera som det ska och vara till största belåtenhet.
Symbolerna nedan hjälper dig att lättare hitta information.
Säkerhetsåtgärder
Denna symbol upplyser dig om varningsord och information gällande ditt skåp.
Tips och användbar information.
Miljö-information.
Symbol för uppslag
Vid denna symbol hittar ni uppslag om förvaring av matvaror.
SE
From the Electrolux Group. The world's No.1 choice.
Electrolux-koncernen är världens största tillverkare av hushållsmaskiner och utrustning för kök, rengöring samt skogs- och trädgårdsskötsel.
Mer än 55 miljoner produkter från Electrolux-koncernen (som kylskåp, spisar, tvättmaskiner, dammsugare, motorsågar och gräsklippare)
säljs varje år till ett värde av 120 miljarder kronor i över 150 länder runt hela världen.
21
Innehållsf
Innehållsf
ör
ör
t
t
ec
ec
kning
kning
Viktig säkerhetsinformation.........................................................................................................53
Allmänna säkerhetsåtgärder.......................................................................................................53
Åtgärder för barns säkerhet........................................................................................................53
Säkerhets åtgärder för installation..............................................................................................53
Säkerhetsföreskrifter för Isobutan...............................................................................................53
Instruktion för användaren...........................................................................................................54
Allmän information......................................................................................................................54
Skåpets beskrivning, huvudkomponenter...................................................................................54
Hantering av skåpet....................................................................................................................55
Att starta skåpet.....................................................................................................................55
Att kontrollera temperatur-inställning......................................................................................55
Tips för lagring .......................................................................................................................55
Lagringstid och matens temperatur .......................................................................................56
Hur man använder det fyra-stjärniga frysfacket.....................................................................56
Hur man använder kylutrymmet.............................................................................................56
Hur man gör iskuber ..............................................................................................................56
Användbara råd och tips.............................................................................................................56
Tips och uppslag ........................................................................................................................56
Energibesparande..................................................................................................................56
Skrotning och återvinning ......................................................................................................57
Underhållning..............................................................................................................................57
Avfrostning .............................................................................................................................57
Regelbunden rengöring .........................................................................................................58
Om skåpet inte används ........................................................................................................58
Felsökning ..................................................................................................................................59
Byte av lampa ........................................................................................................................59
Om något ej fungerar..................................................................................................................59
Installations-instruktioner ............................................................................................................60
Teknisk data................................................................................................................................60
Att installera skåpet ....................................................................................................................60
Transport och uppackning......................................................................................................60
Rengöring...............................................................................................................................60
Ställ skåpet på plats...............................................................................................................60
Omhängning av dörr ..............................................................................................................61
Förändring av dörröppningsriktningen av djupfrysningsrummet................................................63
Elektrisk koppling...................................................................................................................63
Lagringstidstabell (1)...........................................................................................................64
Lagringstidstabell (2)....................................................................................................................65
Service (för Finland) .....................................................................................................................65
Service och reservdelar (i Finland) .................................................................................................65
Konsumentkontakt (i Finland) ................................................................................................65
SE
22
V
V
iktig säk
iktig säk
er
er
he
he
tsinf
tsinf
or
or
mation
mation
Allmänna
säkerhetsåtgärder
Spara bruksanvisningen då den måste finnas
med om skåpet säljs eller överlåts till annan
person.
Skåpet är avsett för förvaring av matvaror för
normalt hushållsbruk enligt denna
bruksanvisning.
Endast specialiserade företag med behörighet
kan genomföra underhållsarbete, reparation
och byte av elsladden. Endast reservdelar
tillhandahållna av dessa ska användas, annars
finns det risk för skador på person eller produkt.
Skåpet är strömlöst endast om sladden är
urkopplad. Innan städning och underhållning
måste kontakten vara urkopplad (Dra ej ut
kontakten med själva sladden) Om uttaget är
svårt att nå, stäng av skåpet genom att stänga av
strömmen.
Elsladden får ej förlängas.
Kontrollera att sladd och stickkontakt inte
kommer i kläm bakom kyl/frysen.
- en skadad sladd och kontakt kan överhettas
och orsaka brand.
Kontrollera att kyl/frysen eller något annat
inte står på sladden.
- det kan orsaka kortslutning och risk för brand
Tag inte ur stickkontakten genom att dra i
sladden, speciellt om skåpet ska dras fram
ur en nisch.
- skador på sladden kan orsaka elektrisk stöt,
kortslutning och risk för brand.
- om elsladden är skadad måste den bytas ut
av en certifierad elektriker eller
servicetekniker.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget
sitter löst.
- Då finns risk för elektrisk stöt eller brand.
Använd ej skåpet utan lampskydd för inre
belysningen.
Under städning, tining och uttagning av djupfryst
mat eller islådan, låt inte vassa eller hårda föremål
komma i kontakt med kylsystemet då de kan
orsaka skada på skåpet.
Se till så att inte vätska kommer i kontakt med
termostat och belysningslåda.
Glass och is kan orsaka skador om de intas direkt
uttagna ur frysen.
Efter upptiningen kan inte varorna omfrysas utan
de måste förbrukas snarast.
Förvara konsumentförpackade frysvaror enligt
tillverkarens anvisningar.
Försök aldrig att påskynda upptiningsprocessen
med hjälp av elektriska apparater eller kemikalier.
Ställ aldrig något varmt på plastdelarna.
Förvara aldrig explosiva gaser eller vätskor i kyl-
Åtgärder för barns
säkerhet
Låt aldrig barn leka med skåpets emballage.
Plast kan orsaka kvävning.
Vuxna ska hantera skåpet. Låt ej barn leka
med det eller dess reglage.
Vid kassering av skåpet, stäng av skåpet och
dra ut stickkontakten, klipp av
anslutningssladden (så nära skåpet som
möjligt) och avlägsna dörren. Därigenom
undviks att lekande barn kan låsa in sig i
skåpet (risk för kvävning) eller kan råka ut för
andra livsfarliga situiationer.
Säkerhets åtgärder för
installation
Placera skåpet mot vägg för att förebygga
risken för beröring av varma delarna
(kompressor, kondensator) och därmed
undviks eventuella brännskador.
Vid flyttning av skåpet, se till att kontakten är
urtagen.
Vid placering av skåpet se till att inte den står
på sladden.
Se till att det finnas tillräckligt med
luftcirkulation runt om skåpet. Underlåtenhet
kan leda till överhettning. Följ
installationsinstruktioner för lämplig
ventilation.
SE
Säkerhetsföreskrifter för
Isobutan
Köldmedlet i skåpet är isobutan ( R 600a)
Luftcirkulationen runt skåpet ska vara god
och luftkanalerna under och bakom ska vara
fria och oblockerade.
Låt inte vassa föremål komma i kontakt med
kylsystemet bakom och inuti skåpet.
Punkteras kylsystemet förstörs skåp och
matvaror.
Använd inte andra mekaniska isskrapor eller
andra hjälpmedel för att påskynda
avfrostningen än vad tillverkaren
rekommenderar.
Använd inga elektriska apparater i skåpet
förutom de som tillverkaren rekommenderar.
eller frysutrymme då de kan explodera.
Förvara inte kolsyrad dryck, dryck på flaska
eller frukt i glasburk i frysutrymmet.
Kontrollera och rengör utloppet för
avrinningsvatten. Om utloppet blir tilltäppt kan
avrinningsvattnet orsaka skada på skåpet.
23
Ins
Ins
tr
tr
uktion f
uktion f
ör an
ör an
v
v
ändar
ändar
en
en
Allmän information
Skåpets officiella benämning är kylskåp med fyra-
stjärnigt frysfack avsett för normalt hushållsbruk.
Enligt dess beskrivning är den avsedd för att
rymma fryst och djupfryst mat i begränsad mängd
och för is-framställning.
Skåpet uppfyller standardkraven mellan olika
Skåpets beskrivning, huvudkomponenter
temperaturnivåer enligt klimatklassificering.
Bokstavssymbolen för klimatnivå finns angiven
på typskylt.
1. Frysutrymme
2. Glashylla
3. Avrinning för avfrostningsvatten.
4. Grönsakslåda
5. Typskylt
6. Justerbara fötter
7. Islåda
8. Smörfack
9. Belysningslåda
10. Dörrfack
11. Packning
12. Flaskfack
13. Ägghållare
14. Luftventilation
15. Ventilationsgaller
16. Kondensator
17. Avdunstningsskål
18. Kompressor
SE
24
Att starta skåpet
Placera tillbehören inne i kylskåpet och sätt i
kontakten i vägguttaget. För att starta
nedkylningen, vrid kontrollvredet på högra sidan
om kylutrymmet från „0” medurs enligt illustration.
På läge „0” är kylskåpet ur drift.
Nästa stycke ger instruktioner för inställning.
Hantering av skåpet
Att kontrollera temperatur-
inställning
Termostatisk reglering avbryter skåpets gång
automatiskt under lång eller kort tid beroende på
inställning sedan återställs den när den uppnått
nödvändig temperatur.
Vridning av kontrollvredet mot de högre siffrorna
ger en mer intensiv kyla.
I frysfacket kan -18 °C eller lägre uppnås om
termostatens kontrollvred vrids till „3”. I detta fall
kommer temperaturen i kylutrymmet automatiskt
att ligga på omkring +5 °C eller under. Läge „3”
uppfyller i allmänhet behoven för kylning av mat.
Temperaturen i kylskåpet påverkas inte bara av
termostatens position utan också av omgivande
temperatur, antal gånger dörren öppnas och
mängden av mat nyinställd i kylskåpet osv.
Vid max-inställning, läge „5” då minskad
temperatur krävs p ga t ex värmebölja kan
kompressorn vara i drift oavbrutet. Detta skadar
inte kylskåpet.
Tips för lagring
Tänk på skissen i illustration vid placeringen av
olika matvaror.
1. Lagring av fryst mat, is-framställning och
förvaring av glass. Infrysning av färskvaror
2. Konditorivaror, färdiglagad mat
3. Mat i karott etc.
4. Burkmat (öppnad)
5. Mejeriprodukter
6. Färskt kött, kallskuret, korv osv.
7. Frukt, grönsaker, sallad
8. Ost, smör
9. Ägg
10. Yoghurt gräddfil
11. Små flaskor, läskedryck
12. Stora flaskor
SE
25
Lagringstid och matens temperatur
Tabellerna i slutet av användarinstruktioner ger
information om lagringstid i frys och kylfacken.
Lagringstid kan ej beräknas exakt på förhand, det
beror på matens färskhet och behandling innan.
Därför räknas lagringstiden mer som informativ.
Det går att bevara snabbfryst mat på detta sätt
bara om den inte har tinats - även för en kort tid.
Hur man använder det fyra-stjärniga
frysfacket
-18 °C eller lägre kan uppnås beroende på
termostatvredets läge.
Vid denna temperatur kan djupfrysta varor lagras
under en begränsad tid. Den är också lämplig för
frysning och lagring av en mindre mängd
färskvaror.
Det tar ungefär 24 timmar att frysa i 2 kg mat.
Slå in alla varor i täta förpackningar (plast eller
aluminiumfolie), låt dem svalna i kylutrymmet och
placera dem sedan i frysfacket.
Att man skriver datum för placering i frysfacket (på
maten) rekommenderas.
Se till att maten är genomfryst innan mer mat
fryses in.
Hur man använder kylutrymmet
För att den kalla luften ska kunna cirkulera
fritt se till att inte täcka hyllorna med papper,
brickor osv.
Ställ inte in varma varor, utan vänta tills
de svalnat något, (rumstemperatur) på så
sätt undviker du onödig frostbildning.
Täck över alla varor ordentligt (plast och
aluminiefolie), lukt och smak kan annars
spridas mellan varorna. På så sätt behåller
maten sin fuktighet och exempelvis grönsaker
blir inte uttorkade på bara några dagar.
Hur man gör iskuber
Fyll den medföljande islådan med vatten och ställ
in den i frysfacket. Att blöta undersidan innan kan
ge en snabbare infrysningstid, samt vridning av
termostatvredet till max-läge. Glöm ej att ställa om
termostatvredet till lämpligt läge efteråt.
Färdigfrysta iskuber kan lättast tas ur islådan
under rinnande vatten och med ett lätt slag eller
vridning.
Användbara råd och tips
Lägg märke till de ställbara hyllorna, de
ökar kylutrymmets använbarhet betydligt.
Det är möjligt att ordna om hyllorna när dörren
står öppen i 90° vinkel.
Dörrens konfiguration på insidan gör det möjligt
att ordna om hyllorna.
Tips och uppslag
Detta kapitel innehåller praktiska tips och
uppslag om användning av skåpet för att uppnå
maximalt energibesparande, det finns också
miljöinformation om skåpet.
Energibesparande
Desto kallare den omgivande temperaturen
är, desto mindre energi använder skåpet.
Undvik att placera skåpet på en solig plats
eller i närheten av någonting som utstrålar
värme.
Se till att kondensator och kompressor får
tillräckligt ventilation. Täck ej över delarna
där ventilationsgallret sitter.
Slå in alla varor i täta förpackningar så
undviks onödig frostbildning.
Öppna inte skåpet onödigt länge eller ofta.
SE
26
Underhåll
Avfrostning
Fuktbildning i kylutrymmet i form av frost och is är
normalt vid användning av skåpet.
Tjock frost och is har en isolerande effekt som kan
reducera avkylnings-effektiviteten då
temperaturen stiger och den kräver mer energi.
Vid en viss tjocklek går det inte att öppna dörren,
detta kan leda till att dörren lossnar.
Avfrostning på den här typen av kylutrymme är
automatisk utan extern intervention.
En termostatkontroll avbryter kompressors gång
med regelbunda intervaller, under tiden avbryts
avkylningsprocessen. Kylutrymmets temperatur
stiger och avfrostning påbörjas. Efter avfrostningen
startar termostatens funktion automatiskt.
Avrinningsvatten flödar ut genom utloppet till
avdunstningsbrickan som sitter ovanpå
kompressorn och avdunstas beroende på
värmen.
Kontrollera avrinningsrännan då och då
i förebyggande syfte (mot tilltäppning).
Om denna blir tilltäppt kan det leda till kortare
livslängd av skåpet.
Rengör avrinningsrännan med den medföljande
skrapan som kan ses i figur. Skrapan ska förvaras
i rännan.
Kontrollera avrinningsutloppet då och då i
förebyggande syfte (mot stopp i utloppet).
Den vanligaste orsaken till stopp i utloppet är att
man har lagt papper kring maten som då fryser
fast på bakre plattan i kylskåpet. I försök att ta bort
pappret kan det gå av och orsaka stopp i utloppet.
SE
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att
få reda på var du kan lämna produkten för
skrotning och återvinning. Du kan också gå in på
www.el-kretsen.se för att ta reda på närmaste
inlämningsställe.
När det gäller kyl- och frysprodukter skall du
kontakta din kommun för att få reda var du kan
lämna in produkten för skrotning och återvinning.
Material som använts i skåpet markerade
med symbol är återvinningsbart.
Vid stängning av frysfackets dörr, flytta låskolven
i pilens riktning för att passa ordentligt i låset.
Mat förvaras i slutna kärl.
Varm mat ska ha rumstemperatur innan den
ställs in i skåpet.
Håll kondensatorn, på baksidan av skåpet, ren.
27
Regelbunden rengöring
Rengör gärna kylskåpet var 3:e- 4:e vecka.
Rengöringsmedel för hushåll eller tvål får ej
användas.
Efter att ha stängt av elen, rengör skåpet med
ljummet vatten.
Rengör dörrens magnet-gummi med rent vatten.
Efter rengörning, anslut stickkontakten till
vägguttaget.
Det är praktiskt att avfrosta frysfacket när det är
tomt.
Damm och smuts som samlas bakom kylskåpet
på kondensatorn bör avlägsnas och
avdunstningsbrickan ovanpå kompressorn bör
torkas av två gånger om året.
Om skåpet inte används
Om skåpet inte ska användas under en längre tid
följ dessa råd:
Stäng av skåpet och dra ur stickkontakten ur
vägguttaget alt skruva ur säkringen.
Ta ut varorna ur skåpet.
Avfrosta och rengör som i tidigare anvisningar.
Lämna skåpet öppet för att undvika instängd luft.
SE
Var då försiktig och tänk på ovan nämnda
angående placering av inslagen mat i skåpet.
Vid ökade belastning på skåpet då minskad
temperatur krävs p ga t ex värmebölja, kan
kompressorn vara i drift oavbrutet. Under tiden
fungerar inte den automatisk avfrostningen.
Det är inte onormalt med kvarstående is och
frostfläckar efter avfrostning.
Frysfack är ej utrustade med automatisk
avfrostning eftersom djupfryst och fryst mat inte
tål smälttemperatur.
Plastskrapan som följer med skåpet är avsedd för
skrapning av frost och is under avfrostningens
gång i frysfack och dörrens förslutning.
Brickan i illustrationen är inte en av acessoarerna
tillhörande skåpet!
Om isen är så tjock att den inte kan skrapas bort
med plastskrapan, bör frysskåp avfrostas (i
allmänhet 2-3 gånger om året).
Ta ut varorna från frysen och kylutrymmet, lägg
isolerande material runt dem. Ställ dem på en sval
plats under avfrostning.
Stäng av skåpet och dra ut stickkontakten från
väggen. Lämna skåpets dörrar öppna.
Torka av avrinningsvattnet då och då med en mjuk
trasa eller en svamp.
Efter avfrostning, torka av ytorna sätt igång skåpet
igen och ställ tillbaka varorna.
Du rekommenderas att ställa termostaten i högsta
läge så att skåpet kan uppnå ordentliga
lagringstemperatur snarast.
28
Felsökning
Om något ej fungerar
Under skåpets gång kan små men besvärliga
problem dyka upp, som ej behöver åtgärdas av en
tekniker. I nästa kapitel finns information om olika
fel för att undvika onödiga kostnader för
reparation.
Fäst uppmärksamhet på att skåpet kan låta något
under gång (kompressor, och cirkulations ljud).
Det är inget fel, bara skåpets normala gång.
Fäst uppmärksamhet på att skåpet fungerar
med avbrott, så att när kompressorn
stannar betyder det inte att strömmen är bruten.
Därför ska du se till att dra ut stickkontakten ur
vägguttaget innan du rör skåpets elektriska delar.
Problem
Det är för varmt i
frysen.
Det är för kallt i skåpet
Skåpet går inte alls.
Skåpets ljudnivå är för
hög.
Möjlig orsak
Termostaten har för låg inställning.
För mycket varor för infrysning har lagts in.
Om varma varor har lagts in i frysen.
Dörren är inte riktigt stängd.
Termostaten har för hög inställning.
Det finns ingenluftcirkulation i skåpet.
Termostaten har för hög inställning.
Stickkontakten sitter inte i ordentligt.
Säkringen är sönder.
Termostaten är „0” ställd.
Skåpet är inte uppställt ordentligt.
Lösning
Ställ in en kallare temperatur.
Mindre mängd för infrysning.
Vänta några timmar och kontrollera
temperaturen igen.
Kontrollera dörren.
Ställ in en varmaren temperatur.
Se till att luften kan cirkula mellan varorna.
Ställ in en varmare temperatur.
Kontrollera kontakt.
Kontrollera säkring.
Kontrollera inställn.
Kontrollera att skåpet står stabilt.
Om inte råden ger resultat, kontakta närmaste återförsäljare.
SE
Byte av lampa
Om lampan ej tänds kan du byta ut den enligt
nedan.
Skåpet ska vara strömlöst.
Ta bort lampans hölje enligt illustrationer i
nedersta pilens riktning kan glödlampan bytas ut.
(Glödlampans modell: Mignon 322, 230 V, 15 W,
E 14 thread)
Efter lampans utbyte, sätt tillbaka lampans hölje
och anslut skåpet igen.
Avsaknaden av lampan påverkar ej kylskåpets
gång.
29
Ins
Ins
t
t
allations-ins
allations-ins
tr
tr
uktioner
uktioner
Teknisk data
Att installera skåpet
Modell/Type
Totalkapacitet (l)
Nettokapacitet (l)
Bredd (mm)
Höjd (mm)
Djup (mm)
Energiförbrukning (kW/24h)
(kW/år)
Energiklass enligt EU-standard
Stjärnklass, frysfack
Fryskapacitet (kg/24h)
Säkerhet vid strömavbrott (h)
Märkeffekt (W)
Vikt (kg)
ER 6948 C (190-4S)
Frysfack: 18
Kylutrymme: 172
Frysfack: 18
Kylutrymme: 166
550
1050
600
0,54
197
A+
****
2
11
90
40
Rengöring
Ta bort tejpen som har hållit fast de lösa delarna
under transporten.
Tvätta sedan skåpet invändigt med ljummet vatten
och ett milt handdiskmedel. Använd en mjuk
trasa.
Efter rengörning, torka av skåpet inuti.
Transport och uppackning
Leverera skåpet i originalförpackningen, det
ska stå lodrätt med hänsyn till
skyddsvarningar på emballaget.
Efter varje transport, låt skåpet stå ca. två timmar
innan det sätts igång.
Packa upp skåpet och kontrollera att det är felfritt
och utan skador. Eventuella skador ska
omedelbart anmälas till återförsäljaren. I detta fall
ska emballaget behållas.
Ställ skåpet på plats
Omgivande temperatur påverkar skåpets
energiförbrukning och funktion. Vid
placeringen, tänk på att det är praktiskt att
placera skåpet på en plats med omgivande
temperaturnivåer enligt klimatklassificeringen
som finns angiven i tabellen nedan och också
återfinns på typskylten i skåpet.
Klimatklassificering Omgivande temperatur
SN +10 --- +32 °C
N +16 --- +32 °C
ST +18 --- +38 °C
Om omgivande temperatur ligger under lägsta
temperatur i tabellen kan temperaturen i
kylfacket falla under fastställd temperatur.
Om omgivande temperatur överstiger den
högre temperaturen i tabellen måste
kompressorn arbetar längre, vilket ger
sammanbrott i automatiska avfrostning och
detta höjer temperaturen i kylfacket och ökar
energi-konsumtionen.
SE
30
2
1
Omhängning av dörr
Skulle skåpets placering eller hantering kräva det,
kan omhängning av dörren bytas från höger till
vänster sida.
Följande steg skall utföras med hjälp av
illustration:
Ta ut stickkontakten ur vägguttaget.
Luta skåpet bakåt försiktigt så att inte
kompressorn rör vid golvet. En person håller
skåpet i en säker position medan den andre
fortsätter med dörrbytet.
Skruva loss de justerbara fötterna som sitter på
båda sidorna (2 stycken), sedan skruvarna som
håller de nedre gångleden på plats (3 stycken)
Sätt i bulten i den nedersta gångledsplattan i
samma riktning som pilen.
Fäst plattan på andra sidan utan att flytta
dörren.
Skruva i skruven som tagits från den andra
sidan och också de justerbara fötterna (2
stycken). Ställ sedan upp skåpet.
För att sätta fast det övre gångledet, skruva
loss de två (2) skruvarna som fäster överstycket
i plast bakpå skåpet.
Skjut bak överstycket och lyft detsamma ur fäst-
delarna.
SE
Vid placering av skåpet, se till att det stå rakt
uppställt och vilar stadigt på alla fötter. Detta
uppnås med två justerbara fötter (1) under skåpet
längst fram. 1-1 mellanläggsbrickor (2) medföljer
som tillbehör till justerbara fötter. Om utjämning av
skåpet behövs, kan mellanläggsbrickorna tas
bort.
Skåpet ska inte stå i direkt solljus eller i närheten
av någon värmekälla tex. spis, element.
Om det är oundvikligt på grund av begränsade
möbleringsmöjligheter, ta då hänsyn till dessa
rekommendationer för minimumavstånd:
Mellan skåpet och gas- eller elspis måste 3 cm
finnas emellan. Om mindre, se till att sätta en
0,5-1 cm flamsäker isolering mellan
apparaterna.
Mellan skåpet och olje- eller vedeldad spis
måste avståndet vara 30 cm eftersom de
utstrålar mer värme.
Kylskåpet är utformat att fungera platt mot
väggen.
Vid placering av kylskåpet behåll de
minimala avstånd rekommenderade i
illustration.
A. placering under ett väggskåp.
B. placera fristående.
31
SE
Skruva loss skruvarna som fäster det övre
gångledet (2 stycken).
Sätt i bulten i den nedersta gångledsplattan i
samma riktning som pilen.
Passa och fäst gångledsplattan på andra sidan
utan att flytta dörren.
Sätt tillbaka överstycket i plast i fästdelarna och
dra den framåt.
Fäst överstycket med skruvarna (2 stycken) på
baksidan av skåpet.
Vänd på handtaget och plastspikarna.
Placera skåpet på dess plats, gör
inställningarna och anslut det.
32
Elektrisk koppling
Detta kylskåp är utformat att fungera med
strömstyrka 230 V AC (~) 50 Hz matarströmkrets.
Stickkontakten måste sättas i ett jordat uttag.
Om sådan inte finns, rekommenderas att
kontakta en elektriker som kan åtgärda detta
Uttaget skall uppfylla standardkrav för närhet
till kylskåp.
Detta skåp uppfyller med följande
E.E.C-direktiv:
73/23 EEC satta 73.02.19 (Lågspännings-
direktiv) och efterföljande modifikationer,
89/336 EEC satta 89.05.03
(Elektromagnetisk Kompatibilitetsdirektiv)
och efterföljande modifikationer
SE
Förändring av
dörröppningsriktningen av
djupfrysningsrummet
Efter förändringen av öppningstiktingen av yttre
dörren behövas även dörren av djupfrysningsfack
ommontera ved detta typ
För aktioner och ordningsföljd se abbildingen.
Tryck in säkerhetslocket på insidan av den
nedre dörrhållaren med en skruvmejsel.
Tippa ut den nedre dörrhållaren tillsammans
med frysfacksdörren och lyft dem sedan ner
från frysfackdörrens sprint.
Ta bort den fyrkantiga skyddsproppen och
stoppa den in i det hålet, som blev ledig på
andra sidan.
Efter att ha vänt frysfackets lock 180
o
, lägg den
nedre dörrhållaren på frysfackdörrens nedre
sprint.
Stoppa frysfackdörrens övre dörrhållarsprint in i
det lediga hålet, tryck sedan in den nedre
dörrhållaren tillsammans med frysfacksdörren
tills det tar emot.
Om Ni inte önsker utföra med egna händer
ovanstående aktionervar snäll och kontakta
närmaste markservicen. Montörerna utförer
ommonteringen fackmässigt mot vederlag.
33
Lagr
Lagr
ings
ings
tids
tids
t
t
a
a
bell (1)
bell (1)
Tid och metod för lagring av färskvaror i kylskåpet.
Notera:
X Vanlig förvaringstid
x Möjlig förvaringstid vid riktigt färska produkter
Mat Lagringstid i dagar Förpackningsmetod
1234567
Rått kött XXx x x plastfolie, luft-tätt
Kokt kött XXXx x x täckt skål
Stekt kött XXXx x täckt skål
Rå köttfärs X täckt skål
Stekt köttfärs XXx x täckt skål
Kallskuret XXx x plastfolie, cellofanpapper, fettåligt
papper
Färsk fisk X x x plastfolie, luft-tätt
Kokt fisk XXx x täckt skål
Stekt fisk XXx x x täckt skål
Burkfisk,öppnad X x x täckt skål
Färsk kyckling XXXx x x plastfolie, luft-tätt
Stekt kyckling XXXx x x täckt skål
Färsk höna XXx x x plastfolie, luft-tätt
Kokt höna XXx x x täckt skål
Färsk gås XXXx x x plastfolie, luft-tätt
Stekt gås XXXXx x x täckt skål
forts. från föregående sida... X
Smör, oöppnat XXXXXXXoriginalförpackning
Smör, öppnat XXxxxxxoriginalförpckning
Mjölk XXXx x originalförpackning
Grädde XXx x plastlåda
Gräddfil XXXXx x x plastlåda
Ost, hård XXXXXXXaluminiumfolie
Ost, mjuk XXXXx x x plastfolie
Ostmassa XXXXx x x plastfolie
Ägg XXXXXXX
Spenat, syra XXx x plastfolie
Gröna ärter& bönor XXXXx x x plastfolie
Svamp XXx x x plastfolie
Morötter,rötter XXXXXXXplastfolie
Paprika XXx x x plastfolie
Tomat XXXXXXXplastfolie
Kål XXXXXx x plastfolie
Snabbruttnande frukt
(jordgubbar, hallon etc.) XXXx x plastfolie
forts. från föregående sida...
Annan frukt XXXXx x x plastfolie
Konserverad frukt, öppnad XXXx x täckt skål
Gräddtårta etc. XXx x täckt skål
SE
34
Mat I kylutrymmet I **** frysfack
+2 – +7 °C -18°C
Grönsaker:
gröna bönor,banan, blandade grönsaker, majs etc 1 dag 12 månader
Färdig-mat:
vegetariska rätter, köttrester etc. 1 dag 12 månader
Färdig-mat:
stekar, stuvning etc. 1 dag 6 månader
Mat från potatis och pasta:
potatismos, gnocchi, chips, kroppkaka mm 1 dag 12 månader
Soppor:
bönsoppa, köttbuljongsoppa mm, forts.från föregående sida.... 1 dag 6 månader
Frukt:
körsbär, krusbär, fruktkräm mm 1 dag 12 månader
Kött:
kyckling, anka, gås, 1 dag 5 månader
filé, tonfisk 1 dag 6 månader
Isglass, glass 1 dag 3 veckor
Lagr
Lagr
ings
ings
tids
tids
t
t
a
a
bell (2)
bell (2)
Lagringstid för djupfrysta och frysta varor.
SE
Electrolux HemProdukter AB
S-105 45 Stockholm
www.electrolux.se
Reklamation
Vid försäljning till konsument i Sverige gäller den
svenska konsumentlagstiftningen. Kom ihåg att
spara kvittot för eventuell reklamation.
Konsumentkontakt
Har du frågor angående produktens funktion eller
användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel. 0771-11 44 77 eller via
e-mail på vår hemsida www.electrolux.se
Service och reservdelar
Vill du beställa service, installation eller
reservdelar ber vi dig kontakta Electrolux Service
på tel 0771-76 76 76 eller via vår hemsida på
www.electrolux.se. Du kan även söka hjälp via
din återförsäljare.
Adressen till din närmaste servicestation finner du
via www.electrolux.se eller Gula Sidorna under
rubrik Hushållsutrustning, vitvaror - service.
Innan du beställer service, kontrollera
först om du kan avhjälpa felet själv. Här i
bruksanvisningen finns en tabell, som beskriver
enklare fel och hur man kan åtgärda dem.
Observera, elektriska fel skall alltid åtgärdas av
certifierad elektriker.
K
K
onsumen
onsumen
tk
tk
öp EHL och ser
öp EHL och ser
vice
vice
Innan du kontaktar service, skriv upp följande
enligt dataskylten:
Modellbeteckning
Produktnummer
Serienummer
Inköpstadum
Hur och när uppträder felet ?
D/E/27. (04.)
35
Service och reservdelar (i Finland)
Alla servicearbeten, reservdelsbeställningar och
eventuella reparationer får endast utföras av ett
auktoriserat service-företag. Information om det
närmaste auktoriserade service-företaget får du
från numret 0200-2662 (0,1597e /min+lna), eller
telefonkatalogens gula sidor „hushållsapparat-
service”. För att säkra maskinens klanderfria
funktion, skall man vid reparationer använda
endast original reservdelar. Innan service
tillkallas, använd kontrollistan ”Om ett fel uppstår”,
för att eventuellt kunna avhjälpa felet på egen
hand. Observera, elektriska fel skall alltid
åtgärdas av certifierad elektriker.
Uppge produktens modellbeteckning, produkt-
och serienummerenligt dataskylten på maskinens
baksida.
Dessa uppgifter kan du notera nedan:
TYPE. ...............................................................
MOD. ................................................................
PROD.NO.........................................................
SER.NO............................................................
Inköpsdatum .....................................................
Konsumentkontakt (i Finland)
Har du frågor angående produktens funktion
eller användning ber vi dig att kontakta vår
konsumentkontakt på tel. 0200-2662
(0,1597e/min + lna) eller via e-mail
Garanti (i Finland)
Produktens garantitid kan definieras separat.
Finns det ingen separat definierad garantitid,
har produkten garanti enligt den gällande
lagstiftningen och de lokala bestämmelserna.
Garantivillkoren uppfyller branschens allmänna
villkor enligt den gällande lagstiftningen. Spara
inköpskvittot som verifikation för
inköpsdatumet, som avgör garantitidens början.
Kostnaderna kan debiteras även under tid som
omfattas av kostnadsfri service
vid onödigt servicebesök.
om tillverkarens anvisningar för installation,
användning och skötsel inte följts.
S
S
er
er
vice (f
vice (f
ör F
ör F
inland)
inland)
Tillverkaren reserverar sig för ändringar av produkten.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux ER6948C Användarmanual

Typ
Användarmanual

på andra språk