Electrolux EKC4011AOW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
EKC4011AOW
SV Spis Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION.............................................................................3
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER.........................................................................5
3. PRODUKTBESKRIVNING..................................................................................8
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING......................................................................... 8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING...................................................................... 10
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS.................................................................................... 10
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING....................................................... 11
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING ...................................................................... 11
9. UGN – RÅD OCH TIPS.................................................................................... 13
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING...................................................... 22
11. FELSÖKNING.................................................................................................24
12. INSTALLATION.............................................................................................. 24
13. ENERGIEFFEKTIVITET................................................................................. 26
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den
utformats med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg
med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få användningsråd, broschyrer, felsökningshjälp och serviceinformation:
www.electrolux.com/webselfservice
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köpa tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen: Modell,
PNC, serienummer.
Informationen står på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
www.electrolux.com2
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren är inte
ansvarig för eventuella personskador eller andra skador
som uppkommit som ett resultat av felaktig installation
eller användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en
säker och tillgänglig plats för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Barn mellan 3 och 8 år eller personer med mycket
omfattande och komplexa funktionshinder ska inte
vara i närheten av produkten om de inte är under
uppsikt.
Barn under 3 år ska inte vistas i närheten utan ständig
uppsikt.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn
och kassera det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när
den är igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är
mycket varma.
Barn får inte utföra städning och underhåll av
apparaten utan uppsikt.
SVENSKA 3
1.2 Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här
produkten och byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp
till 2000 meter över havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar
eller dylikt.
För att undvika överhettning får produkten inte
installeras bakom en dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett
eller olja kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan
stäng av produkten och täck över flamman, t.ex. med
ett lock eller brandfilt.
VARNING: Tillagningsprocessen måste övervakas. En
kort tillagningsprocess måste ständigt övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på
kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra glasluckan
eller hällens gångjärnsförsedda lock eftersom dessa
kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om keramik-/glasytan är sprucken, stäng av
produkten och dra ur elsladden. Om produkten är
ansluten till elnätet direkt med kopplingsboxen, ta bort
säkringen för att koppla från produkten från
strömförsörjningen. I båda fallen, kontakta vårt
auktoriserade servicecenter.
www.electrolux.com4
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket
varma under användning. Var försiktig så att du
undviker att vidröra värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in
tillbehör eller eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika elektrisk fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre
delen från sidoväggarna. Sätt tillbaka ugnsstegarna i
omvänd ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats
av tillverkaren av produkten eller som anges av
tillverkaren i bruksanvisningen som lämplig, eller
hällskydd som medföljer. Olyckor kan inträffa om fel
skydd används.
2. SÄKERHETSINSTRUKTIONER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person
får installera den här
produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ installationsinstruktionerna som
följer med produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör
sig eftersom den är tung. Använd
alltid skyddshandskar och täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter
ska beaktas.
Installera produkten på en säker och
lämplig plats som uppfyller
installationskraven.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
SVENSKA 5
Se till att montera ett stöd för att
förhindra att produkten tippar. Se
kapitlet Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på
märkskylten överensstämmer med
elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med eller komma nära produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att
koppla bort produkten från eluttaget.
Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan
koppla från produkten från nätet vid
alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar
produktens lucka medan produkten är
igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra
lättantändliga ångor när de värms
upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när
du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller
på produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller
andra föremål direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
www.electrolux.com6
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den
rostfria ytan påverkar inte produktens
funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten
eller direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glaspanelerna
kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta
auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste
torkas av efter varje
användningstillfälle. Ånga som bildas
vid användningen av ugnen
kondenseras på innerväggarna och
kan orsaka korrosion. För att minska
kondensen kan man låta produkten
vara igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt,
skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med något slag av
rengöringsmedel.
2.5 Lampa inuti produkten
VARNING!
Risk för elektrisk stöt!
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas
som husbelysning.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Underhåll
Kontakta en auktoriserad
serviceverkstad för reparation av
produkten.
Använd endast originaldelar.
2.7 Kassering
VARNING!
Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och
kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra
att barn eller husdjur blir instängda i
maskinen.
SVENSKA 7
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
6
7
9
2 3 4
5
1
8
1
Strömlampa/symbol
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Kontrollvred (för temperaturen)
4
Temperaturindikator/symbol
5
Vred för hällen
6
Värmeelement
7
Lampa
8
Ugnsstege, löstagbar
9
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
4. FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegar ur ugnen.
www.electrolux.com8
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du
använder den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Förvärmning
Sätt den tomma ugnen på förvärmning
innan du använder den första gången.
1. Ställ in funktionen
.Ställ in maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Ställ in funktionen . Ställ in
maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Stäng av ugnen och låt den svalna.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Ugnen kan avge lukt och rök. Se till att
ventilationen är tillräcklig i rummet.
4.3 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.4 Avaktivera det mekaniska
lucklåset
1. Tryck på lucktätningen B på varje
sida. Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det
mekaniska lucklåset.
SVENSKA 9
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Värmeläge
Symbo‐
ler
Funktion
Avstängt läge
1 - 9 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet för vald kokzon till önskad
värmeinställning.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Restvärmeindikator
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm, men den fungerar inte om
nätströmmen är urkopplad.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Se till att kastrullens botten
är ren och torr innan du
sätter den på hällen.
Kokkärl av emaljerat stål
med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka
färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmein‐
ställning
Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning
av: smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan‐
rum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
www.electrolux.com10
Värmein‐
ställning
Använd för: Tid
(min)
Tips
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om mjölk‐
baserade rätter under tillag‐
ningen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk,
kött.
20 - 45 Tillsätt några matskedar
vätska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten
till 750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre‐
dienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cor‐
don bleu, kotletter, kroketter,
korv, lever, ägg, pannkakor,
munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskro‐
ketter, njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pom‐
mes frites.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel
för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie, socker och mat som
innehåller socker, annars kan denna
smuts orsaka skador på hällen. Var
försiktig och undvik brännskador. Sätt
specialskrapan snett mot glasytan och
för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och icke slipande
rengöringsmedel. Efter rengöring,
torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank
metall: använd en lösning av vatten
och vinäger och rengör glasytan med
en trasa.
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 11
8.1 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Program
Avstängt läge Ugnen är avstängd.
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undre värmeele‐
ment
För bakning av kakor med knaprig botten och för
att torka mat.
Grill För att grilla tunna matvaror och rosta bröd.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Traditionell bakning Denna funktionen är för att spara energi under
tillagningen. För matlagningsinstruktioner, se ka‐
pitlet "Råd och Tips" Traditionell bakning. Ugns‐
luckan ska hållas stängd under tillagningen så att
funktionen inte avbryts och att ugnen fungerar
med högsta möjliga energieffektivitet. När du an‐
vänder den här funktionen kan temperaturen i ug‐
nen skilja sig från inställd temperatur. Värmeef‐
fekten kan minska. För allmänna energibespa‐
ringsanvisningar, se kapitlet "Energieffektivitet",
Energibesparing. Denna funktion användes för att
följa energieffektivitetsklass enligt EN 60350-1.
När du använder den här funktionen är lampan
släckt.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
www.electrolux.com12
8.2 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för
att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.3 Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett
inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar
inte strömförsörjningen till
spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på
vredet och vrid det till önskat läge.
8.4 Kylfläkt
När ugnen är på, slås fläkten på
automatiskt för att hålla ugnens ytor
svala. Om du stänger av ugnen stängs
fläkten av.
8.5 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på
hyllstöden och ugnsgallret på skenorna
ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster
sida för att öka
säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen förhindrar att
husgeråden halkar ur.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA 13
Temperaturerna och
gräddningstiderna i
tabellerna är endast
riktvärden. De beror på
recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Förvärm alltid en tom ugn
vid den temperatur som
maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar
tillagningen.
9.1 Gräddning
Använd den lägre temperaturen första
gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid
lika bruna. Du behöver inte ändra
ugnstemperaturen om de blir olika
bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under
bakning. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
9.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte
tillräckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsni‐
vå.
Kakan faller ihop och
blir degig, klumpig eller
får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugn‐
stemperatur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du
kan inte minska gräddningsti‐
den genom att höja temperatu‐
ren.
Det finns för mycket väts‐
ka i degen.
Använd mindre vätska. Var för‐
siktig med blandningstiderna,
framför allt vid användning av
en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempera‐
tur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddnings‐
tid.
Kakan blir ojämnt
brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden
är för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur
och en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplå‐
ten.
Kakan blir inte klar
med den inställda ti‐
den.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugn‐
stemperatur.
www.electrolux.com14
9.3 Traditionell bakning
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 200-225 10-20 3-4
Grahamsbullar 190-200 20-25 3-4
Fyllda smörgåsar 200-225 10-12 3-4
Formbröd 190-210 30-40 2-3
Ciabattabullar 210-230 10-20 3-4
Foccacia 220-230 15-20 3-4
Pitabröd 250 5-15 3-4
Salta kringlor 180-200 12-15 3-4
Vitt bröd / runt bröd 175-225 35-45 2
Vitt bröd 190-210 25-40 1-2
Ciabatta 210-220 15-25 1-2
Fullkornsbröd 180-200 35-45 1-2
Rågbröd, blandning 275 värmning 1
- bakning 190 55-65 1
Baguetter 220-230 15-30 3-4
Pannkakor 170-180 50-60 2-3
Fruktkakor 150-170 70-80 3
Muffins 180-200 10-20 3
Rulltårta 220-250 6-15 3
Bullar 220-250 8-15 3
Lång limpa 180-200 25-35 3
Pepparkakor 220-225 8-12 3
Kaka i form 170-180 35-45 3-4
Sockerkakor/Madeirakakor 170-180 40-50 1-2
Smörgåstårta, bullar 200-225 8-12 3-4
Maränger 100 90-120 3-4
Marängbottnar 100 90-120 3-4
- värmning med ugnen av‐
stängd
25 3-4
Småkakor 160-180 6-15 3-4
SVENSKA 15
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Ugnsnivå
Petit-choux 170-190 30-45 3-4
Rulltårta 190-210 10-12 3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175-200 förbakning, bul‐
lar 10-15
3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3-4
Frukttårtor, smuldeg 190-200 25-35 3-4
Mjuk marsipankaka 210-230 10-12 2
Pannkakor 210-220 15-30 2
9.4 Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
www.electrolux.com16
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40
min.
9.5 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt
på plåten eller på gallret med en plåt
under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra att
juicen eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en
ugnsform utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock
eller i en stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som
väger minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen.
9.6 Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Oxfilé
1)
180 60 - 70 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 2
SVENSKA 17
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Fläskstek
1)
200 60 - 70 3
Fläskkotlett
1)
200 60 3
Fläskkarré 180 90 - 120 2 - 3
Skinka 160 60 - 100 1 - 2
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Kyckling, i bitar 200 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
160 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 tim‐
mar
2 - 3
Stekt kalkon, fylld 160 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 200 70 - 80 2 - 3
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
9.7 Traditionell bakning
Bröd och pizza
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bullar 180 25 - 35 3
Fryst pizza 350 g 190 25 - 35 3
Kakor på en bakplåt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Rulltårta 180 20 - 30 3
Brownie 180 30 - 40 3
Kakor i burk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Soufflé 200 30 - 40 3
Sockerkaksbotten 180 20 - 30 3
Tårtbotten 150 25 - 35 3
www.electrolux.com18
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk i påsar 300 g 180 25 - 35 3
Hel fisk, 200 g 180 25 - 35 3
Fiskfilé, 300 g 180 25 - 35 3
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kött i påse 250 g 200 25 - 35 3
Köttspett 500 g 200 30 - 40 3
Små bakade godsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Cookies 180 25 - 35 3
Mandelbiskvier 160 25 - 35 3
Muffins 180 25 - 35 3
Crackers 170 20 - 30 3
Mördegskakor 150 25 - 35 3
Tarteletter 170 15 - 25 3
Vegetarian
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Blandade grönsaker i påse 400
g
180 25 - 35 3
Omelett 200 20 - 30 3
Grönsaker på plåt 700 g 180 25 - 35 3
9.8 Konservering - Undervärme
Använd enbart, på marknaden
tillgängliga, konserveringsburkar av
samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för
ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och
förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna
börjar sjuda (efter ca. 35 – 60 minuter
för enlitersburkar), stäng av ugnen
eller sänk temperaturen till 100 °C (se
tabell).
SVENSKA 19
Torkad frukt
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag‐
ningstid på 100 °C
(min.)
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krus‐
bär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag‐
ningstid på 100 °C
(min.)
Päron, kvitten,
plommon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag‐
ningstid på 100 °C
(min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor,
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i frånslagen ugn.
9.9 Grillning i allmänhet
VARNING!
Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid den djupa formen som
ska fånga upp fettet på den första
hyllpositionen.
Grilla endast tunna bitar av kött eller
fisk.
Grillområdet är inställt i mitten av hyllan.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKC4011AOW Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual