ELEKTRO HELIOS SI6553 Användarmanual

Typ
Användarmanual
SI6553
Bruksanvisn‐
ing
SV
Spis
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhetsinstruktioner 4
Produktbeskrivning 6
Före första användning 6
Häll – daglig användning 7
Häll - Råd och tips 11
Häll – underhåll och rengöring 12
Ugn – daglig användning 13
Ugn – Råd och tips 14
Ugn – underhåll och rengöring 24
Felsökning 26
Installation 28
Energieffektivitet 29
Med reservation för ändringar.
Säkerhetsinformation
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning av
produkten. Tillverkaren är inte ansvarig för eventuella personskador eller
andra skador som uppkommit som ett resultat av felaktig installation eller
användning. Förvara alltid bruksanvisningen på en säker och tillgänglig plats
för framtida bruk.
Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt
personer med bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas eller
instrueras beträffande hur produkten används på ett säkert sätt och förstår
de risker som är förknippade med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn och kassera det på
lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när den är igång eller
när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Om apparaten har ett barnlås, måste detta aktiveras.
Barn får inte utföra städning och underhåll av apparaten utan uppsikt.
Allmän säkerhet
Endast behöriga personer får installera den här produkten och byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp till 2000 meter över
havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar eller dylikt.
2
För att undvika överhettning får produkten inte installeras bakom en
dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat
fjärrkontrollsystem.
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan vara
farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan stäng av produkten
och täck över flamman, t.ex. med ett lock eller brandfilt.
FÖRSIKTIGHET: Tillagningsprocessen måste övervakas. En kort
tillagningsprocess måste ständigt övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa
metallskrapor för att rengöra glasluckan eller hällens gångjärnsförsedda
lock eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset
spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte placeras på
hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan/glasytan är sprucken, stäng av produkten för att
undvika risken för elektriska stötar.
Efter användning, stäng av hällen med dess kontroll och lita inte på
kokkärlsavkänningen.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket varma under
användning. Var försiktig så att du undviker att vidröra värmeelementen.
Barn under 8 år ska inte vistas i närheten utan ständig uppsikt.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eldfasta
formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter lampa för att undvika
risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren, tillverkarens
auktoriserade servicecenter eller personer med motsvarande utbildning,
för att undvika elektrisk fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket het.
3
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen av
ugnsstegen och sedan den bakre delen från sidoväggarna. Sätt i
ugnsstegarna i omvänd ordning.
VARNING: Använd endast hällskydd som designats av tillverkaren av
apparaten eller som anges av tillverkaren i bruksanvisningen som lämplig,
eller hällskydd som medföljer. Olyckor kan inträffa om fel skydd används.
Säkerhetsinstruktioner
Installation
VARNING! Endast en behörig person får
installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ installationsinstruktionerna som följer med
produkten.
Var alltid försiktig när produkten flyttas eftersom den
är tung. Använd alltid skyddshandskar och täckta
skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste ha passande
mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats under och
bredvid stadiga skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande. Stäng
produkten med skåpluckan för att undvika att vidröra
farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter eller
enheter med samma höjd.
Installera inte produkten nära en dörr eller under ett
fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller fönstret är öppet.
Se till att montera ett stöd för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet Montering.
Elektrisk anslutning
VARNING! Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig
elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på märkskylten
överensstämmer med elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och
jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med eller komma
nära produktens lucka, speciellt inte när luckan är
het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade delar
måste fästas på ett sådant sätt att det inte kan tas
bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet av
installationen. Kontrollera att stickkontakten är
åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.
Dra inte i anslutningssladden för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter: strömbrytare,
säkringar (säkringar av skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isolationsenhet så att du kan koppla från produkten
från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3 mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du ansluter
kontakten till eluttaget.
Använd
VARNING! Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka medan
produkten är igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när
den är i kontakt med vatten.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Användare med pacemaker måste hålla ett avstånd
på minst 30 cm från induktionskokzonerna när
produkten är igång.
4
VARNING! Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor när
de värms upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när du lagar mat
med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla matrester,
kan orsaka brand vi lägre temperatur än olja som
används för första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller föremål
som är fuktiga med lättantändliga produkter i, nära
eller på tvättmaskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i kontakt
med produkten när du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan producera
en blandning av luft och alkohol.
VARNING! Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på
emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra föremål
direkt på produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i
produkten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar
tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den rostfria ytan
påverkar inte produktens funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer
orsakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller på
produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten eller direkt på
produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad
botten kan orsaka repor. Lyft alltid upp dessa
föremål när du måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för matlagning.
Den får inte användas för några andra ändamål,
t.ex. för rumsuppvärmning.
Skötsel och rengöring
VARNING! Det finns risk för
personskador, brand eller skador på
produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även risk
för att glaspanelerna kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är
skadade. Kontakta auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka
brand.
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att
ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste torkas av efter
varje användningstillfälle. Ånga som bildas vid
användningen av ugnen kondenseras på
innerväggarna och kan orsaka korrosion. För att
minska kondensen kan man låta produkten vara
igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa.
Använd bara neutrala rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa
säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om tillämpligt)
med något slag av rengöringsmedel.
Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa som
används för den här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas som
husbelysning.
VARNING! Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur produkten
från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
Kassering
VARNING! Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av elkabeln nära produkten och kassera den.
Ta bort luckspärren för att förhindra att barn eller
husdjur blir instängda i maskinen.
5
Underhåll
Kontakta en auktoriserad serviceverkstad för
reparation av produkten.
Använd endast originaldelar.
Produktbeskrivning
Allmän översikt
5
4
3
2
1
6
7
9
10
21
3 4
5
8
1
Kontrollampa/symbol för ström
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Temperaturvred
4
Temperaturindikator/symbol
5
Vred för spisen
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Ugnsstege, löstagbar
9
Fläkt
10
Ugnsnivåer
Beskrivning av hällen
2
210 mm
180 mm
180 mm
140 mm
1 3
6
4
5
1
Induktionskokzon 1400 W, med effektfunktion 2500
W
2
Ångutlopp - antal och position beror på modell
3
Induktionskokzon 1800 W, med effektfunktion 2800
W
4
Induktionskokzon 1800 W, med effektfunktion 2800
W
5
Kontrollpanelen
6
Induktionskokzon 2300 W, med effektfunktion 3600
W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
Före första användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
6
Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar ur
produkten.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör produkten och tillbehören innan du använder
den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara ugnsstegarna på
sin ursprungliga plats.
Använda touch-kontrollerna
Aktivera en funktion genom att hålla in vald symbol på
displayen i minst en sekund.
Förvärmning
Sätt den tomma ugnen på förvärmning för att bränna
bort fett.
1. Välj funktionen
och maximal temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Välj funktionen och ställ in maximal temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen och ställ in maximal temperatur.
6. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt. Ugnen kan avge
lukt och rök. Det är helt normalt. Se till att ventilationen
är tillräcklig i rummet.
Öppna och stänga luckan med det mekaniska
lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera det mekaniska lucklåset
1. Tryck på lucktätningen B på varje sida. Tätningen
släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2 och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och sätt den på
luckans innerkant. Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta
tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
Häll – daglig användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
7
Beskrivning av hällen
321
4
5
6
8 7
Använd touchkontrollerna för att använda produkten. Displayerna, indikeringarna och ljudsignalerna markerar vilka
funktioner som är aktiverade.
Touch-
kon-
troll
Funktion Beskrivning
1
- Värmelägesdisplay För att visa det inställda värmeläget.
2
- Timerindikatorer för kokzonerna För att visa för vilken kokzon tiden är inställd.
3
- Timerdisplay För att visa tiden i minuter.
4
- För att välja kokzon.
5
/
- För att öka eller minska tiden.
6
Lås / Barnlås För att låsa/låsa upp kontrollpanelen.
7
STOP+GO För att aktivera och avaktivera funktionen.
8
Effektfunktion För att aktivera och avaktivera funktionen.
Visningar av värmeinställning
Display Beskrivning
Kokzonen är avstängd.
-
Kokzonen är påslagen.
STOP+GO-funktionen är igång.
Automax-funktionen är igång.
8
Display Beskrivning
Effektfunktion är på.
+ siffra
Ett fel har uppstått.
/ /
OptiHeat Control (3-stegs restvärmeindikator): tillagar fortfarande / varmhållning / restvär-
me.
Lås /Barnlås-funktionen är igång.
Kokkärlet är felaktigt eller för litet, eller inget kokkärl är placerat på kokzonen.
Automatisk avstängning-funktionen är igång.
OptiHeat Control (3-stegs restvärmeindikator)
VARNING! / / Risk för
brännskador från restvärme.
Kontrollampan visar restvärmenivån.
Induktionskokzonerna skapar den värme som behövs
för tillagningen direkt i kokkärlets botten. Glaskeramiken
värms upp av restvärmen hos kokkärlet.
Värmeläge
Ställ in eller ändra värmeläget genom att vrida vredet till
rätt värmeläge. Vrid vredet till avstängt läge för att
avaktivera.
Automatisk avstängning
Funktionen stänger av hällen automatiskt om:
alla kokzoner är avstängda.
du inte ställer in värmeläge efter hällen har satts på.
du spiller något eller sätter något på kontrollpanelen
längre än 10 sekunder (en kastrull, en handduk
osv.). En ljudsignal ljuder och hällen stängs av. Ta
bort föremålet eller rengör kontrollpanelen.
hällen blir för het (t.ex. om ett kokkärl kokar torrt).
Innan du använder hällen igen måste kokzonen
kallna.
du använder ett olämpligt kokkärl. Symbolen
tänds och kokzonen stängs av automatiskt efter 2
minuter.
du stänger inte av en kokzon eller ändrar
värmeläget. Efter en stund tänds och hällen
stängs av.
Förhållandet mellan värmeläge och tiden efter
vilken hällen stängs av:
Värmeläge Hällen stängs av efter
, 1 - 2
6 timmar
3 - 4 5 timmar
5 4 timmar
6 - 9 1,5 timme
Automax
Du kan uppnå önskat värmeläge snabbare om du
aktiverar den här funktionen. Funktionen ställer in
högsta värmeläget under en under en viss tid och
sänker sedan till rätt värmeläge.
För att aktivera funktionen måste
kokzonen vara kall.
För att aktivera funktionen för en kokzon: vrid
kokzonsvredet till läge A. tänds på displayen. Ställ
genast in rätt värmeläge.
Avaktivera funktionen: vrid vredet till avstängt läge.
Effektfunktion
Den här funktionen gör mer effekt tillgänglig för
induktionskokzonerna. Funktionen kan bara aktiveras
för induktionskokzonen under en begränsad tidsperiod.
Därefter kopplar induktionskokzonen automatiskt
tillbaka till högsta värmeläget.
För att aktivera funktionen för en kokzon: tryck på
. tänds.
För att avaktivera funktionen: ändra värmeläget.
9
Timer
Du kan använda den här funktionen för att ställa in hur
länge kokzonen ska vara igång vid enbart detta
tillagningstillfälle.
Ställ först in värmeinställningen för kokzonen, ställ
därefter in funktionen.
Ställa in kokzonen: tryck på upprepade gånger tills
indikatorn för önskad kokzon tänds.
Aktivera funktionen: tryck på
på timern för att
ställa in tiden (00 - 99 minuter). När indikatorn för
kokzonen börjar blinka långsammare räknas tiden ned.
För att se återstående tid: välj kokzonen med .
Kokzonens indikator börjar blinka snabbt. På displayen
visas den återstående tiden.
Ändra tiden: välj kokzonen med . Tryck på eller
.
För att avaktivera funktionen: Välj kokzonen med
och tryck på . Återstående till räknar ned till 00.
Kokzonens kontrollampa släcks. Du kan också
avaktivera genom att samtidigt trycka på och .
När tiden gått ut ljuder en signal och 00
blinkar. Kokzonen avaktiveras.
För att stänga av ljudet: tryck på .
Den här funktionen kan användas för att kontrollera hur
länge kokzonen är igång.
Ställa in kokzonen: tryck på
upprepade gånger tills
indikatorn för önskad kokzon tänds.
Aktivera funktionen: tryck på på timern varpå
tänds. När indikatorn för kokzonen börjar blinka
långsammare räknas tiden upp. Displayen växlar mellan
och räknad tid (minuter).
För att se hur länge kokzonen är igång: välj
kokzonen med . Kokzonens indikator börjar blinka
snabbt. Displayen visar hur länge kokzonen har varit
igång.
För att avaktivera funktionen:Välj kokzonen med
och tryck på eller . Kokzonens indikator slocknar.
Du kan använda den här funktionen som Signalur när
hällen är på och tillagningszonerna inte används.
Displayen visar värmeläget .
Aktivera funktionen: tryck på . Tryck på eller
på timern för att ställa in tiden. Displayen av kokzonerna
avaktiveras automatiskt efter 10 sekunder. När tiden
gått ut ljuder en signal och 00 blinkar.
För att stänga av ljudet: tryck på .
För att avaktivera funktionen: aktivera och avaktivera
den vänstra främre kokzonen under en kort tid.
Denna funktion påverkar inte ugnens
funktioner i övrigt.
STOP+GO
Funktionen ställer in alla påslagna kokzoner på det
lägsta värmeläget.
Funktionen stoppar inte timerfunktionerna.
Aktivera funktionen: tryck på . tänds.
För att avaktivera funktionen: tryck på
.
Föregående värmeläge aktiveras.
Om du ändrar värmeläget avaktiveras
funktionen och displayen visar det nya
värmeläget.
Lås
Du kan låsa sensorerna på hällen när kokzonerna är
aktiverade.
Ställ in värmeläget först.
Aktivera funktionen: tryck på
. tänds i 4
sekunder.Timern förblir på.
För att avaktivera funktionen: tryck på .
Föregående värmeläge aktiveras.
När du avaktiverar hällen stängs även
denna funktion av.
Barnlås
Denna funktion förhindrar oavsiktlig användning av
hällen.
Aktivera funktionen: hällen måste vara avstängd.
Tryck på tills blinkar. Tryck på . tänds i 4
sekunder.
För att avaktivera funktionen: hällen måste vara
avstängd. Tryck på tills blinkar. Tryck på .
tänds i 4 sekunder.
För att kringgå funktionen för ett enskilt
tillagningstillfälle: aktivera kokzonen. tänds. Tryck
10
tills tänds. Ställ in värmeläge inom 4
sekunder. Hällen kan nu användas. Om du avaktiverar
produkten aktiveras funktionen.
Effektreglering-funktion
Kokzonerna är grupperade enligt plats och nummer
på faserna i hällen. Se bilden.
Varje fas har en maximal elektricitetsbelastning.
Funktionen delar strömmen mellan de kokzoner
som är anslutna till samma fas.
Funktionen aktiveras när den totala
elektricitetsbelastningen på kokzonerna som
anslutits till en fas har överskridits.
Funktionen minskar strömmen till de andra
kokzonerna som är anslutna till samma fas.
Värmeläget för de reducerade kokzonerna ändras
mellan två nivåer.
Häll - Råd och tips
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Kokkärl
För induktionskokzoner genereras värme
mycket snabbt i kokkärlet av ett kraftigt
elektromagnetiskt fält.
Använd induktionskokzonerna med
korrekt kokkärl.
Kokkärlsmaterial
Lämpliga: gjutjärn, stål, emaljerat stål, rostfritt stål,
botten med flera lager (märkt som lämpligt av
tillverkaren).
Olämpliga: aluminium, koppar, mässing, glas,
keramik, porslin.
Kokkärl är lämpliga för en induktionshäll om:
lite vatten kokar mycket snabbt upp på en kokzon
som är inställd på det högsta värmeläget.
en magnet fastnar på kokkärlets botten.
Kokkärlens botten skall vara så tjock och
så plan som möjligt.
Kokkärlets mått
Induktionskokzonerna anpassar sig automatiskt till
storleken på kokkärlets botten upp till en viss gräns.
Hur effektiv kokzonen är beror på kokkärlets diameter.
Kokkärl med en mindre diameter än den minsta får bara
en del av effekten som kokzonen genererar.
Minsta kokkärlsdiameter
Kokzon Kokkärlets diameter
(mm)
Vänster bak 125 - 140
Höger bak 145 - 180
Höger fram 145 - 180
Vänster fram 180 - 210
Ljud under användning
Om du hör:
knackande ljud: är kokkärlet tillverkat av olika
material ("sandwichkonstruktion").
visslande ljud: använder du kokzonen med hög
effektnivå och kokkärlet är tillverkat av olika material
("sandwichkonstruktion").
surrande: använder du hög effektnivå.
klickande: beror detta på elektriska omkopplingar.
susande: beror detta på att fläkten är igång.
Dessa ljud är normala och innebär inte att det är fel
på produkten.
Exempel på olika typer av tillagning
Relationen mellan värmelägets och kokzonens
förbrukning är inte linjär. När du ökar värmeläget är det
inte proportionellt mot att öka kokzonens
effektförbrukning. Det betyder att kokzonen med
11
medelhögt värmeläge använder mindre än hälften av
sin effekt.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Värmeläge Använd för: Tid (min) Tips
- 1
Varmhållning av tillagad mat. efter be-
hov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellanrum.
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter under
tillagningen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar vätska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till 750 g
potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor.
60 - 150 Upp till 3 l vätska plus ingredienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar.
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites.
Koka stora mängder vatten. Effektfunktionen är aktiverad.
Häll – underhåll och rengöring
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Allmän information
Rengör hällen efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har ingen inverkan
på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast, plastfolie, socker
och mat med socker. I annat fall kan denna typ av
smuts skada hällen. Var försiktig och undvik
brännskador. Sätt specialskrapan snett mot glasytan
och för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat tillräckligt: kalkringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en fuktig duk
och icke slipande rengöringsmedel. Efter rengöring,
torka hällen med en mjuk duk.
Ta bort missfärgning på blank metall: använd en
lösning av vatten och vinäger och rengör glasytan
med en fuktad trasa.
12
Ugn – daglig användning
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Avstängt läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt och för att torka
mat.Ställ in temperaturen 20-40 °C lägre än för över-/undervärme.
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver mer intensiv bry-
ning och som ska ha knaprig botten. Ställ in temperaturen 20-40 °C
lägre än för över-/undervärme.
Varmluftsgrillning För stekning på en ugnsnivå av större stycken kött eller fågel med
ben. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rostning av
bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon, persikor) och
grönsaker (t.ex. tomater, zucchini, svamp).
Tina Den här funktionen kan användas för att tina frysta livsmedel, som
grönsaker och frukt. Upptiningstiden beror på mängden och storle-
ken på det frysta livsmedlet.
Ugnslampa För att sätta på lampan utan att använda en tillagningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugnsfunktioner.
Aktivera och inaktivera ugnen
Det beror på modellen om produkten
har vredsymboler, kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när ugnen
värms upp.
Lampan tänds när produkten är
igång.
Symbolen visar om kontrollvredet
styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att välja en
ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida vreden för
ugnsfunktionerna och temperatur till avstängt läge.
Låsa ugnen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
13
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen: Tryck på vredet och vrid det till
önskat läge.
Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten automatiskt för att
hålla ugnsytorna svala. Om du stänger av ugnen
fortsätter fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på hyllstöden och
ugnsgallret på skenorna ovan.
Alla tillbehör har små fördjupningar
längst upp på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger också ett
tippskydd.
Den höga kanten runt stegen
förhindrar att husgeråden halkar ur.
Ugn – Råd och tips
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och gräddningstiderna i
tabellerna är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Förvärm alltid en tom ugn vid den
temperatur som maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar tillagningen.
Bakning
Din ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din
gamla ugn. Anpassa dina vanliga inställningar som
temperatur, koktid och hyllposition till värdena i
tabellerna.
Använd den lägre temperaturen första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett visst
recept kanske du kan använda inställningarna för ett
liknande recept.
Du kan förlänga gräddningstiden med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika
bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig
under bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under bakning. När
plåtarna kallnar igen återtar de sin normala form.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte tillräckligt
gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
Ugnstemperaturen är för hög. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något lägre ugnstemperatur.
14
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan
inte minska gräddningstiden ge-
nom att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir degig,
klumpig eller får vattenränder.
Det finns för mycket vätska i degen. Använd mindre vätska. Var försiktig
med blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en högre ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för hög och
gräddningstiden är för kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur och
en längre gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan blir inte klar med den inställ-
da tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något högre ugnstemperatur.
Baka i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Fyllda smörgåsar 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / runt bröd 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 - 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2 + 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
15
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bottnar
10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
Över/undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 3 - 4
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 3 - 4
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 3 - 4
Foccacia 220 - 230 15 - 20 3 - 4
Pitabröd 250 5 - 15 3 - 4
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 3 - 4
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning 275 - 1
- bakning 190 55 - 65 1
Baguetter 220 - 230 15 - 30 3 - 4
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 2 - 3
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 3 - 4
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
16
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 3 - 4
Maränger 100 90 - 120 3 - 4
Marängbottnar 100 90 - 120 3 - 4
Småkakor 160 - 180 6 - 15 3 - 4
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 3 - 4
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning, bullar
10-15
3 - 4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering 35-45 3 - 4
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 3 - 4
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 2
Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200 - 220 10 - 20 2 - 3
Foccacia 220 - 230 10 - 20 2 - 3
Ciabatta 190 - 200 15 - 25 2 - 3
Frukttårtor, mördegskakor 170 - 180 35 - 45 2 - 3
Frukttårtor, smuldeg 175 - 200 25 - 35 2 - 3
Pizza, hemlagad (tjock - med mycket fyllning) 180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200 - 230
1)
15 - 20 1 - 2
Fryst pizza 200 15 - 20 1 - 2
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 175 - 200 35 - 45 3 - 4
Tårtor, frusna 200 15 - 25 3 - 4
1) Förvärm ugnen.
Tillaga i varmluft
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 150 - 160
-
1)
2 + 4
17
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, stekning 165 - 175
-
1)
2 + 4
Köttfärslimpa 165 - 175 60 - 70 2 + 4
Danska köttbullar 165 - 175 35 - 45 2 + 4
Leverpâté 165 - 175 65 - 75 2 + 4
Potatisgratäng 175 55 - 65 2 + 4
Lasagne, hemlagad 175 60 - 70 2 + 4
Lasagne, frusen 175
30 - 45
2)
2 + 4
Pastagratäng 165 - 175 40 - 50 2 + 4
Pizza, hembakad 180 - 200 20 - 35 3
Fryst pizza 180 - 200
15 - 25
2)
2 + 4
Pommes frites, frusna 180 - 200
30 - 45
2)
2 + 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 165 - 175 15 - 20 2 + 4
Tårtor, hembakade - dekorering 165 - 175 30 - 40 2 + 4
Tårtor, frusna 175
25 - 35
2)
2 + 4
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom
att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angiv-
na tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
Över/Undervärme
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1)
2 - 3
Fisk, stekning 180 - 200
-
1)
2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2)
3 - 4
18
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2)
2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2)
3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2)
3 - 4
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom
att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angiv-
na tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
Stekning
Använd värmebeständiga kärl under ugnsbakning.
Se tillverkarens anvisningar.
Du kan steka stora stekar direkt i den djupa
långpannan eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Häll lite vätska i långpannan för att förhindra att
köttsaft bränner fast på ytan.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i
en stekgryta utan lock.
Vänd steken vid behov efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock eller i en
stekpåse.
stek kött och fisk i bitar som väger minst 1kg.
ös stora stekar och fågel med deras egen saft
flera gånger under stekningen.
Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermo-
meter ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermo-
meter ska den tas bort före grillning.
19
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermo-
meter ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermo-
meter ska den tas bort före grillning.
Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermo-
meter ska den tas bort före grillning.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

ELEKTRO HELIOS SI6553 Användarmanual

Typ
Användarmanual