2. Torka av rester av rengöringsmedlet med en annan
fuktig pappershandduk och torka torrt med en mjuk
trasa.
Ta bort envisa fläckar
1. Krämbaserade rengöringsmedel kan användas för
att ta bort envisa fläckar eller missfärgning.
2. Använd en plastdyna avsedd för Non-stick be-
handlade kastruller med krämrengöringsmedel för
att ta bort envisa fläckar.
Ta bort inbränd mat
Vi rekommenderar bestämt att du använder en speciell
skrapa för keramikhällar (med ett rakblad) för att ta bort
spill på hällen, särskilt sockerlösningar, som kan orsa-
ka permanenta skador om de inte avlägsnas.
1. Se till att glaskeramiken är kall före rengöring.
2. Använd en skrapa för glaskeramik med en vinkel
på 30
o
mot ytan för att ta bort så mycket matrester
som möjligt.
Använd ett lämpligt rengöringsmedel för glaskera-
mik enligt ovan för att slutföra rengöringen.
Varning Förvara rakbladsskrapan utom räckhåll
för barn. Använd rakbladsskrapan med
försiktighet, rakbladet är mycket vasst.
Undvika märken på hällen
• Kontrollera att botten på kokkärl och kokzo-
nerna är rena och torra innan matlagning på-
börjas.
• Se till att kokkärlet är tillräckligt stort för att undvika
att maten kokar över
• Torka om möjligt upp spill och stänk omedelbart,
men var försiktig så att du inte bränner dig på het
ånga.
• Använd inte disktrasor eller svampar för att rengöra
hällen. Dessa kan lämna kvar ett lager av smutsigt
rengöringsmedel på hällens yta, vilket kan bränna
fast och orsaka missfärgning nästa gång hällen an-
vänds.
• Undvik att använda:
• Hushållsrengöringsmedel och blekmedel.
– Impregnerade plast- eller nylondynor som ej be-
skrivs som lämpliga för Non-stick behandlade
kokkärl.
– Rengöringssvampar med slipeffekt, kökssvam-
par och stålull.
– Kemiska ugnsrengöringsmedel, t.ex. spraypro-
dukter och ugnssvampar.
– Rostlösare, rengöringsmedel för bad och tvätt-
ställ.
• Samtliga ovanstående produkter kan skada hällen.
• Det är farligt att blanda olika rengöringsprodukter.
Kemikalierna i dem kan reagera med varandra och
medföra farliga resultat.
• Sockerlösningar måste avlägsnas från hällen innan
sockerlagen stelnar, annars skadas hällens yta.
• Placera inte plastföremål, folie eller maträtter på den
heta ytan eftersom detta skadar hällen.
Rengöring av ugnen
Varning Vid rengöring får inte någon
ugnsfunktion vara vald och ugnen måste vara
kall.
Ugnsstegarna bör tas ut för att underlätta rengöring.
Den släta emaljen
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1. Spill som sitter fast kan lossas med en stekspade
eller liknande.
2. Stryk med en svamp ut milt diskmedel på ugns-
botten.
3. Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C med Över-/
Undervärme
i ca. 10 minuter.
4. När ugnen har kallnat, tvätta den med rent vatten
och, vid behov, gnid försiktigt med en svamp. Torka
torrt.
Ugnsluckans glas
Varning Använd inte ugnsluckan som fotstöd.
Ugnsluckan består av två delar med värmereflekteran-
de glas för att ge en lägre yttemperatur. De inre glas-
skivorna kan tas bort för rengöring.
Rengöring mellan glasskivorna
Varning Var försiktig så att du inte skadar
luckglaset. Sprickbildning i kanterna kan leda till
att det går sönder efter några uppvärmningar.
Varning Använd inte skarpa rengöringsmedel
med slipeffekt eller vassa metallskrapor för att
rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan
repa ytan, vilket i sin tur kan leda till att glaset spricker.
12