Kenwood KAX910ME Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
säkerhet
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
Stäng av den och dra ut sladden:
innan du monterar eller tar bort delar;
när den inte används;
före rengöring.
Lämna aldrig apparaten obevakad när den
är igång.
Pastadeg som är för torr eller matas
igenom för snabbt kan skada
pastamaskinen och/eller köksmaskinen.
Stoppa inte fingrarna eller något annat i
matarröret utom den medföljande
nyckeln/stöten .
Använd bara handtaget till nyckeln/stöten
för att köra ner degen i matarröret. Kör
inte ner den för hårt.
Montera eller demontera aldrig
pastamaskinen medan köksmaskinen går.
Mata degen litet i taget och med jämn
hastighet. Låt inte matarröret bli för fullt.
Var försiktig när du hanterar eller diskar
pastamaskinen. Knivbladet är vasst.
Felaktig användning av tillbehöret kan leda
till skada.
Du hittar mer information om säkerheten i
bruksanvisningen för din köksmaskin.
65
V
ik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
D
en här apparaten följer EU-
direktiv 2004/108/EG om
e
lektromagnetisk kompatibilitet och
E
U:s förordning nr 1935/2004 från
2004-10-27 om material som är
a
vsedda för kontakt med
l
ivsmedel.
D
etta KAX910ME-tillbehöret har
t
wist-anslutning och är
utformat för att passa direkt i den
senaste generationen Kenwood
Chef-modeller (dvs. KVC- och
KVL-serierna).
Tillbehöret passar även de Kmix-
köksmaskiner som har ett
låghastighetsuttag för tillbehör
(KMX-serien).
För att tillbehöret ska passa till
köksmaskinen måste båda delarna
har twist-anslutning .
Om köksmaskinen har bar-
anslutning behöver du en
adapter för att kunna använda
tillbehöret. Adapterns referenskod
är KAT001ME. Ytterligare
information om adaptern och
inköpsplatser hittar du på:
www.kenwoodworld.com/twist.
innan du använder
pastamaskinen för första
gången
Diska delarna: se "rengöring".
förklaring till bilder
degbricka
matarrör
tillsatskropp
matarskruv
munstycke*
fästmutter
fastspänningsring för kniven
knivblad
nyckel/stöt
rengöringsverktyg
*
Med i kartongen finns munstycket
för maccheroni rigati, se bilden.
O
m du vill köpa några av de andra
m
unstyckena som visas på häftets
baksida kan du vända dig till
b
utiken där du köpte tillsatsen.
montera ihop
1
Valfritt: för att underlätta
pastatillverkningen kan du värma
tillsatskroppen, munstycket och
ringmuttern i varmt vatten och
torka av dem.
2 För in matarskruven i kroppen.
3 Montera munstycket.
4 Sätt i fästmuttern och dra åt för
hand. (Använd inte nyckeln/stöten.
Den ska bara användas vid
borttagningen).
Se till att fästmuttern är nästan
jäms med tillsatskroppen.
5 Ta av locket på
låghastighetsuttaget genom att
trycka på toppen och lyfta av det
.
6 Tillbehöret sätts in i
låghastighetsuttaget i positionen
som visas på bild. Rotera tills det
låser på plats .
7 Montera degbrickan.
Valfritt: Montera kniven på den
färdigmonterade pastamaskinen
om du vill använda den till att skära
pastan till önskade längder.
1 Sätt handtaget till skärbladet uppåt
och lossa något på
fastspänningsringen. Sätt den över
fästmuttern och vrid den eventuellt
så att den kommer ända in
tillsatsen. Munstycket ska vara
jäms med framsidan av kniven.
2 Håll kniven i kanten och dra åt
fastspänningsringen genom att
vrida den bort från dig..
OBS När du monterar eller tar
bort kniven ska du alltid hålla den i
kanten med ena handen och vrida
fastspänningsringen med den
andra.
66
använda din
pastamaskin
1 Gör pastadegen enligt medföljande
r
ecept.
Gör inte degen för torr. Då kan
pastamaskinen eller
k
öksmaskinen gå sönder.
Degen ska likna grovt skorpmjöl eller
grov smulpajsdeg. Den ska bestå av
separata smulor som formar en
klump om man trycker ihop dem.
2 Ställ maskinen på hastighet 2-3.
3 Lägg lite av degen i degbrickan. Mata
ner lite av degen i taget genom
matarröret. Låt matarskruven tömmas
innan du fortsätter. Om matarröret
blir igensatt kan du använda
handtaget till nyckeln/stöten för att
skjuta ner degen på matarskruven
(använd ingenting annat än handtaget
till nyckeln och tryck inte för hårt). Låt
aldrig matarröret bli fullt.
4 När pastan är tillräckligt lång för du
handtaget på kniven fram och tillbaka
för att skära pastan i lämpliga
längder. Om du inte har monteras
kniven kan du i stället skära pastan
med en vanlig kniv.
När du ska byta munstycke tar du
först bort kniven. Håll alltid kniven i
kanten med ena handen och vrid
fastspänningsringen mot dig och ta
bort den. Ta bort fästmuttern (använd
nyckeln/stöten för att lossa muttern
om så behövs) och koppla helt
snabbt på maskinen på hastighet 1
så att munstycket skjuts ut. Ta bort
munstycket och eventuella synliga
pastarester, och montera sedan
önskat munstycke. Sätt tillbaka
fästmuttern och kniven.
varning
Pastamaskinen blir varm vid
användningen. Det är normalt, och
orsakas av att pastan pressas ihop i
tillsatsen.
rengöring
Maskindiska inte några delar.
montera isär tillsatsen
H
åll alltid kniven i kanten med ena
h
anden och vrid fastspänningsringen
mot dig och ta av den. Ta bort
f
ästmuttern. Använd nyckel/stöt för
a
tt lossa fästmuttern om så behövs.
Ta av tillbehöret från maskinen och ta
isär delarna.
munstycken
Munstyckena för maccheroni rigati,
maccheroni lisci och bucatini kan
dras isär för enklare diskning .
Gör ren dem omedelbart. Om
pastadegen får torka är det mycket
svårt att få bort den. Använd
rengöringsverktyget för att ta bort all
pastadeg från munstyckena. Den
tjockare änden av verktyget är
idealisk för att rensa de större hålen i
munstycket för maccheroni rigati,
medan den tunnare änden lämpar sig
för att rensa de andra munstyckena.
Diska i varm diskmedelslösning och
torka noga.
matarskruv
Doppa inte skruven i vatten.
Torka ren den och torka den.
degbricka, ringmutter,
tillsatskropp, kniv.
Avlägsna all pastadeg och diska
eventuellt delarna i varm
diskmedelslösning. Torka noga.
service och kundtjänst
Om du behöver hjälp med:
att använda tillbehöret
service eller reparationer
Kontakta tillbehörets återförsäljare.
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
67
grundrecept för till
pastadeg
Vi rekommenderar durummjöl men
o
m du inte kan få tag på det kan
du använda vanligt vetemjöl. Mät
upp ingredienserna noggrant. Om
d
egen är för hård kan tillbehöret
och/eller köksmaskinen gå sönder.
Å andra sidan, om degen blir till en
enda klump innehåller den för
mycket vätska.
200g durummjöl
100 g uppvispat ägg (ca 2
medelstora)
Så här gör du:
Lägg mjölet i skålen och rör
gradvis ner de uppvispade äggen
med K-spaden. Börja på lägsta
hastighet och öka till 1. Blanda i
30-45 sekunder och skrapa ner
degen. Koppla på igen och
fortsätta blanda i ytterligare ca 30
sekunder. Degen ska likna grova
brödsmulor eller en grov
smulpajsdeg. Den ska bestå av
separata smulor men kunna
klämmas ihop till små klumpar som
håller ihop.
göra smaksatt pasta
örtpasta
Använd receptet ovan men tillsätt
20 ml sköljda och finhackade
örtkryddor såsom persilja i det
uppvispade ägget.
brun pasta – ersätt mjölet med
vanligt grahamsmjöl.
verdi Ersätt 3 cl av det
uppvispade ägget med 3 cl
finhackad spenat.
pasta utan ägg
200g durummjöl
en nypa salt
2,5 cl olivolja
ca 1 dl vatten
Följ beskrivningen i grundreceptet
för pasta men tillsätt salt till mjölet
och ersätt ägget med olivolja och
vatten.
Japanska bovetenudlar
– Idealisk för den som äter glutenfri
kost.
3
00 g bovete
1
50 g uppvispat ägg
F
ölj beskrivningen i grundreceptet
för pasta.
K
ör degen genom pastamaskinen
med munstycket för bigoli och skär
i lämpliga längder. Koka i kokande
vatten.
Udonnudlar
350 g vetemjöl
1,4 dl kallt vatten
20 g salt
Rör i saltet i vattnet tills det är
upplöst.
Följ beskrivningen i grundreceptet
för pasta men ersätt det
uppvispade ägget med saltvattnet.
Kör degen genom pastamaskinen
med munstycket för bigoli och skär
i lämpliga längder. Koka i osaltat
kokande vatten i ca 5 minuter.
Nudlarna ska vara fasta men
kännas lagade. Slå genast av
vattnet och skölj i kallt vatten.
Servera omedelbart med sås
alltefter smak.
68
koka pastan
Före kokningen kan pastan torka
en kort stund - upp till en timme
i
nnan den kokas. Detta varierar
alltefter typ av pasta.
1 Koka upp en kastrull till tre
f
järdedelar full med vatten. Tillsätt
salt efter smak.
2 Lägg ner pastan och koka den.
Rör om då och då. Låt pastan
koka tills den är al dente. Den ska
kännas lagad med ge visst
tuggmotstånd. Som riktlinjer kan vi
säga att det tar 1 - 10 minuter,
men varierar alltefter pastatyp och
önskad konsistens. Pröva
konsistensen ofta. Pastan fortsätter
att lagas något sedan den tagits
från värmen.
Tillsätt aldrig olja till vattnet. Då blir
pastan hal och kan inte hålla kvar
såsen ordentligt.
välja sås för pasta
Det är viktigt att välja rätt pasta till
den sås som ska serveras.
Rörformad pasta fångar upp bitar i
tjocka såser bättre, medan lång
tunn pasta kan absorbera saften i
tomat- och skaldjurssåser utan att
bli för mjuka. Tjock pasta passar till
starksmakande såser.
kakmaskin (AT910014)
Se illustration av kakmaskinen
baksidan.
1 Följ något av småkaksrecepten
nedan och låt degen stå i kylen för
att hårdna.
Använd små ägg, annars blir
blandningen för lös.
2 Ta bort formskivan från
kakmunstycket. Montera
pastamaskinen med
kakmunstycket. De båda skårorna
i munstycket ska vara på vardera
sida. Montera tillbehöret på
köksmaskinen. (Kniven ska inte
monteras.)
3 Skjut in formskivan i skårorna
vardera sidan av munstycket och
skjut den så att önskad form
kommer i mitten av hålet.
grundrecept för
småkakor
150 g mjukt matfett
1
50 g socker
2 små ägg, uppvispade
300 g vetemjöl, siktat
R
ör fettet och sockret i en skål
m
ed K-spaden tills det är vitt och
pösigt. Vispa ner äggen och vik
sedan in det siktade mjölet. Kör
blandningen genom tillsatsen med
önskad formskiva monterad och
kapa längderna i lämplig storlek.
Lägg kakorna på en smord plåt
och grädda mitt i varm ugn,
190°C, i ca 10 minuter eller tills de
har fått färg. Låt svalna på galler.
chokladkakor
125 g mjukt matfett
200 g socker
2 små ägg, uppvispade
250 g vetemjöl
}
siktat
tillsammans
25 g kakaopulver
Följ metoden för vanliga kakor.
När kakorna har kallnat kan de
dekoreras genom att doppas i
smält choklad och pudras med
florsocker.
69
70
F
råga Svar/Tips
P
astan har grov yta
M
unstyckena är särskilt tillverkade av
brons. En fördel med brons är att det
g
er pastan en grov yta, som gör att
den håller kvar såsen.
Kvaliteten på pastan som kommer
Det är normalt men kan minskas
u
t varierar genom degen genom att:-
- se till att hela degen har samma
konsistens från början.
- mata ner degen i pastamaskinen
med jämn hastighet.
- se till att hela degen pressas ut i en
omgång.
- se till att degen inte torkar ut.
Det kommer inte ut någon
Se till att munstyckena är rena innan
pasta ur hålen du börjar. Om det sitter fasttorkad
deg i hålen kan pastan inte pressas
ut.
Kontrollera att matarröret inte är
blockerat.
Använd nyckeln/stöten som hjälp att
mata ner degen på matarskruven.
Det är svårt att göra rent
Gör alltid rent munstycket omedelbart
munstyckena efter användningen. Låt inte degen
torka på munstycket.
Använd det medföljande verktyget.
Den tjockare änden av verktyget är
idealisk för att göra rent de större
hålen i munstycket för maccheroni
rigati, medan den tunnare änden
lämpar sig för att göra rent den andra
munstyckena.
Pastan har trasiga kanter
Ibland blir pastans kanter något
trasiga i början. Mata ner degen i
jämn hastighet. Pröva med att ändra
matningshastigheten. Värm
tillsatskroppen, munstycket och
ringmuttern i varmt vatten och torka
dem innan du använder dem.
Munstycket passar inte på
Kontrollera att det inte finns kvar
matarskruven degrester i mitthålet från tidigare
användning.
Om du byter munstycke under
användningen bör du kontrollera att
det inte sitter deg mellan munstycket
och matarskruven som gör att
munstycket inte passar.
felsökning
71
Fråga Svar/Tips
Matarröret blockeras hela tiden
Mata ner små mängder deg åt
g
ången i jämn hastighet, och mata
bara ner mer när röret är tomt.
Blandningen är för lös.
A
nvänd handtaget till nyckeln/stöten
för att köra ner degen i matarröret.
(
Om du tar bort degbrickan kan du få
in nyckeln längre ner i matarröret).
Pröva med att mata degen med olika
hastigheter.
Det är svårt att få loss kniven
Låt tillsatsen kallna i ca 30 minuter.
Det är svårt att få på kniven
Se till att fastspänningsringen av
metall är delvis lossad från den inre
plastringen innan du trycker
tillsatsen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158

Kenwood KAX910ME Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning