HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6120K Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6120 NOBruksanvisning 2
SV Bruksanvisning 29
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
6. HÄLL – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
9. UGN – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50
11. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
12. INSTALLATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
BÄSTA KUND
Tack för att du valt denna produkt från Husqvarna-Electrolux. Vi har skapat den så att du ska
kunna få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare – funktioner
som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna några minuter åt att läsa
detta för att få ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.husqvarna-electrolux.se
Registrera din produkt för bättre service:
www.husqvarna-electrolux.se
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.husqvarna-electrolux.se/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
SVENSKA 29
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren kan inte hål-
las ansvarig för personskador eller skador på egendom
som orsakats av felaktig installation eller användning.
Förvara alltid instruktionerna tillsammans med produk-
ten för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invalidi-
tet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk el-
ler mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och
kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person
som är ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att
du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Produkten och åtkomliga delar blir heta under an-
vändning. Vidrör inte värmeelementen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja
kan vara farligt och kan leda till brand.
30
www.husqvarna-electrolux.se
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett
lock eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin
tur kan leda till att glaset spricker.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan
bli mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre de-
len fort från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i om-
vänd ordning.
Om ytan är sprucken, stäng av hushållsapparaten för
att undvika risken för elektriska stötar.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försik-
tig när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installe-
rats under och bredvid stadiga skåp-
eller bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhind-
rar att heta kokkärl faller ned från pro-
dukten när dörren eller fönstret är öp-
pet.
VARNING
Se till att montera ett stabiliser-
ingsmedel för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
SVENSKA 31
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
•Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta
service eller en elektriker för att ersät-
ta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med produktens lucka, speciellt inte
när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och iso-
lerade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
först vid slutet av installationen. Kon-
trollera att stickkontakten är åtkomlig
efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om väggut-
taget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbryta-
re och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan kopp-
la från produkten från nätet vid alla
poler. Kontaktöppningen på isola-
tionsenheten måste vara minst 3 mm
bred.
2.2 Använd
VARNING
Risk för skador, brännskador eller
elstötar föreligger.
Använd denna produkt i en hushålls-
miljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn un-
der användning.
Stäng av produkten efter varje an-
vändningstillfälle.
Produkten blir varm inuti när den är
igång. Vidrör inte värmeelementen
som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in till-
behör eller eldfasta formar.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten med en extern
timer eller ett separat fjärrkontrollsys-
tem.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Lägg inte bestick eller kastrullock på
kokzonerna. De blir heta.
Stäng av kokzonen efter användning.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Om produktens yta är sprucken ska du
omedelbart koppla loss den från elut-
taget. Detta för att förhindra elstötar.
VARNING
Det finns risk för eldsvåda eller
explosion.
Fetter och olja kan frigöra lättantändli-
ga ångor när de värms upp. Håll flam-
mor eller uppvärmda föremål borta
från fetter och oljor när du lagar mat
med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Redan använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med lät-
tantändliga produkter i, nära eller på
diskmaskinen.
32
www.husqvarna-electrolux.se
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som inne-
håller alkohol kan producera en bland-
ning av luft och alkohol.
Försök inte släcka eld med vatten.
Koppla från produkten och täck över
flamman med ett lock eller en brand-
filt.
VARNING
Risk för skador på produkten fö-
religger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
Sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens bot-
ten.
Lägg inte aluminiumfolie direkt på
produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror s
kvar i produkten efter att tillagning-
en är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontroll-
panelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produk-
ten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan repa glaskera-
miken. Lyft alltid upp dessa föremål
när du måste flytta dem på kokhällen.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig,
mjuk trasa. Använd bara neutrala ren-
göringsmedel. Använd inte produkter
med slipeffekt, skursvampar, lösnings-
medel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts ren-
göringsmedel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlam-
pa som används för den här produk-
ten är endast avsedd för hushållspro-
dukter. Får ej användas för belysning i
hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
SVENSKA 33
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
5
4
3
2
1
2 3 41 5 6 2
7
8
9
10
11
12
1
Strömindikator
2
Vred för spisen
3
Vred för ugnsfunktionerna
4
Häll
5
Temperaturvred
6
Temperaturindikator
7
Grillning
8
Ugnslampa
9
Fläkt- och värmeelement
10
Undervärme
11
Ugnssteg
12
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
2
180
mm
145
mm
180
mm
1
3
456
140/210
mm
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 1800 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 1000/2200 W
3.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
uppsamlingsfat för fett.
Proffsplåt(endast för vissa modeller).
För småfranskor, kringlor och småka-
kor.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsut-
rymmet.
34
www.husqvarna-electrolux.se
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
4.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången
Se kapitlet "Underhåll och ren-
göring".
4.2 Förvärm
1.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
2.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 1 timme.
3.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
4.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 10 minuter.
5.
Ställ in funktion och maxtempera-
tur.
6.
Låt hushållsapparaten köras utan
mat i ungefär 10 minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i
hushållsapparaten. Delarna kan bli var-
mare än vanligt. När du förvärmer hus-
hållsapparaten för första gången kan
den avge lukt och rök. Detta är normalt.
Kontrollera att luftflödet är tillräckligt.
4.3 Barnlås
Barnlåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera barnlåset
2
B
1
1.
Tryck på lucktätningen (B) på varje
sida. Tätningen släpper.
2.
Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
SVENSKA 35
1
2
3.
Lossa spaken (1), flytta den åt höger
(2) och sätt tillbaka den.
B
4.
Håll i lucktätningen (B) i varje sida
och sätt den på luckans innerkant.
Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
Aktivera barnlåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten avakti-
verar inte det mekaniska barnlå-
set.
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
5.1 Värmeläge
Vred Funktion
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 - lägst; 9 - högst)
1.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
2.
Avsluta tillagningen genom att vrida
vredet till 0-läget.
Utnyttja restvärmen för att mins-
ka energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5 - 10 minuter innan
tillagningen är klar.
5.2 Användning av
dubbelkokzon
VARNING
För att sätta på dubbelkokzonen,
vrid kontrollvredet med dubbel-
kokzon åt höger (vrid det inte
ända till stopp-läget).
1.
Vrid kontrollvredet åt höger till läge
"9".
2.
Vrid långsamt kontrollvredet till sym-
bolen
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3.
För att ange önskat värmeläge, se
avsnittet "Värmeläge".
36
www.husqvarna-electrolux.se
5.3 Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kok-
zon är varm.
VARNING
Risk för brännskador på grund av
restvärme!
6. HÄLL – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så
tjock och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka missfärgning på
glaskeramiken.
6.2 Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock
på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen in-
nan du sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillag-
ningen är klar för att utnyttja
restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl
måste vara lika stor som kokzo-
nen.
6.3 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Vär-
me-
läge
Använd för: Tid
(min)
Tips
0 Av-läge
1 Håll maten som du tillagat varm efter
behov
Lägg ett lock på ett kok-
kärl
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5 - 25 Rör om då och då
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter, ägg-
stanning
10 - 40 Tillaga med lock
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma
färdiglagade rätter
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om
mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20 - 45 Tillsätt några matskedar
vätska
4 - 5 Ångkoka potatis 20 - 60 Använd max. ¼ liter vat-
ten till 750 g potatis
4 - 5 Tillaga större mängder mat, stuv-
ningar och soppor
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus in-
gredienser
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv, le-
ver, redning, ägg, pannkakor, mun-
kar
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
SVENSKA 37
Vär-
me-
läge
Använd för: Tid
(min)
Tips
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroketter,
biff
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fri-
tera pommes frites
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glas-
keramiken påverkar inte produk-
tens funktion.
För att ta bort smuts:
1.
Ta omedelbart bort:smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en spe-
ciell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet
över ytan.
Avlägsna när produkten är till-
räckligt sval:kalkavlagringsringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Använd
ett speciellt rengöringsmedel för
glaskeramik eller rostfritt stål.
2.
Rengör produkten med en fuktig
duk och lite rengöringsmedel.
3.
Torka sedan produkten torr med
en ren duk.
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetskapitlena.
8.1 Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten
automatiskt. Om du stänger av produk-
ten fortsätter kylfläkten att gå tills pro-
dukten svalnat.
8.2 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid vredet för ugnsfunktioner till en
ugnsfunktion.
Strömindikatorn tänds när produk-
ten är igång.
2.
Vrid temperaturvredet till en tempe-
ratur.
Temperaturindikatorn tänds medan
temperaturen i produkten ökar.
3.
Avaktivera produkten genom att vri-
da vredet för ugnsfunktioner och
temperaturvredet till av-läget.
38
www.husqvarna-electrolux.se
8.3 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
AV-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på max två nivåer samtidigt. Ställ in
ugnstemperaturen 20-40°C lägre än vid över-/under-
värme.
Över/Under-
värme
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över-/
undervärme.
Varmluftsgrill-
ning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en
nivå. För att bryna.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För
att rosta bröd.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att lysa upp insidan av ugnen.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
8.4 Funktionslås
Vredet för ugnsfunktionerna har ett in-
byggt lås.
Funktionslåset avaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Låsa ugnen och hällen
Vrid vredet till symbolen . Vredet
hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen
Tryck på vredet och vrid det till önskat
läge.
SVENSKA 39
8.5 Sätta in ugnstillbehör
Grill- / stekpannan och ugnsgall-
ret har sidokanter. Dessa kanter
och formen av styrskenorna är en
specialanordning för att förhind-
ra att kokkärlen glider.
Sätta in ugnsgallret och långpannan
tillsammans
Sätt gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
FÖRSIKTIGHET
Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer
kan orsaka permanenta fläckar
på emaljen.
9.1 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kok-
tider) och placering av plåtar och gal-
ler till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut, för att använda re-
stvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den
lägre temperaturen den första gång-
en.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–
15 minuter, om du bakar kakor på mer
än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under bak-
ningen.
40
www.husqvarna-electrolux.se
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte till-
räckligt gräddad
på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För hög ugnstempera-
tur
Sänk temperaturen
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att
minska gräddningstiden
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För mycket vätska i de-
gen
Använd mindre vätska. Kontrolle-
ra mixningstiden. Speciellt om du
använder en matberedare
Kakan är för torr
För låg ugnstempera-
tur
Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte
jämnt gräddad
För hög temperatur
och för kort grädd-
ningstid
Minska temperaturen och förläng
gräddningstiden
Kakan blir inte
jämnt gräddad
Degen inte jämnt för-
delad
Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas
inte med den in-
ställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
9.2 Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Franskbullar 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Små jästbröd med
fyllning
2+4 170-180 15-20
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vitt bröd 2+4 170-180 30-40
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, bland-
ning
2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Braspannekaka 3 150-160 50-60
Formkaka 2+4 150-160 30-40
SVENSKA 41
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Sockerkakor/Ma-
deirakakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4
med ugnen av-
stängd
25
Småkakor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160
förbakning, bott-
nar 10-15
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2+4 170-180 30-40
9.3 Traditionell bakning
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Små jästbröd med fyll-
ning
3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Braspannekaka 2-3 170-180 50-60
Formkaka 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
42
www.husqvarna-electrolux.se
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175-200
förbakning, bul-
lar 10-15
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175
dekorering
35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringar 2 210-230 10-12
9.4 Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mör-
degskakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tjock - med myck-
et fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tunn botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembaka-
de
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembaka-
de
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1)
förvärm ugnen
9.5 Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar
(läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i lång-
pannan eller på gallret över långpan-
nan. (om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en steky-
ta kan stekas i en stekgryta utan lock.
SVENSKA 43
9.6 Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtempera-
turtillagad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
44
www.husqvarna-electrolux.se
9.7 Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempere-
rad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
SVENSKA 45
9.8 Bryning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/revben 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2-3 180 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 lämpar sig inte totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
46
www.husqvarna-electrolux.se
9.9 Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâ 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bul-
lar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar
när köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt
från benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges
på förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 =
40 min.
9.10 Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâ 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
SVENSKA 47
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6120K Användarmanual

Kategori
Kokplattor
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för