S
17
PURE WIND*
Känns igen av anordningen som sitter på kylutrymmets övre vägg
(
se figur
).
A
B
B
B
A
PURE WIND systemet ger en optimal förvaring av livsmedel
eftersom den återställer temperaturen snabbt efter att dörren har
öppnats och fördelar temperaturen jämnt: Den utblåsta luften (A) kyls
ned när den kommer i kontakt med den kalla väggen, medan den
varmare luften (B) sugs ut (
se figur
).
Produkterna Pure Wind Plus är dessutom försedda med ett filter
som med hjälp av en särskild sammansättning med silverjoner
medger att minska närvaron av bakterier med 70% och odörer inuti
kylutrymmet. På så sätt konserveras maten på ett bättre sätt.
Om vredet för KYLENS FUNKTION är inställd på höga värden med
stor mängd livsmedel och en hög omgivningstemperatur kan
apparaten fungera kontinuerligt och ge en överdriven frostbildning
och elförbrukning: Vrid vredet till lägre värden (en automatisk
avfrostning utförs).
Statiskt system
Modellerna utan A.I.R.-system har sin kyldel i den bakre
innerväggen för utrymmena. Väggen täcks med frost eller
vattendroppar beroende på om kompressorn är i drift eller i
pausläge: Båda förhållandena är normala. Om vredet för KYLENS
FUNKTION är inställd på höga värden med stor mängd livsmedel
och en hög omgivningstemperatur kan apparaten fungera
kontinuerligt och ge en överdriven frostbildning och elförbrukning:
Vrid vredet till lägre värden (en automatisk avfrostning utförs). I
statiska apparater cirkulerar luften på ett naturligt sätt: Den kallaste
luften tenderar att sjunka eftersom den är tyngst. Fördela livsmedlen
på följande sätt:
Mat
Placering i kylskåpet
Kött och rensad fisk Ovanför lådorna för frukt och grönsaker
Färskost Ovanför lådorna för frukt och grönsaker
Tillagad mat På vilken hylla som helst
Salami, formbröd,
choklad
På vilken hylla som helst
Frukt och grönsaker I lådorna för frukt och grönsaker
Ägg I därtill avsedd dörrhylla
Smör och margarin I därtill avsedd dörrhylla
Flaskor, läskburkar,
mjölk
I därtill avsedd dörrhylla
Använd kylen på bästa sätt
• Vrid på TEMPERATURVREDET för att reglera temperaturen (
se
Beskrivning
).
• Ställ endast in kall eller ljummen mat och undvik att ställa in varm
mat (
se Säkerhetsföreskrifter och råd
).
• Kom ihåg att tillagade livsmedel inte håller längre än råa
livsmedel.
• Ställ inte in vätskor i behållare utan lock: Detta ökar fuktigheten
inuti kylen och kondens bildas.
Livsmedelshygien
1. Efter inköpet av matvarorna ska du ta bort alla yttre emballage
bestående av papper/kartong eller andra förpackningsmaterial,
som kan medföra att bakterier eller smuts kommer in i kylskåpet.
2. Skydda matvarorna, (särskilt de med kort hållbarhet och de som
avger en stark arom), så att de inte kommer i kontakt med
varandra, på detta sätt eliminerar du både risken att
mikroorganismer/bakterier samt speciella odörer sprids inuti
kylskåpet
3. Placera matvarorna så att luften kan cirkulera fritt mellan dem
4. Håll rent inuti kylen, och se till att inte använda rengöringsmedel
som är frätande eller innehåller slipmedel
5. Ta bort de livsmedel som överskridit datumet för hållbarhet
6. För att bevara livsmedel med kort hållbarhet på bästa sätt (
färskostar, rå fisk, kött, etc…) ska de placeras i den kallaste
zonen, dvs. ovanför grönsakslådorna, där temperaturvisaren
finns.
Använd frysen på bästa sätt
• Frys inte in livsmedel som håller på att tina eller har tinat. Sådana
livsmedel måste tillagas för att konsumeras (inom 24 timmar).
• Färska livsmedel ska inte placeras så att de kommer i kontakt
med redan infrysta livsmedel. Färska livsmedel ska placeras i det
övre utrymmet för INFRYSNING och FÖRVARING där
temperaturen sjunker under –18 °C och garanterar en snabb
infrysning.
• Lägg aldrig in igenkorkade eller hermetiskt tillslutna glasflaskor i
frysen. De kan gå sönder.
• Max. mängd livsmedel som kan frysas in dagligen anges på
märkskylten som sitter i kylutrymmet nedan till vänster (t.ex.: 4
kg/24h).
• För att få större utrymme i frysdelen kan du ta ur lådorna (utom
den längst ner och eventuellt lådan för COOL CARE ZONE med
varierbar temperatur), och ordna matvarorna direkt på
frysplattorna.
! Undvik att öppna dörren under infrysningen.
! Vid strömavbrott eller vid fel ska dörren för frysen inte öppnas: På
detta sätt kan kylda och frysta livsmedel förvaras utan problem
under cirka 9 - 14 timmar.
! Om omgivningstemperaturen är lägre än 14 °C under en längre tid,
nås inte nödvändig temperatur för att garantera en lång förvaring i
frysutrymmet och förvaringstiden blir därför kortare.
Islåda Ice
3
*.
De är placerade i den övre delen av lådorna i frysutrymmet vilket är
ergonomiskt bättre samt gör de lättare att göra rent (isen är inte
längre i kontakt med livsmedlen) och ergonomi (islådan droppar inte
vid påfyllningen).
1. Dra islådan uppåt och sedan utåt.
Kontrollera att islådan är fullständigt tom och fyll den med vatten
genom det därtill avsedda hålet.
2. Var försiktig så att du inte fyller över den markerade nivån (MAX.
VATTENNIVÅ). För mycket vatten gör det svårt att tömma ut
isbitarna, om detta sker, vänta tills isen tinar och töm islådan).
3. Vrid islådan 90°: Tack vare principen med kommunicerande kärl
fylls formarna (
se figur
).
4. Stäng hålet med det medlevererade locket och sätt tillbaka
islådan genom att låta den falla ned ovantill i sitt därtill avsedda
säte.
5. När isen har bildats (det tar minst 8 timmar), slå islådan mot en
hård yta och blöt utsidan för att lossa isbitarna. Töm sedan ut
isbitarna ur hålet.
* Variabler för nummer och/eller position. Finns endast på vissa
modeller.