6
Frysen är markerad med och är avsett
för att frysa ner färska matvaror och för att för-
vara maten under en lägre tid.
Infrysning av färskvaror
Infrysningen bör ske så snabbt som möjligt, inom
max 24 timmar. Gör så här:
1... Ställ in vredet "B"
· Om frysen är avstängd och tom, 3 timmar
innan du lägger in matvarorna i frysen.
· Om frysen redan är igång och innehåller
djupfrysta varor, 24 timmar innan du lägger in
matvarorna i frysen.
2... Den maximala mängden som kan frysas in på
24 timmar anges i avsnittet "Teknisk informa
tion".
3... Placera matvarorna som ska frysas in i det
lägsta frysfacket.
Du kan också lägga dem på den översta hyl-
lan.
4... Rött ljus "A", kan vara tänt i några timmar
under infrysningen. Tiden för när ljuset är tänt
varierar beroende på mängden av matvaror
som lagts in för infrysning och hur länge dörren
står öppen.
5... 24 timmar efter att matvarorna lagts in, kan
man anse att infrysningen är klar.
Återställ in vredet "B".
Förvaring av djupfrysta varor
För att uppnå den bästa förvaringen, måste tempera-
turen inne i frysskåpet vara minst -18°C.
Denna temperatur justeras automatiskt.
Kontrollera att ”Temperaturkontrollen” är i mittläget.
Ibland kan det bli nödvändigt (otillräcklig ventilation,
hög rumstemperatur, ständigt öppnande och stän-
gande av dörren) att ändra läget på
”Temperaturkontrollen”.
Om skåpet stängs av på grund av strömavbrott, vidta
följande åtgärder:
• Håll dörrarna stängda hela tiden.
• Ta reda på hur länge strömavbrottet förväntas vara.
• När normal strömtillförsel har erhållits:
A) Om frysen är full och strömavbrottet har varat i
mindre än ”Tid för temperaturhöjning”, som anges
för varje modell i avsnittet ”Tekniska information”, har
matvarorna inte tagit skada.
B) Om frysen inte är full, avkyls den snabbare.
Om matvarorna inte har börjat tina, följ anvis-
ningarna under ”A”.
C) Om matvarorna har börjat tina, använd dem så
snart som möjligt eller tillaga dem och frys ner
dem igen.
Råd och tips
™ Lägg inte in några nya matvaror under infrys-
ningstiden.
™ Lägg inte några nya matvaror som ska frysas in i
direkt kontakt med redan frysta varor.
™ Slå in matvarorna noggrant eller placera dem i
tillslutna behållare innan de läggs in i frysen.
™ Lägg aldrig varma matvaror in i frysen.
™ Mat och dryck med stark lukt kan föra över lukten
till övriga varor och påverka smaken. Slå in dem
på lämpligt sätt eller lägg dem i en tättslutande
fryspåse.
™ Följ de anvisningar som anges i matlagningsböc-
kerna, i böcker om infrysning samt anvisningarna
på förpackningsmaterialet, för att få en bättre för-
varing av matvarorna.
™ På vissa modeller kan det finnas en fryskalender
på insidan av frysens dörr, som visar förvaringstid
(i månader) för olika typer av matvaror. Tiden
beror också på matkvaliteten vid infrysningsmo-
mentet och av de speciella anvisningarna som
finns på förpackningen.
Frysskåp
Kylskåp
Kylskåpet är avsett för att lagra drycker och färska matvaruprodukter.
Den invändiga temperaturen är mycket jämn. Se till att matvarorna inte står emot bakväggen, eftersom
det är den yta där kylan genereras och matvarorna kan delvis frysa. Det kan också hindra cirkulationen av kall
luft.
Skåpet är försett med ett automatiskt avfrostningssystem. Du kan därför ibland upptäcka ett tunt lager av is
eller vattendroppar på bakväggen.
baka, sätt spärrarna i sina ursprungliga lägen.
Övriga lagringshyllor kan ändras med varierande
avstånd. (Bild 7)
Bild 6
Bild 7