ELEKTRO HELIOS SK6610 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bruks-
anvisning
Spis
SK6610
Innehåll
Säkerhetsinformation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Säkerhetsföreskrifter _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 3
Produktbeskrivning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Innan maskinen används första gången _ _ _ _ _ _ _ 6
Häll – daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Häll – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Häll – underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Ugn – daglig användning _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Ugn – råd och tips _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 11
Ugn – underhåll och rengöring _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Om maskinen inte fungerar _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Installation _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 24
Miljöskydd _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 25
Med reservation för ändringar.
Säkerhetsinformation
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och användning av pro-
dukten. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för personskador eller skador på
egendom som orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara alltid
instruktionerna tillsammans med produkten för framtida bruk.
Säkerhet för barn och handikappade
Varning Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års ålder och personer
med reducerad fysik, sensorisk eller mental förmåga, eller som saknar erfa-
renhet och kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person som är an-
svarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är igång eller när den
svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn utan tillsyn.
Allmän säkerhet
Produkten och åtkomliga delar blir heta under användning. Vidrör inte värme-
elementen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat fjärrkontrollsys-
tem.
2
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan vara farligt och kan
leda till brand.
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng av produkten och täck
över flamman, t.ex. med ett lock eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte placeras på häl-
lens yta eftersom de blir varma.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa metallskrapor
för att rengöra ugnsluckans glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i
sin tur kan leda till att glaset spricker.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen av ugnsstegen
och sedan den bakre delen fort från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i om-
vänd ordning.
Om ytan är sprucken, stäng av hushållsapparaten för att undvika risken för
elektriska stötar.
Säkerhetsföreskrifter
Installation
Varning Endast en behörig person får installera
den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ de installationsinstruktioner som följer med pro-
dukten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig när du flyttar
den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Kontrollera att produkten har installerats under och
bredvid stadiga skåp- eller bänkstommar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter eller en-
heter med samma höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr eller under ett
fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller ned
från produkten när dörren eller fönstret är öppet.
Varning Se till att montera ett stabiliseringsmedel
för att förhindra att produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
Elektrisk anslutning
Varning Risk för brand och elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en behörig
elektriker.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata överensstäm-
mer med din strömkälla. I annat fall, kontakta en
elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och
jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
3
Kontrollera så att du inte skadar stickkontakten och
nätkabeln. Kontakta service eller en elektriker för att
ersätta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med produktens
lucka, speciellt inte när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade delar
måste fästas på ett sådant sätt att det inte kan tas
bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet av
installationen. Kontrollera att stickkontakten är åt-
komlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort produkten från
eluttaget. Ta alltid tag i stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter: strömbrytare,
säkringar (säkringar av skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isolations-
enhet så att du kan koppla från produkten från nätet
vid alla poler. Kontaktöppningen på isolationsenhe-
ten måste vara minst 3 mm bred.
Använd
Varning Risk för skador, brännskador eller
elstötar föreligger.
Använd denna produkt i en hushållsmiljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd all-
tid handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka medan
produkten är igång. Het luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när
den är i kontakt med vatten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Produktens lucka ska alltid vara stängd när produk-
ten är igång.
Lägg inte bestick eller kastrullock på kokzonerna. De
blir heta.
Stäng av kokzonen efter användning.
Använd inte produkten som arbets- eller avlast-
ningsyta.
Om produktens yta är sprucken ska du omedelbart
koppla loss den från eluttaget. Detta för att förhindra
elstötar.
Varning Det finns risk för eldsvåda eller
explosion.
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor när
de värms upp. Håll flammor eller uppvärmda föremål
borta från fetter och oljor när du lagar mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
spontan förbränning.
Redan använd olja, som kan innehålla matrester,
kan orsaka brand vi lägre temperatur än olja som an-
vänds för första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller föremål
som är fuktiga med lättantändliga produkter i, nära
eller på diskmaskinen.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i kontakt
med produkten när du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning av in-
gredienser som innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
Försök inte släcka eld med vatten. Koppla från pro-
dukten och täck över flamman med ett lock eller en
brandfilt.
Varning Risk för skador på produkten föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på emal-
jen:
Sätt inte eldfasta formar eller andra föremål direkt
på produktens botten.
Lägg inte aluminiumfolie direkt på produktens bot-
ten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i pro-
dukten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens
funktion. Det är ingen defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer or-
sakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
4
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller
produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad bot-
ten kan repa glaskeramiken. Lyft alltid upp dessa fö-
remål när du måste flytta dem på kokhällen.
Skötsel och rengöring
Varning Det finns risk för personskador, brand
eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort den från elutta-
get före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även risk
för att glasen kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är ska-
dade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att förhindra att yt-
materialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka
brand.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa. Använd
bara neutrala rengöringsmedel. Använd inte produk-
ter med slipeffekt, skursvampar, lösningsmedel eller
metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa säker-
hetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om tillämpligt)
med någon sorts rengöringsmedel.
Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlampa som an-
vänds för den här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för belysning i
hus.
Varning Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla ur produkten
från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
Service
Kontakta Service för att reparera apparaten. Vi reko-
menderar att du endast använder originaldelar som
reservdelar.
Avfallshantering
Varning Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn eller djur
stängs in inuti produkten.
5
Produktbeskrivning
Allmän översikt
5
4
3
2
1
2 3 4 5 6 2
7
9
10
11
12
1
8
1
Strömindikator
2
Vred för hällen
3
Vred för ugnsfunktionerna
4
Inbyggnadshäll
5
Temperaturvred
6
Temperaturdisplay
7
Värmeelement
8
Ugnslampa
9
Fläkt och värmeelement
10
Undervärme
11
Ugnsstegar
12
Falsnivåer
Beskrivning av hällen
2
140/210
mm
5
180
mm
145
mm
120/180
mm
1 3
46
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 900/1800 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 1000/2200 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat
för fett.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
Innan maskinen används första gången
Varning Se säkerhetskapitlena.
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
6
Förvärm
1.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 1
timme.
3.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10
minuter.
5.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10
minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i hushållsappara-
ten. Delarna kan bli varmare än vanligt. När du förvär-
mer hushållsapparaten för första gången kan den avge
lukt och rök. Detta är normalt. Kontrollera att luftflödet
är tillräckligt.
Luckspärr
Luckspärren är som standard aktiverad.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera luckspärren
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida. Tätningen
släpper.
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
2
B
1
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2) och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och sätt den på
luckans innerkant. Sätt lucktätningen i luckans övre
kant.
B
Aktivera luckspärren
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta till-
baka lucklåset åt vänster.
Viktigt Avstängning av produkten inaktiverar inte
luckspärren
Häll – daglig användning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Värmelägen
Kontrollv-
red
Funktion
Vred för dubbelkokzon
Kontrollv-
red
Funktion
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
7
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att slutföra tillag-
ningen.
Utnyttja restvärmen för att minska energiförbruk-
ningen. Stäng av kokzonen ca 5–10 minuter in-
nan tillagningen är klar.
Användning av dubbelkokzon
Varning För att sätta på dubbelkokzonen, vrid
kontrollvredet med dubbelkokzon åt höger (vrid
det inte ända till stopp-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till läge "9".
2.
Vrid långsamt kontrollvredet till symbolen
tills
du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3. För att ange önskat värmeläge, se avsnittet "Vär-
meläge".
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
Varning Risk för brännskador på grund av
restvärme!
Häll – råd och tips
Varning Se säkerhetsavsnitten.
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan
som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med aluminium- eller
kopparbotten kan orsaka missfärgning på glas-
keramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på
zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen är klar
för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste vara lika
stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägled-
ning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid (min) Tips
0 Av-läge
1 Håll maten som du tillagat varm efter be-
hov
Lägg ett lock på ett kokkärl
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av: smör, choklad, ge-
latin
5 - 25 Rör om då och då
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstanning 10 - 40 Tillaga med lock
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma färdiglagade
rätter
25 - 50 Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20 - 45 Tillsätt några matskedar vätska
4 - 5 Ångkoka potatis 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till 750 g
potatis
4 - 5 Tillaga större mängder mat, stuvningar och soppor 60 - 150 Upp till 3 l vätska plus ingredienser
8
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid (min) Tips
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu, kotletter, kro-
ketter, korv, lever, redning, ägg, pannkakor, mun-
kar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes frites
Häll – underhåll och rengöring
Varning Se säkerhetskapitlena.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken på-
verkar inte produktens funktion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast, plastfolie och
mat med socker. Smutsen kan skada produk-
ten om du inte gör detta. Använd en speciell
skrapa för glaset. Sätt skrapan snett mot glasy-
tan och för bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt
sval:kalkavlagringsringar, vattenringar, fett-
stänk, glänsande metalliska missfärgningar.
Använd ett speciellt rengöringsmedel för glas-
keramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite ren-
göringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en ren duk.
Ugn – daglig användning
Varning Se säkerhetskapitlena.
Kylfläkt
När ugnen är påslagen startar kylfläkten automatiskt.
Om du stänger av produkten fortsätter kylfläkten att gå
tills produkten svalnat.
Aktivera och avaktivera produkten
1. Vrid vredet för ugnsfunktioner till en ugnsfunktion.
Strömindikatorn tänds när produkten är igång.
2. Vrid temperaturvredet till en temperatur.
Temperaturindikatorn tänds medan temperaturen i
produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida vredet för
ugnsfunktioner och temperaturvredet till av-läget.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
FRÅN-läge Ugnen är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på max två nivåer samtidigt. Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än vid över-/undervärme.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
9
Ugnsfunktion Tillämpning
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer intensiv bryning och
som ska ha knaprig botten. Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid
över-/undervärme.
Bryning För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. För att bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För att rosta bröd.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnsbelysning För att lysa upp insidan av ugnen.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden för ugnsfunk-
tionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen
till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen
. Vredet hoppar ut
cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan bakåt så att
de lutar mot ugnens botten. Skjut in tillbehören mellan
styrskenorna på en av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på styrskenorna utgör
tillbehörens tippskydd.
10
Sätta in av ugnsgaller och långpanna samtidigt
Lägg ugnsgallret på långpannan. Skjut in långpannan
mellan styrskenorna på en av ugnens nivåer.
Ugn – råd och tips
Varning Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabeller-
na är endast riktvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Försiktighet Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer kan orsaka
permanenta fläckar på emaljen.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än
din gamla. Anpassa dina vanliga inställningar (tem-
peratur, koktider) och placering av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca
10 minuter innan bakningstiden är slut, för att använ-
da restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ug-
nen slå sig. När plåtarna kallnar igen återtar de sin
normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperatu-
ren den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt
recept, leta efter ett recept som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om
du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna.
Om detta händer ska du inte ändra temperaturinställ-
ningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
11
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska grädd-
ningstiden
Kakan faller ihop (blir de-
gig, klumpig, vattenrän-
der)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mixningsti-
den, speciellt om du använder en matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
För hög temperatur och för kort
gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddningstiden
Kakan blir inte jämnt gräd-
dad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte med
den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød med fyld 2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd / Limpor 2+4 170-180 35-45
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
12
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 förbakning, bottnar 10-15
Frukttårtor, mördegskakor 2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 10-20
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd / Limpor 2 175-225 35-45
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
13
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringe 2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördegskakor 2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad (tjock -
med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
14
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (se tillverka-
rens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den djupa långpan-
nan eller på gallret över den djupa långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att
köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i
en stekgryta utan lock.
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermometer
ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
15
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en köttermometer ska den
tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
16
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C Tid i minuter per kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempererad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
Bryning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en matlagningstermometer
ska den tas bort före grillning.
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
2-3 180 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
17
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtillagad
1)
2-3 lämpar sig inte totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemlagad 2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites, frusna 2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembakade
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna
tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
18
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemlagad 2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
Pizza, hembakade 2-3 220-230 15-25
Fryst pizza 2-3 220-230
15-25
2)
Pommes frites, frusna 3-4 225-250
20-30
2)
Tårtor, hembakade
- förbakning, bullar
3-4 190-210 15-25
Tårtor, hembakade
- dekorering
3-4 190-210 20-30
Tårtor, frusna 3-4 200-225
20-30
2)
1) När man steker eller koker fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt. Kontrollera genom att
sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackningen. Om den angivna
tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal tempera-
turinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktio-
nerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommende-
ras i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den
första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Grillområdet är inställt i mitten av nivån.
Livsmedelstyper för grillning Nivå Temperatur °C Tid i min. / Sida 1
Tid i min. / Sida
2
Fläskkotletter 3-4 250 7-9 4-6
Lammkotletter 3-4 250 7-10 5-6
19
Livsmedelstyper för grillning Nivå Temperatur °C Tid i min. / Sida 1
Tid i min. / Sida
2
Kyckling, i bitar 3-4 250 20-25 15-20
Korv 3-4 250 3-5 2-4
Revben, förtillagade i 20 min. 3-4 250 15-20 15-20
Fisk, skivor av torsk eller lax 3-4 250 10-15 5-10
Rostat bröd 3-4 250 2-3 1-2
Torkning
Grönsaker
Livsmedelstyper
för torkning
Temperatur °C Nivå Nivåer
Tid i timmar (re-
kommenderat)
Bönor 60-70 3 1–4 6-8
Paprika (skuren i
strimlor)
60-70 3 1–4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1–4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1–4 6-8
Örter 40-50 3 1–4 2-3
Frukter
Livsmedelstyper
för torkning
Temperatur °C Nivå Nivåer
Tid i timmar (re-
kommenderat)
Katrinplommon 60-70 3 1–4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1–4 8-10
Äppelklyftor 60-70 3 1–4 6-8
Päron 60-70 3 1–4 6-9
Avfrostning
Ta ut maten ur förpackningen och placera den på en
tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Detta kan för-
länga upptiningstiden väldigt mycket.
Placera ugnsgallret på första ugnsnivån nedifrån.
Typ av mat Galler Tid i minuter
Slutlig avfrost-
ning min
Kommentarer
Kyckling, 1000 g 2 120-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp och nervänt
tefat på ett större fat. Vänd efter halva ti-
den.
Kött, 1000 g 2 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden.
Kött, 500 g 2 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

ELEKTRO HELIOS SK6610 Användarmanual

Typ
Användarmanual