• Tid i produkten: 150 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.3 Köttfärslimpa
Ingredienser:
• 2 torra småfranskor
• 1 lök
• 3 msk hackad persilja
• 750 g blandfärs
• 2 ägg
• salt, peppar och paprika
• 100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in bullarna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka
löken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med
baconskivor. Tillsätt lite vatten och ställ i
ugnen.
• Tid i produkten: 70 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.4 Fläsklägg
Ingredienser:
• 1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
• 2 msk matolja
• 1 tesked salt
• 1 tsk ädelpaprika
• 1/2 tsk basilika
• 1 liten burk skivade champinjoner
(280 g)
• soppgrönsaker (morot, purjolök,
selleri, persilja)
• vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg
fläskläggen i en långpanna och strö ut
champinjonerna över den. Tillsätt
soppgrönsakerna och vatten. Botten bör
vara täckt till ett djup av 10 - 15 mm.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
• Tid i produkten: 160 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.5 Fläskbog
Ingredienser:
• 1,5 kg fläskbog med skinn, från
spädgris
• salt
• peppar
• 2 matskedar olivolja
• 150 g fint skuren selleri
• 1 purjolök, skivad
• 1 liten burk tomater, finhackade (400
g)
• 250 ml grädde
• 2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
• färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja i en stekpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
långpanna, tillsätt sedan tomater,
grädde, vitlöksklyftor, rosmarin och
timjan. Rör om och lägg fläskbogen
ovanpå. Sätt in i produkten.
• Tid i produkten: 130 minuter
• Ugnsnivå: 1
4.6 Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
• 200 g torkade plommon
• 150 ml vitt vin
• 1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan
ben)
• 1 medelstor lök
• äpple
• salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två
timmar. Skölj köttet snabbt med vatten
och torka det sedan. Skär hål i köttets
undersida och stoppa in ett plommon i
varje hål. Tryck in dem så långt det går.
Krydda köttet och lägg det i ugnsformen
med plommonsidan nedåt. Skala lök och
äpple. Skär i klyftor och lägg runt steken.
Späd vinet som användes för att
blötlägga plommonen med vatten till 2,5
dl och häll över steken. Servera till
exempel med croquetter, potatisgratäng
eller broccoli.
• Tid i produkten: 60 minuter
6