68
SV
Start och
användning
Start av apparaten
! Innan apparaten startas ska
installationsanvisningarna följas (
se Installation
).
! Innan apparaten ansluts ska utrymmena och
tillbehören rengöras med ljummet vatten och bikarbonat.
1. Sätt in stickkontakten i vägguttaget och försäkra dig
om att lampan för den inre belysningen tänds.
2. Vrid TEMPERATURVREDET till ett medelvärde. Efter
några timmar kan livsmedlen ställas in i kylen.
Reglering av temperaturen
Temperaturen inuti kylutrymmet regleras automatiskt,
beroende på termostatvredets läge.
1 = minst kallt
5 = mest kallt
Vi råder dig dock att använda ett mellanläge.
För att öka utrymmet och för en förbättring ur praktisk
och estetisk synvinkel, är den kylande delen för
apparaten placerad inuti kylutrymmets bakre vägg.
Under driften täcks denna vägg med frost eller
vattendroppar, beroende på om kompressorn är igång
eller i pausläge. Oroa dig inte för detta! Kylskåpet
fungerar på ett normalt sätt.
Om vredet för KYLENS FUNKTION är inställd på höga
värden med stor mängd livsmedel och en hög
omgivningstemperatur kan apparaten fungera
kontinuerligt och ge en överdriven frostbildning och
elförbrukning: Vrid vredet till lägre värden (en automatisk
avfrostning utförs).
I statiska apparater cirkulerar luften på ett naturligt sätt:
Den kallaste luften tenderar att sjunka eftersom den är
tyngst. Fördela livsmedlen på följande sätt:
Använd kylen på bästa sätt
• Vrid på TEMPERATURVREDET för att reglera
temperaturen (
se Beskrivning
).
• Ställ endast in kall eller ljummen mat och undvik att
ställa in varm mat (
se Säkerhetsföreskrifter och råd
).
• Kom ihåg att tillagade livsmedel inte håller längre än
råa livsmedel.
• Ställ inte in vätskor i behållare utan lock: Detta ökar
fuktigheten inuti kylen och kondens bildas.
HYLLOR: Täckta eller galler.
Hyllorna kan dras ut och regleras
i höjd med därtill avsedda skenor
(
se figur
) för placering av större
behållare eller livsmedel. För att
reglera höjden behöver inte hyllan
dras ut fullständigt.
FLERFUNKTIONSLÅDA
*
: För längre tids förvaring av
olika livsmedel (t.ex. charkuteriprodukter). På sätt
undviks att lukt från dessa sprids i kylen.
Använd frysen på bästa sätt
• Frys inte in livsmedel som håller på att tina eller har
tinat. Sådana livsmedel måste tillagas för att
konsumeras (inom 24 timmar).
• Färska livsmedel ska inte placeras så att de kommer i
kontakt med redan infrysta livsmedel. Färska
livsmedel ska placeras i det övre utrymmet för
INFRYSNING och FÖRVARING där temperaturen
sjunker under –18 °C och garanterar en snabb
infrysning.
• Lägg aldrig in igenkorkade eller hermetiskt tillslutna
glasflaskor i frysen. De kan gå sönder.
• Max. mängd livsmedel som kan frysas in dagligen
anges på märkskylten som sitter i kylutrymmet nedan
till vänster (t.ex.: 4 kg/24h).
! Undvik att öppna dörren under infrysningen.
! Vid strömavbrott eller vid fel ska dörren för frysen inte
öppnas: På detta sätt kan kylda och frysta livsmedel
förvaras utan problem under cirka 9 - 14 timmar.
! Om omgivningstemperaturen är lägre än 14 °C under
en längre tid, nås inte nödvändig temperatur för att
garantera en lång förvaring i frysutrymmet och
förvaringstiden blir därför kortare.
1
2
0DW 3ODFHULQJLN\OVNnSHW
Kött och rensad fisk
Ovanför lådorna för frukt och
grönsaker
Färskost
Ovanför lådorna för frukt och
grönsaker
Tillagad mat På vilken hylla som helst
Salami, formbröd,
choklad
På vilken hylla som helst
Frukt och grönsaker I lådorna för frukt och grönsaker
Ägg I därtill avsedd dörrhylla
Smör och margarin I därtill avsedd dörrhylla
Flaskor, läskburkar,
mjölk
I därtill avsedd dörrhylla