använda din
pastamaskin
1 Gör pastadegen enligt medföljande
recept.
●
Gör inte degen för torr. Då kan
pastamaskinen eller köksmaskinen
gå sönder. Degen ska likna grova
brödsmulor eller en grov
smulpajsdeg. Den ska bestå av
separata smulor men kunna
klämmas ihop till en klump som
håller ihop.
2 Starta köksmaskinen på hastighet 2-
3.
3 Lägg lite av degen i degbrickan.
Mata ner lite av degen i taget genom
matarröret. Låt matarskruven
tömmas innan du fortsätter. Om
matarröret blir igensatt kan du
använda handtaget till nyckeln/stöten
för att skjuta ner degen på
matarskruven (använd ingenting
annat än handtaget till nyckeln och
tryck inte för hårt). Låt aldrig
matarröret bli fullt.
4 När pastan är tillräckligt lång för du
handtaget på kniven fram och
tillbaka för att skära pastan i lämpliga
längder. Om du inte har monteras
kniven kan du i stället skära pastan
med en vanlig kniv.
●
När du ska byta munstycke tar du
först bort kniven. Håll alltid kniven i
kanten med ena handen och vrid
fastspänningsringen mot dig och ta
bort den. Ta bort fästmuttern
(använd nyckeln/stöten för att lossa
muttern om så behövs) och koppla
helt snabbt på maskinen på
hastighet 1 så att munstycket skjuts
ut. Ta bort munstycket och
eventuella synliga pastarester, och
montera sedan önskat munstycke.
Sätt tillbaka fästmuttern och kniven.
varning
Pastamaskinen blir varm vid
användningen. Det är normalt, och
orsakas av att pastan pressas ihop i
tillsatsen.
OBS
Munstyckena är särskilt tillverkade av
bronsmaterial för att ge pastan en
grov yta som håller kvar pastasåsen,
så att du får en äkta mustig smak.
rengöring
montera isär tillsatsen
●
Håll alltid kniven i kanten med ena
handen och vrid fastspänningsringen
mot dig och ta bort den. Ta bort
fästmuttern. Använd eventuellt
nyckeln/stöten för att lossa muttern.
Ta bort tillsatsen från köksmaskinen
genom att skjuta spärren åt sidan
och dra av tillsatsen. Plocka isär
delarna:
munstycken
Munstyckena för maccheroni rigati,
maccheroni lisci och bucatini kan
dras isär för enklare diskning .
●
Gör ren dem omedelbart. Om
pastadegen får torka är det mycket
svårt att få bort den. Använd
rengöringsverktyget för att ta bort all
pastadeg från munstyckena. Den
tjockare änden av verktyget är
idealisk för att rensa de större hålen i
munstycket för maccheroni rigati,
medan den tunnare änden lämpar
sig för att rensa de andra
munstyckena. Diska i varm
diskmedelslösning och torka noga.
matarskruv
●
Doppa inte skruven i vatten.
●
Torka ren den och torka den.
degbricka, ringmutter,
tillsatskropp, kniv.
●
Avlägsna all pastadeg och diska
eventuellt delarna i varm
diskmedelslösning. Torka noga.
58