Kenwood AT910 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
English 2 - 8
Nederlands 9 - 15
Français 16 - 22
Deutsch 23 - 29
Italiano 30 - 36
Português 37 - 43
Español 44 - 50
Dansk 51 - 56
Svenska 57 - 62
Norsk 63 - 68
Suomi 69 - 74
Türkçe 75 - 81
Ïesky 82 - 87
Magyar 88 - 94
Polski 95 - 101
Русский 102 - 109
Ekkgmij 110 - 116
UNFOLD
´¸∂w
117
- 123
säkerheten
Pastadeg som är för torr eller som
matas genom för snabbt kan skada
pastamaskinen och/eller
köksmaskinen.
Stoppa inte fingrarna eller något
annat i matarröret utom den
medföljande nyckeln/stöten .
Använd bara handtaget till
nyckeln/stöten för att köra ner degen
i matarröret. Kör inte ner den för
hårt.
Montera eller demontera aldrig
pastamaskinen medan
köksmaskinen går.
Mata degen litet i taget och med
jämn hastighet. Låt inte matarröret
bli för fullt.
Var försiktig när du hanterar eller
diskar pastamaskinen. Knivbladet är
vasst.
delar
degbricka
matarrör
tillsatskropp
matarskruv
munstycke*
fästmutter
fastspänningsring för kniven
knivblad
nyckel/stöt
rengöringsverktyg
* Med i kartongen finns munstycket
för maccheroni rigati, se bilden. Om
du vill köpa några av de andra
munstyckena som visas på häftets
baksida kan du vända dig till butiken
där du köpte tillsatsen.
innan du använder
pastamaskinen för första
gången
Diska delarna: se "rengöring".
montera ihop
1 Valfritt: för att underlätta
pastatillverkningen kan du värma
tillsatskroppen, munstycket och
ringmuttern i varmt vatten och torka
av dem.
2 Ta bort locket till lågväxelsuttaget,
skjut spärren åt sidan och dra .
3 Håll tillbaka spärren och sätt i
tillsatskroppen.
4 För in matarskruven i kroppen och
vrid tills den griper in i maskinen.
5 Montera munstycket.
6 Sätt i fästmuttern och dra åt för
hand. (Använd inte nyckeln/stöten.
Den ska bara användas vid
borttagningen).
Se till att fästmuttern är nästan jäms
med tillsatskroppen.
7 Montera degbrickan.
Valfritt: Montera kniven på den
färdigmonterade pastamaskinen om
du vill använda den till att skära
pastan till önskade längder.
1 Sätt handtaget till skärbladet uppåt
och lossa något på
fastspänningsringen. Sätt den över
fästmuttern och vrid den eventuellt
så att den kommer ända in på
tillsatsen. Munstycket ska vara jäms
med framsidan av kniven.
2 Håll kniven i kanten och dra åt
fastspänningsringen genom att vrida
den bort från dig..
OBS – När du monterar eller tar bort
kniven ska du alltid hålla den i
kanten med ena handen och vrida
fastspänningsringen med den andra.
57
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa så att du kan följa med på
bilderna
använda din
pastamaskin
1 Gör pastadegen enligt medföljande
recept.
Gör inte degen för torr. Då kan
pastamaskinen eller köksmaskinen
gå sönder. Degen ska likna grova
brödsmulor eller en grov
smulpajsdeg. Den ska bestå av
separata smulor men kunna
klämmas ihop till en klump som
håller ihop.
2 Starta köksmaskinen på hastighet 2-
3.
3 Lägg lite av degen i degbrickan.
Mata ner lite av degen i taget genom
matarröret. Låt matarskruven
tömmas innan du fortsätter. Om
matarröret blir igensatt kan du
använda handtaget till nyckeln/stöten
för att skjuta ner degen på
matarskruven (använd ingenting
annat än handtaget till nyckeln och
tryck inte för hårt). Låt aldrig
matarröret bli fullt.
4 När pastan är tillräckligt lång för du
handtaget på kniven fram och
tillbaka för att skära pastan i lämpliga
längder. Om du inte har monteras
kniven kan du i stället skära pastan
med en vanlig kniv.
När du ska byta munstycke tar du
först bort kniven. Håll alltid kniven i
kanten med ena handen och vrid
fastspänningsringen mot dig och ta
bort den. Ta bort fästmuttern
(använd nyckeln/stöten för att lossa
muttern om så behövs) och koppla
helt snabbt på maskinen på
hastighet 1 så att munstycket skjuts
ut. Ta bort munstycket och
eventuella synliga pastarester, och
montera sedan önskat munstycke.
Sätt tillbaka fästmuttern och kniven.
varning
Pastamaskinen blir varm vid
användningen. Det är normalt, och
orsakas av att pastan pressas ihop i
tillsatsen.
OBS
Munstyckena är särskilt tillverkade av
bronsmaterial för att ge pastan en
grov yta som håller kvar pastasåsen,
så att du får en äkta mustig smak.
rengöring
montera isär tillsatsen
Håll alltid kniven i kanten med ena
handen och vrid fastspänningsringen
mot dig och ta bort den. Ta bort
fästmuttern. Använd eventuellt
nyckeln/stöten för att lossa muttern.
Ta bort tillsatsen från köksmaskinen
genom att skjuta spärren åt sidan
och dra av tillsatsen. Plocka isär
delarna:
munstycken
Munstyckena för maccheroni rigati,
maccheroni lisci och bucatini kan
dras isär för enklare diskning .
Gör ren dem omedelbart. Om
pastadegen får torka är det mycket
svårt att få bort den. Använd
rengöringsverktyget för att ta bort all
pastadeg från munstyckena. Den
tjockare änden av verktyget är
idealisk för att rensa de större hålen i
munstycket för maccheroni rigati,
medan den tunnare änden lämpar
sig för att rensa de andra
munstyckena. Diska i varm
diskmedelslösning och torka noga.
matarskruv
Doppa inte skruven i vatten.
Torka ren den och torka den.
degbricka, ringmutter,
tillsatskropp, kniv.
Avlägsna all pastadeg och diska
eventuellt delarna i varm
diskmedelslösning. Torka noga.
58
grundrecept för till
pastadeg
Vi rekommenderar durummjöl, men
om du inte kan få tag på det kan du
använda vanligt vetemjöl. Mät upp
ingredienserna noga. Om degen är
för torr kan nämligen tillsatsen eller
köksmaskinen gå sönder. Å andra
sidan, om degen blir till en enda
klump innehåller den för mycket
vätska.
200g durummjöl
100 g uppvispat ägg (ca 2 medelstora)
Så här gör du:
Lägg mjölet i skålen och rör gradvis
ner de uppvispade äggen med K-
spaden. Börja på lägsta hastighet
och öka till 1. Blanda i 30-45
sekunder och skrapa ner degen.
Koppla på igen och fortsätta blanda i
ytterligare ca 30 sekunder. Degen
ska likna grova brödsmulor eller en
grov smulpajsdeg. Den ska bestå av
separata smulor men kunna
klämmas ihop till små klumpar som
håller ihop.
göra smaksatt pasta
örtpasta
Använd receptet ovan men tillsätt 20
ml sköljda och finhackade örtkryddor
såsom persilja i det uppvispade
ägget.
brun pasta – ersätt mjölet med
vanligt grahamsmjöl.
tomat – Ersätt 1,5 cl av det
uppvispade ägget med 1,5 cl
tomatpuré.
verdi – Ersätt 3 cl av det
uppvispade ägget med 3 cl
finhackad spenat.
pasta utan ägg
200g durummjöl
en nypa salt
2,5 cl olivolja
ca 1 dl vatten
Följ beskrivningen i grundreceptet för
pasta men tillsätt salt till mjölet och
ersätt ägget med olivolja och vatten.
Japanska bovetenudlar
– Idealisk för den som äter glutenfri
kost.
300 g bovete
150 g uppvispat ägg
Följ beskrivningen i grundreceptet för
pasta.
Kör degen genom pastamaskinen
med munstycket för bigoli och skär i
lämpliga längder. Koka i kokande
vatten.
Udonnudlar
350 g vetemjöl
1,4 dl kallt vatten
20 g salt
Rör i saltet i vattnet tills det är
upplöst.
Följ beskrivningen i grundreceptet för
pasta men ersätt det uppvispade
ägget med saltvattnet.
Kör degen genom pastamaskinen
med munstycket för bigoli och skär i
lämpliga längder. Koka i osaltat
kokande vatten i ca 5 minuter.
Nudlarna ska vara fasta men kännas
lagade. Slå genast av vattnet och
skölj i kallt vatten. Servera
omedelbart med sås alltefter smak.
59
koka pastan
Före kokningen kan pastan torka en
kort stund - upp till en timme innan
den kokas. Detta varierar alltefter typ
av pasta.
1 Koka upp en kastrull till tre
fjärdedelar full med vatten. Tillsätt
salt efter smak.
2 Lägg ner pastan och koka den. Rör
om då och då. Låt pastan koka tills
den är al dente. Den ska kännas
lagad med ge visst tuggmotstånd.
Som riktlinjer kan vi säga att det tar
1 - 10 minuter, men varierar alltefter
pastatyp och önskad konsistens.
Pröva konsistensen ofta. Pastan
fortsätter att lagas något sedan den
tagits från värmen.
Tillsätt aldrig olja till vattnet. Då blir
pastan hal och kan inte hålla kvar
såsen ordentligt.
välja sås för pasta
Det är viktigt att välja rätt pasta till
den sås som ska serveras.
Rörformad pasta fångar upp bitar i
tjocka såser bättre, medan lång tunn
pasta kan absorbera saften i tomat-
och skaldjurssåser utan att bli för
mjuka. Tjock pasta passar till
starksmakande såser.
kakmaskin (AT910014)
Se illustration av kakmaskinen på
baksidan.
1 Följ något av småkaksrecepten
nedan och låt degen stå i kylen för
att hårdna.
Använd små ägg, annars blir
blandningen för lös.
2 Ta bort formskivan från
kakmunstycket. Sätt ihop
pastamaskinen med kakmunstycket.
De båda skårorna i munstycket ska
vara på vardera sidan. Montera
tillsatsen på köksmaskinen. (Kniven
ska inte monteras.)
3 Skjut in formskivan i skårorna på
vardera sidan av munstycket och
skjut den så att önskad form
kommer i mitten av hålet.
grundrecept för
småkakor
150 g mjukt matfett
150 g socker
2 små ägg, uppvispade
300 g vetemjöl, siktat
ev. citronessens
Rör fettet och sockret i en skål med
K-spaden tills det är vitt och pösigt.
Vispa ner äggen och vik sedan in det
siktade mjölet och citronessensen.
Kör blandningen genom tillsatsen
med önskad formskiva monterad
och kapa längderna i lämplig storlek.
Lägg kakorna på en smord plåt och
grädda mitt i varm ugn, 190°C, i ca
10 minuter eller tills de har fått färg.
Låt svalna på galler.
chokladkakor
125 g mjukt matfett
200 g socker
2 små ägg, uppvispade
250 g vetemjöl
}
siktat tillsammans
25 g kakaopulver
Följ beskrivningen i grundreceptet
men byt ut citronessensen mot
kakaopulvret.
När kakorna har kallnat kan de
dekoreras genom att doppas i smält
choklad och pudras med florsocker.
60
Fråga Svar/Tips
Pastan har grov yta
Munstyckena är särskilt tillverkade av
brons. En fördel med brons är att det
ger pastan en grov yta, som gör att
den håller kvar såsen.
Kvaliteten på pastan som kommer
Det är normalt men kan minskas
ut varierar genom degen genom att:-
- se till att hela degen har samma
konsistens från början.
- mata ner degen i pastamaskinen med
jämn hastighet.
- se till att hela degen pressas ut i en
omgång.
- se till att degen inte torkar ut.
Det kommer inte ut någon
Se till att munstyckena är rena innan
pasta ur hålen du börjar. Om det sitter fasttorkad
deg i hålen kan pastan inte pressas
ut.
Kontrollera att matarröret inte är
blockerat.
Använd nyckeln/stöten som hjälp att
mata ner degen på matarskruven.
Det är svårt att göra rent
Gör alltid rent munstycket omedelbart
munstyckena efter användningen. Låt inte degen
torka på munstycket.
Använd det medföljande verktyget.
Den tjockare änden av verktyget är
idealisk för att göra rent de större
hålen i munstycket för maccheroni
rigati, medan den tunnare änden
lämpar sig för att göra rent den andra
munstyckena.
Pastan har trasiga kanter
Ibland blir pastans kanter något
trasiga i början. Mata ner degen i
jämn hastighet. Pröva med att ändra
matningshastigheten. Värm
tillsatskroppen, munstycket och
ringmuttern i varmt vatten och torka
dem innan du använder dem.
Munstycket passar inte på
Kontrollera att det inte finns kvar
matarskruven degrester i mitthålet från tidigare
användning.
Om du byter munstycke under
användningen bör du kontrollera att
det inte sitter deg mellan munstycket
och matarskruven som gör att
munstycket inte passar.
61
felsökning
Fråga Svar/Tips
Matarröret blockeras hela tiden
Mata ner små mängder deg åt
gången i jämn hastighet, och mata
bara ner mer när röret är tomt.
Blandningen är för lös.
Använd handtaget till nyckeln/stöten
för att köra ner degen i matarröret.
(Om du tar bort degbrickan kan du få
in nyckeln längre ner i matarröret).
Pröva med att mata degen med olika
hastigheter.
Det är svårt att få loss kniven
Låt tillsatsen kallna i ca 30 minuter.
Det är svårt att få på kniven
Se till att fastspänningsringen av
metall är delvis lossad från den inre
plastringen innan du trycker på
tillsatsen.
62
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

Kenwood AT910 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual