Sv-4
a) undvika kärl med raka sidor och smal
hals.
b) inte överhetta vätskan.
c) röra om i vätskan innan du ställer in
den i ugnen och efter halva tillagnings
tiden.
d) efter uppvärmning låta vätskan stå kvar
en kort stund i ugnen och sedan röra
om igen innan du försiktigt lyfter ut kärlet.
7)
Papper och plast
• Om du värmer upp mat i behållare av plast
eller papper, kontrollera ugnen ofta efter-
som dessa behållare kan börja brinna om
de blir överhettade.
• Använd inte produkter av återvunnet pap-
per (t.ex. hushållspapper) om inte produk-
tens märkning visar att den är säker att
använda i mikrovågsugn. Återvunnet pap-
per kan innehålla föroreningar som orsakar
gnistor
och/eller brand i ugnen.
• Tillslut inte stekpåsar som används i ugnen
med påsförslutare med metalltråd.
8)
Kokkärl och folie
• Värm inte burkar och flaskor med lock. De
kan explodera.
• Använd inte metallkärl och tallrikar med
metalldekor i ugnen. De orsakar gnistor.
• Om du använder aluminiumfolie eller något
metallföremål i ugnen, måste avståndet till
ugnens väggar och lucka vara minst 2 cm
för att undvika gnistbildning.
9)
Barnmatsburkar och nappflaskor
• Ta bort locket och nappen på barnmatsflas-
kan och locket på barnmatsburken innan
du placerar dem i ugnen.
• Innehållet i barnmatsburkar och nappflas-
kor måste röras om eller skakas.
• Kontrollera temperaturen på maten innan
du ger den till barnet. Om den är för het,
kan barnet få svåra brännskador.
Viktig information
1) Tillagningstider
• Tillagningstiden beror på matens konsis-
tens, form, temperatur och mängd och på
typen av kokkärl.
• Börja med den kortaste tillagningstiden för
att undvika överkokning. Om inte maten är
klar, kan du fortsätta tillagningen en kort
stund till.
OBS: Om du överskrider de rekommen-
derade tillagningstiderna blir maten för-
störd. I extrema fall kan den ta eld och
skada ugnens inre.
2)
Små mängder mat
• Små mängder mat eller mat med litet
vatteninnehåll kan brännas, torka ut eller ta
eld om den tillagas för länge. Om något
skulle börja ryka eller brinna i ugnen, låt
ugnsluckan vara stängd och dra ut nätkon-
takten eller stäng av strömmen vid elcen-
tralen.
3)
Ägg
• Försök aldrig koka ägg i skal eller värma
upp hårdkokta ägg med MIKROVÅGOR.
Ett tryck kan byggas upp och äggen kan
explodera även då uppvärmningen med
mikrovågor har upphört.
4)
Pricka täta skal och skinn
• Mat med täta skinn, till exempel potatis,
äggulor och korv, måste prickas före
tillagningen med MIKROVÅGOR, så att de
inte spricker.
5)
Köttermometer
• Ta ut maten ur ugnen, innan du kontrollerar
temperaturen i kött och fågel med en kött-
termometer. Använd aldrig en vanlig kött-
termometer tillsammans med mikrovågor,
eftersom den kan orsaka gnistor.
6)
Vätskor
• När du värmer vätskor i mikrovågsugnen,
t.ex. soppa, sås och drycker, kan de passe-
ra kokpunkten utan att det syns några bub-
blor. Det kan medföra att de sedan plötsligt
kokaröver. Du kan hindra detta genom att: