SE16
TABELL MED BESKRIVNING AV FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIAL
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du
använder mitten av ugnen till detta. Låt matvaran ligga kvar i förpack-
ningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
VARMHÅLLNING
Perfekt för att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t ex kött, frite-
rade saker, pajer) Vi rekommenderar att du använder mitten av ugnen till
detta. Funktionen kan inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger
65 °C.
JÄSNING
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsning-
ens kvalitet kan funktionen inte aktiveras om temperaturen i ugnen
överstiger 40 °C. Placera degen på ugnsfals 2. Du behöver inte förvärma
ugnen.
LÅNGKOK KÖTT
För att försiktigt tillaga kött vid 90 °C. Denna funktion utför en långsam
tillagning och ser till att bibehålla köttet både mört och saftigt. För ste-
kar, rekommenderas att först bryna dem i stekpanna för att skapa en
yttre bryning för att bättre hålla kvar safterna. Tillagningstiden varierar
från 4 timmar för stekar på 1 kg till 6-7 timmar för stekar på 3 kg. För opti-
malt resultat, rekommenderas att öppna ugnsluckan så få gånger som
möjligt under tillagningen och att använda en ugnstermometer för att
kontrollera temperaturen invändigt köttet.
LÅNGKOK FISK
För att försiktigt tillaga fisk vid 85 °C. Denna funktion utför en långsam
tillagning och ser till att bibehålla fisken både mör och saftig. Tack vare
de inte höga temperaturerna, brunfärgas inte maten och resultatet är
likande en ångtillagning. Tillagningstiden varierar från 2 timmar för fisk
på 300 g, till 4-5 timmar för fisk på 3 kg. För ett optimalt resultat, rekom-
menderas att öppna ugnsluckan så få gånger som möjligt under tillag-
ningen för att inte släppa ut värmen.
ÖVER/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en ugnsfals.
Använd den 3:e ugnsfalsen. För tillagning av pizza, pajer (söta och salta)
med vätskefyllnad, använd 1:a eller 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan
du ställer in maten.
ÖVER/UNDERV.&
FLÄKT
För att tillaga kött, fyllda pajer (cheese cake, äppelstrudel, fruktpajer) och
fyllda grönsaker på en enda ugnsfals. Denna funktion använder sig av en
oregelbunden och försiktig ventilering, något som förhindrar att
maträtten torkar ut. Vi rekommenderar att du använder ugnsfals 2.
Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma tem-
peratur, utan förvärmning (t ex: fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör
det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar åt sig lukt av varan-
dra. Det är lämpligt att använda den 3:e ugnsfalsen för tillagningen på en
enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du
använder den 1:a och den 4:e falsen, efter att du förvärmt ugnen.
MAXI COOKING
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller den 2:a fal-
sen, beroende på köttstyckets storlek. Du behöver inte förvärma ugnen.
Låt gärna maträtterna växla läge i ugnen under koktiden för att få en
jämnare tillagning. Det är bra att ösa maträtten då och då för att den inte
ska torka ut.