typskylten (en etikett som finns på insidan av
produkten).
När infrysningen är klar återgår produkten
automatiskt till föregående temperaturinställning (se
"FastFreeze-funktion").
I detta tillstånd kan temperaturen i
kylskåpet förändras något.
FÖRVARING AV FRYST MAT
Vid första uppstart eller efter ett uppehåll i avstängt
läge, låt produkten stå på i minst tre timmar med
FastFreeze-funktionen på innan du lägger in några
matvaror.
Fryslådorna gör att du snabbt och enkelt kan hitta
det matpaket du söker. Om stora mängder mat skall
förvaras, plocka ur alla lådor utom den nedre lådan.
Denna måste vara på plats för att säkerställa god
luftcirkulation.
Maten får inte placeras närmare än 15 mm från
dörren.
FÖRSIKTIGHET! I händelse av en
oavsiktlig avfrostning, t.ex. vid ett
strömavbrott och avbrottet varar längre
än den tid som anges på typskylten
under "Temperaturökningstid", måste
den tinade maten konsumeras snabbt
eller omedelbart tillagas och sedan
frysas in på nytt (när maten har
kallnat).
UPPTINING
Djupfryst eller fryst mat kan, innan den konsumeras,
tinas i kylen eller i en plastpåse under kallt vatten.
Detta beror på den tillgängliga tiden och vilken typ
av mat. Små bitar kan tillagas om de är frysta.
RÅD OCH TIPS
TIPS FÖR ENERGIBESPARING
• Frys: Produktens interna konfiguration är det
som säkerställer en effektiv energianvändning.
• Kylskåp: Den mest effektiva energianvändningen
säkerställs i konfigurationen med lådorna i
produktens nedre del och med hyllorna
fördelade jämnt. Hur hyllorna är placerade i
dörren påverkar inte energiförbrukningen.
• Öppna inte dörren för ofta och låt den inte stå
öppen längre tid än nödvändigt.
• Frys: Ju kallare temperaturinställning, desto
högre energiåtgång.
• Kylskåp: Ställ inte in för hög temperatur för att
spara energi om det inte behövs för matens
egenskaper.
• Om rumstemperatuen är hög och
temperaturreglaget är inställt på en låg
temperatur samtidigt som produkten är full med
matvaror, kan kompressorn behöva arbeta
kontinuerligt vilket medför att frost eller is bildas
på avdunstaren. I så fall ska temperaturreglaget
ställas in på en högre temperatur för att den
automatiska avfrostningen ska starta och för att
på så sätt spara energi.
• Säkerställ god ventilation. Täck inte över
ventilationsgaller eller hål.
TIPS FÖR INFRYSNING
• Aktivera FastFreeze-funktionen minst 24 timmar
innan du lägger in mat i frysen.
• Innan mat läggs in i frysen ska den packas in
och förslutas i: aluminiumfolie, plastfolie eller
påsar, lufttäta behållare med lock.
• Dela upp maten i mindre portioner för effektivare
infrysning och upptining.
• Det är bra att sätta etiketter och datum på all
fryst mat. Detta hjälper till att identifiera maten
och veta när den bör ätas.
• Maten ska vara färsk när den fryses in för att
bevara den goda kvaliteten. Särskilt frukt och
grönsaker ska frysas efter skörd för att alla
näringsämnen ska bevaras.
• Frys inte in flaskor eller burkar med vätska,
särskilt inte de som innehåller kolsyra - de kan
explodera i frysen.
• Ställ inte in varm mat i frysfacket. Låt varm mat
svalna till rumstemperatur innan de läggs in i
frysen.
• Undvik att lägga in färsk icke fryst mat bredvid
redan fryst mat, eftersom den frysta maten då
kan tina upp. Lägg in färsk icke fryst mat i den
del av frysen där det inte finns någon fryst mat.
• Ät inte isbitar eller isglass direkt efter du har
tagit ut dem ur frysen. Det finns risk för
frostskador.
• Frys inte om mat som har tinat. Om maten har
tinat, tillaga den, låt den svalna och frys därefter
in den.
TIPS FÖR FÖRVARING AV FRYST MAT
• Inställningen på medeltemperatur garanterar
god konservering av färsk mat.
Högre temperaturinställning i produkten kan
leda till kortare hållbarhet.
• Hela frysfacket är lämpligt för förvaring av frysta
livsmedelsprodukter.
59