Whirlpool AKZ 559/IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
SV20
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du skall undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Apparaten skall alltid vara skild från elnätet innan arbete med
installation utförs på apparaten.
- Installation och underhåll skall utföras av behörig fackman i
enlighet med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera inte eller byt ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
instruktionsboken.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att apparaten ska kunna
anslutas till ett eluttag när den är inbyggd i ett köksskåp.
- För att installationen skall uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en enpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickpropp.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i nätsladden.
- När installationen är klar skall det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
- Använd inte spisen om induktionsplattans yta är sprucken och
stäng av spisen för att undvika risken för elektriska stötar (endast på
modeller med induktionsfunktion).
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV21
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t ex: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
kontrollerna.
- Denna ugn får användas av barn från 8 års ålder och av personer
med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, eller bristande
erfarenhet och kunskap, om de fått handledning eller instruktioner
om användningen av ugnen på ett säkert sätt och förutsatt att de
förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Apparatens tillgängliga delar kan bli mycket heta under
användning. Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker
med apparaten.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Låt inte barn under
8 år uppehålla sig nära apparaten utan uppsikt.
- Under och efter användning av apparaten, skall du inte röra vid
värmeelementen eller de inre panelerna eftersom detta kan leda till
brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara
material tills alla apparatens komponenter har svalnat.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och var
försiktig och vidrör aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan detta material
fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i apparaten. Det
tryck som utvecklas i burken kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV22
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen
när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn när du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysen. Se till barn vistas på avstånd
från ugnen under pyrolysen. Torka upp större ansamlingar av
utspilld mat inuti ugnen innan rengöringen startas (endast ugnar
med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan ska bytas för
att inte riskera att utsätta dig själv eller andra för en elektriska
stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärlet (gäller
endast för ugnar med tillhörande kokkärl).
- Använd skyddshandskar när maskinen packas upp och installeras.
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV23
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för ”väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10–15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Viktigt! Under självrengöring går det inte att öppna ugnsluckan. Vänta tills den automatiskt låses upp (se avsnittet
”Rengöringscykel på ugn med pyrolysfunktion”).
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV24
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig mikrofibertrasa.
Rengör ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT! använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme.
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
SV25
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Fig. 3).
2. Dra ut elementet (Fig. 4) en aning och sänk det (Fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
SV26
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (Fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBS:
- Använd endast glödlampor 25–40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20–40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning (EU-förordning
nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
SV27
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta att vara igång en stund.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för ugnsformar, kakformar och andra ugnsfasta
matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA: kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tillaga kött, fisk, grönsaker,
focaccia etc.
C. BAKPLÅT: för bakning av bröd och konditorivaror, men även för köttstekar, inbakad fisk etc.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att separat köpa andra tillbehör, som till exempel katalytiska paneler, roterande grillspett osv - vänd dig till vår
Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Fig. A Fig. B Fig. C
SV28
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
Gallret och de andra tillbehören är utrustade med ett blockeringssystem för att undvika att de oavsiktligt dras ut ur ugnen.
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan ”A” uppåt (fig. 1).
2. Vrid gallret en aning när det når spärrläget ”B” (fig. 2).
3. För tillbaka gallret till vågrät position och tryck in det helt ”C” (fig. 3).
4. För att dra ut gallret, gör på omvänt vis.
Insättning av alla andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, går till på samma sätt. Upphöjningen på den raka delen gör det
möjligt att spärra tillbehöret.
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
1. FUNKTIONSRATT: slå på/stänga av ugnen och val av funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: för att navigera i menyn och reglera inställda värden
OBS: rattarna fälls in i panelen. För att få ut dem, skall du trycka lätt på dem.
3. KNAPP FÖR ATT VÄLJA/BEKRÄFTA
OBS: på displayen visas för indikationer angående denna knapp.
LISTA PÅ FUNKTIONER
Ugnen startas genom att du vrider ”Funktionsratten” till valfritt läge: på displayen visas funktioner eller deras undermenyer.
Undermenyerna visas och kan väljas när ratten ställs på någon av funktionerna GRILL, SPECIAL, INSTÄLLNINGAR, BREAD/PIZZA
(bröd/pizza).
OBS: för en lista med beskrivningar över funktionerna, se tabellen på sidan 33.
Fig. 1
Fig. 2 Fig. 3
1 23
DISPLAY
DISPLAY
SV29
BESKRIVNING AV DISPLAY
A. Visualisering av de värmeelement som är aktiva för de olika funktionerna
B. Symboler för hantering av tid: timer, tillagningstid, koksluttid, klockslag
C. Information om vald funktion
D. Automatisk BREAD/PIZZA (bröd/pizza)-funktion vald
E. Indikering för låst lucka under den automatiska rengöringscykeln (finns inte på denna modell)
F. Temperatur i ugnen
G. Pyrolysrengöringsfunktion (finns ej på denna modell)
H. Bryning
I. Specialfunktioner: defrost (upptining), keep warm (varmhållning), rising (jäsning), eco forced air (eko-varmluft)
STARTA UGNEN - STÄLLA IN SPRÅK
När du först startar ugnen visar displayen ENGLISH.
Vrid ”Navigationsratten” tills önskat språk visas och tryck därefter på knappen för att bekräfta.
INSTÄLLNING AV KLOCKSLAG
När språket har ställts in måste tiden ställas in på klockan. På displayen blinkar de två siffrorna för timmar.
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser korrekt timme.
2. Tryck på knappen för att bekräfta; de två minutsiffrorna blinkar på displayen.
3. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser korrekt minut.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
För att ändra klockslag, till exempel efter ett strömavbrott, se påföljande avsnitt (INSTÄLLNINGAR).
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Vrid ”Funktionsratten” till önskad funktion: tillagningsinställningarna visas på displayen.
2. Om de förinställda värdena är lika med de värden du vill ha, tryck på knappen . För att ändra dem gör du följande.
INSTÄLLNING AV TEMPERATUR/EFFEKT PÅ GRILLEN
Reglera temperatur eller effekt på grillen genom att göra följande:
1. Ändra genom att vrida på ”Navigationsratten” tills du ser önskat värde.
2. Tryck på knappen för att bekräfta.
A
B C D
E
I H G F
3
3
3
3
3
SV30
SNABBUPPVÄRMNING
1. Välj funktionen Snabbuppvärmning genom att vrida ”Funktionsratten” till symbolen .
2. Bekräfta med knappen : Inställningarna visas på displayen.
3. Om inställd temperatur är lika med den temperatur du vill ha, tryck på knappen . För att ändra gör du så som beskrivits
i föregående avsnitt. På displayen visas texten PRE. När den inställda temperaturen har uppnåtts byts texten ut mot
temperaturvärdet (t.ex. 200 °C) och en ljudsignal avges. Efter förvärmingsfasen går ugnen automatiskt över till funktion
med över-/undervärme .
Då kan du ställa in din maträtt och starta tillagningen.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid på ”Navigationsratten” och välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Denna funktion gör det möjligt att tillaga under en förbestämd tidsrymd, minst 1 minut, maximalt den tid som vald funktion kan
fungera, sedan stängs ugnen av automatiskt.
1. Efter att du bekräftat temperaturen blinkar symbolen .
2. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser önskad tillagningstid.
3. Bekräfta genom att trycka på knappen .
INSTÄLLNING AV TID NÄR TILLAGNING SKALL AVSLUTAS/FÖRDRÖJD START
VIKTIGT: Denna inställning kan ej aktiveras tillsammans med följande funktioner: SNABBUPPVÄRMNING, BREAD/PIZZA
(bröd/pizza), SKONVÄRME ÖVER/UNDER & FLÄKT.
OBS: Med denna inställning uppnås inställd temperatur gradvis, och därför kommer tillagningstiderna att förlängas en
aning i jämförelse med de som står i tabellen.
Det går att ställa in koksluttid, genom att fördröja starten av ugnen till maximalt 23 timmar och 59 minuter från nuvarande
klockslag. Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängden för tillagningen.
Efter att ha ställt in tillagningstid visas koksluttiden (t.ex. 15:45) på displayen och symbolen blinkar.
För att fördröja koksluttiden och därmed fördröja starten av ugnen, gör följande:
1. Vrid ”Navigationsratten” tills den tid då du vill att maten skall vara klar visas (t.ex. 16:00).
2. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen : de två prickarna vid koksluttiden blinkar r att visa att inställningen är
korrekt.
3. Ugnen kommer att fördröja programstarten så att maten är klar på den förinställda tiden.
TIMER
Denna funktion kan endast användas då ugnen är avstängd och är utmärkt för att kontrollera koktid för t.ex. pasta. Den längsta
tiden som kan ställas in på timern är 23 timmar och 59 minuter.
1. Med ”Funktionsratten” på noll, vrid ”Navigationsratten” tills önskad tid visas.
2. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har gått ut visas ”END” i displayen och en
ljudsignal hörs. För att stänga av den, tryck på knappen (på displayen visas nuvarande klockslag).
3
3
3
3
3
3
SV31
VAL AV SPECIALFUNKTIONER
Om du placerar ”Funktionsrattens” markör i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller fem
specialfunktioner.
För att leta upp, välja och starta en av dessa funktioner, gör så här:
1. Vrid ”Funktionsratten” till symbolen : i displayen visas texten ”DEFROST” (upptining) och den symbol som markerar
denna funktion.
2. Vrid ”Navigationsratten” för att rulla listan med funktioner; DEFROST (upptining), KEEP WARM (varmhållning), RISING
(jäsning). ECO FORCED AIR (eko-varmluft)
3. Tryck på knappen för att bekräfta.
BRYNA
Då tillagningen är klar visas på displayen, för de funktioner som tillåter detta, en möjlighet att utföra bryning av din maträtt.
Detta kan endast göras då du redan har ställt in tidslängd på tillagningen.
Då tillagningstiden är slut, visas följande på displayen: ”PRESS TO BROWN” (tryck på för extra bryning). Om du trycker på
knappen startar ugnen funktionen bryning, som tar 5 minuter. Denna funktion kan endast aktiveras två gånger i följd.
VAL AV FUNKTIONEN BREAD/PIZZA (bröd/pizza)
Om du placerar ”Funktionsratten” i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller två automatiska
funktioner för ”bröd” och ”pizza”.
Bröd
1. Vrid ”Funktionsratten” till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (bröd) tillsammans med texten AUTO.
2. Tryck på knappen för att välja funktionen.
3. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 180 °C och 220 °C) och bekräfta med knappen .
4. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
Pizza
1. Vrid funktionsratten till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (bröd). För att välja funktionen ”PIZZA, gör så här:
2. Vrid på ”Navigationsratten”: på displayen visas ”PIZZA.
3. Tryck på knappen för att välja funktionen.
4. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 220 °C och 250 °C) och bekräfta med knappen .
5. Vrid ”Navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
SETTINGS (inställningar)
Om du placerar ”Funktionsrattens” markör i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller fem
displayinställningar som du kan ändra.
Språk
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”LANGUAGE” (språk).
2. Tryck på knappen för att ta fram inställningen.
3. Vrid ”Navigationsratten” för att välja önskat språk och bekräfta med knappen.
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
SV32
Klocka
Vrid på ”Navigationsratten” tills CLOCK (klocka) visas. För att ändra klockslag, se föregående avsnitt (INSTÄLLNING AV
KLOCKSLAG).
Eko
Med ECO-läget aktiverat (PÅ) minskar displayen ljusstyrkan som visar tiden när ugnen är i standbyläge efter 3 minuter. Dessutom
inaktiveras ugnsutrymmets lampa under tillagning. För att visa informationen på displayen och tända lampan, tryck på knappen
eller vrid på en av rattarna.
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”ECO”.
2. Tryck på för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”Navigationsratten” för att välja erfordrad inställning och bekräfta med knappen .
4. Under en tillagningsfunktion, om Eko-läget aktiveras släcks lampan efter 1 minut av tillagningstiden och återaktiveras
efter varje användaråtgärd.
Ljudsignal
För att aktivera eller inaktivera ljudsignalen:
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”SOUND” (ljud).
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”Navigationsratten” för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
Ljusstyrka
För att ändra ljusstyrkan på displayen:
1. Vrid på ”Navigationsratten” tills du ser ”BRIGHTNESS” (ljusstyrka).
2. Tryck på knappen : siffran 1 visas på displayen.
3. Vrid ”Navigationsratten” för att öka eller minska ljusstyrkan, och bekräfta med knappen .
3
3
3
3
3
3
SV33
TABELL MED BESKRIVNING AV UGNSFUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
UGNSLAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIALFUNKTIONER
DEFROST
(UPPTINING)
För att snabba på upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Låt maten
ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
KEEP WARM
(VARMHÅLLNING)
För att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t.ex.: kött, friterad mat, pajer). Placera maten
på den mittersta ugnsfalsen. Funktionen kan inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger
65 °C.
RISING (JÄSNING)
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att bibehålla jäsningens kvalitet kan funktionen
inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 40 °C. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen.
Du behöver inte förvärma ugnen.
ECO FORCED AIR
(EKO-VARMLUFT)
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på samma fals. Denna funktion använder icke-
kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar att maten blir torr. När Eko-funktionen är aktiverad
släcks ugnslampan under tillagningen och kan tändas tillfälligt med bekräftelseknappen. För att
minska energi-förbrukningen bör luckan inte öppnas under tillagningens gång. Du
rekommenderas att använda den 3:e ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
STATISK
För att tillaga valfri rätt på en enda fals. Använd den 2:a falsen. Förvärm ugnen innan du ställer in
maten.
CONVECTION BAKE
(ÖVER/UNDERVÄRME
OCH FLÄKT)
Använd denna funktion när du skall tillaga kött och paj med vätskefyllning (söt eller salt) på en
enda fals. Använd den 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar tillagningen.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter, på två falsar, rätter som kräver samma temperatur
(t.ex. fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar
åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 2:a ugnsfalsen för tillagningen på en
enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och den 3:e
falsen, efter att du förvärmt ugnen.
STOR
TILLAGNINGSVOLYM
För att tillaga stora köttstycken (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller 2:a falsen, beroende på
köttstyckets storlek. Du behöver inte förvärma ugnen. Vi rekommenderar att man vänder köttet
under tillagningen så att det bryns ytterligare. Det är bäst att ösa köttet då och då för att undvika
att det torkar ut.
GRILL
För grillning av stekar, grillspett och korv, för att gratinera grönsaker och för att rosta bröd.
Placera maten på den 4:e ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar rekommenderar vi att du använder
en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 3:e ugnsfalsen och fyll den med
en halvliter vatten. Du behöver inte förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under
tillagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta
falsarna. Vi rekommenderar att du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften.
Placera den på 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Du behöver inte
förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen. Med denna funktion kan du
använda det grillspettet, om du har detta tillbehör.
INSTÄLLNINGAR Ställa in displayen (språk, tid, ljusstyrka, summervolym, energibesparing).
BREAD/PIZZA
(BRÖD/PIZZA)
Används för att baka olika typer av bröd och pizza. Denna funktion har två program med redan
färdiga inställningar. Det räcker att du bestämmer temperatur och tid, och ugnen tar sedan
automatiskt hand om optimal tillagning. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen efter att du
förvärmt ugnen.
SNABBUPPVÄRMNING Används för att snabbvärma ugnen.
SV34
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion r-
uppvärm-
ning
Hylla (från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
Sockerkakor
Ja 2 160-180 30-90 Tårtform på galler
Ja 1-3 160-180 30-90
Ugnsfals 3: pajform på
galler
Ugnsfals 1: pajform på
galler
Fyllda tårtor
(cheesecake,
strudel, äppelpaj)
Ja 2 160-200 30-85
Långpanna/bakplåt eller
kakform på galler
Ja 1-3 160-200 35-90
Ugnsfals 3: Tårtform på
galler
Ugnsfals 1: Tårtform på
galler
Småkakor
Ja 2 170-180 15-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160-170 20-45
Ugnsfals 3: galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Petit-chouer
Ja 2 180-200 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 180-190 35-45
Ugnsfals 3: Ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Maränger
Ja 2 90 110-150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 90 130-150
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Bröd/Pizza/
Focaccia
Ja 2 190-250 15-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 190-250 25-50
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Bröd
(Bröd)
Ja 2 180-220 30-50
Långpanna/bakplåt eller
galler
Pizza
(Pizza)
Ja 2 220-250 15-30 Långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 2 250 10-15
Ugnsfals 2: långpanna/
bakplåt eller galler
Ja 1-3 250 10-20
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
SV35
tt- och
grönsakspajer
(quiche)
Ja 2 180-190 35-45 Tårtform på galler
Ja 1-3 180-190 45-60
Ugnsfals 3: pajform på
galler
Ugnsfals 1: pajform på
galler
Vol-au-vent/
mördegsbakning
Ja 2 190-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 180-190 20-40
Ugnsfals 3: Ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: långpanna/
bakplåt
Lasagne/
Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Pudding
Ja 2 190-200 45-55 Ugnsfast form på galler
Lamm/Kalv/Nöt/
Fläsk 1 kg
Ja 2 190-200 70-100
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kyckling/Kanin/
Anka 1 kg
Ja 2 200-230 50-100
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kalkon/Gås 3 kg Ja 1/2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Ugnsbakad fisk/
inbakad fisk (hel
fisk eller filé)
Ja 2 180-200 40-60
Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fyllda grönsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 180-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 4 3 (hög) 2-5 Galler
Fiskfiléer, stekar - 4 2 (medium) 20-35
Ugnsfals 4: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Korv, grillspett,
revbensspjäll,
hamburgare
- 4
2-3 (medel -
hög)
15-40
Ugnsfals 4: galler (vänd
maten efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
Grillad kyckling
1–1,3 kg
- 2
2 (medium) 50-65
Ugnsfals 2: galler (vänd
maten efter två tredjedelar
av tiden)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
3 (hög) 60-80
Ugnsfals 2: roterande
grillspett (beroende på
modell)
Ugnsfals 1: långpanna med
vatten
Rostbiff blodig
1 kg
- 2 2 (medium) 35-45
Ugnsfast form på galler
(vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Recept Funktion r-
uppvärm-
ning
Hylla (från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SV36
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Maten kan tas ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på hur du vill ha maten tillagad.
Lammlägg/
Fläsklägg
- 2 2 (medium) 60-90
Långpanna eller ugnsfast
form på galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Ugnsbakad
potatis
- 2 2 (medium) 45-55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade
grönsaker
- 2 3 (hög) 10-15 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-3 200 50-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form
eller långpanna på galler
tt och potatis Ja 1-3 200 45-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form
eller långpanna på galler
Fisk och
grönsaker
Ja 1-3 180 30-50*
Ugnsfals 3: ugnsfast form
på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form
eller långpanna på galler
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120*
Långpanna eller form på
galler
ttbitar (kanin,
kyckling, lamm)
- 3 200 50-100*
Långpanna eller form på
galler
Recept Funktion r-
uppvärm-
ning
Hylla (från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
SV37
TESTADE RECEPT i enlighet med IEC 50304/60350:2009-03 och DIN 3360-12:07:07
**Tillagningstabellen föreslår optimal funktion och temperatur för att få bästa resultat för varje typ av recept. Om du vill tillaga
något på en enda fals i ventilationsläge rekommenderar vi att du använder den 3:e ugnsfalsen och samma temperatur som
föreslås för ”FORCED AIR” (varmluft) på flera nivåer.
Indikeringarna i tabellen gäller utan användning av ledstycken. Gör testerna utan ledstyckena.
*För att grilla rekommenderar vi att du lämnar 3–4 cm fritt från den främre kanten av gallret för att det skall vara lättare att dra
ut det.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 50304).
Använd den avsedda tabellen för att göra testet.
Recept
Funktion
r-
värm-
ning
Ugnsfals
(från
botten)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör och
anmärkningar
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Smördegskakor
(Shortbread)**
Ja 2 170 15-25 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160 20-30
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: långpanna
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Småkakor
(Small cakes)**
Ja 2 170 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160 30-40
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: långpanna
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Sockerkaka utan fett
(Fatless sponge cake)
Ja 2 170 35-45 Tårtform på galler
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Två äppelpajer
(Two apple pies)**
Ja 2 185 60-75 Tårtform på galler
Ja 1-3 175 70-90
Nivå 3: tårtform på galler
Nivå 1: tårtform på galler
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Rostat bröd (Toast)* - 4 3 (hög) 3-5 Galler
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgare (Burgers)* - 4 3 (hög) 30-40
Nivå 4: galler (vänd maten
efter halva tillagningstiden)
Nivå 3: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
(Apple cake, yeast tray
cake)**
Ja 2 180 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160 55-65
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: långpanna
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek (Roast pork) - 2 170 110-150 Nivå 2: långpanna
DIN 3360-12:07 bilaga C
Tårta (Flat cake)**
Ja 2 170 35-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 170 40-50
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: långpanna
SV38
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer
och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du
använder medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och
tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns
i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen ”FORCED AIR” (varmluft) är det möjligt att tillaga olika sorters mat samtidigt (till exempel: fisk
och grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt
tillagningen fortsätta för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera
dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen med varmluft och placera tårtformarna
i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera vätskekvantiteten, och blanda
smeten mera försiktigt.
- Kakor med våta toppningar (ostkakor eller fruktkakor/pajer) kräver funktionen ”CONVECTION BAKE” (över/under & fläkt).
Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen av formen innan
du tillsätter smeten.
tt
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker
kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då
steken är klar, låt den vila i ugnen under 10–15 minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket
tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom
att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där köttet ligger, för att fånga
upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det handlar om
kyckling och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in spettets ena ände på sin plats i ugnens främre panel och sätter
den andra änden i stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en
långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar
tillagningen, och detta skall användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av
tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden med denna funktion
reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20–25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär
en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Whirlpool AKZ 559/IX Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide