Husqvarna QSG658 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
SPIS
REGINA
PUB MAX
QSG 658, QSG 758
821 02 36-02/1
SE
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Uppackning ....................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ....................................... 6
Före första användning ............................ 6
Rengöring av spisen .......................... 6
Rengöring av rostfria ytor ................. 6
Rengör tillbehören ............................. 6
Bränn av ugnen ................................. 7
Manöverpanelen ........................................ 7
Kontrollamporna ............................... 7
Glaskeramikhällen ..................................... 8
Användning av hällen ........................ 8
Rengöring av hällen ........................13
Ugnen .........................................................15
Ugnens funktioner ..........................15
Praktisk användning ........................16
Rengöring och skötsel .....................19
Installation .................................................22
Ändring av sockelhöjd och -djup ....22
Nivåjustering ....................................23
Elektrisk anslutning .........................23
Service .......................................................24
Tekniska uppgifter ...................................25
Tabeller .....................................................26
Bakning ............................................26
Placering i ugn .................................26
Lågtemperaturstekning ..................27
Grill & Matlagning ..........................28
Praktiska råd och tips .............................29
Problem och åtgärder ............................30
Skrotning ...................................................31
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga
igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hus-
hållsanvändning. Tänk på att spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan
person. Hör gärna av dig till oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning.
Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en VARNINGSTRIANGEL handlar om säkerhet. LÄS DESSA TEXTER EXTRA NOGGRANT, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det
mesta, även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona
några saker som du bör tänka på om du har barn eller
besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta, alter-
nativt en vägg eller ett högskåp, på båda sidor om
spisen. Se till att
TIPPSKYDDET är monterat, så att spisen
inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN/LUCKSPÄRRARNA skall också vara
i funktion.
Använd
SPISLÅSET. Aktivera låsknappen och lås
spisen när den inte används.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av BEHÖRIG FACKMAN.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glaskeramik-
hällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glas-
keramikhäll respektive ugn. Kontrollera kärlens bott-
nar. Kärl som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och
snurrar lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av leve-
rantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning
Förhindra olyckor med den skrotade spisen; Lossa
sladden från vägguttaget och kapa den så nära spisens
bakstycke som möjligt. Sätt luckspärren/luckspärrarna
ur funktion.
Spisen
4
Spisen
1 Löstagbar imkåpa
2 Häll med värmezoner
3 Manöverpanel med VRED
4 Ugn
5 Förvaringsskåp,
endast 70cm bred spis
6 Förvaringslåda
7 Sockel
Spisen har hjul baktill, för att
underlätta förflyttning vid
städning. Ta tag i luckhandtaget
(öppna inte luckan), lyft försiktigt
och dra sedan ut spisen.
°C
2
4
7
1
3
5
6
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäler du omedelbart till Distrilux
Distributionskontor, se fraktsedeln. Vid leverans från
butik eller återförsäljare – kontakta dem.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA LEVERERAS MED SPISEN:
Emaljerade plåtar
Proffsplåtar, dvs. perforerade och
silikonbelagda aluminiumplåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en smutsavvisande beläggning.
Ugnsgaller
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa samt rengöringsmedel för
glaskeramikhällen
Kokbok för varmluft
•Bruksanvisning
Plastkniv, lämplig till att skära kakor
FÖLJANDE FINNS ATT KÖPA SOM EXTRA TILLBEHÖR:
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
kerhetsutrustningen
5
kerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda,
båda sidor om spisen
(SE BILD). En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 22.
HÄR MONTERAR DU TIPPSKYDDET SPISEN:
1 Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(SE BILD).
2 Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(SE BILD). Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS! Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du önskar
centrera spisen.
3 Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen
1 Tryck in propparna i de främre hålen.
2 Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3 Vrid skyddet snett nedåt och
4 sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag under
hällkanten.
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
kerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A Tryck ner spärren när du ska ÖPPNA luckan.
B När du vill TTA SPÄRREN UR FUNKTION, kontrol-
lera att ugnen inte är varm, tryck ner och för
spärren på luckans överkant ett par mm åt höger.
C Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
re första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL ELLER ANDRA
REPANDE MEDEL, utom till vissa delar av spisen som
ibland kan behöva en grovrengöring. Glöm inte att
göra rent under imkåpan. Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengöring av rostfria ytor
De rostfria ytorna rengör du enklast med hjälp av en
mjuk trasa och Original Steel Polish som finns att
köpa hos AB Elektroservice. Du kan även prova
fönsterputsmedel. Om ytan är mycket smutsig kan du
använda sprit, t.ex. T-sprit.
ANVÄND ALDRIG SKURMEDEL eller andra repande
medel. Använd heller inte repande material såsom stål-
ull eller svampar med grov yta.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med varmt vatten och diskmedel innan du använder
dem första gången.
A
C
B
kerhetsutrustningen
7
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1 Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan ska vara stängd.
2 Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3 Torka av ugn, lucka och stegar med varmt vat-
ten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1a Kontrollampa UGNEN
1b Kontrollampa SPISEN
2 Funktionsvred UGNEN
3 Termostatvred UGNEN
4 Vred till RMEZONERNA
5 Spislås
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
max.°C
°C
1a 1b
4
3
2
5
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner med
MIN/MAXSTORLEK på de bakre zonerna.
VREDFÖNSTER som ger information om zonen.
AUTOMAX, en uppvärmningsautomatik som
innebär att zonen snabbt värms upp till det
värmeläge du vill använda (för vidarekokning/
stekning) utan att du behöver ändra vredinställn-
ing. Du kan välja bort Automax.
RMEVARNARE. När du stängt av en zon lyser i
vredfönstret ett
H så länge som zonen är
varmare än ca 55°C.
AUTOMATISK AVSTÄNGNING efter en tid. Ju högre
värme desto tidigare slås zonen av.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. För att förhin-
dra överhettning slocknar zonen ibland även på det hög-
sta värmeläget.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperatur-
chocker, men är känsligt för slag. En kryddkvarn som
ramlar ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som stå-, avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND ALDRIG EN SPRÄCKT GLASKERAMIKHÄLL.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Du måste
GENAST (medan hällen ännu är het) med skrapan
ta bort socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Lämna aldrig
frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV ELDEN MED LOCK, använd aldrig vatten.
Automax är en uppvärmningsautomatik som innebär
att du inte behöver ställa in vredet på högsta läget för
att sedan vrida ner till lämpligt läge för vidarekokning/
stekning som du normalt måste göra. Du väljer direkt
den värme du tänker använda för vidarekokning/
stekning. Zonen startar på högsta värme och ställer in
sig automatiskt på valt läge efter en tid. Du kan välja
bort automaxen om du vill.
ø145 mm
ø145 mm
ø210 mm
Vredfönster
ø120 mm
ø180 mm
145*250 mm
Glaskeramikhällen
9
Kok/stekning med Automax
Ställ direkt in vredet på det värmeläge, som du
normalt använder för vidarekokning/stekning.
1 Vrid MEDURS till önskat värmeläge mellan 1 och
8. I vredfönstret lyser växelvis
A och siffran för
valt läge, så länge Automax är inkopplad.
2 Nollställ vredet MOTURS efter användning.
Automax kopplas inte in på nytt om du ändrar vred-
inställning när A slocknat. Ex; Har du ställt in vredet
på värmeläge 4 och du ändrar till värmeläge 5 innan
koktiden är uppnådd, ligger koktiden för läge 4 kvar
(6,5 minuter).
Den tid värmezonen är inkopplad på högsta värme
beror på det läge du valt.
Allmänt kan man säga att läge 2–5 är användbart
för kokning och läge 6–8 till stekning. För varmhåll-
ning är läge 1 lämpligt. Men som vanligt gäller att du
får pröva dig fram till det läge och den värmezon som
passar dig och dina kokkärl bäst. Här nedan får du en
liten vägledning till rätt värmeläge och lämplig värme-
zon. Varje zon motsvaras av ett nummer i tabellerna (
SE
BILD).
Kokning
ANTAL
PORTIONER
ZON LÄGE
EN
PORTION
Gröt (havre, råg)
21,53
443
Potatis
2– 41,53-43 st
Ris
21,523/4 dl
41,53
4-6 4 3
Rotfrukter
4– 844-5
Skira smör
1,5 1
Smälta blockchoklad
1,3,5 1
1
2
3 4
6
5
Glaskeramikhällen
10
Tips vid kokning
Ljudet eller storleken på ”vattenbubblorna” kan
hjälpa dig att välja rätt läge:
SVAG RME: Sjudande vatten med bubblor à la kol-
syrat. Lämpligt för vidarekokning av ris, fisk, samt
grönsaker som t.ex sockerärter och broccoli.
MEDELVÄRME: Småkokande vatten med bubblor à la
fiskögon. Lämpligt för det mesta som ska kokas t.ex.
kött, rotfrukter och vidarekokning av potatis.
STARK RME: Ljudet tystnar innan vattnet börjar
bubbla kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten
till pasta och ris. Ställ sedan in önskat läge för
vidarekokning.
Stekning
ZON LÄGE
Entrecôte
47 8
67 8
Fläskkotletter
46
66
ttbullar
46 7
66 7
Pannkakor
47
67
Potatis, rå
46
66
Ägg
46 7
66 7
1
2
3 4
6
5
Glaskeramikhällen
11
Tips vid stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
rekommenderat läge på vredet. Färgen på fettets bot-
tensats talar om för dig när det är dags att börja steka.
Om du när fettet tystnat håller en ljus stekspade tryckt
mot stekpannans botten så ser du lätt färgen på fettet.
SVAGT BRYNT FETT: Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT FETT: Lämpligt för det mesta: Pannkakor, färsrät-
ter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT BRYNT FETT: Lämpligt för tunna köttskivor. Var
försiktig, fettet blir lätt bränt.
Ändring av zonstorlek
MIN
Vrid medurs fram till önskat värmeläge.
MAX
1 Vrid vredet moturs till symbolen på vredet.
2 Vrid sedan medurs tillbaka till önskat läge
mellan 1 och 9. Efter nollställning återgår zonen
automatiskt till den mindre storleken.
Användning utan Automax
Gör så här om du vill styra inställningen av värmen
själv:
1 Vrid vredet medurs till symbolen (efter
9:an).
2 Vrid sedan tillbaka till ett värmeläge mellan 1
och 9, där 9 ger den högsta värmen. När zonen
används lyser valt läge i vredfönstret. nollställ
vredet moturs efter användning.
Vanligtvis kan du koka upp på det högsta läget för att
sedan vidarekoka på ett lägre. Efter en tid lär du dig,
beroende på kärl, mängd och innehåll att välja rätt.
0
0
12
1
2
1
2
Glaskeramikhällen
12
Automatisk avstängning
Av säkerhetsskäl stängs strömmen till hällen av efter
en tid (1,5 – 6 timmar). Ju högre läge som zonen är
inställd på desto tidigare slås strömmen av:
När tiden för en zon gått ut släcks samtliga zoner som
är i användning. I vredfönstret för dessa zoner lyser ett
streck tills du har nollställt vreden.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramikhällen
och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar på hällen. Fläckar tar du
bort med rengöringsmedlet som medföljde spisen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade med
grovt mönster sliter, om de dras fram och tillbaka, mer
på hällen än vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt eller
inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en rostfri
modell med sandwichbotten, dvs. en botten med lager av
olika metaller.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25% energi (jfr
med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och vätska
försämrar värmeöverföringen mellan kärl och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på efter-
värmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
VÄRMELÄGE 1– 23 456 9
Avstängning
ca timmar
6541,5
aluminium
Glaskeramikhällen
13
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR HÄR OM LLEN ÄR MYCKET SMUTSIG:
1 Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2 Använd det medföljande rengöringsmedlet när
värmevarnaren slocknat. Skaka flaskan och
spruta ut ett par smala strängar på hällen. Gnid
rent med en fuktig trasa eller hushållspapper.
3 Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
LÅT INTE BARN ANVÄNDA SKRAPAN.
Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen. Innan du använder skrapan för första
gången måste du vända på rakbladet, som är transport-
säkrat. Ett hölje täcker det vassa rakbladet när skrapan
inte används.
1 Tryck ner knappen på översidan av skrapan och
skjut den framåt så långt det går
(SE BILD).
2 Ta bort rakbladet. Sätt tillbaka bladet med den
vassa kanten utåt.
3 ”Lås” bladet med skrapans flikar (SE BILD).
4 Tryck ner knappen hårt och drag den bakåt så
långt det går.
HÄR ANVÄNDER DU RAKBLADSSKRAPAN:
1 Ta fram rakbladet genom att skjuta knappen (på
översidan av skrapan) framåt till ”stopp”
(SE BILD).
Du kan kontrollera att rakbladet är i låst läge genom
att trycka ner bladet mot en oöm yta.
2 Se till att rakbladet är rent och helt annars kan
det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa i
färghandeln.
3 Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan try-
cka rakbladet hårt mot hällen utan att skada den.
4 Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5 Efter användning tryck ner knappen och drag
den bakåt så långt det går. Förvara skrapan på en
barnsäker plats.
Glaskeramikhällen
14
Spislåset
Spislåset är inbyggt i ugnens termostatvred och har två
säkerhetslägen.
OBS! Huvudströmmen till spisen är inte
bruten. Välj om du vill använda låset med enkel– eller
dubbelsäkerhet eller ingen alls.
ENKEL: Strömmen till häll och ugn är bruten när termo-
statvredet är inställt på
OFF.
DUBBEL: Om du dessutom aktiverar låsknappen krävs
det tvåhandsgrepp för att sätta på spisen. Då blir det
ännu svårare för barn att ”använda” spisen.
ENKEL KERHET
s spisen så här (SE BILD A): Vrid termostatvredet moturs
till ”
OFF. Nollställ tiduret om det är tid kvar.
r så här när du vill använda spisen:
1 Vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
2 Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
DUBBEL KERHET
Innan du använder låset med dubbel–säkerhet första
gången måste du aktivera låsknappen
(SE BILD B):
1 Nollställ termostatvredet m.a.o. se till att vredet
står i läge klockan 12.
2 Sätt en bordskniv bakom vredet och bryt lätt för
att avlägsna det.
3 Ta bort den röda hylsan.
4 Sätt tillbaka vredet ”nollställt”.
I fortsättningen behöver du bara vrida termostatvredet
moturs till ”
OFF” för att låsa spisen (SE BILD A).
GÖR HÄR NÄR DU VILL ANVÄNDA SPISEN
(SE BILD C):
1
Skjut låsknappen till vänster och
2 vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
3 Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
°C
°C
A
B
°C
C
°C
Ugnen
15
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med sju falser på var
sida. Vilken falsnivå som är lämplig att använda för olika
funktioner och temperaturer, kan du se i tabellerna för
bakning och matlagning i slutet av bruksanvisningen.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontrollam-
pan på manöverpanelen lyser under uppvärmning och
slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks när
termostaten slår till och från). För att välja ugnsfunk-
tion vrider du funktionsvredet medurs till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN HAR LJANDE FUNKTIONER:
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen på,
utan att någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Tak- och bottenelement är inkopplade.
Varmluft
Varmluftsfläkt och ringelement runt fläkten inkopplat.
Varmluftsgratinering
Grillelement i taket och varmluftsfläkt inkopplade.
Grill
Grillelement inkopplat.
Snabbstart
Grill- och bottenelement inkopplade. Det tar ca sju
minuter att värma upp ugnen till 200ºC. Kan även
användas vid gratinering.
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max 125ºC.
Tak- och bottenelement inkopplade med ugnseffekt
500W.
S
Ugnen
16
PRINCIPEN FÖR VARMLUFT
Tak- och bottenelement plus ett ringelement runt fläkten
värmer upp luften, som sedan sprids genom luftkanaler i
ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten. Den varma
luften cirkulerar i ugnen innan den åter sugs in genom
fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto större
sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det bättre att
använda över/undervärme.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
LL BARN
UNDER UPPSIKT.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig
(blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form
när den kallnar.
Proffsplåtarna är perforerade och silikonbehand-
lade. Använd dem för gräddning av bröd i varmluft.
Om det finns risk att fett eller fyllning kan rinna ner
genom hålen, placerar du bakverket i pappersformar.
Proffsplåtarna kan med tiden ändra färg.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER/UNDER-
RME ger jämn färgsättning.
Bakning med varmluft
Med VARMLUFT blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Blir resultatet inte som du tänkt dig? Läs “Praktiska
Råd & Tips” på s. 29, så får du tips på lösningar till
dina bakproblem.
Ugnen
17
Matlagning
ÖVER/UNDERVÄRME är i regel bäst vid matlagning på en
fals. Följ tabellrekommendationerna.
Matlagning med varmluft
VARMLUFT använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för tillag-
ning av hela måltider, förrätt– huvudrätt– dessert. Tänk
på att välja rätter som ska ha samma temperatur. Om
rätterna kräver olika lång tid, anpassar du insättningen
i ugnen för att få dem färdiga i den ordning du önskar.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i ÖVER/
UNDERVÄRME och VARMLUFT. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Ugnen
18
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryd-
dor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det på
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet på och termostatvredet
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Varmluftsgratinering
Grillelementet färgsätter och fläkten gör att den varma
luften cirkulerar. Utmärkt att använda till ”höga” mat-
rätter, t.ex. griljering av julskinka, som ska ha färg
runt om.
Upptining
Ställ funktionsvredet på . Vid upptining av kött,
fisk, glaserade eller fyllda bakverk, t.ex. rulltårta, ska
termostatvredet vara nollställt.
Galler/plåtar kan placeras på flera falser om du har
mycket att tina. Tid kan ej anges, prova med en prov-
sticka.
Lågtemperaturstekning,
max 125°C.
Ställ funktionsvredet på och termostavredet på önskad
temperatur upp till max 125°C. Lågtemperaturstekning är
användbart till mat som tål tillagning i låg temperatur
under en längre tid, ca 4-5 timmar. Tänk på att det tar tid
innan maten blir klar när du planerar din matlagning.
Ugnen
19
Stekar av nöt, fläsk, vilt och lamm kan med fördel
tillagas under natten. Genom längre tillagningstid vid
en lägre temperatur (100-125°C) blir köttet mörare.
Köttet förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning
i högre temperatur. Använd gärna en stektermometer.
OBS! Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur än
100°C.
Rengöring och skötsel
Ugnen
KATALYSEMALJEN på ugnsväggar och tak är porös och har
en viss självrenande effekt. Ugnsbotten däremot är i en
SLÄT och något hårdare EMALJ så att du kan skrapa bort
spill med t.ex. en stekspade.
KATALYSEMALJEN
Ugnen blir varm under användning, håll barn
under uppsikt.
Smuts på emaljen bränns delvis bort vid användning.
Om emaljen blir fläckig bränner du ur ugnen på högsta
temperatur med över/undervärme i 30–60 minuter.
Envisa fläckar av t.ex. fett får du bort så här:
1 ”Dränk” in katalysemaljen med såpa och hett
vatten. Använd en nylonborste på fläckarna. Låt
stå en timme.
2 Sätt därefter på över/undervärme samt hög-
sta temperatur.
3 Stäng av ugnen efter 3 timmar.
Använd aldrig ugnsrengöringsmedel eller vassa
föremål på katalysemaljen.
SLÄTA EMALJEN
Gör så här om ugnens botten är mycket smutsig:
1 Spill eller överkok, som sitter fast, lossar du
med t.ex. en stekspade.
2 Stryk med en svamp ut såpa på ugnsbotten.
3 Stäng luckan. Sätt ugnen på 100°C och över/
undervärme i ca 10 minuter.
4 När ugnen svalnat tvättas den med rent vatten,
ev. kan du behöva gnida försiktigt med tvålull.
Torka torrt.
RENGÖRING AV DET EXTRA INNERGLASET
(GÄLLER ENDAST ROSTFRI SPIS)
1
2
3
4
RENGÖRING MELLAN GLASEN
1
2
SE BILD
3
4
SE BILD
5
SUPER
CLEAN
2
4
3
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Husqvarna QSG658 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för