HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6102W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QSG6102, QSG7102
Bruksanvisning Spis
2
Vi vill skapa de bästa produktlösningar som
du kan hitta på marknaden idag. Lösningar
där du upplever en perfekt balans mellan
form och funktion och där spetsteknologi
också matchar energisnålhet och miljö-
mässig hänsyn.
Så tack för att du valt en kvalitetsprodukt
från oss!
För att du ska få största möjliga nytta och
glädje av ditt nyförvärv föreslår vi att du
börjar med att läsa igenom den här
bruksanvisningen och bekantar dig med alla
funktioner och fördelar. Förvara gärna
bruksanvisningen på en lämplig plats nära
produkten så att du lätt kan ta fram den när
du behöver friska upp minnet eller ha svar
på en fråga.
Lycka till!
3
Innehåll
Säkerhet ..........................................................4
Installation .......................................................6
Ändring av sockelhöjd ..........................6
Nivåjustering .........................................7
Tippskyddet ...........................................8
Elektrisk anslutning ..............................9
Säkerhetsfunktioner ...................................10
Funktionslåset .....................................10
Luckspärren ........................................10
Produktbeskrivning .....................................11
Spisen ..................................................11
Ugnen ..................................................11
Före första användning ..............................12
Bränn av ugnen ..................................12
Användning av glaskeramikhällen ............14
Värmezonerna ....................................15
Användning av ugnen ..................................18
Ugnens funktioner ..............................18
Praktisk användning ...........................19
Gräddningstabell .................................22
Stektabell ............................................23
Rengöring och skötsel ...............................24
Rengöring av spisen ...........................24
Rengöring av hällen ..............................26
Rengöring av ugnen ...........................27
Tekniska data ...............................................31
Garanti/Kundtjänst .....................................32
Praktiska råd och tips .................................35
Problem och åtgärder ................................37
Skrotning .......................................................38
4
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den
gamla. Läs därför noga igenom anvisningarna och bekanta dig med din nya spis och
dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Hör gärna av dig till
oss om du har några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning. Adress
och telefonnummer finns under kapitlet ”Garanti/Kundtjänst”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar dig själv, andra eller spisen.
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan
skador.Transportskador anmäls omedel-
bart till säljaren. Vid direktleverans
anmäls transportskadan inom 7 dagar
enligt fraktsedeln till Kundtjänst,
Electrolux Logistics AB,
tel. 08-738 77 44.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt
kommunkontor om du inte vet var du ska
lämna det.
Glöm ej att ta bort emballaget inuti
ugnen innan den används.
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av lekman kan
försämra spisen samt leda till skada på
person och/eller egendom.
För spisar med stickpropp: Se till att
stickproppen är helt inskjuten i väggut-
taget.
Spisen är tung. Kanter och hörn som
du vanligtvis inte kommer i kontakt med
kan vara vassa. Använd handskar vid för-
flyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då
undviker du att spisen tippar vid onormal
belastning.
OBS! Placera inte spisen på extra sockel
eller annan upphöjning. Risk finns då att
spisen tippar!
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresse-
rade av det mesta, även spisen. Vi vill för
säkerhets skull betona några saker som du
bör tänka på om du har barn eller besök
av barn:
Det måste finnas minst 40 cm
avställningsyta på båda sidor om spisen.
Om du har
HÄLLSKYDD
till din spis,
skall det vara monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara i
funktion.
Låt inte barn använda rakblads-
skrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen,
men lär dem att kärl, häll och ugnar blir
mycket varma och behåller värmen en tid
efter användning.
BERÖRING
KAN
GE
BRÄNNSKADOR
.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeram-
ikhäll. Vätska kan vid överkok och/eller
rengöring tränga ner till spänningsförande
delar. Bryt strömmen till spisen och kon-
takta service för reparation.
5
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d.
glaskeramikhällen. En av misstag påsatt
värmezon kan få papperet/plasten att
brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av
fett, paraffin eller annat lättantändligt
utan tillsyn. Vid brand, nollställ spisens
vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Det är förbjudet att stå på hällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när
den inte används, samtliga vred skall vara
nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som
kan bilda explosiva gaser eller andra
ämnen vilka kan förorsaka brand eller
explosion får inte användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med
största försiktighet. T.ex. flambering med
konjak, eller annan alkohol, kan medföra
att fettrester i köksfläkten antänds och
orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk föror-
saka personskador.
Placera ej kemikalier samt
rengöringsmedel i förvaringslådan.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett
och spill osar rejält vid uppvärmning och
medför i värsta fall risk för brand.
Du måste genast (medan hällen ännu
är het) med rakbladsskrapan ta bort
socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad, samt smält plast
och folie för att inte skada hällen. Var
försiktig, rakbladet är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig
ugnslampa. Innan du byter lampa se till
att spisen är strömlös. För spisar med
sladd, dra ur sladden. För övriga spisar
bryt strömmen med den allpoliga
brytaren.
Service och reparationer bör utföras
av ett av leverantören godkänt företag.
Använd endast original reservdelar.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller åter-
försäljaren för att få reda på var du kan
lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på
www.el-kretsen.se för att ta reda på
närmaste inlämningsställe.
Symbolen på produkten eller
emballaget anger att produkten inte får
hanteras som hushållsavfall. Den skall i
stället lämnas in på uppsamlingsplats för
återvinning av el- och elektronik-
komponenter.
Genom att säkerställa att produkten
hanteras på rätt sätt bidrar du till att
förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om
produkten kasseras som vanligt avfall.
För ytterligare upplysningar om
återvinning bör du kontakta lokala
myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
6
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Spisen är tung.
Kanter och hörn, som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med, kan vara
vassa.
ANVÄND
HANDSKAR
vid för-
flyttning av spisen.
Vid leverans är spisen anpassad till en
bänkhöjd på 900 mm. 60 cm spis har fast
sockel.
70 cm bred spis har teleskopsockel. Du kan
ändra höjd så att spisen passar till en
bänkhöjd från 848 mm upp till 933 mm.
Var uppmärksam vid placering av spisen
att inte täppa till ventilations utgångar (finns
bakom spisen och ovanpå genom imkåpan),
spisen får ej skjutas under t ex kakelkant
eller liknande.
Spisen ska ha en avställningsyta på båda
sidor (se under Säkerhet).
Se till att spisens kabel inte kommer i
kläm vid förflyttning av spisen.
7
Ändring av sockelhöjd
Om du vill ändra höjden läs först igenom
samtliga punkter här nedan innan du börjar.
1 Lägg ned spisen försiktigt (
SE
BILD
).
Använd t.ex. frigolit från emballaget
som skydd mellan golv och spis. Tänk
på att lägga ett skyddande underlag
under spissidornas nedre bakra hörn
för att skydda golvet.
2 Skruva ur skruvarna A (4
ST
,
SE
BILD
).
Dra ut den inre sockeln en bit om du
endast vill ändra höjden. Dra i de
konsoler på vilka hjul och fötter är
monterade.
OBS
! Var försiktig, det
finns vassa kanter under spisen.
3 Skruva åter i skruvarna A i något av
hålen för 850 t.o.m. 920 mm
bänkhöjd. Avståndet mellan hålen
varierar mellan 7 och 14 mm
(
SE
BILD
A
).
4 Res upp spisen och anslut den
elektriskt. Skjut in spisen på plats och
nivåjustera innan du monterar säker-
hetsutrustningen.
Nivåjustering
Spisen måste stå plant för att t.ex. fettet ska
fördela sig jämnt i stekpannan. Placera ett
vattenpass eller en stekpanna med vatten på
hällen när du vill kontrollera att spisen står
plant.
Vid behov kan du från sockelns framsida
justera spisens hjul och fötter 15 mm.
Använd en spårmejsel för att justera de
bakre hjulen och en polygrip till de främre
fötterna.
A
14
7
7
14
14
14
920
850
8
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för
att hindra spisen från att tippa vid
onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när
spisen är inskjuten på plats.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
TILL
SPISEN
:
1 Innan du monterar tippskyddet, skall
du se till att spisen har blivit justerad
till den rätta nivån och står plant
(se sid 7).
2 Rita en linje på väggen från häll-
kanten ner mot golvet (
SE
BILD
).
3 Tippskyddet ska monteras på vänster
sida. Mät ut var tippskyddet ska
placeras, 590 mm från hällkant och 65
mm från vägg/skåp, och skruva fast
det i massivt material eller lämplig
förstärkning.
Se till att ytan är jämn bakom
spisen. Om kakel eller list finns
bakom hällkanten måste
en distans
av motsvarande tjocklek placeras
mellan tippskyddet och väggen.
Detta för att tippskyddet skall få
korrekt ingrepp i spisen och
fungera på rätt sätt.
Kontrollera att tippskyddet sticker
in minst 20 mm i hålet på spisens
bakstycke när du skjuter in spisen
(se bild).
OBS
! Om utrymmet mellan bänkskåpen är
större än spisens bredd, måste du justera
sidmåttet om du önskar centrera spisen.
590 mm
min 20 mm
x
65
mm
590 mm
9
Elektrisk anslutning
Ingrepp i spisen måste utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
. Arbete utfört av
lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egenom.
Spis som levereras med sladd och stickpropp ska
anslutas till jordat vägguttag. Anslutningseffekt
och spänning finns angivet på dataskylten.
Ett kopplingsschema finns på baksidan på
spisen.
I den elektriska installationen skall en
anordning ingå, som gör det möjligt att
skilja apparatens samtliga poler från nätet,
med en kontaktöppning av minst 3 mm.
Detta är ett krav som måste följas p.g.a.
säkerhetsskäl.
För spisar med stickpropp: Se till att
stickproppen är helt inskjuten i vägguttaget.
10
Säkerhetsfunktioner
Funktionslåset
Funktionslåset är inbyggt i ugnens funktionsvred.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte bruten.
LÅS
SPISEN
HÄR
(
SE
BILD
):
Vrid funktionsvredet moturs till . Vredet
hoppar ut ca 2 mm.
I detta läge fungerar varken plattor/värme-
zoner eller ugn.
LÅS
UPP
SPISEN
:
Tryck in vredet mot panelen och vrid
medurs till önskad funktion.
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att
öppna luckan. Spärren är vid leverans i
funktion, men kan vid behov kopplas ur.
ÖPPNA
LUCKAN
För spärren åt höger när Du ska
öppna luckan.
URKOPPLING
AV
SPÄRR
Kontrollera att ugnen inte är varm!
För spärren åt höger, dra spärren en
aning åt dig och fortsätt åt höger.
Tryck in vänster kant.
INKOPPLING
AV
SPÄRR
För spärren åt höger och sen tillbaka
till utgångsläget.
11
Produktbeskrivning
Spisen
Ugnen
Imkåpa
Glaskeramikhäll
120/180 mm
140 mm
Manöverpanel
med vred
Vred för främre
högra värmezonen
Vred för bakre
högra värmezonen
Termostatvred
Ugnslucka
Förvaringslåda
Sockel
Luckspärr
Funktionsvred, ugn
Vred för bakre
vänstra värmezonen
Vred för främre
vänstra värmezonen
210 mm
140/140x250 mm
Takelement
Ugnsbelysning 40W
Nivåer
Ugnsstegar, löstagbara
Bottenelement (ej synligt)
Grillelement
12
Före första användning
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt! Spisen
blir mycket varm. Glöm ej att ta
bort emballaget inuti ugnen.
Innan du använder ugnen för första gången,
måste du bränna av den. Se till att ventila-
tionen är god genom att sätta igång spis-
fläkten eller öppna ett fönster. Gör så här:
1 Öppna ugnsluckan och ta ut alla
tillbehörsdelar från ugnsutrummet.
2 Stäng ugnslucka. Sätt igång ugnen
varmluft . Vrid temperaturvredet
till 200
o
C.
3 Låt ugnen står på denna inställning
under ca 1 timme.
4 Skifta till grillfunktion. Vrid
funktionsvredet till max grill .
5 Låt ugnen stå på denna inställning
under ca 30 min.
6 Vrid funktionsvredeet till 0 och slå
ifrån temperaturvredet.
7 Låt därefter ugnsluckan stå öppen i
ca 2 timmar, och lufta ut köket.
8 Rengör ugnen, luckan och ugns-
stegarna med varmt vatten och hand-
diskmedel. Torka av ugnen
Den första tiden då ugnen används kan det
fortfarande förekomma lukt. Det påverkar
inte smaken på maten och är inte hälso-
farligt.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten
och handdiskmedel. Skölj och torka torrt.
13
Användning av ugnsgaller
Ugnsgallret har en markering på ovansidan.
Den markeringen ska vara i framkant (mot
ugnsluckan) vid användning. Var noga med
att det som placeras på gallret placeras
bakom markeringen. Annars är det risk för
att det inte blir genomstekt i framkant. Gall-
ret kan placeras i långpannan. Max last för
gallret är 10kg.
14
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värmezoner. När
du sätter på en zon lyser den i olika långa
perioder beroende på vilket läge du valt på
vredet. Även på den högsta inställningen
slocknar zonen ibland, då för att förhindra
överhettning.
Du har möjlighet att ändra storleken på
de bakre zonerna. För stekpannan/kastrullen
finns runda zoner i olika storlekar. Den
ovala vänstra kanske passar till fiskgrytan.
Värmevarnaren har fyra lampor, en för
varje zon. Lampan lyser om zonen är
varmare än ca 55°C även efter att den är
avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temper-
aturchocker, men är känsligt för slag. En
kryddkvarn eller kryddburk som ramlar ner
kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som ståplats.
15
Använd aldrig en spräckt häll.
Du måste genast (medan hällen ännu
är het) med skrapan ta bort socker och
överkok med högt sockerinnehåll
t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning, smält-
ning av fett, paraffin eller annat lät-
tantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred och
stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Var säker på att det inte är sand,
socker eller salt på kokkärlet. Sand
kan ge repor, socker och slt kan
förstöra glaskeramikplattan. Torka
alltid av kokkärlet innan det placeras
på glaskeramikplattan. Den färgade
dekorationen på själva glaskeramik-
plattan kan bli sliten och repad
efterhand som den blir använd.
Värmezonerna
Vreden till värmezonerna är märkta från
0–12, där 12 ger den högsta värmen. Gör så
här när du vill använda de främre zonerna
eller de bakre i liten storlek:
1 Vrid medurs fram till önskat läge på
vredet till den zon du valt.
2 Nollställ vredet moturs efter använd-
ning.
16
Gör så här när du vill använda dubbelzonen i
stor storlek:
1 Vrid medurs förbi symbolen efter
siffran 12,
2 vrid sedan tillbaka till önskat läge
mellan 12 och 1. Nollställ vredet
moturs efter användning.
Du får pröva dig fram till det läge och den
värmezon som passar dig och dina kärl bäst
beroende av vad du ska tillaga. Här följer en
liten vägledning (till rätt värmeläge):
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större
krav på dina kärl än en spis med plattor.
Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med
konvex botten (buktar utåt), snurrar
lätt på glaskeramikhällen och ger
dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmelednings-
förmåga, men kan lämna silver-
liknande fläckar på hällen.
Kastruller och kannor i glas eller
emaljerade med grovt mönster sliter,
om de dras fram och tillbaka, mer på
hällen än vad kärl av andra material
gör.
17
För att spara tid och därmed energi ska
kastrullens/stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten
botten bränner överkok lätt fast på
hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för
mycket utåt eller inåt ger förlängda
uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt
att välja en rostfri modell med sandwichbot-
ten, dvs. en botten med lager av olika met-
aller. Vissa kastruller är konkava i kallt
tillstånd men planar ut sig när de blir varma.
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåt-
gången (jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och
spar 25% energi (jfr med oplan
botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts
och vätska försämrar värmeöver-
föringen mellan kärl och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten
bli färdig på eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också
energi.
18
Användning av ugnen
Det är normalt att ånga och kondens bildas på ugnsluckan. Detta beror på kondens från
maten som tillagas och påverkar inte ugnens säkerhet eller funktion.
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med fem falsar
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula
kontrollampan på manöverpanelen lyser
under uppvärmning och slocknar vid upp-
nådd temperatur (tänds och släcks när ter-
mostaten slår till och från). För att välja
ugnsfunktion vrider du funktionsvredet till
symbolen för önskad funktion (se nedan).
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Över/undervärme
Takelement och bottenelement
Snabbstart (gratinering)
Grillelement och bottenelement
Max Grill
Grillelement och takelement
Undervärme
Bottenelement
Belysning
19
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, lång-
panna eller plåt direkt på ugns-
bottnen. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhett-
ning. Ugnen blir varm under använd-
ning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn
placering av t.ex. pizza på en plåt finns det
risk att den slår sig (blir skev). Plåten återgår
till sin ursprungliga form när den kallnar.
Hur skall du tillämpa de olika funktion-
erna när du använder ugnen? Här nedan får
du praktiska råd och tips på hur du bäst
utnyttjar ugnens olika funktioner för olika
typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca
fem minuter före full tid. Du har då
möjlighet att förkorta/förlänga gräddning-
stiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
225°C är det bättre att använda över/under-
värme.
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
20
Snabbstart (gratinering)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och
varma smörgåsar. Den här funktionen kan du
även använda för snabbuppvärmning av
ugnen till inställd temperatur. När ugnen
kommit upp i den valda temperaturen väljer
du önskad funktion. Undvik snabbupp-
värmning om du ska grädda småkakor eller
maränger.
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt.
Stekar av nötkött, som rostbiff och innanlår,
blir saftigast om de tillagas i 125°C ugns-
värme, men tar lite längre tid än vid högre
ugnstemperatur. Välj en ugnssäker form
med låg kant där steken precis får plats, så
undviker du att skyn torkar in. Vid ugns-
bakning av julskinka bildas det ofta mycket
spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Max Grill
Storleken, marmoreringen (insprängt fett),
formen, mängden och temperaturen på det
som du ska grilla inverkar på tiden och
resultatet. Fisk och ljust kött (fågel, kalv och
gris) blir inte lika lätt färgsatt som mörkt
kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grill-
kryddor ger bättre färg, men ökar risken för
bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska
grillas inte tas direkt från kylskåpet. Torka
av och lägg det på ugnsgallret och krydda
efter önskemål. Placera en långpanna, gärna
folieklädd, under gallret för att samla upp
fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fisk-
filéer o.d. placeras högt upp i ugnen medan
t.ex. tjocka revbensspjäll placeras i nedre
delen av ugnen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6102W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för