är gyllene under oavbruten omrörning.
Tillsätt mjölken lite i taget under ständig
omröring. Krydda såsen med salt, peppar
och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter. Tillsätt lax, abborre, räkor,
musslor, salt och peppar till den svala
spenaten och rör om. Smörj en stor
fyrkantig gratängform med 1 matsked
smör. Fyll cannellonin med
spenatblandningen och lägg dem i
bakformen. Häll béchamelsås mellan
cannelloniraderna. Översta skiktet ska
bestå av béchamelsås med ost över. Lägg
resterande smör i klickar ovanpå
lasagnen.
• Tid i produkten (min): 60
• Ugnsnivå: 2
5.3 Pastagratäng:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
• 1 liter vatten
• salt
• 250 g tagliatelle
• 250 g kokt skinka
• 20 g smör
• 1 knippe persilja
• 1 lök
• 100 g smör
• 1 ägg
• 250 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
• 50 g riven parmesan
Beskrivning:
Koka upp vatten med lite salt. Lägg
tagliatellen i det kokande saltade vattnet
och koka i ca. 12 minuter. Häll av vattnet.
Tärna skinkan. Värm smör i en panna.
Hacka persilja och skala och hacka löken.
Fräs detta i stekpannan. Smörj en bakform
med lite smör. Blanda tagliatelle, skinka
och fräst persilja och lök, och lägg i
formen. Blanda ägg och mjölk och krydda
med salt, peppar och muskotnöt; häll
ovanpå pastablandningen. Sprid sedan ut
parmesan över rätten.
• Tid i produkten (min): 40
• Ugnsnivå: 2
5.4 Moussaka:
För 8-10 personer.
Ingredienser:
• 1 hackad lök
• olivolja
• 1,5 kg köttfärs
• 1 liten burk hackade tomater (400 g)
• 50 g riven ost
• 4 teskedar ströbröd
• salt och peppar
• kanel
• 1 kg potatis
• 1,5 kg aubergine
• smör att steka i
Ingredienser för béchamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 150 g riven ost
• 4 matskedar ströbröd
• 50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja, tillsätt
sedan köttfärsen och värm under
omrörning. Lägg i hackade tomater, riven
Emmentaler och ströbröd. Rör om väl och
låt koka upp. Krydda sedan med salt,
peppar och kanel och avlägsna från
spisplattan. Skala potatisen och skär den i
1 cm tjocka skivor. Skölj auberginen och
skär i 1 cm tjocka skivor. Torka alla skivor
med hushållspapper. Bryn sedan i en
stekpanna med mycket smör. Gör
béchamelsåsen under tiden: Smält smöret
i en kastrull, tillsätt mjölet och värm tills det
är gyllene under oavbruten omrörning.
Tillsätt mjölken lite i taget under ständig
omröring. Krydda såsen med salt, peppar
och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter. Lägg potatisskivorna i botten av
en smord bakform, strö ut lite riven ost
över. Lägg ut ett lager av aubergine
ovanpå detta. Lägg sedan en del av
köttfärsblandningen ovanpå. Häll sedan en
del av béchamelsåsen ovanpå. Gör nu
ytterligare ett lager av potatis följt av
aubergine och sedan köttfärsblandningen.
Det sista lagret skall vara béchamelsås.
Sprid sedan ut resten av osten ovanpå,
samt ströbrödet. Smält smöret och häll ut
ovanpå moussakan.
• Tid i produkten (min): 60
• Ugnsnivå: 2
SVENSKA
11