Direct power BM 210 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual
English 2 - 9
Nederlands 10 - 18
French 19 - 28
Deutsch 29 - 37
Italiano 38 - 46
Danish 47 - 54
Svenska 55 - 63
Norsk 64 - 71
Suomi 72 - 79
innan du använder din Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och spara den för
framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla etiketter, inklusive
masonitstödet inne i bakugnen.
säkerheten
Vidrör inga heta ytor. De åtkomliga ytorna kan bli heta
under användning. Använd alltid grytlappar /grillvantar
för att ta ut det varma tråget.
Ta alltid ut tråget ur maskinen innan du tillsätter
ingredienser, för att undvika spill inne i ugnen.
Ingredienser, som stänker på värmarelementet, kan
brännas och ge upphov till rök.
Använd inte maskinen, om det finns synliga tecken på
skador på nätsladden eller om den av misstag har
tappats i golvet.
Du får varken sänka ned maskinen, nätsladden eller
kontakten i vatten eller någon annan vätska.
Dra alltid ut kontakten ur uttaget efter användning,
innan du sätter dit eller tar bort delar samt före
rengöring.
Låt inte nätsladden hänga ned över kanten på en
arbetsyta eller komma i kontakt med heta ytor, t ex en
spisplatta.
Denna maskin får enbart användas på en plan,
värmebeständig yta.
Stick inte in handen i ugnen sedan du tagit ut tråget,
eftersom det är mycket varmt där inne.
Vidrör inte rörliga delar inuti bakmaskinen.
Överskrid inte angivna maximikapaciteter, eftersom
detta kan leda till att bakmaskinen överbelastas.
Placera inte bakmaskinen i direkt solljus, nära heta
föremål eller i drag. Alla dessa faktorer kan påverka
temperaturen inne i ugnen och förstöra resultatet av ditt
arbete.
Skulle oturen vara framme och du råkar ut för ett
strömavbrott när ingredienserna har bearbetats delvis,
måste du starta om på nytt.
Använd inte denna maskin utomhus.
Kör inte bakmaskinen när den är tom, eftersom detta
skulle kunna skada den allvarligt.
Använd inte ugnen för någon form av förvaring.
Täck inte över ångutsläppen i luckan och se till att
ventilationen är fullgod kring maskinen när den används
Låt inte förståndshandikappade använda produkten
utan tillsyn.
Låt inte barn använda eller leka med apparaten.
Svenska
Vik ut främre omslaget med bilderna.
55
Använd apparaten endast för avsett ändamål i hemmet.
Kenwood tar inte på sig något ansvar om apparaten
används på felaktigt sätt eller om dessa instruktioner
inte följs.
innan du ansluter maskinen till eluttaget:
Förvissa dig om att nätspänningen är densamma som
anges på skylten på maskinens undersida.
Denna maskin uppfyller direktiv 89/336/EEG.
innan du använder bakmaskinen första
gången:
Tvätta av alla delar (se ”Rengöring”).
delar
handtag till lucka
insynsfönster
bärhandtag
trågkrok
värmarelement
handtag till tråg
degblandare
drivaxel
drivkoppling
mätkopp
dubbel mätsked, 1 tsk & 1 msk
på/av-knapp
manöverpanel
displayfönster
färgindikatorer för skorpan (ljus, medel, mörk)
storleksindikatorer för limpor
menytangent
tangent för limpstorlek
tangenter för fördröjningstidur
tangent för färg på skorpan
start- /stopptangent
så här mäter du ingredienser (se bilderna 3
till 7)
För bästa resultat är det synnerligen viktigt att du mäter
upp ingredienserna exakt.
Mät alltid upp flytande ingredienser i den genomskinliga
mätkoppen med hjälp av koppens markeringar.
Vätskan ska nå precis till markeringen på koppen i
ögonhöjd, varken över eller under (se 3).
Använd alltid vätskor vid rumstemperatur (20°C), om du
inte snabbakar bröd med 1-timmesproceduren. Följ
anvisningarna i receptavsnittet.
Använd alltid den medlevererade mätskeden för att
mäta upp mindre mängder av torra eller flytande
ingredienser. För 1 tsk eller 1 msk ska skeden vara fylld
upp till kanten och struken (se 6).
på/av-knapp
Kenwood-bakmaskinen har en PÅ/AV-knapp och
fungerar inte förrän du tryckt på “PÅ”-knappen.
Sätt i kontakten och tryck på PÅ/AV-knappen som
sitter på baksidan av bakmaskinen - 3:00 visas i
teckenfönstret.
Glöm inte att alltid stänga av bakmaskinen och dra ut
kontakten efter användning.
56
57
programschema för bröd /deg
Total Signal för
Program programtid tillsats av Varmhållning
ingredienser✬✬
900g 700g 900g 700g
1 Grundrecept Brödrecept på vetemjöl eller rågsikt 3:00 2:53 2:20 2:15 60
2 Franskbröd Ger en krispigare skorpa och passar för 3:50 3:40 2:35 2:30 60
limpor med låg fett- och sockerhalt
3 Fullvetebröd Recept med fullvete- eller fullkornsmjöl 3:40 3:32 - 60
4 Mjuk kaka Tunna bröd- & mjuka kakor utan jäst 1:40 - 60
5 Sött bröd Brödrecept med hög sockerhalt 2:55 2:50 2:30 2:25 60
6 Snabbröd 700g 0:58 - 60
7 Snabbröd 900g 0:58 - 60
8 Deg Deg för manuell formning och 1:30 - -
gräddning i din egen ugn
9 Marmelad För marmeladframställning 1:20 - -
10 Glutenfritt För användning med glutenfritt mjöl 2:50 - 60
och glutenfria brödmixer
11 Sandwich Limpor med mjukare skorpa och 3:00 2:55 2:04 1:59 60
tätare struktur
12 Gräddning Läge för enbart gräddning. Kan också 1:00 - 60
användas för att värma eller göra
redan gräddade och avsvalnade
limpor krispiga
Ger limpor på mindre än en timme.
Till limporna behövs varmt vatten,
extra jäst och mindre salt
En signal kommer att ljuda före den andra knådningen för tillsats av ingredienser, om detta
rekommenderas i receptet
✬✬ Bakmaskinen kommer att automatiskt gå över i varmhållnings-läget i slutet av
gräddningsförloppet. Den kommer att stå kvar i detta läge i upp till en timme eller till dess att
maskinen stängs av, beroende på vilket som inträffar först.
fördröjningstidur
Fördröjningstiduret gör det möjligt för dig att fördröja
bakningen med upp till 13 timmar. Fördröjd start bör
inte användas i kombination med deg, marmelad,
glutenfritt eller snabbak.
OBS! När du utnyttjar denna fördröjda startfunktion får
du inte använda ömtåliga ingredienser, d v s sådant
som lätt blir förstört vid rums- eller högre temperatur,
t ex mjölk, ägg, ost och joghurt.
För att använda fördröjningstiduret behöver du bara
fylla ingredienserna i tråget och låsa fast detta i
maskinen samt:
Trycka på MENY-tangenten för att välja önskat
program – den tid som behövs för programmet visas
på displayen.
Välja önskad färg på skorpan och storlek.
Sedan ställa in fördröjningstiduret.
Trycka på tidurets (+)-tangent upprepade gånger till
dess att den önskade totala tiden visas. Skulle du gå
förbi den önskade tiden, trycker du på (-)-tangenten för
att backa. En tryckning på tidurstangenterna ger en
stegning med 10 minuter. Du behöver inte räkna ut
skillnaden mellan den valda programtiden och det
totala antal timmar som behövs, eftersom bakmaskinen
automatiskt räknar in tiden för det inställda
programmet.
Exempel: Du vill ha en färdig limpa klockan 7 på
morgonen. Om du gör iordning bakmaskinen med de
erforderliga ingredienserna klockan 22 kvällen före, så
blir den totala tid du ska ställa in på fördröjningstiduret
9 timmar.
Tryck på MENY-tangenten för
att välja program, t ex 1, och
använd tidurets (+)-tangent för
att stega dig fram i steg om 10
minuter tills displayen visar
9:00. Skulle du gå förbi detta
läge trycker du bara på (-)-
tangenten tills du kommer
tillbaka dit.
Tryck på starttangenten, så
börjar displayens kolon (:) att
blinka och tiduret börjar
nedräkningen.
Skulle du göra något misstag
eller vill ändra tidsinställningen
ska du trycka på START-
/STOPP-tangenten tills du hör
ett pip. Då kan du ställa om
tiden.
strömavbrottsskydd
Bakmaskinen har ett 15 minuters strömavbrottsskydd
för det fall kontakten av misstag dras ut ur uttaget när
maskinen är igång. Den fortsätter programmet, om den
ansluts igen omgående.
skötsel och rengöring
OBS! Dra ut bakmaskinens kontakt ur uttaget och låt
den svalna före rengöring.
Du får varken doppa bakmaskinen eller utsidan på
trågets sockel i vatten.
Använd inte diskmaskin för rengöring av tråget,
eftersom detta kan skada dess vidhäftningsskydd, så
att brödet fastnar vid gräddningen.
Använd inte slipande eller metallredskap för
rengöringen.
Rengör tråg och degblandare omedelbart efter varje
användning genom att delvis fylla tråget med varmt
tvålvatten. Låt stå i 5-10 minuter. Degblandaren ska
vridas medurs och lyftas upp för att tas bort. Avsluta
rengöringen med en mjuk trasa, skölj och torka. Skulle
det inte gå att få bort degblandaren efter 10 minuter,
ska du ta tag i axeln under tråget och vrida fram och
tillbaka till dess degblandaren lossar.
Använd en mjuk, fuktad trasa för att vid behov rengöra
bakmaskinens ut- och invändiga ytor.
58
service och kundtjänst
Skulle sladden skadas måste den av säkerhetsskäl
bytas ut av tillverkaren eller av denne auktoriserad
verkstad.
Behöver du hjälp med:
användningen av bakmaskinen
service eller reparationer
kontakta då den butik, där du har köpt bakmaskinen.
59
60
Grundrecept vitt bröd Program 1
Ingredienser 900 g 700 g
Vatten 320 ml 270 ml
Vegetabilisk olja 1
1
2 msk 1 msk
Vetemjöl 500 g 400 g
Skummjölkspulver 5 tsk 1 msk
Salt 1
1
2 tsk 1 tsk
Socker 1 msk 2 tsk
Torrjäst 7 g (2
1
4 tsk) 1
1
2 tsk
tsk = 5 ml tesked
msk = 15 ml matsked
Fullkornsbörd med frön Program 3
Ingredienser 900 g 700 g
Vatten 310 ml 250 ml
Vegetabilisk olja 1
1
2 msk 1 msk
Fullkornsmjöl 450 g 370 g
Vetemjöl 50 g 30 g
Skummjölkspulver 5 tsk 3 tsk
Salt 1 tsk 1 tsk
Socker 4 tsk 3 tsk
Torrjäst 1 tsk 1 tsk
Pumpafrön 1 msk 2 tsk
Solrosfrön 1 msk 2 tsk
Vallmofrön 2 tsk 2 tsk
Lättrostade sesamfrön 2 tsk 2 tsk
1. Tillsätt alla frön när maskinen avger en ljudsignal under
den andra knådningen.
Sött bröd Program 5
Ingredienser 900 g 700 g
Mjölk 200 ml 160 ml
Ägg 2 1
Smält smör 140 g 80 g
Vetemjöl 500 g 400 g
Salt 1
1
2 tsk 1 tsk
Socker 60 g 40 g
Torrjäst 2 tsk 1
1
2 tsk
Vitt snabbröd Program 6-7
Ingredienser 900 g 700 g
Ljummet vatten (32-35°C) 320 ml 250 ml
Vetemjöl 500 g 400 g
Skummjölkspulver 5 tsk 4 tsk
Salt 1 tsk 1 tsk
Socker 4 tsk 3 tsk
Smör 25 g 15 g
Torrjäst 4 tsk 3 tsk
Brödrullar Program 8
Ingredienser Ger 12 st
Vatten 240 ml
Ägg 1
Vetemjöl 450 g
Salt 1 tsk
Socker 2 tsk
Smör 25 g
Torrjäst 1
1
2 tsk
För pensling:
Äggula vispad med 15 ml (1 msk) vatten 1
Om så önskas kan sesam- och
vallmofrön strös över
1. Efter avslutad blandning ska degen stjälpas upp på lätt
mjölad yta. Platta försiktigt ut degen, dela upp den i 12
lika delar och forma för hand.
2. Låt degen jäsa färdigt efter formningen och grädda
sedan i din vanliga ugn.
Recept (tillsätt ingredienserna i tråget i den ordning de räknas upp i recepten)
61
felsökningsschema
Här nedan beskrivs några av de vanligaste problem, som kan uppstå när du bakar bröd i bakmaskinen. Läs igenom
dessa exempel, de troliga orsakerna och vilka åtgärder du då ska vidta för att lyckas med din bakning.
PROBLEM TROLIGA ORSAKER ÅTGÄRD
LIMPANS STORLEK OCH FORM
1. Brödet jäser inte Fullkornslimpor blir inte lika höga som vitt Normal situation, ingen åtgärd
tillräckligt bröd p g a att det finns mindre glutenbildande
protein i fullkornsmjöl
Inte tillräckligt med vätska Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
Sockret bortglömt eller inte nog mycket tillsatt Blanda ingredienserna i den ordning de
räknas upp i receptet
Fel typ av mjöl har använts Du kanske har använt fel typ av vetemjöl med
för låg glutenhalt
Använd inte universalmjöl
Fel typ av jäst har använts För bästa resultat ska du enbart använda
torrjäst
Inte tillräckligt med jäst tillsatt eller jästen Mät upp rekommenderad mängd och
för gammal kontrollera förpackningens bäst-före-datum
Snabbakningsförloppet har valts Denna procedur ger kortare limpor – detta är
normalt
Jäst och socker kom i kontakt med Se till att hålla isär dem när de tillsätts i tråget
varandra före blandningen
2. Platta limpor, ingen jäsning •Jästen bortglömd Blanda ingredienserna i den ordning de
räknas upp i receptet
Jästen för gammal Kontrollera bäst-före-datum
Vätskan för varm Använd vätska med rätt temperatur för det
valda programmet
För mycket salt tillsatt Använd rekommenderad mängd
Om du använder tiduret: jästen blev blöt Placera de torra ingredienserna i tråghörnen
innan bakningen startade och gör en liten fördjupning i mitten av dessa
för jästen, för att skydda den från vätskor
3. Ovansidan ”uppumpad” För mycket jäst Minska jästmängden med
1
4
tsk
– svamplikt utseende För mycket socker Minska sockermängden med 1 tsk
För mycket mjöl Minska mjölmängden med 6 till 9 tsk
Inte tillräckligt med salt Använd den mängd salt som rekommenderas
i receptet
•Varm, fuktig väderlek Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
och jästen med
1
4
tsk
4. Urgröpningar upptill För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
och på sidorna nästa gång eller tillsätt lite mera mjöl
För mycket jäst Använd den mängd som rekommenderas i
receptet eller försök ett snabbare program
nästa gång
Hög luftfuktighet och varmt väder kan ha Kyl vattnet eller tillsätt mjölk direkt från kylen
lett till att degen jäste för snabbt
5. Knölig, knottrig och Inte tillräckligt med vätska Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
ojämn översida För mycket mjöl Mät upp mjölmängden exakt
Limpornas ovansidor kanske inte alla är Se till att degen framställs under bästa
perfekt formade men detta påverkar inte tänkbara förhållanden
brödets underbara smak
62
felsökningsschema (forts)
PROBLEM TROLIGA ORSAKER ÅTGÄRD
LIMPANS STORLEK OCH FORM
6. Brödet föll ihop Maskinen stod i drag eller har varit utsatt för Flytta maskinen
under gräddningen stötar eller rubbningar under jäsningen
•Trågets kapacitet överskriden Använd inte mer ingredienser än vad som
rekommenderats för stora limpor (max 900 g)
Inte tillräckligt med salt eller bortglömt (saltet Använd den i receptet rekommenderade
hjälper till att hindra degen från överjäsning) saltmängden
För mycket jäst Mät upp jästen noggrant
•Varm. Fuktig väderlek Minska vätskemängden med 15 ml/3 tsk och
jästen med
1
4 tsk
7. Limporna ojämnt kortare Degen alltför torr, så att den inte kan jäsa Öka vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
i ena änden jämnt i tråget
BRÖDETS STRUKTUR
8. Tung, tät struktur För mycket mjöl Mät upp noggrant
Inte tillräckligt med jäst Mät upp rätt mängd rekommenderad jäst
Inte tillräckligt med socker Mät upp noggrant
9. Öppen, skiktad, hålig Salt bortglömt Blanda ingredienserna i den ordning de
struktur räknas upp i receptet
För mycket jäst Mät upp rätt mängd rekommenderad jäst
För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
10. Limpan är degig i mitten, För mycket vätska Minska vätskemängden med 15 ml / 3 tsk
inte tillräckligt gräddad Strömavbrott under drift Vid ett ev strömavbrott förblir bakmaskinen
frånslagen till dess strömmen återvänder. Då
måste du ta bort den ogräddade limpan ur
tråget och börja om med nya ingredienser
Mängderna var för stora för att maskinen Minska mängderna till tillåtna
skulle klara dessa maximimängder
11. Det blir inga fina skivor Brödet skivat när det är för varmt Låt brödet svalna på galler minst 30 minuter
av brödet, skivorna för att ångan ska hinna dunsta innan du
”klibbar ihop” skivar det
Du använder fel typ av kniv Använd en ordentlig brödkniv
SKORPANS FÄRG OCH TJOCKLEK
12. Mörk färg på Inställning för MÖRK skorpa har använts Använd inställning ”medel” eller ”ljus” nästa
skorpan / för tjock gång
13. Limpan är bränd Bakmaskinen fungerar inte som den ska Se avsnittet om ”Service och kundtjänst”
14. Skorpan är för ljus Brödet inte gräddat tillräckligt länge Öka på gräddningstiden
Inget mjökpulver eller färsk mjölk i receptet Tillsätt 15 ml / 3 tsk skummjölkspulver eller
byt ut hälften av vattnet mot mjölk för att få
brunare yta
63
felsökningsschema (forts)
PROBLEM TÄNKBARA ORSAKER ÅTGÄRD
TRÅGPROBLEM
15. Det går inte få loss Du måste hälla vatten i tråget och låta Följ rengöringsanvisningarna efter
degblandaren degblandaren ligga i blöt innan den går användning. Du kanske behöver vrida
att lossa degblandaren något efter blötläggningen för
att lossa den
16. Brödet fastnar i Kan inträffa efter långvarig användning Torka av insidan av tråget försiktigt med
tråget / svårt att stjälpa ut vegetabilisk olja
Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
MASKINENS MEKANISKA DELAR
17. Bakmaskinen fungerar Bakmaskinen är inte påslagen Kontrollera att på/av-knappen är i läget PÅ.
inte / degblandaren rör Tråget är inte rätt insatt Kontrollera att tråget är låst i läge
sig inte Fördröjningstiduret är inkopplat Maskinen startar inte förrän nedräkningen till
start avslutats
18. Ingredienserna inte Du har inte startat bakmaskinen Efter programmeringen ska du trycka på
blandade starttangenten för att sätta igång maskinen
Du har glömt att sätta in degblandaren Se alltid till att deglandaren sitter på axeln i
i tråget botten av tråget innan du tillsätter
ingredienserna
19. Det luktar bränt när Ingredienser har spillts ut inne i ugnen Var försiktig, så att du inte spiller när du
maskinen körs tillsätter ingredienser. De kan bränna fast på
värmarelementet och ge upphov till rök
•Tråget läcker Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
•Trågets kapacitet har överskridits Använd inte mer ingredienser än vad som
rekommenderas i receptet och mät alltid upp
dem exakt
20. Maskinkontakten har Om maskinen håller på med blandningsförloppet ska du kassera ingredienserna och börja
dragits ur av misstag om på nytt
eller strömavbrott under Om maskinen håller på med jäsningen ska du tömma degen ur tråget, forma den och
drift. Hur kan jag rädda placera den i smord form 23 x 12,5 cm, täcka över och låta den jäsa till dubbel storlek.
brödet? Använd gräddningsläget 12 eller grädda i förvärmd, vanlig ugn vid 200°C i 30-35 minuter
eller tills brödet fått gyllenbrun färg
Om maskinen håller på med gräddningen ska du använda gräddningsläget 12 eller grädda i
förvärmd, vanlig ugn vid 200°C. Lyft försiktigt bort tråget ur maskinen och placera det på
gallret längst ned i ugnen. Grädda tills brödet fått gyllenbrun färg
21. H:HH visas på displayen Ugnen är för varm Dra kontakten ur uttaget och låt svalna i 30
och maskinen kan inte minuter
sättas igång
22. E:EE visas på displayen Bakmaskinen fungerar inte. Se avsnittet ”Service och kundtjänst”
och maskinen går inte Temperaturgivarfel
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Direct power BM 210 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual