HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6053-1W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Bruksanvisning
SPIS
REGINA
PUB
MAX
QSG 6053-1, QSG 7053-1
821 06 24-06
SE
Innehåll
2
Innehåll
Säkerhet ...................................................... 3
Spisen ........................................................... 4
Uppackning ....................................... 4
Tillbehören ......................................... 4
Säkerhetsutrustningen .............................. 5
Tippskyddet ....................................... 5
Kastrullskyddet (extra tillbehör) ...... 5
Luckspärren ....................................... 6
Före första användning.............................. 6
Rengöring av spisen .......................... 6
Rengör tillbehören ............................. 6
Rengöring av silverhandtagen .......... 6
Bränn av ugnen ................................. 7
Kontrollamporna ............................... 7
Glaskeramikhällen ..................................... 8
Användning av hällen ........................ 8
Rengöring av hällen ........................14
Ugnen .........................................................16
Ugnens funktioner ..........................16
Praktisk användning ........................17
Rengöring och skötsel ..................... 21
Installation ................................................. 24
Ändring av sockelhöjd och -djup .... 24
Nivåjustering .................................... 25
Elektrisk anslutning ......................... 25
Service ....................................................... 26
Tekniska uppgifter ...................................27
Tabeller ..................................................... 28
Bakning ............................................28
Placering i ugn ................................. 28
Lågtemperaturstekning .................. 29
Grill & Matlagning .......................... 30
Praktiska råd och tips .............................31
Problem och åtgärder ............................ 32
Skrotning ................................................... 32
Säkerhet
3
Säkerhet
Utvecklingen av spisar går framåt. Du kan inte alltid använda din nya spis som den gamla. Läs därför noga igenom anvisnin-
garna och bekanta dig med din nya spis och dess funktioner. Spisen är avsedd för normal hushållsanvändning. Tänk på att
spara bruksanvisningen, som måste finnas om spisen säljs eller överlåts på annan person. Hör gärna av dig till oss om du har
några synpunkter eller frågor om spisen och dess användning. Adress och telefonnummer finns under kapitlet ”Service”.
Text med en
VARNINGSTRIANGEL
handlar om säkerhet.
LÄS
DESSA
TEXTER
EXTRA
NOGGRANT
, så att du inte skadar
dig själv, andra eller spisen.
Barn och spisen
Barn är av naturen nyfikna och intresserade av det mesta,
även spisen. Vi vill för säkerhets skull betona några saker
som du bör tänka på om du har barn eller besök av barn:
Det måste finnas minst 40 cm avställningsyta på båda
sidor om spisen. Se till att
TIPPSKYDDET
är monterat, så att
spisen inte tippar framåt vid onormal belastning.
Om du har
KASTRULLSKYDD
till din spis, skall det vara
monterat.
LUCKSPÄRREN
/
LUCKSPÄRRARNA
skall också vara
i funktion.
Använd
SPISLÅSET
. Aktivera låsknappen och lås spisen
när den inte används.
Låt inte barn använda rakbladsskrapan.
Låt gärna barnen hjälpa till vid spisen, men lär dem
att kärl, häll och ugnar blir mycket varma och behåller
värmen en tid efter användning. Beröring kan ge
brännskador!
Installation
Ingrepp i spisen ska utföras av
BEHÖRIG
FACKMAN
.
Arbete utfört av lekman kan försämra spisen samt leda
till skada på person och/eller egendom.
Spisen är tung. Kanter och hörn som du vanligtvis
inte kommer i kontakt med kan vara vassa. Använd
handskar vid förflyttning av spisen.
TIPPSKYDDET
ska vara monterat, då undviker du att
spisen tippar vid onormal belastning.
Användning
Använd aldrig en spräckt glaskeramikhäll. Vätska kan
vid överkok och/eller rengöring tränga ner till
spänningsförande delar. Bryt strömmen till spisen och
kontakta service för reparation.
Lägg inte aluminiumfolie, plast o.d. på glas-
keramikhällen. En av misstag påsatt värmezon kan få
papperet/plasten att brinna/smälta.
Lämna aldrig frityrkokning, smältning av fett,
paraffin eller annat lättantändligt utan tillsyn. Vid
brand, nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
Använd endast kärl som är avsedda för glaskeramik-
häll respektive ugn. Kontrollera kärlens bottnar. Kärl
som buktar utåt, ger dålig värmekontakt och snurrar
lätt på glaskeramikhällen.
Kontrollera att spisen är avstängd när den inte
används, samtliga vred ska vara nollställda.
Varning! Alkohol och liknande som kan bilda
explosiva gaser eller andra ämnen vilka kan
förorsaka brand eller explosion får inte
användas i ugnen.
Användning på hällen måste ske med största
försikighet. T.ex. flambering med konjak, eller annan
alkohol, kan medföra att fettrester i köksfläkten
antänds och orsaka allvarliga bränder. Likaså kan
eldslågor och brinnande fettstänk förorsaka person-
skador.
Rengöring
Håll glaskeramikhäll och ugn rena. Fett och spill osar
rejält vid uppvärmning och medför i värsta fall risk för
brand.
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Var försiktig, rakbladet
är mycket vasst.
Underhåll & service
Nollställ samtliga vred före byte av trasig lampa.
Service och reparationer bör utföras av ett av
leverantören godkänt företag. Använd endast original
reservdelar.
Skrotning och återvinning
Kontakta Elkretsen AB eller återförsäljaren för att få
reda på var du kan lämna produkten för skrotning och
återvinning. Du kan också gå in på www.el-kre tsen.se för
att ta reda på närmaste inlämningsställe.
Symbolen på produkten eller emballaget anger
att produkten inte får hanteras som hushållsavfall. Den
skall i stället lämnas in på uppsamlingsplats för återvin-
ning av el- och elektronikkomponenter. Genom att säker-
ställa att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till att
förebygga eventuellt negativa miljö- och hälsoeffekter
som kan uppstå om produkten kasseras som vanligt
avfall. För ytterligare upplysningar om återvinning bör
du kontakta lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
Spisen
4
Spisen
1
Löstagbar imkåpa
2
Häll med värmezoner
3
Manöverpanel med
VRED
4
Ugn
5a
Förvaringsskåp
(endast 70 cm bred spis)
5b
Förvaringslåda
6
Sockel
Spisen har hjul baktill för att
underlätta förflyttning vid
städning. Öppna luckan, lyft
försiktigt i ugnens överkant
och dra sedan ut spisen.
2
4
6
1
3
5a
5b
Uppackning
Kontrollera att spisen är felfri och utan skador.
Transportskador anmäls omedelbart till säljaren. Vid
direktleverans anmäls transportskadan inom 7 dagar
enligt fraktsedeln till Kundtjänst, Electrolux Logistics
AB, tel. 08-738 77 44.
Emballaget kan återvinnas. Kontakta ditt kommun-
kontor om du inte vet var du ska lämna det.
Tillbehören
DESSA
LEVERERAS
MED
SPISEN
:
Emaljerade bakplåtar
Proffsplåtar, dvs. perforerade och
silikonbelagda aluminiumplåtar
Super Clean långpanna och ugnsgaller, vilka
är belagda med en smutsavvisande beläggning
Tippskydd inkl. monteringsdetaljer
Rakbladsskrapa för glaskeramikhällen
•Bruksanvisning
FÖLJANDE
FINNS
ATT
KÖPA
SOM
EXTRA
TILLBEHÖR
:
Sockeldekor
Kastrullskydd inkl. monteringsdetaljer
Säkerhetsutrustningen
5
Säkerhetsutrustningen
Se till att det finns avställningsytor, minst 40 cm breda, på
båda sidor om spisen
(
SE
BILD
)
. En av bänkarna kan ersättas
av en vägg eller ett högskåp.
Barnsäkerheten ökar om du dessutom ser till att
följande är monterat/i funktion:
Tippskyddet
Tippskyddet måste vara monterat, för att hindra
spisen från att tippa vid onormal belastning.
Tippskyddet fungerar endast när spisen är in-
skjuten på plats.
Innan du monterar tippskyddet, skall du se till att spisen
har blivit justerad till den rätta nivån, se kapitel Installation,
s. 24.
HÄR
MONTERAR
DU
TIPPSKYDDET
SPISEN
:
1
Rita en linje på väggen längs hällens bakre kant
(
SE
BILD
)
.
2
Måttuppgifter gäller för montering på vänster eller
höger sida
(
SE
BILD
)
. Mät ut var tippskyddet ska
placeras och skruva fast det i massivt material eller
lämplig förstärkning.
OBS
!
Om utrymmet mellan bänkskåpen är större än
spisens bredd, måste du justera sidmåttet om du
önskar centrera spisen.
3
Tänk på, om du justerat måttet, att passa in tipp-
skyddet i hålet på spisens bakstycke när du skjuter
in spisen.
Kastrullskyddet (extra tillbehör)
Kastrullskyddet ska vara monterat. Det gör det
svårare för barn att komma åt kärl på hällen.
1
Tryck in propparna i de främre hålen.
2
Placera skyddet på spisen med propparna över
hällkanten.
3
Vrid skyddet snett nedåt och
4
sedan uppåt så att kortsidans kanter griper tag
under hällkanten
5 Lås med de bakre propparna.
min. 40 cm
min. 40 cm
35-65 mm
55-60 mm
2
3
1
4
5
Säkerhetsutrustningen
6
Luckspärren
Luckspärren gör det svårare för barn att öppna luckan/
lådan. Spärren är vid leverans i funktion, men kan vid
behov kopplas ur.
A
Tryck ner spärren när du ska
ÖPPNA
luckan.
B
När du vill
SÄTTA
SPÄRREN
UR
FUNKTION
, kontrollera
att ugnen inte är varm, tryck ner och för spärren
på luckans överkant ett par mm åt höger.
C
Om spärren inte är i funktion, för spärren på
luckans överkant ett par mm åt vänster.
Före första användning
Rengöring av spisen
Spisen rengör du enklast med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och lite handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
. Tänk på att göra rent under imkåpan.
Den kan du diska i maskin.
Tänk på att tippskyddet inte fungerar när du dragit
ut spisen för att göra rent bakom den.
Rengör tillbehören
Diska plåt, långpanna m.m. i varmt vatten och hand-
diskmedel. Skölj och torka torrt.
Även Super Clean-tillbehören ska diskas noggrant
med hett vatten och diskmedel innan du använder dem
första gången.
Rengöring av silverhandtagen
Detta gäller spisar med silverhandtag.
Handtagen rengör du med hjälp av en ren trasa,
varmt vatten och handdiskmedel direkt efter
användning.
ANVÄND
ALDRIG
SKURMEDEL
ELLER
ANDRA
REPANDE
MEDEL
,
inte heller repande material som stålull
eller rengöringssvampar.
A
C
B
Säkerhetsutrustningen
7
Bränn av ugnen
Håll barn under uppsikt!
Spisen blir mycket varm.
Innan du använder ugnen för första gången, måste du
bränna av den. Gör så här:
1
Sätt på över/undervärme samt maximal
temperatur. Ugnsluckan skall vara stängd.
2
Vädra i köket. Stäng av ugnen när lukt och
rökutveckling upphört.
3
Torka av ugn, lucka och stegar med varmt
vatten och handdiskmedel. Torka torrt.
Manöverpanelen
1a
Kontrollampa
SPISEN
1b
Termostatens kontrollampa
UGNEN
2
Funktionsvred
UGNEN
3
Termostatvred
UGNEN
4
Vred till
VÄRMEZONERNA
5
Spislås
Kontrollamporna
Kontrollamporna är av glimlampetyp och har normalt
lång livslängd. Om de slutar fungera, kontakta service.
max.°C
432
5
1a
1b
Glaskeramikhällen
8
Glaskeramikhällen
Hällen har fyra värmezoner med
MIN
/
MAXSTORLEK
på de bakre zonerna.
VREDFÖNSTER
som ger information om zonen.
AUTOMAX
, en uppvärmningsautomatik som
innebär att zonen snabbt värms upp till det
värmeläge du vill använda (för vidarekokning/
stekning) utan att du behöver ändra vred-
inställning. Du kan välja bort Automax.
VÄRMEVARNARE
. När du stängt av en zon lyser i
vredfönstret ett H så länge som zonen är
varmare än ca 55°C.
AUTOMATISK
AVSTÄNGNING
efter en tid. Ju högre
värme desto tidigare slås zonen av.
När du sätter på en zon lyser den i olika långa perioder
beroende på vilket läge du valt på vredet. För att
förhindra överhettning slocknar zonen ibland även på
det högsta värmeläget.
Glaset i hällen tål värme, kyla och temperatur-
chocker, men är känsligt för slag. En kryddkvarn som
ramlar ner kan spräcka hällen. Använd aldrig hällen
som stå-, avlastnings- eller förvaringsplats.
Användning av hällen
ANVÄND
ALDRIG
EN
SPRÄCKT
GLASKERAMIKHÄLL
.
Vätska kan vid överkok tränga ner till spän-
ningsförande delar. Bryt strömmen till spisen
och kontakta service för reparation. Du måste
GENAST
(medan hällen ännu är het) med skrapan
ta bort socker och överkok med högt socker-
innehåll t.ex. marmelad samt smält plast och
folie för att inte skada hällen. Lämna aldrig
frityrkokning, smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn. Vid brand,
nollställ spisens vred och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vatten.
ø 140 mm
ø 140 mm
ø 210 mm
140x250 mm
ø 180 mm
ø 120 mm
värmevarnare
Glaskeramikhällen
9
Värmevarnaren
De fyra kokzonerna kan visa:
att hällen är påslagen
val av varmhållningsläge
- , valt läge
• Automax
• restvärme
Felfunktion/Överhettning
A
UTOMAX
-
FUNKTIONEN
Denna spis är utrustad med en speciell uppvärmnings-
automatik som kallas för Automax.
Funktionen kopplar Du in varje gång Du vill använda
den. Den fungerar på följande sätt:
Du väljer vredinställning för den värme som Du finner
lämplig för vidarekokning/stekning. Värmezonen
startar på högsta värme och går automatiskt över på
valt läge efter en viss tid.
Kok/stekning med Automax
Gör så här för att aktivera funktionen. OBS! Detta måste
göras varje gång Du vill använda automatiken.
1
Vrid vredet
MEDURS
till symbolen A (återfjädrande
läge)
2
Ställ därefter in önksat läge för vidarekokning/
stekning.
Värmezonens display visar nu växelvis A och siffran för
valt läge. Detta innebär att värmezonen går på maximal
värme under en viss tid beroende av vilket värmeläge
som valts. Se diagrammet.
När tiden gått ut sker en automatisk omkoppling till
inställt värde och bokstaven A visas inte längre.
Om vredet ändras under uppvärmning med
AUTOMAX
försvinner denna funktion och man får göra
om inställningen.
Om Du vill aktivera funktionen på nytt måste Du först
nollställa värmezonen och därefter förfara enligt ovan.
Allmänt kan man säga att läge 2–5 är användbart
för kokning och läge 6–8 till stekning. För varm-
hållning är läge 1 lämpligt. Men som vanligt gäller att
du får pröva dig fram till det läge och den värmezon
som passar dig och dina kokkärl bäst. Här nedan får du
en liten vägledning till rätt värmeläge och lämplig
värmezon. Varje zon motsvaras av ett nummer i
tabellerna (
SE
BILD
).
A
0 12345 6789
1
2
3
4
5
6
7
8
9
VÄRMELÄGE
AUTOMAX ca minuter
Glaskeramikhällen
10
Tips vid kokning
Ljudet eller storleken på ”vattenbubblorna” kan hjälpa
dig att välja rätt läge:
SVAG
VÄRME
:
Sjudande vatten. Lämpligt för vidarekokning
av ris, fisk, samt grönsaker som t.ex sockerärter och
broccoli.
MEDELVÄRME
:
Småkokande vatten. Lämpligt för det
mesta som ska kokas t.ex. kött, rotfrukter och
vidarekokning av potatis.
STARK
VÄRME
:
Ljudet tystnar innan vattnet börjar bubbla
kraftigt. Lämpligt för uppkokning av vatten till pasta
och ris. Ställ sedan in önskat läge för vidarekokning.
Kokning
PORTIONER ZON LÄGE EN
PORTION
Gröt (havre, råg)
21,53
443
Potatis
2–4 1,5 3-4 3 st
Ris
2 1,5 2 3/4 dl
41,53
4-6 4 3
Rotfrukter
4–8 4 4-5
Skira smör
1,5 1
Smälta blockchoklad
1,3,5 1
Stekning
ZON
LÄGE
Entrecôte
478
678
Fläskkotletter
46
66
Köttbullar
467
667
1
2
3
4
5
6
1
2
3
4
5
6
Glaskeramikhällen
11
Tips vid stekning
Vid stekning blir resultatet bäst, om maten inte är kyl-
skåpskall och täcker högst 2/3 av stekpannans botten.
Lägg margarinet/smöret i stekpannan och ställ in ett
rekommenderat läge på vredet. Färgen på fettets
bottensats talar om för dig när det är dags att börja
steka. Om du när fettet tystnat håller en ljus stekspade
tryckt mot stekpannans botten så ser du lätt färgen
fettet.
SVAGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för t.ex. ägg, lök, rå potatis,
kotletter och biffar, samt hel fisk.
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för det mesta: Pannkakor, färs-
rätter, korv, tunna fiskfiléer, grytbitar osv.
KRAFTIGT
BRYNT
FETT
:
Lämpligt för tunna köttskivor.
Var försiktig, fettet blir lätt bränt.
Ändring av zonstorlek
M
IN
Vrid medurs fram till önskat värmeläge.
M
AX
1
Vrid vredet moturs till symbolen på vredet.
2
Vrid sedan medurs tillbaka till önskat läge
mellan 1 och 9. Efter nollställning återgår zonen
automatiskt till den mindre storleken.
Pannkakor
47
67
Potatis, rå
46
66
Ägg
467
667
Stekning
ZON
LÄGE
12
1
2
0
1
2
12
0
Glaskeramikhällen
12
Säkerhetsmässig avstängning av kokzonerna
Ifall en av kokzonerna inte stängs av efter en bestämd
tid eller om värmeläget inte ändras, stängs den
gällande kokzonen automatiskt av.
Restvärme som är tillgänglig kommer att visas med
(“hett”) i den digitala displayen för gällande kok-
zon.
Kokzonerna stängs automatiskt av enligt följande
tidsschema:
Läge , , efter 6 timmar
Läge , efter 5 timmar
Läge efter 4 timmar
Läge , , , efter 1,5 timmar
Skulle en eller flera kokzoner stängas av innan utlop-
pet av de angivna tiderna, se kapitel “Problem och
åtgärder
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer större krav på dina
kärl än en spis med plattor. Tänk på att:
Kontrollera kärlens bottnar. Kärl med konvex
botten (buktar utåt), snurrar lätt på glaskeramik-
hällen och ger dålig värmekontakt.
Aluminium har god värmeledningsförmåga,
men kan lämna silverliknande fläckar på hällen.
Kastruller och kannor i glas eller emaljerade
med grovt mönster sliter, om de dras fram och
tillbaka, mer på hällen än vad kärl av andra
material gör.
För att spara tid och därmed energi ska kastrullens/
stekpannans botten
täcka zonen helt. Med en för liten botten bränner
överkok lätt fast på hällen.
vara slät eller finmönstrad.
vara plan. En botten som buktar för mycket utåt
eller inåt ger förlängda uppvärmningstider.
När du ska köpa ny kastrull är det lämpligt att välja en
rostfri modell med sandwichbotten, dvs. en botten med
lager av olika metaller.
aluminium
Glaskeramikhällen
13
Spara energi!
Använd lock och du halverar energiåtgången
(jfr med utan lock).
Använd kärl med plan botten och spar 25%
energi (jfr med oplan botten).
Se till att hällen är ren och torr. Smuts och
vätska försämrar värmeöverföringen mellan kärl
och värmezon.
Stäng av värmezonen och låt maten bli färdig på
eftervärmen.
Ång– och tryckkokning spar också energi.
Glaskeramikhällen
14
Rengöring av hällen
Du måste genast (medan hällen ännu är het) med
rakbladsskrapan ta bort socker eller överkok med
högt sockerinnehåll t.ex. marmelad, samt smält
plast och folie för att inte skada hällen.
GÖR
HÄR
OM
HÄLLEN
ÄR
MYCKET
SMUTSIG
:
1
Ta bort fläckar med rakbladsskrapan (se nedan).
2
Använd rengöringsmedel när värmevarnaren
slocknat. Skaka flaskan och spruta ut ett par
smala strängar på hällen. Gnid rent med en
fuktig trasa eller hushållspapper.
3
Torka med en fuktig trasa bort överflöd av
medlet, det kan annars etsas fast när hällen
värms upp nästa gång. Torka torrt.
Rakbladsskrapan
F
ÖRVARA
RAKBLADSSKRAPAN
OÅTKOMLIG
FÖR
BARN
. Använd rakbladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
Skrapan använder du för att ta bort överkok från glas-
keramikhällen.
HÄR
ANVÄNDER
DU
RAKBLADSSKRAPAN
:
1
Dra tillbaka skyddet så att rakbladet blir synligt
(
SE
BILD
)
.
2
Se till att rakbladet är rent och helt då det annars
kan det skada hällen. Nya rakblad finns att köpa
i färghandeln.
3
Luta skrapan ca 45° och skrapa rent. Du kan
trycka rakbladet hårt mot hällen utan att skada
den.
4
Torka försiktigt av smutsen från bladet med hus-
hållspapper.
5
Efter användning tryck skyddet framåt så att det
täcker rakbladet. Förvara skrapan på en barn-
ker plats.
BYTE
AV
RAKBLAD
:
1
Öppna skrapan genom att lossa hela skruven (ingen
skruvmejsel behövs) och placera det nya rakbladet i
framkant.
2
Sätt ihop skrapan och skruva dit skruven igen.
3
Tryck skyddet framåt så långt det går så att rak-
bladet skyddas.
Glaskeramikhällen
15
Spislåset
Spislåset är inbyggt i ugnens termostatvred och har två
säkerhetslägen.
OBS
! Huvudströmmen till spisen är inte
bruten. Välj om du vill använda låset med enkel– eller
dubbelsäkerhet eller ingen alls. OBS! Även om spis-
låset är aktiverat kan värmevarnaren visa symboler.
ENKEL
:
Strömmen till häll och ugn är bruten när ter-
mostatvredet är inställt på
OFF
.
DUBBEL
: Om du dessutom aktiverar låsknappen krävs
det tvåhandsgrepp för att sätta på spisen. Då blir det
ännu svårare för barn att ”använda” spisen.
E
NKEL
SÄKERHET
LÅS
SPISEN
HÄR
(SE
BILD
A):
Vrid termostatvredet moturs till
”OFF”
.
G
ÖR
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
:
1
Vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
2
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
D
UBBEL
SÄKERHET
Innan du använder låset med dubbel–säkerhet
första gången måste du aktivera låsknappen
(
SE
BILD
B
)
:
1
Nollställ termostatvredet m.a.o. se till att vredet
står i läge klockan 12.
2
Sätt en bordskniv bakom vredet och bryt lätt för
att avlägsna det.
3
Ta bort den röda hylsan.
4
Sätt tillbaka vredet ”nollställt”.
I fortsättningen behöver du bara vrida termostatvredet
moturs till
OFF
” för att låsa spisen
(
SE
BILD
A
)
.
GÖR
HÄR
NÄR
DU
VILL
ANVÄNDA
SPISEN
(SE
BILD
C):
1
Skjut låsknappen till vänster och
2
vrid vredet medurs till nolläge (dvs. tills vredet
åter står i läge klockan 12).
3
Använd spisen som vanligt. Se till att inga andra
funktioner än den/de du vill använda är på-
slagna. (Någon kan ha vridit på ett vred när
spärren var låst.)
Ugnen
16
Ugnen
Ugnen har löstagbara ugnsstegar med sju falser. Vilken
falsnivå som är lämplig att använda för olika funktioner
och temperaturer, kan du se i tabellerna för bakning och
matlagning i slutet av bruksanvisningen. Varmlufts-
fläkten sitter i bakre väggen. Ugnen har en sidolampa som
går att byta.
Ugnens funktioner
För samtliga funktioner gäller att den gula kontroll-
lampan på manöverpanelen lyser under uppvärmning
och slocknar vid uppnådd temperatur (tänds och släcks
när termostaten slår till och från). För att välja ugns-
funktion vrider du funktionsvredet till symbolen för
önskad funktion (se nedan).
UGNEN
HAR
FÖLJANDE
FUNKTIONER
:
Belysning
Ugnsbelysningen tänds automatiskt vid samtliga
inställningar. Du kan även ha enbart belysningen på,
utan att någon av de andra funktionerna är igång.
Över/undervärme
Yttre tak- och bottenelement inkopplat.
Varmluft
Yttre tak- och bottenelement, samt varmluftsfläkt med
omgivande element inkopplat.
Varmluftsgrill
Inre takelement och varmluftsfläkt inkopplat.
Grill
Inre tak- och bottenelement inkopplat.
Gratinering
Inre tak- och bottenelement är inkopplat. Kan även
användas som snabbstart. Ställ då in en temperatur, när
kontrollampan slocknar väljer du önskad funktion.
Lågtemperaturstekning
Långtidsläge, max 125ºC. Tak- och bottenelement
inkopplade med ugnseffekt 500W.
Ugnen
17
PRINCIPEN
FÖR
VARMLUFT
Yttre tak- och bottenelement plus ett ringelement runt
fläkten värmer upp luften, som sedan sprids genom
luftkanaler i ugnens bakre vägg med hjälp av fläkten.
Den varma luften cirkulerar i ugnen innan den åter
sugs in genom fläktgallret.
Värmen överförs snabbt och effektivt, vilket oftast
innebär att du kan använda en lägre ugnstemperatur än
vid över/undervärme. Sänk temperaturen med 15-20%
om det i receptet står att du ska använda en temperatur
mellan 160 och 225°C. Ju högre temperatur desto
större sänkning. Vid temperaturer över 225°C är det
bättre att använda över/undervärme.
Praktisk användning
Lägg aldrig aluminiumfolie, långpanna eller plåt
direkt på ugnsbotten. Hindras undervärmen kan
emaljen skadas på grund av överhettning.
Ugnen blir varm under användning,
HÅLL
BARN
UNDER
UPPSIKT
.
Vid temperaturväxlingar och/eller ojämn placering av
t.ex. pizza på en plåt finns det risk att den slår sig
(blir skev). Plåten återgår till sin ursprungliga form
när den kallnar.
Proffsplåtarna är perforerade och silikonbehand-
lade. Använd dem för gräddning av bröd i varmluft.
Om det finns risk att fett eller fyllning kan rinna ner
genom hålen, placerar du bakverket i pappersformar.
Proffsplåtarna kan med tiden ändra färg.
Hur skall du tillämpa de olika funktionerna när du
använder ugnen? Här nedan får du praktiska råd och
tips på hur du bäst utnyttjar ugnens olika funktioner för
olika typer av matlagning:
Bakning
Prova mjuka kakor med en provsticka ca fem minuter
före full tid. Du har då möjlighet att förkorta/förlänga
gräddningstiden. Resultatet kan påverkas av recept,
formars material, färg, form och storlek.
ÖVER
/
UNDER
-
VÄRME
ger jämn färgsättning.
Bakning med varmluft
Med
VARMLUFT
blir bakningen mer rationell, eftersom
två plåtar samtidigt i ugnen ger totalt kortare grädd-
ningstid. Färgsättningen kan bli något ojämn, speciellt
om det utbakade brödet inte är väljäst.
Blir resultatet inte som du tänkt dig? Läs “Praktiska
Råd & Tips” på s. 31, så får du tips på lösningar till
dina bakproblem.
Ugnen
18
Matlagning
Följ tabellrekommendationerna.
Matlagning med varmluft
VARMLUFT
använder du vid matlagning i flera nivåer
samtidigt t.ex. köttfärslimpa, köttbullar och för tillag-
ning av hela måltider, förrätt– huvudrätt– dessert. Tänk
på att välja rätter som ska ha samma temperatur. Om
rätterna kräver olika lång tid, anpassar du insättningen
i ugnen för att få dem färdiga i den ordning du önska
Stekning
Att steka i ugn är bekvämt och praktiskt både i
ÖVER
/
UNDERVÄRME
och
VARMLUFT
. Stekar av nötkött, som rost-
biff och innanlår, blir saftigast om de tillagas i 125°C
ugnsvärme, men tar lite längre tid än vid högre ugns-
temperatur. Välj en ugnssäker form med låg kant där
steken precis får plats, så undviker du att skyn torkar
in. Vid ugnsbakning av julskinka bildas det ofta
mycket spad. Använd därför ett stort stekfat eller en
långpanna och var försiktig när du tar ut den.
Om du använder stekpåse, klipp då hål i ett hörn på
påsen innan den sätts in i ugnen. Du minskar då risken
att bränna dig på het ånga när påsen ska öppnas.
Användning av stektermometer
För bästa resultat måste spetsen på stektermometern
hamna mitt i den tjockaste delen av steken dit värmen
når sist. Ugnsvärmen påverkar termometern, därför
bör helst hela röret vara inne i köttet. Tänk på att en
termometer kan visa fel temperatur om den stöter mot
fett eller ben.
Sätt in steken i nedre delen av den förvärmda
ugnen. När önskad köttemperatur är uppnådd tar du ut
steken, täcker den med aluminiumfolie och låter den
vila ca 15 minuter. Köttet går sedan lättare att
tranchera (skära upp) och mindre köttsaft sipprar ut.
Ugnen
19
Grillning
Storleken, marmoreringen (insprängt fett), formen,
mängden och temperaturen på det som du ska grilla
inverkar på tiden och resultatet. Fisk och ljust kött
(fågel, kalv och gris) blir inte lika lätt färgsatt som
mörkt kött (nöt och vilt). Grillolja och/eller grillkryd-
dor ger bättre färg, men ökar risken för bränd yta.
Grillresultatet blir bäst om det som ska grillas inte
tas direkt från kylskåpet. Torka av och lägg det
ugnsgallret och krydda efter önskemål. Placera en
långpanna, gärna folieklädd, under gallret för att samla
upp fettstänk m.m. Fläskkotletter, biffar, fiskfiléer o.d.
placeras högt upp i ugnen medan t.ex. tjocka revbens-
spjäll placeras i nedre delen av ugnen.
Ställ funktionsvredet och termostatvredet på
önskad temperatur. Börja grilla efter 3–5 minuters
uppvärmning. Passa noga och vänd minst en gång
under tiden. En för lång grilltid ger torr, tråkig och i
värsta fall bränd mat. Ugnsluckan ska vara stängd vid
grillning.
Gratinering (snabbstart)
Utmärkt vid färgsättning av gratänger och varma
smörgåsar. Den här funktionen kan du även använda
för snabbuppvärmning av ugnen till inställd tempera-
tur. När ugnen kommit upp i den valda temperaturen
väljer du önskad funktion. Det tar ca nio-tio minuter
att värma upp ugnen till 200ºC. Undvik snabbupp-
värmning om du ska grädda småkakor eller maränger.
Varmluftsgrill
Grillelementet färgsätter och fläkten gör att den varma
luften cirkulerar. Utmärkt att använda till ”höga” mat-
rätter, t.ex. griljering av julskinka, som ska ha färg
runt om.
Upptining
Ställ funktionsvredet på . Vid upptining av kött,
fisk, glaserade eller fyllda bakverk, t.ex. rulltårta, ska
termostatvredet vara nollställt.
Galler/plåtar kan placeras på flera falser om du har
mycket att tina. Tid kan ej anges, prova med en prov-
sticka.
Ugnen
20
Lågtemperaturstekning,
max 125°C.
Ställ funktionsvredet och termostavredet på
önskad temperatur upp till max 125°C. Lågtemperatur-
stekning är användbart till mat som tål tillagning i låg
temperatur under en längre tid, ca 4-5 timmar. Tänk på
att det tar tid innan maten blir klar när du planerar din
matlagning.
Stekar av nöt, fläsk, vilt och lamm kan med fördel
tillagas under natten. Genom längre tillagningstid vid
en lägre temperatur (100-125°C) blir köttet mörare.
Köttet förlorar dessutom mindre i vikt än vid tillagning
i högre temperatur. Använd gärna en stektermometer.
Obs! Kött får aldrig tillagas i lägre temperatur än
100°C.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6053-1W Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för