ELEKTRO HELIOS SN6601 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
GETTING
STARTED?
EASY.
User Manual
SN6601
SV Bruksanvisning
Spis
SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren är inte ansvarig för
eventuella personskador eller andra skador som uppkommit som
ett resultat av felaktig installation eller användning. Förvara alltid
bruksanvisningen på en säker och tillgänglig plats för framtida
bruk.
SÄKERHET FÖR BARN OCH HANDIKAPPADE
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och
uppåt, och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet och
kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur
produkten används på ett säkert sätt och förstår de risker som
är förknippade med användningen.
Barn mellan 3 och 8 år eller personer med mycket omfattande
och komplexa funktionshinder ska inte vara i närheten av
produkten om de inte är under uppsikt.
Barn under 3 år ska inte vistas i närheten utan ständig uppsikt.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn och kassera
det på lämpligt sätt.
Barn och husdjur ska hållas borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket varma.
Barn får inte utföra städning och underhåll av apparaten utan
uppsikt.
ALLMÄN SÄKERHET
Endast behöriga personer får installera den här produkten och
byta kabel.
Produkten är avsedd att användas på en höjd på upp till 2000
meter över havet.
Produkten är inte avsedd att användas på fartyg, båtar eller
dylikt.
2
För att undvika överhettning får produkten inte installeras
bakom en dekorativ lucka.
Placera inte produkten på en sockel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett separat
fjärrkontrollsystem.
VARNING: Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja
kan vara farligt och kan leda till brand.
Försök ALDRIG att släcka en eld med vatten, utan stäng av
produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock eller
brandfilt.
FÖRSIKTIGHETS: Tillagningsprocessen måste övervakas. En
kort tillagningsprocess måste ständigt övervakas.
VARNING: Brandfara: Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller vassa
metallskrapor för att rengöra glasluckan eller hällens
gångjärnsförsedda lock eftersom dessa kan repa ytan, vilket i
sin tur kan leda till att glaset spricker.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör inte
placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
VARNING: Produkten och åtkomliga delar blir mycket varma
under användning. Var försiktig så att du undviker att vidröra
värmeelementen.
Använd alltid ugnsvantar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter lampa för
att undvika risken för elstötar.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av tillverkaren,
tillverkarens auktoriserade servicecenter eller personer med
motsvarande utbildning, för att undvika elektrisk fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli mycket
het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre delen
av ugnsstegen och sedan den bakre delen från sidoväggarna.
Sätt tillbaka ugnsstegarna i omvänd ordning.
3
VARNING: Använd endast hällskydd som designats av
tillverkaren av produkten eller som anges av tillverkaren i
bruksanvisningen som lämplig, eller hällskydd som medföljer.
Olyckor kan inträffa om fel skydd används.
SÄKERHETSINSTRUKTIONER
INSTALLATION
VARNING! Endast en behörig person
får installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad produkt.
Följ installationsinstruktionerna som följer med
produkten.
Var alltid försiktig när produkten rör sig eftersom
den är tung. Använd alltid skyddshandskar och
täckta skor.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste ha
passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Installera produkten på en säker och lämplig
plats som uppfyller installationskraven.
Delar av produkten är strömförande. Stäng
produkten med skåpluckan för att undvika att
vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till produkter
eller enheter med samma höjd.
Installera inte produkten nära en dörr eller under
ett fönster. Detta förhindrar att heta kokkärl faller
ned från produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett stöd för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet Montering.
ELEKTRISK ANSLUTNING
VARNING! Risk för brand och
elektriska stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras av en
behörig elektriker.
Produkten måste jordas.
Se till att de parametrarna på märkskylten
överensstämmer med elnätets elektricitet.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert
och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt med eller
komma nära produktens lucka, speciellt inte när
luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och isolerade
delar måste fästas på ett sådant sätt att det inte
kan tas bort utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först vid slutet
av installationen. Kontrollera att stickkontakten
är åtkomlig efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om vägguttaget sitter
löst.
Dra inte i anslutningssladden för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av skruvtyp
tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isolationsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isolationsenheten måste
vara minst 3 mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du ansluter
kontakten till eluttaget.
ANVÄND
VARNING! Risk för skador och
brännskador.
Risk för elektrisk stöt.
Denna produkt är endast avsedd för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte är
blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens lucka
medan produkten är igång. Het luft kan strömma
ut.
Använd inte produkten med våta händer eller när
den är i kontakt med vatten.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
VARNING! Risk för brand och
explosion
4
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga ångor
när de värms upp. Håll flammor eller uppvärmda
föremål borta från fetter och oljor när du lagar
mat med dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja kan orsaka
självantändning.
Redan använd olja, som kan innehålla matrester,
kan orsaka brand vi lägre temperatur än olja som
används för första gången.
Placera inga lättantändliga produkter eller
föremål som är fuktiga med lättantändliga
produkter i, nära eller på produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma i
kontakt med produkten när du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt. Användning
av ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och alkohol.
VARNING! Risk för skador på
produkten föreligger.
För att förhindra skada eller missfärgning på
emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra föremål
direkt på produktens botten.
ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i
produkten efter att tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller monterar
tillbehör.
Missfärgning av emaljen eller den rostfria ytan
påverkar inte produktens funktion.
Använd en djup form för mjuka kakor. Fruktjuicer
orsakar fläckar som kan vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller kokkärl faller
på produkten. Ytan kan skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma kokkärl
eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten eller
direkt på produktens botten.
Använd inte den solida värmeplattan för direkt
matlagning. Den måste användas med lämpliga
kokkärl.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller med skadad
botten kan orsaka repor. Lyft alltid upp dessa
föremål när du måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för matlagning.
Den får inte användas för några andra ändamål,
t.ex. för rumsuppvärmning.
SKÖTSEL OCH RENGÖRING
VARNING! Det finns risk för
personskador, brand eller skador på
produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det finns även
risk för att glaspanelerna kan spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler om de är
skadade. Kontakta auktoriserat servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är
tung!
Kvarblivet fett eller mat i produkten kan orsaka
brand.
Rengör produkten regelbundet för att förhindra
att ytmaterialet försämras.
Ugnsutrymmet och luckan måste torkas av efter
varje användningstillfälle. Ånga som bildas vid
användningen av ugnen kondenseras på
innerväggarna och kan orsaka korrosion. För att
minska kondensen kan man låta produkten vara
igång i 10 minuter före tillagning.
Rengör produkten med en fuktig, mjuk trasa.
Använd bara neutrala rengöringsmedel. Använd
inte produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du följa
säkerhetsanvisningarna på förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen (om
tillämpligt) med något slag av rengöringsmedel.
LAMPA INUTI PRODUKTEN
VARNING! Risk för elektrisk stöt!
Typen av glödlampa eller halogenlampa som
används för den här produkten är endast avsedd
för hushållsprodukter. Får ej användas som
husbelysning.
Innan du byter lampan ska du koppla ur
produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma specifikationer.
UNDERHÅLL
Kontakta en auktoriserad serviceverkstad för
reparation av produkten.
Använd endast originaldelar.
KASSERING
VARNING! Risk för kvävning eller
skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
5
Klipp av elkabeln nära produkten och kassera
den.
Ta bort luckspärren för att förhindra att barn eller
husdjur blir instängda i maskinen.
PRODUKTBESKRIVNING
ALLMÄN ÖVERSIKT
5
4
3
2
1
6
7
9
2 3 4
5
1
8
1
Strömlampa/symbol
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Kontrollvred (för temperaturen)
4
Temperaturindikator/symbol
5
Vred för hällen
6
Värmeelement
7
Lampa
8
Ugnsstege, löstagbar
9
Ugnsnivåer
BESKRIVNING AV HÄLLEN
180 mm
145 mm
220 mm
145 mm
1 3
45
2
1
Kokzon 1000 W
2
Ångutlopp - antal och position beror på modell
3
Kokzon 1500 W
4
Kokzon 1500 W
5
Kokzon 2000 W
TILLBEHÖR
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under ugnsutrymmet.
6
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
FÖRSTA RENGÖRING
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar ur
ugnen.
Se avsnittet "Underhåll och rengöring".
Rengör ugnen och tillbehören innan du använder
den första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
FÖRVÄRMNING
Sätt den tomma ugnen på förvärmning innan du
använder den första gången.
1. Ställ in funktionen .Ställ in maximal
temperatur.
2. Låt ugnen stå på i en timme.
3. Ställ in funktionen . Ställ in maximal
temperatur.
4. Låt ugnen vara igång i 15 minuter.
5. Stäng av ugnen och låt den svalna.
Tillbehören kan bli varmare än normalt. Ugnen kan
avge lukt och rök. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
ÖPPNA OCH STÄNGA LUCKAN MED DET
MEKANISKA LUCKLÅSET
Det mekaniska lucklåset är som standard aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
AVAKTIVERA DET MEKANISKA LUCKLÅSET
1. Tryck på lucktätningen B på varje sida.
Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
3. Lossa spaken 1, flytta den åt höger 2 och sätt
tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen B i varje sida och sätt den
på luckans innerkant. Sätt lucktätningen i
luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta
tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten inaktiverar
inte det mekaniska lucklåset.
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
7
VÄRMELÄGE
Symboler Funktion
Avstängt läge
1 - 6 Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5-10 minuter innan
tillagningen är klar.
Vrid vredet för vald kokzon till önskad
värmeinställning.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-position.
ANVÄNDA SNABBPLATTAN
En röd punkt i mitten av plattan visar att det är en
snabbplatta. En snabbplatta värms upp snabbare
än vanliga plattor. De röda punkterna är målade på
plattorna. De kan slitas under användning och till
och med försvinna helt efter en tid. Detta har dock
inte någon effekt på hällens funktion.
RESTVÄRMEINDIKATOR
VARNING! Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är varm, men
den fungerar inte om nätströmmen är urkopplad.
HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
KOKKÄRL
Kokkärlens botten skall vara så tjock
och så plan som möjligt.
Se till att kastrullens botten är ren och
torr innan du sätter den på hällen.
EXEMPEL PÅ TILLAGNINGSOMRÅDEN
Värmelä-
ge:
Gör så här:
1 Varmhållning
Värmelä-
ge:
Gör så här:
2 Lätt sjudning
3 Sjudning
4 Stekning/bryning
5 Uppkokning
6 Uppkokning/snabbstekning/fritering
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
ALLMÄN INFORMATION
Rengör hällen efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på ytan har ingen
inverkan på hur hällen fungerar.
Rostfritt stål
Använd ett särskilt rengöringsmedel för rostfritt
stål för de rostfria kanterna på hällen.
Kokplattornas rostfria kanter kan ändra färg på
grund av den höga temperaturen.
Diska rostfria delar med vatten, och torka sedan
med en mjuk duk.
RENGÖRING AV DEN ELEKTRISKA
KOKPLATTAN
1. Använd rengöringspulver eller skursvampen.
2. Rengör hällen med en fuktig duk och lite
rengöringsmedel.
3. Värm sedan kokplattan till en låg temperatur
och låt den torka.
8
4. Gnid regelbundet in kokplattorna med
symaskinolja för att håll dem i bra skick. Torka
bort oljan med hushållspapper.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
UGNSFUNKTIONER
Symbol Ugnsfunktion Program
Avstängt läge Ugnen är avstängd.
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undre värmeelement För bakning av kakor med knaprig botten och för att torka
mat.
Grill För att grilla tunna matvaror och rosta bröd.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning av bröd.
Varmluft med fukt Denna funktionen är för att spara energi under tillagningen.
För matlagningsinstruktioner, se kapitlet "Råd och Tips"
Varmluft med fukt. Ugnsluckan ska hållas stängd under till-
agningen så att funktionen inte avbryts och att ugnen fun-
gerar med högsta möjliga energieffektivitet. När du använ-
der den här funktionen kan temperaturen i ugnen skilja sig
från inställd temperatur. Värmeeffekten kan minska. För all-
männa energibesparingsanvisningar, se kapitlet "Energief-
fektivitet", Energibesparing. Denna funktion användes för
att följa energieffektivitetsklass enligt EN 60350-1.
När du använder den här funktionen är lampan släckt.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
9
AKTIVERA OCH INAKTIVERA UGNEN
Det beror på modellen om
produkten har vredsymboler,
kontrollampor eller lampor:
Kontrollampan tänds när ugnen
värms upp.
Lampan tänds när produkten är
igång.
Symbolen visar om kontrollvredet
styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att välja en
ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida vreden för
ugnsfunktionerna och temperatur till avstängt
läge.
LÅSA UGNEN OCH HÄLLEN
Vredet för ugnsfunktionerna har ett inbyggt
funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på vredet och
vrid det till önskat läge.
KYLFLÄKT
När ugnen är på, slås fläkten på automatiskt för att
hålla ugnens ytor svala. Om du stänger av ugnen
stängs fläkten av.
SÄTTA IN UGNSTILLBEHÖREN
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på ugnsstegen.
Galler och långpanna tillsammans:
För in långpannan mellan skenorna på hyllstöden
och ugnsgallret på skenorna ovan.
Alla tillbehör har små fördjupningar
längst upp på höger och vänster
sida för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger också ett
tippskydd.
Den höga kanten runt stegen
förhindrar att husgeråden halkar ur.
UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna är
endast riktvärden. De beror på
recepten samt på ingrediensernas
kvalitet och mängd.
Förvärm alltid en tom ugn vid den
temperatur som maten ska tillagas i 20
minuter innan du börjar tillagningen.
GRÄDDNING
Använd den lägre temperaturen första gången.
Du kan förlänga gräddningstiden med 10–15
minuter om du bakar på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir inte alltid lika bruna.
Du behöver inte ändra ugnstemperaturen om de
blir olika bruna. Detta jämnar ut sig under
bakningen.
Plåtarna i ugnen kan vrida sig under bakning.
När plåtarna kallnar igen återtar de sin normala
form.
10
TIPS FÖR BAKNING
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för hög. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något lägre ugnstemperatur.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du kan inte
minska gräddningstiden genom att
höja temperaturen.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var försiktig
med blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en högre ugnstemperatur.
För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en kortare gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för hög
och gräddningstiden är för
kort.
Ställ in en lägre ugnstemperatur och
en längre gräddningstid.
Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg. Nästa gång du gräddar ska du ställa
in en något högre ugnstemperatur.
TRADITIONELL BAKNING
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Franskbullar 200-225 10-20 3-4
Grahamsbullar 190-200 20-25 3-4
Fyllda smörgåsar 200-225 10-12 3-4
Formbröd 190-210 30-40 2-3
Ciabattabullar 210-230 10-20 3-4
Foccacia 220-230 15-20 3-4
Pitabröd 250 5-15 3-4
Salta kringlor 180-200 12-15 3-4
Vitt bröd / runt bröd 175-225 35-45 2
Vitt bröd 190-210 25-40 1-2
Ciabatta 210-220 15-25 1-2
11
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fullkornsbröd 180-200 35-45 1-2
Rågbröd, blandning 275 värmning 1
- bakning 190 55-65 1
Baguetter 220-230 15-30 3-4
Pannkakor 170-180 50-60 2-3
Fruktkakor 150-170 70-80 3
Muffins 180-200 10-20 3
Rulltårta 220-250 6-15 3
Bullar 220-250 8-15 3
Lång limpa 180-200 25-35 3
Pepparkakor 220-225 8-12 3
Kaka i form 170-180 35-45 3-4
Sockerkakor/Madeirakakor 170-180 40-50 1-2
Smörgåstårta, bullar 200-225 8-12 3-4
Maränger 100 90-120 3-4
Marängbottnar 100 90-120 3-4
- värmning med ugnen av-
stängd
25 3-4
Småkakor 160-180 6-15 3-4
Petit-choux 170-190 30-45 3-4
Rulltårta 190-210 10-12 3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175-200 förbakning, bul-
lar 10-15
3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3-4
Frukttårtor, smuldeg 190-200 25-35 3-4
Mjuk marsipankaka 210-230 10-12 2
Pannkakor 210-220 15-30 2
ÖVER/UNDERVÄRME
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, kokning 160 - 170
-
1) 2 - 3
12
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk, stekning 180 - 200
-
1) 2 - 3
Köttfärslimpa 175 - 200 45 - 60 2 - 3
Danska köttbullar 175 - 200 30 - 45 3 - 4
Leverpâté 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Gratänger 180 - 200 50 - 60 2 - 3
Potatisgratäng 200 55 - 65 3 - 4
Lasagne, hemlagad 200 50 - 60 2 - 3
Lasagne, frusen 175 - 200
30 - 45
2) 3 - 4
Pastagratäng 180 - 200 30 - 40 2 - 3
Pizza, hembakad 220 - 230 15 - 25 2 - 3
Fryst pizza 220 - 230
15 - 25
2) 2 - 3
Pommes frites, frusna 225 - 250
20 - 30
2) 3 - 4
Tårtor, hembakade - förbakning, bullar 190 - 210 15 - 25 3 - 4
Tårtor, hembakade - dekorering 190 - 210 20 - 30 3 - 4
Tårtor, frusna 200 - 225
20 - 30
2) 3 - 4
1) När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när köttet är vitt.
Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är fisken klar.
2) Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på förpackning-
en. Om den angivna tiden är 30 min blir tillagningstiden ungefär 30 + 10 = 40 min.
STEKNING
Använd värmebeständiga ugnsformar.
Tillaga stora stekar eller kyckling direkt på plåten
eller på gallret med en plåt under.
Häll lite vatten i plåten för att förhindra att juicen
eller fettet bränner fast.
Kött som sprakar mycket kan tillagas i en ugnsform
utan lock.
Vänd steken efter 1/2 - 2/3 av stektiden.
För att köttet ska bli saftigare:
stek magert kött i stekgrytan med lock eller i en
stekpåse.
stek kött och fisk i stora bitar som väger minst
1kg.
ös stora stekar och fågel med deras egen saft
flera gånger under stekningen.
STEKNING MED ÖVER/UNDERVÄRME
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Engelsk rostbiff
1) 125 80 - 120 2 - 3
13
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Oxfilé
1) 180 60 - 70 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Fläskstek
1) 200 60 - 70 3
Fläskkotlett
1) 200 60 3
Fläskkarré 180 90 - 120 2 - 3
Skinka 160 60 - 100 1 - 2
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Kyckling, i bitar 200 55 - 65 2 - 3
Anka
1) 160 55 - 65 2 - 3
Anka lågtemperaturtillagad
1) 130 totalt ca 5 tim-
mar
2 - 3
14
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Ugnsnivå
Stekt kalkon, fylld 160 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 200 70 - 80 2 - 3
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
VARMLUFT MED FUKT
Bröd och pizza
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Bullar 180 25 - 35 3
Fryst pizza 350 g 190 25 - 35 3
Kakor på en bakplåt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Rulltårta 180 20 - 30 3
Brownie 180 30 - 40 3
Kakor i burk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Soufflé 200 30 - 40 3
Sockerkaksbotten 180 20 - 30 3
Tårtbotten 150 25 - 35 3
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Fisk i påsar 300 g 180 25 - 35 3
Hel fisk, 200 g 180 25 - 35 3
Fiskfilé, 300 g 180 25 - 35 3
15
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Kött i påse 250 g 200 25 - 35 3
Köttspett 500 g 200 30 - 40 3
Små bakade godsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Cookies 180 25 - 35 3
Mandelbiskvier 160 25 - 35 3
Muffins 180 25 - 35 3
Crackers 170 20 - 30 3
Mördegskakor 150 25 - 35 3
Tarteletter 170 15 - 25 3
Vegetarian
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Ugnsnivå
Blandade grönsaker i påse 400 g 180 25 - 35 3
Omelett 200 20 - 30 3
Grönsaker på plåt 700 g 180 25 - 35 3
KONSERVERING - UNDERVÄRME
Använd enbart, på marknaden tillgängliga,
konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en
klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir
tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda
(efter ca. 35 – 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till
100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder (min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
16
Stenfrukt
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder (min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur (°C) Tid till det sjuder (min.)
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C (min.)
Morötter
1) 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn.
GRILLNING I ALLMÄNHET
VARNING! Grilla alltid med stängd
ugnslucka.
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid den djupa formen som ska fånga
upp fettet på den första hyllpositionen.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Grillområdet är inställt i mitten av hyllan.
GRILLNING
Livsmedel Temperatur (°C)
Tid (min)
Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Fläskkotletter 250 7 - 9 4 - 6 3 - 4
Lammkotletter 250 7 - 10 5 - 6 3 - 4
Kyckling, i bitar 250 20 - 25 15 - 20 3 - 4
Korv 250 3 - 5 2 - 4 3 - 4
Revben, förtillagade i 20 min. 250 15 - 20 15 - 20 3 - 4
Fisk, skivor av torsk eller lax 250 10 - 15 5 - 10 3 - 4
17
Livsmedel Temperatur (°C)
Tid (min)
Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Rostat bröd 250 2 - 3 1 - 2 3 - 4
SNABB GRILLNING
Livsmedel Temperatur (°C)
Tid (min)
Ugnsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare
högst
1) 9 - 15 8 - 13 4
Fläskfilé högst 10 - 12 6 - 10 4
Korv högst 10 - 12 6 - 8 4
Nötbiffar, kalvbiffar högst 7 - 10 6 - 8 4
Rostat bröd
högst
1) 1 - 4 1 - 4 4 - 5
Varma smörgåsar högst 6 - 8 - 4
1) Förvärm ugnen
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
ANMÄRKNINGAR OM RENGÖRING
Torka av framsidan av ugnen med en mjuk trasa och
varmt vatten och milt rengöringsmedel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för rengöring av
metallytor.
Rengör ugnen efter varje användningstillfälle.
Fettansamling eller andra matrester kan leda till
eldsvåda. Risken är högre för grillpannan.
Rengör alla ugnstillbehör efter varje
användningstillfälle och låt dem torka. Använd en
mjuk duk med varmt vatten och ett
rengöringsmedel. Diska inte tillbehören i
diskmaskin.
Ta bort envis smuts med speciell ugnsrengöring.
Använd inte starka medel, föremål med skarpa
kanter eller diskmaskin vid rengöring om du har
tillbehör med non stick-beläggning. Det kan skada
ytan.
Torka bort fuktigheten från ugnsutrymmet efter varje
användning.
UGNAR I ROSTFRITT STÅL ELLER
ALUMINIUM
Rengör ugnsluckan endast med en fuktig trasa eller
svamp. Torka med en mjuk trasa.
Använd aldrig stålull, syror eller produkter med
slipeffekt för rengöring eftersom de kan skada
ugnens ytor. Rengör ugnens kontrollpanel med
samma försiktighet.
BORTTAGNING AV UGNSSTEGARNA
Ta ut ugnsstegarna när ugnen ska rengöras.
1. Dra först ut stegarnas främre del från
sidoväggen.
18
2. Dra ut stegen baktill från ugnssidan och ta bort
den.
2
1
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
FÖRSIKTIGHET! Se till att den längre
fixeringsdelen är framtill. De två
fixeringsdelarnas ändar måste peka
bakåt. Felaktig installation kan skada
emaljen.
TA BORT UGNSLUCKAN
Ta bort luckan för att göra rengöringen enklare.
1
2
1. Öppna luckan helt.
2. Flytta glidstycket tills du hör ett klickande ljud.
3. Stäng luckan tills glidstycket spärrar den.
4. Ta bort dörren.
Luckan tas bort genom att du drar den utåt
först på ena sidan och sedan på andra sidan.
Sätt tillbaka ugnsluckan i omvänd ordning när
rengöringen är klar. Du ska höra ett klickljud när du
sätter tillbaka luckan. Använd en tång om det
behövs.
TA BORT OCH RENGÖRA LUCKGLASEN
Glaset i luckan på din produkt kan
skilja sig från den typ och form du ser
på bilderna. Antalet glas kan skilja sig.
1. Ta tag i lucklist B på båda sidorna av luckans
övre kant och tryck inåt för att frigöra klämlåset.
1
2
B
2. Dra lucklisten framåt för att ta bort den.
3. Håll luckglasen i överkanten ett i taget och dra
dem uppåt och ut ur skenorna.
4. Rengör ugnsluckans glaspaneler.
Sätt tillbaka glasen genom att följa stegen i omvänd
ordning.
UGNSTAK
VARNING! Inaktivera produkten innan
du tar bort värmeelementet. Se till att
ugnen har svalnat. Det finns risk för att
du bränna dig.
Ta ut ugnsstegarna.
Du kan ta bort värmeelementet för att göra det
enklare att rengöra ugnstaket.
1. Ta bort skruven som håller fast värmeelementet.
Använd en skruvmejsel första gången.
19
2. Dra försiktigt värmeelementet nedåt.
3. Rengör ugnstaket med en mjuk trasa och en
lösning av varmt vatten och diskmedel och låt
det torka.
Sätt tillbaka värmeelementet i omvänd ordning.
Sätt i ugnsstegarna.
VARNING! Se till att värmeelementet
är korrekt installerat och inte faller ned.
BYTE AV LAMPAN
VARNING! Risk för elektrisk stöt!
Lampan kan bli mycket varm.
1. Stäng av ugnen.
Vänta tills ugnen har svalnat.
2. Koppla bort ugnen från eluttaget.
3. Lägg en trasa på ugnsbotten.
Baklampan
Lampglaset hittar du längst bak i
utrymmet.
1. Ta bort lampglaset genom att vrida det moturs.
2. Rengör lampglaset.
3. Byt ugnslampan mot en passande 300 °C
värmeresistent ugnslampa.
Använd samma typ av lampa.
4. Sätt tillbaka lampglaset.
TA BORT FÖRVARINGSLÅDAN
VARNING! Förvara inte lättantändliga
föremål (t.ex. rengöringsmaterial,
plastpåsar, ugnsvantar, papper eller
rengöringssprayer) i förvaringslådan.
Förvaringslådan kan bli het när du
använder ugnen. Risk för brand
föreligger
För rengöring kan förvaringslådan under ugnen tas
bort.
1. Dra ut förvaringslådan så långt det går.
2. Lyft förvaringslådan en aning så att den kan
lyftas snett uppåt ur styrtapparna.
För att sätta tillbaka luckan utför du stegen i
omvänd ordning.
FELSÖKNING
VARNING! Se säkerhetsavsnitten.
VAD GÖR JAG OM...
Problem Möjlig orsak Lösning
Jag inte kan sätta på produk-
ten.
Produkten är inte ansluten till
strömförsörjningen eller den är
ansluten på fel sätt.
Kontrollera att produkten är
korrekt ansluten till strömför-
sörjningen.
Jag inte kan sätta på produk-
ten.
Säkringen har gått. Kontrollera om säkringen är or-
saken till felet. Om säkringen
går gång på gång, tala med en
kvalificerad elektriker.
Restvärmeindikatorn tänds inte. Zonen är inte varm eftersom
den bara har varit påslagen en
kort stund.
Kontakta en auktoriserad servi-
ceverkstad om kokzonen varit
på tillräckligt länge för att vara
varm.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

ELEKTRO HELIOS SN6601 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual