Electrolux EKC7000W1 Användarmanual

Typ
Användarmanual
EKC7000W
SV SPIS BRUKSANVISNING
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION......................................................................................3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER....................................................................................4
3. PRODUKTBESKRIVNING..........................................................................................7
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN.................................................... 7
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING................................................................................ 9
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS............................................................................................. 9
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING................................................................10
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING .............................................................................. 11
9. UGN – RÅD OCH TIPS............................................................................................12
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING...............................................................24
11. FELSÖKNING........................................................................................................26
12. INSTALLATION..................................................................................................... 27
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den utformats med
dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får
fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter tillhands när du kontaktar serviceavdelningen. Modell, PNC,
serienummer.
Informationen finns på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
2 www.electrolux.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas
ansvarig för personskador eller skador på egendom som
orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara
alltid instruktionerna tillsammans med produkten för
framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här
produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan
vara farligt och kan leda till brand.
SVENSKA
3
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock
eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om keramik-/glasytan är sprucken, stäng av produkten
för att undvika risken för elektriska stötar
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
ugnsvantar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller
vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika fara.
Var försiktig när du rör vid förvaringslådan. Den kan bli
mycket het.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen fort
från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd
ordning.
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person får
installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
www.electrolux.com4
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett
stabiliseringsmedel för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste vara jordad.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med produktens lucka, speciellt inte
när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador. Risk för
elektrisk stöt.
Använd uteslutande denna produkt för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
Om produktens yta är sprucken ska du
omedelbart koppla loss den från
eluttaget. Detta för att förhindra
elstötar.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga
ångor när de värms upp. Håll flammor
eller uppvärmda föremål borta från
fetter och oljor när du lagar mat med
dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
SVENSKA
5
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller på
produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens
botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen
defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten
eller direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan
orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts
rengöringsmedel.
2.5 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för
belysning i hus.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Avfallshantering
VARNING!
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
www.electrolux.com6
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
8
5
4
3
2
1
6
7
9
10
2 3 4
5
1
1
Kontrollampa/symbol/indikator för
ström
2
Vred för ugnsfunktionerna
3
Temperaturvred
4
Kontrollampa/symbol/indikator för
temperatur
5
Vred för spisen
6
Värmeelement
7
Ugnslampa
8
Ugnsstegar, löstagbara
9
Fläkt
10
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 1 800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Tillbehör
Trådhylla
Till kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
Förvaringslåda
Förvaringslådan finns under
ugnsutrymmet.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
SVENSKA
7
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara
ugnsstegarna ur produkten.
Se kapitlet "Underhåll och
rengöring".
1. Rengör produkten innan du använder
den första gången.
2. Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga
plats.
4.2 Bränna ur ugnen
Sätt den tomma produkten på
förvärmning för att bränna bort fett.
1. Välj funktionen
och maximal
temperatur.
2. Låt produkten stå på i en timme.
3. Välj funktionen och maximal
temperatur.
4. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen och maximal
temperatur.
6. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Produkten kan avge lukt och rök. Det är
helt normalt. Se till att du har tillräckligt
med ventilation i rummet.
4.3 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Barnlåset är som standard aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.4 Avaktivera det mekaniska
lucklåset
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje
sida. Tätningen släpper.
1
2
B
2.
Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger
(2) och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Aktivera barnlåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
avaktiverar inte det
mekaniska barnlåset.
www.electrolux.com8
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
5.1 Värmeläge
Symbol-
er
Funktion
Avstängt läge
1 - 9
Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Restvärmeindikering
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Sparar energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan den
slås på.
Använd restvärmen för att hålla maten
varm eller för att smälta den.
Botten på pannor och kokkärl måste
vara lika stor som kokzonen.
6.3 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmeläge Använd för: Kui-
vausai-
ka (Tid)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin
5 - 25
min
Rör om då och då
SVENSKA
9
Värmeläge Använd för: Kui-
vausai-
ka (Tid)
Tips
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning
10 - 40
min
Tillaga med lock
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter
25 - 50
min
Minst dubbelt så mycket vät-
ska som ris, rör om mjölkba-
serade rätter under tillagnin-
gen
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20 - 45
min
Tillsätt några matskedar vät-
ska
4 - 5 Ångkoka potatis 20 - 60
min
Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor
60 -
150 min
Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cor-
don bleu, kotletter, kroketter,
korv, lever, redning, ägg, pan-
nkakor, munkar
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskro-
ketter, biff
5 - 15
min
Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes
frites
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd en speciell skrapa för glaset.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för
hällens yta.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker. I annat
fall kan denna typ av smuts skada
hällen. Sätt specialskrapan snett mot
glasytan och för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och lite rengöringsmedel.
Efter rengöring, torka hällen med en
mjuk duk.
www.electrolux.com10
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
8.1 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter fläkten
att gå tills ugnen har svalnat.
8.2 Aktivera och inaktivera
ugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för ugnsfunktionerna för att
välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vreden för ugnsfunktionerna och
temperatur till avstängt läge.
8.3 Ugnsfunktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till två hyllpositioner samtidigt
och för att torka mat.Ställ in temperaturen på 20 -
40 °C lägre än för Över/Undervärme.
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig bot-
ten. Ställ in temperaturen på 20–40 °C lägre än för
Över/Undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
SVENSKA
11
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon,
persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini,
svamp).
Tina För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
8.4 Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett
inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på
vredet och vrid det till önskat läge
8.5 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och djup panna tillsammans:
Tryck på den djupa pannan mellan
skenorna på hyllstöden och ugnsgallret på
skenorna ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen är en enhet som
förhindrar att husgeråden
halkar ur.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetskapitlen.
www.electrolux.com12
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
9.1 Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla. Anpassa
dina vanliga inställningar (temperatur,
koktider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under
bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
9.2 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmas-
kin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
SVENSKA
13
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
9.3 Baka i varmluft
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Franskbullar 2 + 4 175 - 185 15 - 20
Grahamsbullar 2 + 4 165 - 180 20 - 30
Filled sandwiches 2 + 4 170 - 180 15 - 20
Formbröd 1 + 4 170 - 190 30 - 40
Salta kringlor 2 + 4 160 - 170 15 - 20
Vitt bröd / Round
loaf
2 + 4 170 - 180 35 - 45
Fullkornsbröd 2 + 4 160 - 170 35 - 45
Rågbröd, blandning 2 + 4 250 varmhållning
- bakning 2 + 4 160 - 170 60 - 70
Baguetter 2 + 4 180 - 200 20 - 30
Pannkakor 3 150 - 160 50 - 60
Fruktkakor 3 140 - 150 70 - 80
Muffins 2+ 4 160 - 170 15 - 25
Rulltårta 3 190 - 210 6 - 15
Bullar 2 + 4 185 - 195 8 - 15
Lång limpa 2 + 4 170 - 180 25 - 35
Pepparkakor 2 + 4 160 - 170 8 - 15
Kaka i form 2 + 4 150 - 160 30 - 40
Sockerkakor/
Madeirakakor
2 150 - 160 50 - 60
Maränger 2 + 4 100 90 - 120
Marängbottnar 2 + 4 100 90 - 120
- värmning 2 + 4 med ugnen av-
stängd
25
www.electrolux.com14
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Småkakor 2 + 4 150 - 160 10 - 20
Petit-choux 2 + 4 155 - 165 30 - 40
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2 + 4 150 - 160 förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2 + 4 150 - 160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2 + 4 170 - 180 30 - 40
9.4 Över/undervärme
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Franskbullar 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Fyllda smörgåsar 3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vitt bröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Pannkakor 2-3 170-180 50-60
Kaka i form 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4 med ugnen av-
stängd
25
Småkakor 3-4 160-180 6-15
SVENSKA
15
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200 förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Mjuk marsipankaka 2 210-230 10-12
9.5 Pizza-tabell
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tjock - med mycket
fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tunn botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1)
förvärm ugnen
9.6 Tillaga i varmluft
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Fisk, kokning 2 + 4 150 - 160
1)
Fisk, stekning 2 + 4 165 - 175
1)
Köttfärslimpa 2 + 4 165 - 175 60 - 70
www.electrolux.com16
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min)
Danska köttbullar 2 + 4 165 - 175 35 - 45
Leverpâté 2 + 4 165 - 175 65 - 75
Potatisgratäng 2 + 4 175 55 - 65
Lasagne, hemlagad 2 + 4 175 60 - 70
Lasagne, frusen 2 + 4 175
30 - 45
2)
Pastagratäng 2 + 4 165 - 175 40 - 50
Pizza, hembakad 3 180 - 200 20 - 35
Fryst pizza 2 + 4 180 - 200
15 - 25
2)
Pommes frites, frus-
na
2 + 4 180 - 200
30 - 45
2)
Tårtor, hembakade -
förbakning, bullar
2 + 4 165 - 175 15 - 20
Tårtor, hembakade -
dekorering
2 + 4 165 - 175 30 - 40
Tårtor, frusna 2 + 4 175
25 - 35
2)
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från benet, är
fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40 min.
9.7 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en
stekyta kan stekas i en stekgryta utan
lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i produkten väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen. Därigenom blir resultatet
bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja
eftervärmen.
SVENSKA
17
9.8 Steka i varmluft
Nötkött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Engelsk rostbiff
1)
2 - 3 125 80 - 120
Rumpstek - bryning 2 - 3 200 totalt 10
Rumpstek - stekn-
ing
2 - 3 150 50 - 60
Engelsk rostbiff 1 - 2 160 90 - 120
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Oxfilé
1)
2 - 3 160 60 - 70
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Lägg/bog/sadel 2 160 80 - 100
Fläsk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Fläskstek
1)
2 - 3 175 60 - 70
Fläskkotlett
1)
2 - 3 175 60
Fläskkarré 2 - 3 160 90 - 120
Skinka 1 - 2 150 60 - 100
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Kyckling, i bitar 2 - 3 180 55 - 65
Anka
1)
2 - 3 150 55 - 65
Anka lågtemperatur-
tillagad
1)
2 - 3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1 - 2 150 50 - 60
www.electrolux.com18
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Kalkonbröst 2 - 3 175 70 - 80
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
9.9 Stekning med Över/Undervärme
Nötkött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Engelsk rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Engelsk rostbiff 1-3 180 90-120
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Fläsk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkotlett
1)
3 200 60
Fläskkarré 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
SVENSKA
19
Fågel
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtemperatur-
tillagad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
9.10 Bryning
Nötkött
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid i minuter per
kg kött
Rumpstek - bryning 2 - 3 200 totalt 10
Rumpstek - stekning 2 - 3 150 50 - 60
Engelsk rostbiff 1 - 2 160 90 - 120
Kalv
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Oxfilé 2 - 3 160 60 - 70
Lamm
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Lägg/bog/revben 2 160 80 - 100
Fläsk
Livsmedel Ugnsnivå Temperatur (°C) Tid (min/kg)
Fläskstek
1)
2 - 3 180 60 - 70
Fläskkotlett
1)
2 - 3 175 60
Fläskkarré 2 - 3 160 90 - 120
Skinka 1 - 2 150 60 - 100
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKC7000W1 Användarmanual

Typ
Användarmanual