130 www.barbecook.com
11.2 Förhindra att mat fastnar
För att förhindra att din mat fastnar på grillen:
• Olja in maten lätt med en borste innan den läggs på grillen.
Du kan också olja in själva grillen.
• Förvärm produkten. Ju varmare grillen är när du lägger mat
på den, desto mindre kommer maten att fastna.
• Vänd inte på maten för snabbt. Låt den bli aningen varm
först.
11.3 Direkt och indirekt grillning
Beroende på den typ av mat som du tillagar och hur du vill tillaga
den, så kan du grilla den direkt eller indirekt.
1
Vid grillning under stängt lock bör du alltid hålla ett öga på
lockets termometer och se till att produkten inte blir för
varm. Läs “11.5 Bevakning av temperaturen”.
11.4 Grillning med stängt lock
Att stänga locket när du grillar har några viktiga fördelar:
• Grillens temperatur är högre och håller sig mer beständig.
• Du kortar ner matens tillagningstid och håller maten
saftigare.
• Du minskar höga lågor och sparar gas.
1
Vid grillning under stängt lock bör du alltid hålla ett öga på
lockets termometer och se till att produkten inte blir för
varm. Läs “11.5 Bevakning av temperaturen”.
11.5 Bevakning av temperaturen
Din produkt har starka brännare, och därför blir den snabbt varm.
Du kan hålla en jämn temperatur. När du däremot grillar med
locket stängt måste du se till att produkten inte blir för varm. Titta
då och då på lockets termometer och ha följande riktlinjer i
åtanke:
• En normal tillagningstemperatur är ungefär 210 °C. Vid högre
temperaturer kan droppande och ansamlat fett antändas.
• Temperaturen bör aldrig vara högre än 300 °C i längre än fem
minuter. Det kan skada produkten och förstöra produktens
form.
1
Om produkten blir för varm ska du kyla ner den genom att
öppna locket och ställa in brännarna på ett lägre läge.
11.6 Optimal användning av värmen
Det är varmare i mitten av skålen än ute på sidorna. För att du ska
kunna använda den varmaste delen så bra som möjligt så har
produkten grillgaller i olika storlekar. Följande ingår:
• Ett stort grillgaller som placeras i mitten av skålen.
• Två mindre grillgaller som placeras på skålens sidor.
Om du placerar grillgallren på rätt sätt i skålen och tänder alla
brännare, så värms hela det mittersta grillgallret upp till maximal
värme. På sätt utökar du skålens varmaste del, och du kan på ett
optimalt sätt använda din produkts grillyta.
11.7 Ta vara på värmeområdena
När alla brännare är tända så fördelar brännarhöljena värmen så
jämnt som möjligt över grillen. Trots den jämna värmen är vissa
områden ändå varmare än andra. Du kan ta vara på de
värmeområdena för att grilla din mat på bästa möjliga sätt:
2
Du kan även skapa värmeområden genom att variera
brännarnas styrka. Du kan till exempel ställa in en
brännare till ett lägre läge och använda området ovanför
den brännaren för känslig mat, eller mat som behöver en
del tid att tillagas.
11.8 Tillaga maten på spettet
För att tillaga maten på spettet måste du få huvudbrännarna och
spettbrännaren att samverka. För att till exempel förbereda en
spettgrillad kyckling gör du så här:
1 Ta bort gallren och varmhållningsgallren från produkten, och
lägg dem åt sidan.
2 Tänd huvudbrännarna och stäng locket så att produkten
förvärms. Under tiden sätter du kycklingen på spettet.
3 Efter tio minuter öppnar du locket, stänger av den mittersta
brännaren och ställer in sidobrännarna på LOW. Du kan sätta
ett fat på den mittersta brännaren för att fånga upp rinnande
fett.
4 Sätt spettet ovanför brännarna och stäng locket. Den varma
luften kommer att tillaga kycklingen, precis som i en vanlig
ugn.
5 När kycklingen är delvis tillagad ska du tända
spettbrännaren så att kycklingen blir krispig. Öppna locket
när du tänder brännaren och stäng det sedan igen.
6 Bevaka kycklingen och se till att skinnet inte blir bränt. Stäng
av spettbrännaren när skinnet är tillräckligt krispigt.
1
Vid grillning under stängt lock bör du alltid hålla ett öga på
lockets termometer och se till att produkten inte blir för
varm. Läs “11.5 Bevakning av temperaturen”.
11.9 Undvik höga lågor
Vid grillning är det normalt med en del höga lågor. För många
höga lågor ökar dock temperaturen i produkten och kan antända
fett som ansamlats. För att undvika höga lågor:
• Se till att skålen är ren när du börjar grilla. Vi rekommenderar
att du sätter ett nytt Leaf
®
i skålen före varje
användningstillfälle. Läs “12.2 Rengöra skålen”.
Metod Beskrivning Användning
Direkt Lägg maten direkt ovanför en
tänd brännare, ställ in
brännaren på ett högt läge och
låt locket vara öppet.
För att bryna
kött och
grönsaker
Indirekt Lägg maten bredvid en tänd
brännare, ställ in brännaren på
ett medelhögt/lågt läge och låt
locket vara stängt.
För att tillaga
brynt kött
Område Varmt? Använd för att...
Fram Varmt Grilla känslig mat (t. ex. räkor och fisk)
Mitten Varmare Tillaga mat som behöver en del tid att
tillagas (t. ex. korv och hela
kycklingar)
Bak Varmast Bryn kött och grönsaker
MAN_GAS_QUISSON_BBC_140730_A.book Page 130 Tuesday, February 2, 2016 4:55 PM