79
* Finns endast på vissa modeller. Kontrollera SNABBGUIDEN för att se om funktionen finns på den aktuella modellen.
FRUKT OCH GRÖNSAKER
LIVSMEDEL FÖRVARINGSTID
(månader)
Frukt
Äpplen 12
Aprikoser 8
Björnbär 8 – 12
Svarta/röda vinbär 8 – 12
Körsbär 10
Persikor 10
Päron 8 – 12
Plommon 10
Hallon 8 – 12
Jordgubbar 10
Rabarber 10
Fruktjuicer (apelsin, citron,
grapefrukt)
4 – 6
Grönsaker 8 – 10
Sparris 6 – 8
Basilika 12
Bönor 8 – 10
Kronärtskocka 8 – 10
Broccoli 8 – 10
Brysselkål 8 – 10
Blomkål 10 – 12
Morötter 6 – 8
Selleri 8
Svamp (champinjon) 6 – 8
Persilja 10 – 12
Paprika 12
Ärtor 12
Rosenbönor 12
Spenat 8 – 10
Tomater 8 – 10
Squash
Vi rekommenderar att märka den frysta maten med
innehållstypochdatum.Märkningenhjälperdigatt
ta reda på förpackningens innehåll och matens sista
förbrukningsdag. Frys inte in upptinad mat igen.
4.2. TIPS FÖR INFRYSNING OCH FÖRVARING AV
FÄRSK MAT
• Före infrysning, slå in och förslut färska livsmedel
i aluminiumfolie, plastfolie, plastförpackningar,
plastburkar med lock eller frysbehållare, förutsatt att
dessa är lämpliga för infrysning av livsmedel.
• För bästa infrysningsresultat ska matvarorna vara
färska och av hög kvalitet.
• Färska grönsaker och färsk frukt bör frysas in direkt
efter att de har plockats för att behålla samma
näringsvärde, konsistens, färg och smak.
Vissa typer av kött, särskilt vilt, bör hängas före
infrysning.
Anmärkning:
• Låt alltid varm mat kallna innan du lägger in den i
frysen.
• Konsumera livsmedel som tinat helt eller delvis
omedelbart. Frys inte in upptinade livsmedel på
nytt såvida de inte först har tillagats. När upptinade
livsmedel har tillagats kan de frysas in på nytt.
• Frys inte flaskor som innehåller vätskor.
4.3. ANVÄNDA FRYSKLAMPARNA*
Frysklamparna motverkar upptining av matvaror vid
strömavbrott.Placerademovanpåmatenpåden
översta hyllan för optimal effekt.
4.4. FRYST MAT: SHOPPINGTIPS
Att tänka på när du köper frysta livsmedel:
• Försäkra dig om att förpackningen eller omslaget
är intakt eftersom kvaliteten på livsmedlet annars
kan ha försämrats. Om förpackningen är skrovlig
eller har fuktfläckar har livsmedlet inte förvarats på
optimalt sätt och det finns risk att det har börjat tina.
• Planeradinrundailivsmedelsaffärensåattdugår
till frysdisken det sista du gör och använd fryspåsar
för hemtransporten.
• Läggindefrystalivsmedlenifrysensåfortdu
kommer hem.
• Tinadelivsmedelfårintefrysasinigenutanmåste
förtäras inom 24 timmar.
• Setillatttemperaturvariationernaimatvarorna
blir så små som möjligt. Respektera den
datummärkning som anges på förpackningen.
• Följalltidanvisningarnaomfrysförvaringsomfinns
på matförpackningen.