Whirlpool AKZ 560/NB Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

SV52
Dessa anvisningar finns även på webbplatsen: www.whirlpool.eu
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Den här instruktionsboken innehåller viktiga säkerhetsvarningar, som även återfinns även på själva apparaten. Läs dessa och följ
alltid råden.
Alla säkerhetsvarningar ger specifika detaljer om den potentiella risk
som föreligger och indikerar hur du ska undvika personskada och
annan skada samt elektriska stötar på grund av felaktig användning av
apparaten. Följ följande instruktioner noggrant:
- Använd skyddshandskar vid uppackning och installation.
- Apparaten ska alltid vara skild från elnätet innan installation av
apparaten utförs.
- Installation och underhåll ska utföras av behörig fackman i enlighet
med tillverkarens anvisningar och i enlighet med lokala
säkerhetsbestämmelser. Reparera eller byt inte ut delar på
apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
bruksanvisningen.
- Byte av elkabel måste utföras av en kvalificerad elektriker. Vänd dig
till en auktoriserad serviceverkstad.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta denna apparat till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att en apparat som är
inbyggd i ett köksskåp ska kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen ska uppfylla gällande säkerhetskrav, krävs att
en flerpolig strömbrytare med minst 3 mm kontaktavstånd
används.
- Använd inte grenuttag om ugnen är utrustad med en stickkontakt.
- Använd inte förlängningssladdar.
- Dra inte i apparatens elsladd.
- När installationen är klar ska det inte gå att komma åt de elektriska
komponenterna.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsvarningar föregås av farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig situation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra personskador.
SV53
- Om induktionsplattans yta är sprucken ska du stänga av apparaten
för att undvika risken för elektriska stötar (gäller endast för
modeller med induktionsfunktion).
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota
när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för
tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda apparaten för
andra ändamål (t.ex.: värma upp rum). Tillverkaren ansvarar inte för
olämplig eller felaktig användning eller för felaktiga inställningar av
reglagen.
- Under användning blir apparaten och dess åtkomliga delar heta.
Det är viktigt att ingen vidrör värmeelementen. Barn (0–8 år) ska
hållas under uppsikt när de vistas i närheten av apparaten.
- Barn från 8 års ålder och personer med nedsatt fysisk, sensorisk
eller mental förmåga, eller bristande erfarenhet och kunskap, kan
använda apparaten under uppsikt eller om de har fått instruktioner
om hur apparaten kan användas på ett säkert sätt och förutsatt att
de förstår vilka faror det innebär. Låt inte barn leka med apparaten.
Rengöring och underhåll ska inte utföras av barn utan uppsikt.
- Vidrör inte värmeelementen eller de inre panelerna under och efter
användning av apparaten eftersom det kan leda till brännskador.
Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills
apparatens komponenter har svalnat helt.
- När tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis
släppa ut den varma luften eller ångan, innan du öppnar helt. Med
luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter
över kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och vidrör
aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten
av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan materialet fatta
eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda behållare i apparaten. Det
tryck som utvecklas i behållaren kan få den att explodera och skada
apparaten.
- Använd inte kokkärl i syntetmaterial.
SV54
- Fett och oljor kan lätt fatta eld i ett överhettat tillstånd. Övervaka
tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om alkoholhaltiga drycker används vid matlagningen (t.ex. rom,
konjak, vin), tänk på att alkohol avdunstar vid höga temperaturer.
Dessa alkoholångor kan fatta eld när de kommer i kontakt med det
elektriska värmeelementet.
- Använd inte ångrengöringsutrustning.
- Rör inte vid ugnen under pyrolysrengöringen. Se till barn vistas på
avstånd från ugnen under pyrolysen. Större mängder matrester i
ugnen ska torkas bort innan pyrolysrengöringen startas (endast
ugnar med pyrolysfunktion).
- Använd endast en termometer som rekommenderas för den här
ugnen.
- Använd inga starka, slipande rengöringsmedel eller vassa
metallskrapor för att rengöra ugnsluckans glas. De kan repa ytan,
vilket kan leda till att glaset splittras.
- Kontrollera att apparaten är avstängd innan lampan byts för att inte
riskera att utsätta dig själv eller andra för elektriska stötar.
- Använd inte aluminiumfolie för att täcka över kokkärl (endast för
ugnar med tillhörande kokkärl).
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera den enligt lokala bestämmelser för
avfallshantering. Innan du kasserar apparaten, klipp av elkabeln.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av elektriska hushållsapparater, var god kontakta de
lokala myndigheterna, ortens sophanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
När ugnen har packats upp, kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att ugnsluckan stänger ordentligt. Om
du inte är säker, kontakta din återförsäljare eller närmaste Kundservice. För att förhindra eventuella skador rekommenderar vi
att du inte tar ut ugnen ur sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara tillgänglig efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL ELNÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av elkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
INSTALLATION
SV55
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C och låt ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten på insidan av en varm ugn, detta kan skada emaljen.
- Dra aldrig pannor eller andra kokkärl över bottnen, detta kan skada emaljen.
- Försäkra dig om att elkablar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för “väder och vind”
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100 %, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa en korrekt kassering av denna produkt bidrar du till att förhindra potentiella negativa konsekvenser
för vår miljö och vår hälsa, som annars kan bli följden om produkten inte hanteras på rätt sätt.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektrisk och elektronisk utrustning.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10-15 minuter innan den inställda koktiden löper ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att
fortsätta tillagas ändå.
- Denna ugn, vilken är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, följer den europeiska förordningen ( ) n.1935/2004
och är designad, tillverkad och såld enligt säkerhetskraven i Lågspänningsdirektiv 2006/95/EG (som ersätter 73/23/EG
med ändringar) och skyddskraven i EMC-direktiv 2004/108/EG.
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Ugnsluckan är spärrad:
Stäng av ugnen och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Viktigt! Under självrengöring går det inte att öppna ugnsluckan. Vänta tills den automatiskt låses upp (se avsnittet
“Rengöringscykel på ugn med pyrolysfunktion”).
Programmeraren fungerar inte:
Om displayen visar ” ” följt av ett nummer - kontakta närmaste Kundtjänst. Uppge i detta fall numret som följer
bokstaven ” .
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
FELSÖKNING
SV56
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt förslagen i kapitlet ”Felsökning”.
2. Stäng av apparaten och slå på den igen för att se om felet kvarstår.
Om felet kvarstår efter dessa kontroller bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i ugnsutrymmet (syns
när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (som garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT! Använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig mikrofibertrasa.
Torka av ytorna med en fuktig mikrofibertrasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande
diskmedel till vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT! Använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och ugnsluckans
glas.
Efter varje användningstillfälle, låt ugnen svalna och rengör den helst medan den fortfarande är varm för att ta bort
ansamlad smuts och fläckar som orsakats av matrester (t.ex. mat med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar och följ tillverkarens anvisningar till punkt och pricka.
Rengör ugnsluckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta
rengöring av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBS! Under lång tillagning av mat med hög vattenhalt (t.ex. pizza, grönsaker) kan kondens bildas på ugnens insida och
runt tätningen. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på
modell):
VIKTIGT! använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring endast på sval ugn.
- Skilj apparaten från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
SV57
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av ugnsluckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (fig. 1).
3. Stäng luckan till anslaget (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (fig. 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng ugnsluckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (fig. 3).
2. Dra ut elementet (fig. 4) en aning och sänk det (fig. 5).
3. För att sätta tillbaka värmeelementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Skruva ur lampskyddet (fig. 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (fig. 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (fig. 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (fig. 8).
5. Sätt tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (fig. 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj ugnen från elnätet (dra ut elkabeln ur eluttaget).
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
SV58
OBS:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lampan i apparaten är särskilt konstruerad för elektriska apparater och lämpar sig inte för hushållsbelysning
(EUförordning nr 244/2009).
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT!
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Fig. 6 Fig. 7 Fig. 8 Fig. 9
SV59
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Lampa
6. Runt ugnselement (dolt)
7. Fläkt
8. Roterande grillspett (beroende på modell)
9. Nedre ugnselement (dolt)
10. Lucka
11. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
12. Panel
OBS:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta att vara igång under en viss tid.
- När ugnsluckan öppnas under tillagning stängs värmeelementen av.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER: gallret kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för bakplåtar, kakformar och andra ugnsfasta
matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA: långpannan kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som form för tilllagning av kött, fisk,
grönsaker, foccaccia etc.
C. BAKPLÅT: för bakning av bröd och bakverk, men även för stekar, inbakad fisk, etc.
D. SKJUTBARA LEDSTYCKEN: för att det skall vara enklare att föra in och dra ut tillbehören.
E. KATALYTISKA PANELER: för enklare och effektivare rengöring av ugnspanelerna.
Antalet tillbehör kan variera beroende på modell.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Via vår kundtjänst går det att separat köpa andra tillbehör, som till exempel katalytiska paneler, roterande grillspett osv.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Fig. A Fig. B Fig. C Fig. D Fig. E
SV60
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
1. För in gallret vågrätt med upphöjningen ”A” riktad uppåt (fig. 1).
2. Andra tillbehör som långpanna och bakplåt ska föras in med upphöjningen på den raka delen ”B” riktad uppåt (fig. 2).
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
1. FUNKTIONSRATT: slå på/stänga av ugnen och val av funktioner
2. NAVIGATIONSRATT: för att navigera i menyn och reglera inställda värden
OBS: navigationsrattarna kan fällas in i panelen. Tryck lätt mitt på knappen så fälls den ut.
3. KNAPP FÖR ATT VÄLJA/BEKRÄFTA
OBS: på displayen visas för indikationer angående denna knapp.
LISTA PÅ FUNKTIONER
Ugnen startas genam att ratten ”Funktioner” vrids till valfri position: på displayen visas funktioner eller undermenyer på dessa.
Undermenyerna visas och kan väljas när ratten ställs på någon av funktionerna GRILL, SPECIALS (SPECIAL), SETTINGS
(INSTÄLLNINGAR), BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA).
OBS: för en lista med beskrivningar över funktionerna, se tabellen på sidan 64.
BESKRIVNING AV DISPLAY
A. Visualisering av de värmeelement som är aktiva för de olika funktionerna
B. Symboler för hantering av tid: äggklocka, tillagningstid, koksluttid, klockslag
C. Information om vald funktion
D. Den automatiska funktionen BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA) vald
E. Indikation om låst lucka under automatisk rengöring (finns ej på denna modell)
F. Temperatur i ugnen
G. Pyrolysrengöringsfunktion (finns ej på denna modell)
H. Bryna
I. Specialfunktioner: upptining, varmhållning, jäsning, Eko-varmluft
Fig. 1 Fig. 2
1 23
DISPLAY
DISPLAY
A
B C D
E
I H G F
SV61
STARTA UGNEN - STÄLLA IN SPRÅK
När ugnen slås på första gången visas ENGLISH på displayen. Vrid navigeringsratten till dess önskat språk visas och tryck därefter
in knappen för att bekräfta.
INSTÄLLNING AV KLOCKSLAG
När språket ställts in ska klockan ställas in på rätt tid. På displayen blinkar de två siffrorna för timmar.
1. Vrid på ”navigationsratten” tills aktuellt timslag visas.
2. Tryck in knappen för att bekräfta. På displayen blinkar då de två siffrorna för minuter.
3. Vrid på ”navigationsratten” tills aktuell minut visas.
4. Tryck på knappen för att bekräfta.
För att ändra klockslag, till exempel efter ett strömavbrott, se påföljande avsnitt (INSTÄLLNINGAR).
VAL AV TILLAGNINGSFUNKTIONER
1. Vrid ”funktionsratten” till önskad funktion: tillagningsinställningarna visas på displayen.
2. Om de förinställda värdena är lika med de värden som önskas kan knappen tryckas in. Se nedan för att ändra
inställningarna.
INSTÄLLNING AV TEMPERATUR/EFFEKT PÅ GRILLEN
Reglera temperatur eller effekt på grillen genom att göra följande:
1. Vrid på ”navigationsratten” tills önskat värde visas.
2. Tryck på knappen för att bekräfta.
SNABBUPPVÄRMNING
1. Välj funktionen snabbuppvärmning genom att vrida på ”funktionsratten” till symbolen .
2. Bekräfta med knappen : Inställningarna visas på displayen.
3. Tryck in knappen om inställd temperatur är lika med önskad temperatur. För att ändra gör du så som beskrivits i
föregående avsnitt. På displayen visas texten PRE. När inställd temperatur uppnåts visas motsvarande värde (t.ex. 200 °C)
och det hörs en ljudsignal. Efter förvärmingsfasen går ugnen automatiskt över till funktionen med över-/undervärme .
Maten kan då ställas in och tillagningen startas.
4. Om du vill ställa in en annan tillagningsfunktion, vrid på ”navigationsrattenoch välj önskad funktion.
INSTÄLLNING AV TILLAGNINGSTID
Denna funktion gör det möjligt att tillaga under en förbestämd tidsperiod, från 1 minut till upp till den tid som den valda
funktionen medger. Därefter stängs ugnen av automatiskt.
1. Efter att du bekräftat temperaturen blinkar symbolen .
3
3
3
3
3
3
3
SV62
2. Vrid på ”navigationsratten” tills du ser önskad tillagningtid.
3. Bekräfta genom att trycka på knappen .
INSTÄLLNING AV TID NÄR TILLAGNING SKALL AVSLUTAS/FÖRDRÖJD START
VIKTIGT: Denna inställning kan ej aktiveras tillsammans med följande funktioner: FAST PREHEATING
(SNABBUPPVÄRMNING), BREAD/PIZZA (BRÖD/PIZZA).
OBS: Med denna inställning uppnås inställd temperatur gradvis, och därför kommer tillagningstiderna att fölängas en
aning i jämforelse med de som står i tabellen.
Det går att ställa in sluttid för tillagning, genom att senarelägga starten av ugnen till maximalt 23 timmar och 59 minuter från
nuvarande klockslag. Detta kan endast göras då tillagningstid redan ställts in.
Efter att ha ställt in tillagningstid visas sluttid (t ex 15:45) och symbolen blinkar.
För att senarelägga sluttiden, och därmed också starttiden, gör så som följer:
1. Vrid på ”navigationsratten” till önskad sluttid för tillagningen (t ex 16:00).
2. Bekräfta värdet genom att trycka på knappen : de två prickarna för sluttid blinkar, för att visa att inställningen gjorts på
korrekt sätt.
3. Ugnen kommer automatiskt att senarelägga tillagningsstarten så att maten blir klar på den förinställda tiden.
ÄGGKLOCKA
Denna funktion kan endast användas då ugnen är avstängd, och är utmärkt för att kontrollera koktid för t.ex. pasta. Maximal
inställbar tid på äggklockan är 23 timmar och 59 minuter.
1. Vrid på ”navigationsratten” tills önskad tid visas.
2. Tryck på knappen för att starta nedräkningen. När den inställda tiden har gått ut visas ”END” i displayen och en
ljudsignal hörs. För att stänga av den, tryck på knappen (på displayen visas aktuellt klockslag).
VAL AV SPECIALFUNKTIONER
Om du placerar funktionsrattens markör i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny med specialfunktioner.
För att leta upp, välja och starta en av dessa funktioner, gör så här:
1. Vrid ”funktionsratten” till symbolen : i displayen visas texten ”DEFROST” (upptining) och den symbol som markerar
denna funktion.
2. Vrid på ”funktionsknappen” för att växla mellan funktioner: DEFROST (upptining), KEEP WARM (varmhållning),
RISING (jäsning), ECO FORCED AIR (EKO-VARMLUFT).
3. Tryck på knappen för att bekräfta.
BRYNA
Då tillagningen är klar visas - för de funktioner som tillåter detta - en möjlighet att bryna maten ytterligare. Detta kan endast
göras då tillagningstid har ställts in.
Då tillagningstiden är slut visas följande på displayen: ”PRESS TO BROWN” (tryck för att bryna extra). Om du trycker på
knappen startar ugnen funktionen ”bryna”, som tar 5 minuter. Denna funktion kan endast aktiveras två gånger.
VAL AV FUNKTIONEN BRÖD/PIZZA
Om du placerar ”Funktionsratten” i höjd med symbolen kommer du åt en undermeny som innehåller två automatiska
funktioner för ”bröd” och ”pizza”.
3
3
3
3
3
3
SV63
Bröd
1. Vrid ”funktionsratten” till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (bröd) tillsammans med texten AUTO.
2. Tryck på knappen för att välja funktionen.
3. Vrid ”navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 180 °C och 220 °C) och bekräfta med knappen .
4. Vrid ”navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
Pizza
1. Vrid funktionsratten till symbolen : på displayen visas ”BREAD” (bröd). För att välja funktionen ”PIZZA, gör så här:
2. Vrid på ”navigationsratten”: på displayen visas ”PIZZA.
3. Tryck på knappen för att välja funktionen.
4. Vrid ”navigationsratten” för att ställa in önskad temperatur (mellan 220 °C och 250 °C) och bekräfta med knappen .
5. Vrid ”navigationsratten” för att ställa in önskad tillagningstid och tryck på knappen för att starta tillagningen.
INSTÄLLNINGAR
Om du vrider funktionsratten till symbolen ser du en undermeny med fem displayinställningar.
Språk
1. Vrid på ”navigationsratten” tills det stå ”LANGUAGE”.
2. Tryck in för att komma åt inställningen.
3. Vrid ”navigationsratten” för att välja önskat språk och bekräfta med knappen
Klocka
Vrid på ”navigationsratten” tills det står ”CLOCK”. Se ovanstånde avsnitt (STÄLLA IN AKTUELL TID) för att ändra klockslag.
Eko
När ”ECO”-läget är valt (ON) minskas displayens ljustyrka och klockslaget visas när ugnen varit i vänteläge i tre minuter.
Dessutom släcks ugnsutrymmets lampa under tillagning. Tryck bara på knappen eller vrid på någon av rattarna för att se
displayinformationen eller tända belysningen.
1. Vrid på ”navigationsratten” tills ”ECO” visas.
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”navigationsratten” för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
4. Om ”eco”-läget är aktiverat och tillagning startas kommer den infällda lampan att stängas av efter
en minut, men återaktiveras var gång något reglage används.
Ljudsignal
För att aktivera eller avaktivera ljudsignalen:
1. Vrid på ”navigationsratten” tills ”SOUND” visas.
2. Tryck på knappen för att komma åt inställningarna (ON/OFF).
3. Vrid ”navigationsratten” för att välja önskad inställning och bekräfta med knappen .
Ljusstyrka
För att ändra ljusstyrkan på displayen:
1. Vrid på ”navigationsratten” tills ”BRIGHTNESS” visas.
2. Tryck på knappen ; siffran 1 visas på displayen.
3. Vrid ”navigationsratten” för att öka eller minska ljusstyrkan, och bekräfta med knappen .
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
SV64
TABELL MED BESKRIVNING AV UGNSFUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF
(AVSTÄNGNING)
För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMP
(UGNSLAMPA)
För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
SPECIAL FUNCTIONS (SPECIALFUNKTIONER)
DEFROST
För att snabba på upptining av livsmedel. Placera maten på den mittersta ugnsfalsen. Låt maten
ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
KEEP WARM
(VARMHÅLLNING)
För att hålla nytillagade rätter varma och knapriga (t ex: kött, friterad mat, pajer). Placera maten
på den mittersta ugnsfalsen. Funktionen kan inte aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger
65 °C.
RISING (JÄSNING)
För att få optimal jäsning av söt eller salt deg. För att säkra kvaliteten kan funktionen inte
aktiveras om temperaturen i ugnen överstiger 40 °C. Placera degen på den andra ugnsfalsen.
Ugnen behöver inte förvärmas.
ECO FORCED AIR
(EKO-VARMLUFT)
För tillagning av fyllda kötträtter och köttstycken på en nivå. Denna funktion använder icke-
kontinuerlig, svag fläktluft som förhindrar att maten blir för torr. När EKO-funktionen är aktiverad,
släcks ugnslampan under tillagningen och kan tändas tillfälligt med bekräftelseknappen. För att
minska energiåtgången bör luckan inte öppnas under tillagningens gång. Du rekommenderas
att använda den 3:e falsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
CONVENTIONAL
(STATISK)
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning då endast en ugnsfals används. Använd
den 2:e ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du ställer in maten.
CONVECTION BAKE
(ÖVER/UNDER &
FLÄKT)
Använd den här funktionen när du tillagar kött och pajer med våt fyllning (dessert- eller frukt-
och grönsakspajer) på en enda fals. Använd den 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan du startar
tillagningen.
FORCED AIR
(VARMLUFT-
UNDERVÄRME)
Används när man vill laga flera olika maträtter, på två nivåer, rätter som kräver samma temperatur
(t ex: fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar åt
sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 2:e ugnsfalsen för tillagningen på en enda
fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att den 1:a och den 3:e falsen används,
efter att ugnen förvärmts.
MAXI COOKING
För att steka stora köttbitar (över 2,5 kg). Använd den 1:a eller den 2:a falsen, beroende på
köttstyckets storlek. Ugnen behöver inte förvärmas. Vänd gärna på köttet under tillagningen för
att få en jämnare stekyta. Det är bra att ösa köttet då och då för att det inte ska torka ut.
GRILL
För grillning av stekar, grillspett och korv, gratinering grönsaker och rostning bröd. Vi
rekommenderar att det som ska grillas placeras på 4:e ugnsfalsen. Sätt en långpanna under för att
fånga upp köttsaften då kött ska grillas. Placera den på 3:e ugnsfalsen och fyll den med en
halvliter vatten. Ugnen behöver inte förvärmas. Ugnsluckan skall vara stängd under
matlagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta
falsarna. Sätt en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera den på 1:a eller 2:a
ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Ugnen behöver inte förvärmas. Ugnsluckan skall
vara stängd under tillagningen. Med denna funktion kan du använda det roterande grillspettet,
om det finns tillgängligt.
SETTINGS
(INSTÄLLNINGAR)
För att ställa in displayen (språk, klockslag, ljusstyrka, volym på ljudsignal, energibesparing).
BREAD/PIZZA
(BRÖD/PIZZA)
Används för att baka olika typer av bröd och pizza. Denna funktion har två program med redan
färdiga inställningar. Det räcker att du bestämmer temperatur och tid, och ugnen tar sedan
automatiskt hand om optimal tillagning. Placera degen på den 2:a ugnsfalsen efter att du
förvärmt ugnen.
FAST PREHEATING
(SNABBUPP-
VÄRMNING)
Används för att snabbvärma ugnen.
SV65
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept Funktion För-
värmning
Nivå
(från botten)
Tem peratur
(°C)
Tid
(min)
Tillber
Sockerkakor
Ja 2 160-180 30-90 rtform på galler
Ja 1-3 160-180 30-90
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Fyllda tårtor (cheese
cake, strudel, apple pie)
Ja 2 160-200 35-85
Långpanna/bakplåt eller tårtform
på galler
Ja 1-3 160-200 35-90
Ugnsfals 3: Tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Småkakor
Ja 2 170-180 15-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160-170 20-45
Ugnsfals 3: grill
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Petit-chouer
Ja 2 180-200 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 180-190 35-45
Ugnsfals 3: Ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Maränger
Ja 2 90 110-150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 90 130-150
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Bröd/Pizza/Focaccia
Ja 2 190-250 15-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 190-250 25-50
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
Bröd
(Bröd)
Ja 2 180-220 30-50 Långpanna/bakplåt eller galler
Pizza
(Pizza)
Ja 2 220-250 15-30 Långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 2 250 10-15
Ugnsfals 2: långpanna/bakplåt
eller galler
Ja 1-3 250 10-20
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Kött- och grönsakspajer
(quiche)
Ja 2 180-190 35-45 rtform på galler
Ja 1-3 180-190 45-60
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: Tårtform på galler
Vol-au-vent/
mördegsbakning
Ja 2 190-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 180-190 20-40
Ugnsfals 3: Ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Långpanna/bakplåt
Lasagne/Ugnsbakad
pasta/Cannelloni/
Pudding
Ja 2 190-200 45-65
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Lamm/Kalv/Nöt/
Fläsk 1 kg
Ja 2 190-200 70-100
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
SV66
Kyckling/Kanin/
Anka 1 kg
Ja 2 200-230 50-100
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Kalkon/Gås 3 kg Ja 1/2 190-200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Ugnsbakad fisk/inbakad
fisk (hel fisk eller filé)
Ja 2 180-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Fyllda gnsaker
(tomater, squash,
aubergine)
Ja 2 170-190 30-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd - 4 3 (hög) 2-5 Galler
Fisk i skivor, filéer - 4 2 (medium) 20-35
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Korv/grillspett/
revbensspjäll/
hamburgare
- 4
2-3 (medium -
hög)
15-40
Ugnsfals 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med vatten
Grillad kyckling 1-1,3 kg - 2
2 (medium) 50-65
Ugnsfals 2: galler (vänd maten
efter två tredjedelar av tiden)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
3 (hög) 60-80
Ugnsfals 2: roterande grillspett
(finns på vissa modeller)
Ugnsfals 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 2 2 (medium) 35-45
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg/Fläsklägg - 2 2 (medium) 60-90
Långpanna eller ugnsfast form på
galler (vänd maten efter 2/3 av
tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 2 2 (medium) 45-55
Långpanna/bakplåt (vänd maten
efter 2/3 av tiden om nödvändigt)
Gratinerade grönsaker - 2 3 (hög) 10-15 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-3 200 50-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Kött och potatis Ja 1-3 200 45-100*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: Ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-3 180 30-50*
Ugnsfals 3: ugnsfast form på galler
Ugnsfals 1: ugnsfast form eller
långpanna på galler
Fyllda kötträtter - 3 200 80-120*
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Köttbitar
(kanin, kyckling, lamm)
- 3 200 50-100*
Ugnsfast form eller långpanna på
galler
Recept Funktion För-
värmning
Nivå
(från botten)
Tem peratur
(°C)
Tid
(min)
Tillber
* Tillagningstiderna är ungefärliga. Mat kan tas ut ur ugnen vid olika tidpunkter beroende på den egna smaken.
SV67
Recept testade i enlighet med regelverket IEC 60350-1:2011-12 och DIN 3360-12:07:07
Tillagningstabellen föreslår optimal funktion och temperatur för att få bästa resultat för varje typ av recept. Om du vill tillaga
något på en enda fals i ventilationsläge rekommenderar vi att du använder den 2:a ugnsfalsen och samma temperatur som
föreslås för ”FORCED AIR” (varmluft-undervärme) för mer än en hylla.
Indikeringarna i tabellen gäller utan användning av ledstycken. Utför testerna utan ledstyckena.
* För att grilla rekommenderar vi att du lämnar 3–4 cm fritt från den främre kanten av gallret för att det ska vara lättare att dra ut
det.
Energieffektivitetsklass (enligt EN 60350-1:2013-07)
Använd den avsedda tabellen för att utföra testet.
Recept Funktion Förvärm-
ning
Ugnsfals
(från botten)
Tem p
(°C)
Tid
(min.)
Tillbehör och anmärkningar
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Smördegskakor (Shortbread)
Ja 2 170 15-25 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 150 30-45
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Småkakor (Small cakes)
Ja 3 170 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160 25-35
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Sockerkaka utan fett
(Fatless sponge cake)
Ja 2 170 30-40 Tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
2 äppelpajer (apple pie)
Ja 2 185 60-75 Tårtform på galler
Ja 1-3 175 70-90
Ugnsfals 3: tårtform på galler
Ugnsfals 1: tårtform på galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Rostat bröd (Toast)* - 4
3
(hög)
3-5 Galler
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgare (Burgers)* - 4
3
(hög)
30-40
Ugnsfals 4: galler (vänd efter
halva tiden)
Ugnsfals 3: långpanna med
vatten
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Äppelpaj, tårta i form
(Apple cake, yeast tray cake)
Ja 2 180 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 160 55-65
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
DIN 3360-12:07 § 6.6
Fläskstek (Roast pork) - 2 170 110-150 Ugnsfals 2: långpanna
DIN 3360-12:07 bilaga C
rta (Flat cake)
Ja 2 170 35-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 170 40-50
Ugnsfals 3: bakplåt
Ugnsfals 1: långpanna/bakplåt
SV68
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt som skall tillagas på en eller flera ugnsfalsar.
Tillagningstiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och
tider ska ses som riktlinjer och beror på mängden mat och på vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värden som
rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Använd medföljande
tillbehör, och företrädesvis mörka kakformar och ugnsfasta formar i metall. Det går även att använda formar och tillbehör i pyrex-
glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns i
tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen ”FORCED AIR” (varmluft-undervärme), går det att tillaga olika sorters mat med samma
tillagningstemperatur samtidigt (till exempel: fisk och grönsaker) på olika ugnsfalsar. Ta ut den mat som kräver kortare
tillagningstid och låt tillagningen fortsätta för den som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera
dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen med varmluft och placera tårtformarna
i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan sjunker ihop under bakningen, sänk temperaturen nästa gång, minska vätskemängden och blanda smeten
mera försiktigt.
- Använd funktionen ”CONVECTION BAKE” (varmluft) för kakor med våta toppningar (cheesecakes eller fruktpajer). Om
kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen av formen innan du
tillsätter smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker
kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då
steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket
tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom
att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter att 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där köttet ligger, för att fånga
upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling
och se till att det sitter fast ordentligt innan spettets ena ände sätts på plats i ugnens främre panel och den andra sätts i stödet.
För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten
på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan tillagningen påbörjas. Detta skall användas igen
när spettet ska tas ut.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att även pizzans botten ska bli knaprig. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som skall jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden med denna funktion
reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20-25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär
en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17

Whirlpool AKZ 560/NB Användarguide

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för